Top 6 motive să consumi mai des năut + sugestie de meniu sănătos de post

mancare de năut - sănătos de post

De când mă știu, mama ține toate posturile. Asta nu e neapărat de bine. De ce? Pentru că nu adoptă un meniu sănătos de post, ci mănâncă prostii mai multe decât mâncăm noi, păcătoșii care nu postim. Găsești pe masă ei pateul vegetal din comerț, margarina pe care eu o urăsc, dar și dulciuri de post pline de e-uri. De la începutul anului, eu și soțul meu am început să fim mai atenți la ce mâncăm. Nu vă imaginați că nu ne mai atingem de porcării! Doar că o facem mult mai rar. Am redus cantitatea de carne, ne axăm mai mult pe proteine vegetale și combinăm cu salată tot ce se poate. Plus că am și descoperit alimente noi. Năutul, uleiul de cocos, semințele și nucile sunt doar câteva dintre ele (preferatele mele sunt aceste migdale crude).

Năutul este un aliment foarte sănătos și foarte gustos și sățios. Iată principalele motive pentru care nu ar trebui să ne lipsească din alimentație! 

Este sursă excelentă de proteine

Năutul este o sursă excelentă de proteine. La 100 de grame de năut, avem aproximativ 24 de grame de proteine. Mai mult decât la fasolea boabe. Nu degeaba veganii îl consumă atât de des și sub atât de multe forme. O cană de năut îți dă energie pentru câteva ore. Este un înlocuitor foarte bun pentru carne.

Luptă cu insomnia

De ce să iei pastile care să te ajute să dormi, când poți folosi în acest scop un produs natural, care te hrănește și te ajută în același timp să dormi mai bine? Tot despre năut vorbim. Acesta are în compoziție triptofan – un aminoacid de care organismul are nevoie pentru a produse serotonina responsabilă de instalarea stării de relaxare și somnolență. 

Este bun în curele de slăbit

De ce? Pentru că o cantitate destul de mică de năut te satură, îți ține de foame și nu conține prea multe calorii. Ai carbohidrați sănătoși, zahăr care se absoarbe lent, fibre care asigură un tranzit intestinal bun (combate constipația). Potrivit articolului de aici, la o cană de năut fiert avem un aport de 15 g proteine, 45 g carbohidrați, 12 g fibre, 8 g zahăr și doar 269 de calorii.

Are potențial anticancerigen

Cancerul este boala de care cred că ne este cel mai teamă la ora actuală. Poate că principala cauză a instalării lui o reprezintă tocmai alimentația incorectă, plină de alimente care ne umplu burta, dar nu ne hrănesc cu adevărat le nivel celular. Năutul conține antioxidanți care au un rol important în protejarea organismului de acțiunea radicalilor liberi și prevenirea unor boli de tipul cancerului.

Ține sub control tensiunea arterială

Năutul nu doar că înlocuiește cu succes carnea, care nu e deloc indicată în afecțiunile cardio vasculare, dar conține acid linoleic și acizi grași polinesaturați care ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației. Este un aliment excelent pentru persoanele care au probleme cu inima sau cu nivelul crescut de colesterol.

Bun pentru diabetici

Pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, consumul de năut ar trebui să fie obligatoriu. Are un indice glicemic foarte mic, iar carbohidrații din compoziția sa se digeră foarte ușor. Cele 8 g de zahăr prezente la 100 de g de năut se absorb lent, dând energie fără a provoca creșteri mari și rapide ale valorilor glicemiei.

Unde mai pui că nu e nici scump, adică nu e mai scump decât un kilogram de fasole boabe și este și super gustos. 

Pentru că azi e miercuri, zi de post și pentru cei care nu se încumetă la post pe termen lung, am decis să vă prezint și o sugestie de meniu sănătos de post pe care l-am pregătit și eu vinerea trecută. Sau să-i zic mai degrabă sugestie de cină? Am două preparate: o mâncare de năut cu salată verde și semințe și un chec de post absolut delicios.

Mâncare de năut

Ingrediente:

  • 500 de grame de năut
  • 2 cepe potrivite
  • 1 ardei kapia
  • 2-3 linguri de pastă de tomate
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare
  • piper
  • pătrunjel verde

Mod de preparare:

Năutul se spală în 2-3 ape și se pune la înmuiat, de cu seara, în apă călduță.

A doua zi, se pune apa la fiert într-o oală (1-2 litri), se adaugă sare, se mai spală boabele de năut hidratate în 1-2 ape și apoi se pun în apă. După ce luăm spuma, dăm focul mic și lăsăm să fiarbă sub capac cel puțin 2 ore. Eu am gătit cu năut de la SanoVita și a fiert destul de repede. Am mai făcut cu năut din Lidl, dar am fiert vreo 4 ore la el, în condițiile în care stătuse tot atâta timp la înmuiat.

năut sanovita

Când năutul a fiert, într-un alt vas, în 2-3 linguri de ulei adăugăm ceapa și ardeiul gras tăiate cubulețe. Stingem cu o ceașcă de apă și lăsăm la foc mic, amestecând până se înmoaie legumele. Adăugăm pasta de tomate și năutul fiert împreună cu vreo 200 de ml din zeama în care a fiert năutul. Condimentăm și mai lăsăm să fiarbă 10-15 minute ca să mai scadă și să se întrepătrundă gusturile. La sfârșit adăugăm pătrunjel verde tocat mărunt.

iahnie de năut sanovita-

Noi am servit mâncarea de năut cu salată verde (eisberg + baby spanac + castravete + verdeață + roșii) peste care am adăugat câteva lingurițe de mix de semințe.

Chec de post

Ingrediente: 

  • 3 căni de făină
  • o cană și jumătate de zahăr brut
  • 1 cană cu apă minerală carbogazoasă
  • 1 cană cu apă de orez
  • 1/2 cană ulei de cocos
  • 3-4 linguri de karob (pudră de roșcove)
  • 1 praf de copt
  • 50 de grame de merișoare
  • 50 de grame de migdale crude
  • esențe

ingrediente sanovita chec cu cacao

Mod de preparare: 

Este mai simplu decât la checul de post de 10 ori. Luăm două boluri mari. Într-unul amestecăm făina cernută cu un praf de sare și cu bicarbonatul praf, nestins. În celălalt, mixăm bine de tot zahărul cu uleiul de cocos la temperatura camerei. Eu am folosit ulei de cocos Sanovita. Adăugăm esențele preferate, apa de orez și apa minerală. Continuăm să amestecăm (recomand telul, nu mixerul) și adăugăm treptat făina în ploaie și apoi pudra de roșcove (se poate înlocui cu aceeași cantitate de cacao, dar gustul karobului este infinit mai bun).

Când am terminat de încorporat făina și karobul, tapetăm 2 tăvi de chec cu hârtie de copt și turnăm compoziția în ele. Într-una din tăvi am adăugat merișoare și în cealaltă migdale crude SanoVita tocate grosier. Amestecați puțin cu o furculiță, ca să nu rămână migdalele și merișoarele deasupra și să se ardă!

chec de post cu pudra de roscove

Checul se coace în cuptorul preîncins, la foc potrivit, 30-40 de minute.

chec cu karob migdale si merișoare

Bun e puțin spus. Delicios mă tem să spun că este, ca să nu creadă lumea că mă laud singură. 😀

Asta este propunerea mea de meniu de cină sănătos de post. Sunt două rețete foarte simple, rapide și mult mai sănătoase decât o supă la plic, un pate de post și câteva napolitane minune de post. Eu sper să le încercați. Eu am gătit cu ingrediente SanoVita, dar marca rămâne la alegerea voastră. Important este să facem alegeri mai sănătoase, să încercăm să mâncăm mai puțină mâncare de-a gata sau semipreparată, să consumăm mai puțin zahăr alb și să ne orientăm spre gustări sănătoase.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anda Stanciu
    • 28/02/2018
    Răspunde

    Nu am mâncat pana acum năut. .mulțumim pentru retete

    1. Niciodata nu-i tarziu, draga mea.

    • Iulia
    • 28/02/2018
    Răspunde

    Super, nu știam ce sa mai gătesc de post. Mulțumesc pentru rețetă.

    1. Sper sa va placa. Doamne ajuta!

    • Nicolae Claudia
    • 28/02/2018
    Răspunde

    Pana acum nu am folosit acest produs in alimentatia mea, dar chiar m-ai facut curioasa sa il incerc

    1. Sper sa iti placa.

    • Popa Angelica Stela
    • 28/02/2018
    Răspunde

    Wow, chiar mi-a plăcut meniul! Mărturisesc că nu am mâncat niciodată năut, însă la câte beneficii are, merită încercat! Despre desert ce să mai spun, arată super, iar semințele sunt preferatele mele! Mulțumesc draga mea pentru sugestii și sfaturi, voi face și eu!

    1. Desertul s-a mancat in 2 zile, deci iti dai seama ce gustos e.

  1. Răspunde

    Pare delicios și ușor de făcut. Nu știam rețeta.

    • Roman Nicoleta
    • 28/02/2018
    Răspunde

    Mie năutul îmi place foarte mult,l am descoperit când lucram in Italia,este foarte bun și gustos!

    1. Nu stiam ca italienii consuma naut.

    • Lamiita Petre
    • 28/02/2018
    Răspunde

    Stiu ca este un aliment sanatos si folosit din ce in ce mai mult si in bucataria noastra. Cu toate acestea, nu m-am aliniat in totalitate la trend, asta din cauza ca nu merg eu la cumparaturi. Cu siguranta, produsele Sanovita, fac diferenta

    1. Poate pui pe lista de cumparaturi si o punga mica de naut sa il incerci.

  2. Răspunde

    Cris, iar ma uimesti cu pozele!!! Stii cat ma straduiesc si nu imi ies poze ca la mancare ta de naut!!! Mor de invidie! Spune-mi macar atat: ce aparat foto ai, e unul porfesional, sau numai mana sotului tau ( ca parca pe el il faceai „vinovat” de fotografii reusite??? Eu incerc cu telefonul, e unul bunicel as spune…dar nu ies nici pe departe asa de bune.
    Cat despre articol, sa stii ca si eu sunt fan naut, chiar daca nu tin post niciodata, iar karobul in loc de cacao il folosesc de ceva vreme cu multa bucurie. Am pudrat si gogosi cu el, in loc de zahar! Checul tau arata bestial!

    1. Hello, de poze domnul dragomir se face vinovat. Avem un canon 1300D. Mai multe nu stiu sa iti povestesc despre el. Si il ajuta si faptul ca si-a facut cutie pentru fotografii si are lumina buna acolo. E diferenta mare intre ce poze iti fac eu in camera cu acelasi aparat si ce poze face el in cutie.

  3. Nu am mâncat niciodată naut dar atât de frumos ai scris despre el că mi-ai făcut poftă,a sa incerc rețeta ta.

    • Anonim
    • 28/02/2018
    Răspunde

    Ce este apa de orez?

    1. Lapte de orez sau apa de orez.

    • Tatiana Sorina
    • 28/02/2018
    Răspunde

    Nu am mancat niciodata,cred ca nici nu am vazut cum arata,am sa caur sa incerc. Checul e minunat,felicitari.

    • ghelbere elena
    • 01/03/2018
    Răspunde

    Mancare de naut fac mai des decat m-am asteptat prima data cand am facut. Este delicioasa si sanatoasa.

    1. Ciorba vreau sa fac saptamana asta.

    • A.C.M.
    • 01/03/2018
    Răspunde

    Ce pufos e checul!!! 🙂 Arata foarte bine!
    Margarina din nefericire este foarte nesanatoasa. Incearca sa o convingi pe mama ta sa scoata margarina din alimentatie… daca se poate.

    1. Eu stiu, dar ea nu intelege. Zice ca pune putina. Eu si daca nu am ce manca de post, mai bine paine goala decat cu margarina.

  4. Nu am mancat niciodata naut si habar nu am de gust sau cum l-as putea gati. M-ai facut tare curioasa. Iar de chec ce sa zic, am asteptat mult reteta asta, am sa caut si eu ingredientele si ma pun sa incerc checul sugerat, arata delicios si mai e si sanatos!!

    1. Cris, nautul seamana destul de mult la gust cu fasolea.

  5. Răspunde

    Cred ca de vreun an de zile am descoperit nautul si mi-a placut de prima oara de cand am preparat ceva. De atunci am continuat sa-mi cumpar si sa-l prepar in diferite feluri. In principiu eu il consum pentru ca e o sursa buna de proteine, iar eu nu prea mananc carne, deci am nevoie de sursa vegetala de proteine, iar nautul este o alegere foarte buna in sensul asta.

    1. Ioana, ma bucur mult ca iti place si il consumi. Am o veste buna si eu. Am inceput sa consum avocado. Sa fii mandra de mine!

  6. Răspunde

    Hm si zici ca fierbe mai repede? Daca ai sti cat naut am incercat eu sa fierb si degeaba. Nici in 4 ore nu a fost gata 🙁 Asa ca acum folosesc doar din cel de la conserve. Dar hai ca poate ii mai dau o sansa nautului de la SanoVita daca zici tu ca e mai bun.

    1. Claudia, pe cuvant, nu as minti sa ma injuri pe mine. Eu l-am pus la inmuiat vreo 4 si la fiert nu a stat nici 2 ore.

  7. Răspunde

    Noi il mancam des. Este ieftin si apa bio, si usor de combinat in multe feluri.
    Personal il adaug in salate (in loc de ton sau branza). Mi fac si hummus.
    Mancaruri cu sos nu prea consumam, dar un chec as incerca.

    Fata de tine, eu cumpar 1 kg o data, il las la umflat (atentie unde, ca isi dubleaza volumul, cam ca fasolica) si peste 24 ore il fierb temeinic (cam 2-3 ore la foc mic). Il portionez si congelez si am pe o luna, ca sa nu cumpar conserve (nu am niciun chef de gunoaie si timp la cumparaturi).
    Si apa de la fiert nautul poate fi folosita in deserturi (Aquafaba – am invatat de la Elena laroseroseblog)

    1. de apa de naut nu stiam ca se poate folosi. Am sa caut pe net. Cat despre sos, nu stiu daca l-as numi chiar asa ca nu am nimic prajit, ci mai mult inabusit in apa si 0 faina.

  8. Răspunde

    Nu stiam ca firma este vinovata pentru intarzierea procesului de fierbere. Voi incerca si eu nautul de la Sanovita si sper sa reusesc sa-l prepar mai usor. Imi place si mie pentru ca este gustos si crocant. Nu stiam ca are atat de multe beneficii

    1. Nu stiu daca toate produsele fierb greu, zuzi. Eu mai luasem ceva din Lidl. Nu stiu toate sortimentele.

  9. Răspunde

    Chiar ieri vorbeam cu cumnata mea si imi spunea ca le-a pregatit fetelor naut. Nu am facut pana acum…nu stiu cum se face, insa ma bucur ca am vazut articolul tau…il voi prepara si eu pentru fete si sper sa le placa!

    1. Poti sa incerci prima data o supa crema.

  10. Năutul l-am folosit doar la hummus, dar cred că e momentul să-l redescopăr.
    Cu uleiul de cocos, vreau să fac câteva deserturi sănătoase.
    Checul tău arată foarte bine! Sigur e delicios!

    1. Nu pot sa cred ca am gatit si eu ceva ce nu ai gatit tu.

  11. eu de la sanovita am niste rondele de orez in perioada asta, am decis ca la pranz sa introduc mai multe salate si sa ii dau pe repede-inainte cu intrarea in forma

    1. rondelele cu orez imi plac si cele simple, dar alea dulci, cu glazura de lupin imi plac cel mai mult.

    • Monica
    • 05/03/2018
    Răspunde

    Foarte sanatos nautul,dar si gustos. Pacat ca noi romanii nu prea il folosim mai des in retetele noastre.

    1. Cred ca ne adaptam si noi usor-usor.

    • Monica
    • 05/03/2018
    Răspunde

    Bun,bun.

  12. Răspunde

    Am mancat o singura data naut. Nu m-am gandit la proprietatile pe care le are. Merita introdus in meniul saptamanal.
    P.S. Checul acela arata bestial. Trebuie sa fac si eu!

    1. Checul ala l-am mai facut o data de atunci. Cred ca devine reteta de familie.

  13. Răspunde

    Mă bucur să văd că tot mai mulți oameni tind spre o alimentație bazată pe vegetale. Rețetele prezentate par atât de simplu de făcut și de gustoase, încât ar fi păcat să nu le încercăm. E foarte plăcut să mâncăm nu doar gustos, ci și sănătos. Apreciez mult acest gen de articole – îmi place să citesc lucruri interesante, demne de a fi puse în aplicare. Felicitări și îmbrățișări cu drag. 🙂

    PS: Checul ăla m-a lăsat cu pofta-n cui de când l-am zărit în poză, sper să ajung cumva să-i simt și eu gustul. 😀

    1. Pentru mine e greu cu meniul vegan pentru ca am fost crescuta si educata pe sistemul cea mai buna salata este carnea de porc, dar incerc din rasputeri sa o reduc.

  14. Mancarica de naut ma imbie. Recunosc ca nu tare consumam naut, dar nu stiu de ce. Ultima data am facut un hummus grozav (doar cu ulei de masline + lamaie + usturoi); pe doua felii de toast e…yumm!
    Toate ca toate, dar checul ala…negru, pufos si cu migdale printre 🙂

    1. Eu nu am facut hummus ca mi-a zis varu-miu ca nu merge fara pasta de susan. Daca stiam ca merge, faceam si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares