Top 6 boli la care trebuie să fii mai atentă după vârsta de 40 de ani. Vezi cum le poți depista!

fiica și mama

Niciodată nu mi-a fost teamă de o anumită vârstă prin prisma schimbării aspectului fizic. Ridurile, firele albe de păr nu trebuie să fie pe lista temerilor tale. De altceva ar trebui să te sperii mai tare – de bolile pe care cresc șansele să le dezvolți după ce treci anumite praguri de vârstă (30 de ani, 40 de ani, 50 de ani). Despre bolile la care suntem mai predispuse după ce trecem de vârsta de 30 ani am mai vorbit. Azi vorbim de cele care atacă mai puternic după vârsta de 40 de ani.

Cancerul de sân

Este unul dintre cei mai de temut dușmani. Acolo unde nu ucide, mutilează și lasă răni psihice adânci. Atacă pe mutește și lovește grav. Și nu poți doar să te temi și să speri că nu va fi cazul tău. Cel mai bine este ca, după 40 de ani, să mergi anual la controale și să faci analize care pot depista la timp un cancer. Tratat la timp, ucide mai rar.

Principalele analize de făcut pentru depistarea precoce a cancerului la sân sunt ecografia sânului și mamografia. Da, multe femei se feresc de mamografie pentru că știu că radiază și este și destul de dureroasă. Vestea bună este că există și varianta mamografie cu tomosinteză (click pentru mai multe detalii despre cum se face și cât costă!), Pe scurt, este o mamografie 3D cu un grad de acuratețe foarte mare, mai puțin dureroasă și cu risc de iradiere mai mic decât în cazul mamografiei clasice.

Reumatismul

Cine nu a avut de-a face cu el și doar i-a auzit pe bunicul și pe bunica plângându-se de o durere, poate are impresia că reumatismul e un fel de durere de măsea care trece după ce te duci și o plombezi. Greșit. Reumatismul, odată instalat, nu se vindecă. Doar putem trata simptomele și avea grijă să nu avanseze boala prea rapid. Orice durere articulară care nu cedează în câteva zile trebuie investigată.

Primele analize de făcut sunt cele de sânge. Un nivel crescut al VSH-ului și fibrinogenului pot indica prezenta unei astfel de boli inflamatorii. Mai departe se poate face și analiza nivelului de CRP. Pe pagina proteina c reactiva crp găsești detalii despre cum se face aceasta analiză și sub ce nivel trebuie să se situeze valorile de pe buletinul de analize pentru a putea sta liniștit. Dacă valoarea este crescută, trebuie să te adresezi din timp unui medic reumatolog. Fără tratamente naturiste după ureche! Trebuie stabilit ce tip de boală reumatoidă ai, înainte de toate.

Diabetul

Diabetul de tip 2 este depistat frecvent după vârsta de 40 de ani (deși sunt tot mai multe cazuri de diabet de acest tip diagnosticat la tinerii de peste 20 de ani). Diabetul nu ucide, cel puțin nu direct și nu dacă valorile glicemiei nu le depășesc cu mult pe cele normale. Dar glicemia trebuie măsurată mai des după această vârstă. Analizele anuale de sânge vă vor spune dacă este cazul să vă îngrijorați sau nu.

Atenție! Chiar dacă nivelul glicemiei nu este foarte mare, dacă medicul de familie vă trimite la diabetolog, nu amânați vizita, în ideea că vă crescuse puțin glicemia de la o ciocolată. Cu cât luăm măsuri mai din timp, cu atât evităm bolile grave asociate diabetului. Nu vă trece nimeni pe insulină din prima. Vi se va da un regim de ținut și un glucometru ca să verificați mai des glicemia.

Cancerul genital

Pe fondul acelorași schimbări hormonale care se produc în organism după vârsta de 40 de ani, un alt tip de cancer de care trebuie să ne ferim este cel genital. Un control ginecologic făcut la timp și un test Babeș-Papanicolau anual ne pot salva viața. Acestea trebuie făcute chiar mai des la persoanele care se știu cu risc (moștenire genetică sau o formă de cancer dezvoltată anterior).

Hipertensiunea arterială

O tensiune arterială crescută ne scurtează viața. Ea poate duce la infarct sau un accident vascular cerebral. Și nu te gândi că oricum toți trebuie să murim de ceva și că asta e – o să faci infarct și gata! Monitorizează-ți tensiunea gândindu-te că moartea nu e cel mai grav lucru care ți se poate întâmpla! Hipertensiunea poate distruge rinichii, poate provoca insuficiență cardiacă, orbire sau paralizie. Poți să-ți iei tensiunea la cabinetul medical, într-o farmacie sau acasă. Tensiometrele moderne sunt ușor de utilizat.

Osteoporoza

Un alt dușman aprig, după vârsta de 40 de ani, la femei, este osteoporoza. Pe scurt, osteoporoza este o boală caracterizată prin reducerea majoră a densității osoase. Nu doare până la prima fractură. Oasele devin foarte fragile, se fracturează ușor și se vindecă foarte foarte greu. Și nu vă gândiți că, dacă nu ridicați mobilă sau nu cărați saci de cartofi nu riscați fracturi. Ele sunt spontane.

Evoluția osteoporozei poate fi încetinită dacă este depistată la timp. Dacă analizele la sânge indică un nivel mic de calciu seric, albumină serică și vitamina D, trebuie trecut la testarea unor markeri osoși și, în funcție de rezultat, chiar la osteodensitometrie.

Acestea sunt 6 dintre cele mai de temut boli care apar la femeile de peste 40 de ani. De tine depinde să le depistezi la timp și să le tratezi în mod corect pentru a-ți acorda șansa la o viață mai lungă și ferită de probleme grave de sănătate. La 40 de ani viața merită trăită frumos!

De care dintre aceste boli îți este cel mai teamă. Când ai făcut ultima dată măcar analizele de sânge?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 22/12/2018
    Răspunde

    Din păcate eu doua le am deja,ultimele analize le-am făcut în Aprilie .

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Sper macar ca vorbim de cele tratabile si care pot fi tinute in frau cu un regim de viata normal.

    • Anghelina Irina
    • 22/12/2018
    Răspunde

    Sa ne ferească Dumnezeu! Multă sănătate!

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Sa ne fereasca si sa ne ferim si noi cat putem!

  1. Mie mi-e tare frica de boli si incerc sa am grija de sanatatea mea, si un set de analize fac constant.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Tot de frica am inceput si eu sa le fac si sper sa am parte de medici buni care sa interpreteze corect analizele si sa nu ma trezesc cu surprize.

  2. Eu sunt ipohondra…deci, de toate :))))

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Si eu cred ca am inclinatii spre ipohondrie, deci te inteleg perfect.

  3. Răspunde

    Ma apuca groaza cand ma gandesc ca nu mai am mult timp si ating aceasta varsta si ar trebui sa am si eu aceste aspecte in vedere. Recunosc ca marea majoritate le-am ignorat pana acum si nici macar papa nicolau nu am mai facut de cand am nascut

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Pai, sa il faci, ca si eu am neglijat o perioada, dar acum m-a luat frica grav.

  4. Răspunde

    Ai dreptate, trebuie sa facem analizele cel putin o data pe an. Eu din pacate…nu mi-am mai facut timp sa le fac, de cand am fost insarcinata cu cea mica. Insa anul ce vine imi voi lua o trimitere si le voi face cu siguranta. Mai ales ca am ajuns la pragul de 40 ani…trebuie sa fiu mai atenta cu sanatatea!

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Multi inainte sanatosi si sa ai grija de tine!

  5. Răspunde

    Of, da.. dupa o anumita varsta e tare greu cu bolile. Pot aparea din ce in ce mai multe 🙁 Iar cele din lista ta sunt cele mai frecvente.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Bine, pot aparea ele la orice varsta, ca la ce mancam si ce respiram noi….

  6. Nici nu-mi mai aduc aminte cand mi-am facut ultima data analize. Probabil acum 8 ani cand eram insarcinata. Reumatism deja am cat despre osteoporoza e o boala pe care cred ca am primit-o mostenire, dar prim masaje si miscare incerc sa controlez lucrurile chiar daca stiu ca timpul e ireversibil si ca mai am doar cateva zile pana cand implinesc 40 de ani.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Multi inainte, Mihaela. Fa-ti cadou un set de analize!

  7. Indicat e sa facem analize anual indiferent de varsta pentru a depista din timp eventualele probleme. E adevarat ca dupa o varsta, ar trebui sa ne preocupam mai mult de sanatate.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Bine zis ca trebuie sa fim atenti la orice varsta, Cris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares