Bomboane vegane de ciocolată, fără ciocolată

bomboane vegane de ciocolată

Amator de dulciuri? De rețete rapide care să-ți satisfacă pofta de dulce fără prea multă muncă? Ești de-al meu. La mine, o zi fără desert e o zi pierdută. Uneori fac prăjituri în casă, alteori îmi cumpăr. Rar fac mofturi la ceva dulce. Sunt genul de om de care alimentele sănătoase se lipesc mai greu. Uite două tipuri de alune pe care le mănânc cu poftă dacă sunt prăjite și sărate și nu-mi intră deloc crude, consumate ca atare: caju și fistic. Și știm cu toții cât de sănătoase sunt nucile de tot felul consumate crude. Prin prăjire își pierd o mulțime de nutrienți. Altfel intră crude când le combini cum și cu ce trebuie. E ca la avocado. Are gust nașpa dacă vrei să-l mănânci simplu, dar e al naibii de bun într-un guacamole.

În rețeta de azi am introdus caju. Și mă gândeam că n-o să-mi placă. E caju crud. Am vrut să-ncerc, să nu zic că nu m-am străduit, să văd și eu cum stă treaba cu deserturile astea vegane, că tot era cald afară și nu aveam chef de bucătărit prea mult. Mi-am zis că, dacă nu-mi place ce iese, oricum nu arunc, că mănâncă mama. Ea e mai deschisă la preparate de genul ăsta, mai ales dacă sunt și de post. Așa au apărut pe farfurie câteva bomboane vegane de ciocolată, dar fără pic de ciocolată în compoziție. Ce ziceți de aspect?

Rețeta bomboane vegane de ciocolată

Dacă vă place ideea, nu neapărat cum arată ale mele (că de-aia nici nu mă duc la Chefi la Cuțite, că nu le am cu faindainingu), aflați că sunt și absolut delicioase (și asta o spune cineva care adoră amandinele) și sunt gata în 15 minute. Puteți încerca rețeta, pe răspunderea mea.

Ingrediente necesare:

  • 200 de grame de caju crud – eu am folosit caju Sano Vita
  • 50 ml lapte vegetal de cocos
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • 180 de grame de curmale fără sâmburi
  • 3-4 lingurițe de karob (în funcție de cât de ciocolătoase le vreți)
  • 60 ml apă
  • fulgi de nucă de cocos
  • nuci (dacă vreți și vă plac)
alimente sanatoase Sano Vita

Mod de preparare:

Prima dată trebuie să preparăm două paste: una de caju și una de curmale. Curmalele, dacă ați luat fără sâmburi, trebuie doar să le puneți în blender, cu 60 ml de apă, și să mixați. Puneți pasta într-un bol și dați deoparte. Caju-ul trebuie pus la înmuiat minim 2 ore. Se poate lăsa și peste noapte. Scurgem apa în care s-a hidratat, punem cajuul în blender, adăugăm laptele de cocos și mixăm până se formează o cremă fină.

Într-un vas amestecăm cele două paste (cea de caju și cea de curmale), adăugăm uleiul de cocos, pudra de roșcove și o mână de fulgi de nucă de cocos. Dacă vreți și nuci zdrobite, nu uitați să le puneți! Eu am pus. Omogenizăm bine și formăm apoi bile de compoziție pe care le presăm în ce forme avem la îndemână. Eu le-am pus în forme pentru cuburi de gheață pe care le-am uns cu puțin ulei de cocos. Pe fundul formelor am pus nucă de cocos, ca să fie eu sigură că-mi ies bomboanele întregi pentru pozat. Presați bine viitoarele bomboane și dați la rece forma câteva ore.

La ornat am folosit puțină ciocolată rasă, dar în compoziție nu avem deloc ciocolată, deci sunt bomboane fără proteine din lapte și doar aparent de ciocolată. Karobul este cel care dă gustul bun de ciocolată, iar cajuul și uleiul de cocoss dau o cremozitate pe care doar cu un unt scump, de calitate, ai putea-o obține.

Destul de simplu de obținut un dulce sănătos! Unde mai pui că e și super gustos. De unde, înainte de a trece la treabă, mă gândeam că mama o să fie singura care se va apropia de ele, când au fost gata, mama era cât pe ce să rămână fără bomboană. Soțul meu a băgat vreo 3 în câteva secunde.

Alegeri sănătoase, corp sănătos

Atenție! Sunt ingrediente sănătoase, este un desert vegan fără lapte, ouă, făină, dar asta nu înseamnă că bomboanele astea nu îngrașă. Au destul de calorii. Prin urmare, nu puteți mânca după pofta inimii, dar măcar știți că în alea 300 de calorii nu aveți doar porcării. Vă luați din ele o mulțime de proteine, vitamine, minerale și fibre. Mai precis? Dacă adunăm nutrienții din toate ingredientele, ieșim pe plus la necesarul de: magneziu, cupru, fiez, zinc, seleniu, mangan, fosfor, vitaminele B1, B3 și B6, vitamina K, vitamina A, vitamina E, vitamina D, calciu, sodiu, proteine, acizi grași nesaturați, fibre.

O alimentație axată pe ingrediente mai sănătoase ne ajută să ținem deoparte o serie de boli și contribuie la tratarea altora:

  • curmalele sunt benefice în afecțiuni respiratorii, combat constipația, dar și diareea, ne dau energie și ne feresc de boli cardiovasculare.
  • cajuul reduce riscul de apariție a bolilor la inimă, a cancerului, a diabetului și a obezității, menține sănătatea sistemului nervos, ne ferește de îmbătrânirea prematură și combate insomnia.
  • laptele de cocos întărește sistemul imunitar.
  • uleiul de cocos creșe imunitatea organismului, ne ferește de boli de inimă și de oase, scade nivelul colesterolului rău, îmbunătățește activitatea cerebrală și digestia, ne scapă de constipație și previne dereglările hormonale.
  • karobul reduce nivelul colesterolului, înbunătățește circulația și protejează inima.

Avem gust bun, muncă puțină și o mulțime de avantaje dacă alegem să consumăm astfel de alimente sau preparate. Nu zic că nu mai mâncăm o ceafă de porc sau o amandină, să o ținem toată ziua pe supă de linte și budincă de chia, că e greu pentru noi, ăstia care nu am fost educați și crescuți în spiritul ăsta, dar ne prinde bine să facem alegeri sănătoase macar 2 zile pe săptămână. Nu e perfect, cum vor veganii sau raw-veganii, dar tot e mai bine decât deloc.

Accepți provocarea? 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anda Stanciu
    • 17/07/2018
    Răspunde

    Yammy. .mulțumim de reteta

    1. Sper sa va placa.

    • Valeria Chertes
    • 17/07/2018
    Răspunde

    Am luat si eu reteta, am sa fac si eu.

    1. Sa ne spui cum au fost.

    • Aluculesei Brindusa
    • 17/07/2018
    Răspunde

    imi place reteta ta si eu fac o reteta dar mult mai simpla cu doar doua ingrediente dar tu mi-ai dat o idee absolut minunata sa mai adaug si nuci caju.

    1. Ma bucur ca ti-am dat idei.

  1. Răspunde

    Mereu poftesc la chestiile pe care le prepari 😀 . Desi in perioada asta mi-am scos 2 dinti si de 3 zile mananc numai piureuri, abia astept sa dau iama in mancarea adevarata, aia care tine de foame. Recunosc, mi-e dor tare si de dulciuri ^^. Am zambit cand am citit ca si tu ii pasezi mamei tale preparatele care nu ies pe gustul tau. Si eu le impart pe ale mele tot cu mama. De obicei, mai ales in cazul deserturilor cand iese cate o tava plina, mananc doar un sfert sau jumatate, iar restul i le dau mamei si-i spun sa le imparta cu vecina sau cu cine vrea ea ^_^.

    1. Nu i le pasez eu, dar ea nu arunca nimic. De multe ori am incercat o reteta noua si a fost fiasco total si am vrut sa arunc, dar m-a certat. ea a mancat…

  2. Super reteta. Desi in bucatarie am doua maini stangi o sa incerc si eu sa le fac :D!

    1. Poti sa ai si 3 maini, ca eu am 4, dar astea tot iti ies.

  3. Răspunde

    Ce imi place sloganul ales de tine: Alegeri sănătoase, corp sănătos. Arata tare bine bomboanele acestea, mai mai ca ti-as face o vizita. Eu…nu prea am cand sa dulciuresc! Inainte parca aveam mai mult timp…acum..nu stiu unde alearga atat de repede 🙂

    1. N-auzi ca astea sunt gata in 15 minute?

  4. Răspunde

    Nu, nu, carobul pentru mine NU e ciocolata. Am luat si eu, cica e mai sanatos decat cacao-ul si am vazut ca n-are nimic de-a face cu cacao-ul. A ajuns la gunoi, ca nimanui nu i-a trebuit. Si nici să-l ascund prin prajituri n-am vrut, ca doar nu le-oi strica gustul.

