Cafeaua la ibric – avantaje și dezavantaje

Cafeaua la ibric - avantaje și dezavantaje

In fiecare dimineață, eu fac cafeaua la ibric și mama o bea. Cafelim, cum s-ar zice, doar că eu nu prea beau. Toată viața am declarat sus și tare că mie nu îmi place gustul cafelei, doar mirosul. Și am trăit cu mirosul. Până și-a cumpărat cumnata mea espressor și am făcut cunoștință cu niste arome absolut delicioase cumpărate de pe siteul Cafelim (au niște siropuri cu aromă de caramel și vanilie pe care vă recomand sincer să le folosiți pe post de îndulcitori. Va fi dragoste la prima degustare).

Atunci am înțeles că îmi place cafeaua, dar nu cafeaua la ibric. De atunci tot încerc să o conving pe mama să ne luăm și noi espressor. Din punctul meu de vedere, dezavantajele unei cafele la ibric sunt mult mai numeroase decât avantajele ei.

Avantajele cafelei la ibric, așa cum le vede mama:

  • este mai ieftină. Asta dacă mă raportez la sortimentele pe care le cumpără mama de obicei și la cantitatea pe care o folosește ea pentru o cană de cafea. Un pachet de cafea măcinată Lavazza Qualita Rossa (preferata ei) de 250 de grame costă în jur de 15 lei.
  • este mai tare. Așa zice ea, că ea o fierbe mai multe, iese toată tăria din ea în apă și are gust mai intens. Susține că a băut ea, când era la muncă, niște cafea de la aparatul din fabrică și de atunci nu-i mai trebuie. Era apă de ploaie. Asta pentru că nu a gustat cafea lavazza capsule din sortimentele intense.
  • este mai sănătoasă, conform anumitor studii.

Dezavantajele cafelei la ibric, așa cum le văd eu:

  • prepararea ei mi se pare greoaie și de multe ori reușesc să o dau în foc și să-mi încep ziua cu stângul pentru că am umplut aragazul de cafea. Unde mai pui că e știință curată la mijloc. Dacă ai greșit un pas, ai folosit un ibric din material nepotrivit, ai mestecat prea mult sau ai adăugat cafeaua prea târziu, deja nu mai iese ce trebuie.
  • îți ia timp să o prepari. La espressor este mai simplu și mai rapid. Pui apă, bagi capsula și îți vezi de tabieturi până face el cafeaua.
  • nu ai bogăție de arome. În afară de o cafea clasică neagră sau o cafea cu lapte și frișcă, ce alte gusturi mai poți experimenta când alegi varianta la ibric? Niciunul.
  • cafeaua măcinată la pachet nu mai are același gust la câteva zile de la deschidere, chiar dacă o păstrezi în borcan de sticlă închis ermetic. Nu mai are același miros și același gust, recunoaște și mama asta. Varianta capsulelor este mult mai bună și din acest punct de vedere.
  • nu ai niciodată aceeași intensitate a cafelei. Măsori în fiecare zi cu lingurița, dar într-o zi pui mai mult, în alta mai puțin, nimerești mai puțin zahăr sau mai mult, o fierbi prea mult, etc. Sunt multe variabile de care depinde gustul cafelei. Cu espressorul și capsulele potrivite te bucuri în fiecare dimineață de aceeași cafea perfectă.
  • nu este chiar așa de sănătoasă cum spun unii. Cu studiile și cercetătorii nu ești niciodată sigur. Azi zic ceva, mâine altceva. Nu știu unde a citit ea că este mai sănătoasa cafeaua la ibric pentru că eu am citit exact opusul, că este mai periculoasă pentru sănătate din cauza zațului care crește colesterolul rău din organism. Chiar și o cafea la filtru este mai puțin nocivă decât una la ibric.
  • conține o cantitate mai mare de cofeină decât cafeaua capsule. Depinde și de cantitatea de cafea, dar  cam asta este regula generală. Faptul că un espresso este mai intens, nu înseamnă că are și o concentrație mai mare de cofeină.

Cât despre preț, depinde și ce sortimente de cafea consumi. Pe cafelim.ro au și capsule mai ieftine, inclusiv de Lavazza, la 1 leu bucata, deci tot cam atâta cheltuiești pentru 14 cafele, dacă te uiți cât costă un pachet de cafea măcinată care-ți ajunge pentru 14 zile. Da, trebuie investit inițial în espressor, dar îl ai ani buni apoi. Și dacă vânezi ofertele sau cumperi unul recondiționat (au pe cafelim.ro), ieși și mai ieftin.

Voi cum preparați cafeaua? La ibric, la filtru, la espressor clasic sau la espressorul cu capsule? Sau o preferați pe cea de la automat? Care vi se pare cea mai intensă? Care credeți că este mai sănătoasă? Dar cea mai accesibilă? Știu, sunt multe întrebări, dar sunt curioasă și sper ca răspunsurile voastre să mă ajute să o conving pe mama să lăsăm deoparte cafeaua la ibric.

Etichete:
Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 16/09/2018
    Răspunde

    Eu o fac la expressor clasic, asa m-am obisnuit.

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      Important este sa iti placa tie.

    • Nicolae Claudia
    • 16/09/2018
    Răspunde

    Acasa am ibric, filtru si expresor cu capsule, dar mai mult imi cumpar de la aparat..mi se pare mai buna.

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      si mie imi plac unele sortimente de cafea de la aparat, deci nu te condamn.

    • Mirabela Matei
    • 16/09/2018
    Răspunde

    Eu încă o preparar cafeaua la ibric!
    Sper sa reusesc si eu sa îmi cumpăr un aparat cu capsule în acest an! Multumim frumos pentru recomandare!

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      Eu sper sa il primesc cadou de Craciun ca sotul meu deja stie ca este lucrul pe care mi-l doresc cel mai tare la ora actuala.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 16/09/2018
    Răspunde

    Eu tot la ibric o fac,asa m-am obisnuit,pentru o cafeluta mica dimineata,cred ca buna si asa,la ibric.

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      fiecare cum s-a invatat si cum ii place, draga mea.

  1. Si eu beau cafeaua la ibric, inca nu mi-am permis sa cumpar un expresor. Oricum nu prea beau cafea, maxim 50 ml dimineata. Mama are mare stres de aparatura asta moderna, zici ca-i aduci in casa o bomba atomica. 😀 Am in plan sa cumpar un expresor dar sa i-l fac cadou fiului meu, sa nu-l mai vad ca mai bea porcarii de 2 in 1 sau 3 in 1 , sau cum naibii le zice, din motiv de lene sa faca o cafea la ibric.

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      nu vreau sa te descurajez, dar sa stii ca, daca s-a invatat cu alea, cu alea o tine.

    • Costia Anamaria
    • 17/09/2018
    Răspunde

    Eu niciodată nam băut cafea , doar am gustat …îmi place mirosul ei care este toată casa .
    La musafiri fac cafea la ibric , opărita sau la filtru , acum e după preferințe .

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      Exact cum am zis, nici eu nu am baut inainte, dar gusturile sunt diferite la cele la aparat, zau.

  2. Răspunde

    Zic și eu ca tine: mie-mi place aroma de cafea, mai puțin gustul 🙂 Beau și eu cafea cam o dată sau de două ori pe săptămână. Părerea mea e că nimic nu se compară cu o cafea făcută atunci, pe loc. Când eram mai mică mama lua cafea boabe și măcina în fiecare dimineață, înainte de a o face. Doamne, ce miros divin prin toată casa! Stăteam toată dimineața cu nasul în ceașca ei. Acum s-a lenevit și cumpără măcinată.

    Să știi că poți aroma și cafeaua la ibric: un praf de scorțișoară sau un praf de vanilie sau nutmeg (nu-mi vine acum cuvântul în română) sau chiar și puțin rom 😛 Sau poți pune lapte de cocos și imediat îi schimbă gustul. Bine, eu spun asta, dar nu fac cafea, când am poftă ies prin oraș să beau. Am avut espressor din ăsta la muncă, la jobul din Ro și nu mă omoram cu el, îmi pare și neprietenos cu mediul, atâtea capsule și atâta plastic. Eu tot pe varianta cu ibric aș merge 😀

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      asta cu rasnitul cafelei zilnic suna bine, dar cere timp, ceea ce in ziua de azi nu prea mai avem. Eu recunosc ca nu stiu retete din astea speciale de cafea, doar cafeaua simpla cu zahar.

    • Naty Mihaela
    • 17/09/2018
    Răspunde

    Da ,la fel cred si eu sau am impresia ca tot cafeaua la ibric este mai sanatoasa decat cea la capsule ;in schimb cand merg in vizite si am ocazia sa beau si alte sortimente de obicei preparate la expressor ;parca as dori sa am si eu :))).

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      deci nu sunt singura care le gaseste pe acelea mai gustoase.

  3. Răspunde

    mie-mi place aroma de cafea, mai putin gustul amar, mi se pare pacaleala naturii. Acasa o facem la ibric, avem o rasnita (electrica, luata la mana a2a, mi se pare magnifica ce miros scoate in casa – rasnesc numai de dragul aromei 😀 ). Beau f. rar cafea. Pe anul asta am baut o cafelutza 😀 .

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      aroma cafelei proaspat macinate eu zic ca nu are cum sa nu iti placa. Deci tu nici cafea nu bei. Ai vreun viciu? 😀

  4. Eu o prepar infuzata. Adica pun cafeaua in ceasca direct si pun apa fierbinte peste (apa mea fierbe in cateva secunde in fierbator deci nu astept dupa ea)Asa simt toate aromele, o prepar rapid si din punct de vedere medical este si cea mai sanatoasa varianta. Si merg pe cafeaua proaspat rasnita in masina (pe care-o fac cat timp fierbe apa)…in ceea ce priveste aromele …aici te contrazic. Poti avea zilnic alta aroma daca adaugi azi un praf de scortisoara, maine de cuisoare, alta data putin rom si tot asa. Trebuie sa recunosc ca am si expresor. Il folosesc cand am musafiri pentru ca mie personal tot clasica imi place.

    1. Răspunde

      Aaa, si noi tot infuzata o facem: clocotesc apa si apoi torn peste cafea si las asa. Nu da nici in foc dar mi se pare aroma mai puternica. Oricum o rasnesc pe loc, cand am apa pe foc….

      Ca si tine, daca as vrea arome, as pune ceva naturel. Nu ma bag la siropuri si alte cele:riscuri de alergii si de zaharuri adaugate.

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      fetelor, v-am zis ca eu nu stiu decat ce-am vazut la mama. E prima data cand aud de cafea infuzata si de cafea cu arome. Cu scortisoara promit ca incerc!

  5. eu parca tot pentru ibric optez, zuzi! nu da cu pietre! e pur si simplu altceva. si sa stii ca sunt o gramada de sortimente de cafea cu arome, acum am cu amaretto si am mai luat cu scortisoara. lapte si zahar nu ii pun, dar la un sirop n-as zice nu!

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      Pai de ce sa dau cu pietre? Ca suntem diferiti si ne plac chestii diferite? never!

  6. Eu in privinta asta sunt de moda veche si dimineata prefer cafeaua la ibric cu un strop de rom. Stiu ca cea la espressor e mult mai intensa si mai variata dar nu ma intereseaza. Am avut mai demult un espressor, l-am folosit de cateva ori si m-am plictisit de el asa ca l-am dat mai departe. Cand vreau sa beau o cafea aromata ma duc in oras fiindca Brasovul nu duce lipsa de cafenele faine.

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      Rom? De care rom? Ia aroma de Irish Coffee de-aia de la aparat? Daca da, sa pui reteta pe blog ca vreau si eu.

  7. Noi folosim esspressor clasic, eu fac cafeaua si sotul meu o savureaaza si spune mereu ca eu fac cea mai buna cafea, asta pentru ca e mai buna cand o face altul.
    Am baut foarte multa cafea într-o perioadă și apoi m-am lăsat brusc. Ador mirosul de cafea și ciocolata cu cafea, dar cafea nu consum decât poate una în vacanță în Italia sau Viena.

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      Ce sa zica si el, ca sa fie sigur ca isi gaseste cafea facuta in fiecare dimineata? 🙂

  8. Răspunde

    Eu nu o fac la ibric si la cafetiera si iese bunicica. Dar nu se compara cu cea de la espresor, evident. Insa, cum nu prea mai pot bea cafea ci doar ma alint gustand, folosesc in continuare cafetiera.

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      Sunt uimita de cate fete cuminti am pe aici. Eu recunosc ca nu sunt neaparat genul care nu poate trai fara cafea. Poate e un moft asta cu espressorul? Nu stiu ce sa zic.

  9. Nu facem cafea la ibric, fiindca nu e cazul. Boierii au espressor :-))) Desi, ar fi multi care te-ar putea contrazice zicandu-ti ca o cafea la ibric are o aroma unica, intensa… am gustat o data, de doua ori, nu mi se pare nimic deosebit.
    Mie mi se pare ca se foloseste prea multa cafea la ibric, plus zatul ala care ramane…Neah, nu ma incanta deloc. Prefer pastilele de cafea sau, pur si simplu, o cafea preparata la espressor.

      • Cristina Dragomir
      • 06/10/2018
      Răspunde

      dar stii cat mi-a trebuit mie sa inteleg ca sunt doua tipuri de espressoare, ca nu toate merg pe capsule? Dooh, sunt baba!

  10. Răspunde

    Intr-un timp eram o mare iubitoare a cafelei la ibric. Nu descoperisem filtrul. Acum o beau numai la filtru si parca aspir la un espressor

      • Cristina Dragomir
      • 26/10/2018
      Răspunde

      deci se poate si fara ibric. NUmai mama nu vrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

110 shares