    1. Gusturile nu se discuta, nu?

  5. Eu sunt foarte atentă la ce consum. Imi plac dulciurile, dar ”aduna”multe apa in corp si le tot evit. Am observat ca deserturile, chiar si ciocolata de casa cu zahar nu ingrasa. Ma ingrasa doar acele deserturi din comert, care ascund multe ingrediente periculoase pentru siluetă sau pentru sanatate.
    Cand am timp, imi fac si eu multe deserturi in casa, conforme, fara făină albă, fără zahăr, iar când nu pot, consum ciocolată de casă din sursă sigură.
    Rețeta ta cuprinde ingrediente sănătoase, sigur bomboanele de ciocolată sunt super gustoase.

    1. Stiu eu ca tu prepari retete mai elaborate!

    • Florina Toma
    • 17/07/2018
    Răspunde

    O reteta delicioasa, iar stilul tau de prezentare a facut-o si mai valoroasa. Intodeauna ne-a placut modul in care ai reusit sa imbini preparatele culinare cu povesti si suntem mandri sa te avem printre clientii si partenerii nostri, Cristina! Multumim ca ne esti alaturi !

    1. Multumesc pentru aprecieri. cand gustul te inspira, n-ai cum sa dai gres in articole!

  6. Da, îmi plac rețetele astea.

    1. Te invit sa o incerci.

    • Nicolae Claudia
    • 17/07/2018
    Răspunde

    Chiar mi-ai starnit pofta cu retata asta

    1. La treaba!

    • Denisa
    • 18/07/2018
    Răspunde

    Mie imi place cum arata si faptul ca se prepar atat de rapid, mai ales ca sunt mare fana de nuci si de produse din nuca de cocos. Carobul insa l-as inlocui cu siguranta cu cacao. In primul rand pentru gust, ador cacao in prajituri, probabil ca ai observat. Dar si pentru continutul nutritiv, e bogata in minerale (magneziu, potasiu, fier) si in antioxidanti. Acum mi-e pofta de un desert.

    1. Nu ma pricep asa de bine ca tine la ingrediente, dar si pudra asta de roscove are proprietatile ei.

  7. Cum adica ciocolata fara ciocolata? Pentru mine daca nu are ciocolata nu exista. 🙂 Nu am mancat pana acum nici un desert din asta raw vegan chiar daca avem o astfel de cofetarie chiar in buricul targului cum se spune. Eu accept provocarea doar daca mi le trimiti gata facute.

    1. sa vii la mine si fac eu!

  8. unde e cristina si ce-ai facut tu cu ea? ne dam pe vegan? pfff…bine, ce-o sa fac acum… adevarul e ca n-arata rau deloc bomboanele tale! si parca m-as incumeta sa incerc sa le fac!

    1. Traieste Cristina, fii pe pace! Are doar zile in care isi mai pune sistemul digestiv la respect.

  9. Răspunde

    incerc in weekend! doar sa gasesc curmale uscate fara zahar, astea care sunt in comert in mod obisnuit sunt inmuiate in solutie de zahar si sulfiti sa le mentina culoarea si de asta arata cleioase.

    1. Uite ca pe asta nu o stiam. O sa ma uit chiar maine pe ambalaj sa vaz ce zice!!!

  10. Trebuie sa ne spui si cam cate kcalorii insumeaza o portie din asta. Ca daca-s asa bune, eu mananc cat imi pica bine…nu asa, cu portia. De aratat arata ispititor, poate le incerc si eu.

    1. cine a stat sa le calculeze?

    • Lamiita Petre
    • 20/07/2018
    Răspunde

    Ai zis cumva de Amandine , ceva, pe undeva? E prajitura mea preferata. Si bombonicile tale au destule calorii ( nucile, uleiul de cocos, curmalele) , tot cu portia ar trebui mancate, doar ca sunt ingrediente sanatoase. Per bomboana s-ar putea sa aiba atat de multe calorii, dar gurmanzii, amatori de dulciuri mai ales, se pot limita la una, doua bomboane> ? Arata foare bine, stai bine si la faindaining.

    1. bre, io am zis, ca se mananca de pofta, nu de foame!

  11. Răspunde

    Suna bine reteta ta! Sa stii ca am s-o testez si eu ca tot mai am niste produse de la Sano Vita si vreau sa le consum pregatind ceva gustos si sanatos.

    1. Ieri am facut pentru prima data salata de cruditati cu cuscus. Nu credeam ca bobitele alea marunte pot da gust.

  12. Răspunde

    Arata atat de apetisant si nici nu sunt greu de facut. Am facut si eu niste batoane vegane si mi-au placut mult. Trebuiesc multe ingrediente ca asa nu sunt greu de facut si sunt bune rau

    1. Important e sa fie gustoase. Ca altfel nu ne plac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares