Probleme de vedere? 3 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a-ți face ochelari

femeie cu ochelari - ochelari cu rame negre

Ai dureri de cap, vezi încețoșat, nu mai distingi aproape deloc scrisul mic, nu mai suporți lumina, vezi puncte care plutesc, ți se înroșesc ochii, curg excesiv sau, dimpotrivă, sunt foarte uscați? Dă-ți întâlnire cu oftalmologul cât mai curând! Cel mai probabil vei avea nevoie de ochelari. Nu e chiar așa grav că ai probleme de vedere. Există lucruri mai grave. Medicul va face măsurătorile, îți va da o rețetă pentru ochelari și, după ce vei începe să-i porți, viața ta va reveni la normal. Totuși sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a-ți comanda ochelarii, având în vedere că ești la prima experiență de genul acesta.

Nu-ți impune nimeni un anumit model de ochelari

Pentru cele mai multe persoane este greu să se acomodeze cu ochelarii de vedere. Tocmai de aceea nu trebuie să te grăbești în alegerea ramelor, a formei și materialului lentilelor. Medicul dictează dioptriile lentilelor, nu și modelul de ochelari.

Întreabă despre avantajele și dezavantajele lentilelor din sticlă, plastic și policarbonat și probează mai multe tipuri de rame de ochelari până găsești ceva ce-ți place și-ți vine bine! Documentează-te despre modelele care te avantajează în funcție de forma feței și, dacă nu găsești nimic care să-ți placă, poți căuta alte tipuri de rame online. Ai aici o colecție destul de mare.

Ochelarii de vedere nu rezolvă chiar tot

Faptul că îi porți și că te ajută să vezi clar, fără dureri de cap, nu înseamnă că problema ta s-a rezolvat complet. Va trebui să înveți să faci pauze în activitatea pe care o desfășori, dacă aceasta presupune concentrare mare la nivelul ochilor, și să fii atent la cât și ce tip de lumină artificială folosești.

De exemplu, pasionații de lectură ar trebui să știe că cititul în format electronic nu le este deloc favorabil. Chiar și pentru ochiul sănătos, lumina unui astfel de dispozitiv este foarte obositoare și dăunătoare. Ideal ar fi să vă orientați spre cărțile tipărite. La nivel de preț, dacă ne uităm pe această listă de cărți online, nu sunt diferențe semnificative între varianta electronică și cea pe suport de hârtie.

Lumina este motiv de stres și insomnie, iar aceste doua probleme nu fac niciun bine sănătății ochilor. Ultimele studii arată că este mult mai puțin nociv să citești în condiții de iluminat slab, decât să stai cu ochii într-o sursă de lumină artificială, oricât de prietenoasă s-ar declara ea.

Lentilele de contact cu dioptrii nu sunt cea mai bună alegere

Pentru că indiferent câte rame ar proba tot nu se pot obișnui cu ideea de a purta tot timpul ochelarii pe nas, multe persoane iau în calcul înlocuirea lor cu lentilele de contact cu dioptrii. Iată la ce trebuie să te gândești înainte de a alege una dintre cele două soluții.

Din punct de vedere estetic, lentilele sunt de preferat, este adevărat. Nu faci urmă pe nas de la ochelari, nu-ți umbrește nimic un machiaj frumos, sunt mai practice (nu riști să-ți alunece ochelarii când alergi) și câmpul vizual corectat este mult mai larg. Plus că nu se aburesc. Sună bine până aici, nu?

Ce te-ar putea determina atunci să alegi ochelarii de vedere în detrimentul lentilelor de contact? În primul rând costul mai ridicat al lentilelor. Apoi faptul că durează până te prinzi cum se aplică și că necesită o igienă foarte riguroasă. Dacă lentilele de contact nu sunt dezinfectate corect și nu suntem perfect curați când le aplicăm, riscul de infecție este foarte mare.

Pe scurt, nu e o tragedie să ai probleme de vedere. Există soluții. Ochelarii de vedere nu mai sunt ce erau pe vremuri. Lentilele nu mai arată ca fundul unei sticle de sifon, iar rame de ochelari ai de unde alege. Atâta vreme cât respecți regulile de pauză  și de distanță și mergi periodic la control pentru a vedea dacă s-a schimbat ceva în măsurători, nu te împiedică nimic să-ți faci meseria la calculator sau să faci lucrurile care-ți plac (să citești o carte sau să te joci pe calculator).

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Prima data cand mi am pus ochelari mi.a fost greu sa ma acomodez cu ei. Nici pe perna nu puteam sta ca mi se deplasau. Acum m.am invatat, fac parte din vista mea si ma ajuta sa.mi desfasor fara probleme activitatile zilnice.

    1. sunt sigura ca timpul este singurul care ajuta pe partea de acomodare. Nu ai cum sa ii accepti peste noapte.

    • Anda Stanciu
    • 13/04/2018
    Răspunde

    Încă nu port ochelari, dar este bine sa ne duce la doctor din timp

    1. Din cand in cand e bun un control.

  2. Răspunde

    Ochelarii trebuie alesi cu grija. Tu ai spus bine. Daca ii alegi in asa fel incat sa te avantajeze, poti arata foarte bine

    1. eu am vazut pe ochelarii de soare. E la fel: unii imi vin bine, in altii arat ca moartea.

  3. Eu port ochelari de aproape 3 ani si m-am obisnuit foarte repede cu ei,acum sunt un accesoriu nelipsit din viata mea!

    • Pusa Raisa
    • 13/04/2018
    Răspunde

    Putem sa ne ducem la 1000 de medici ,vine o vreme cand majoritatea ajungem sa purtam ochelari si e tare nasol . Stiu cum e si chiar si cu ochelarii am probleme ,dar asta e ,ne obisnuim cu toate .

    1. Da, cu varsta toti ajungem sa avem nevoie de ei, nu conteaza cat morcov mancam.

    • Valeria Chertes
    • 13/04/2018
    Răspunde

    Acum recent am facut un control oftalmologic si trebuie sa imi fac si eu ochelari.

    1. Eu trebuie sa merg anul asta, de-asta ma informez.

  4. Răspunde

    Port ochelari de vedere permanent de un an, ramele le-am ales cu ajutorul fetelor de la optica, in functie de forma fetei. Eu sunt multumita de ei!

    1. Asta conteaza, sa isi faca treaba fara sa te deranjeze.

    • ghelbere elena
    • 14/04/2018
    Răspunde

    Port ochelari de vedere de foarte multi ani si niciodata nu i-as inlocui cu lentile de contact.

    1. Nici eu nu cred ca m-as descurca sa le pun.

    • Lamiita Petre
    • 14/04/2018
    Răspunde

    Avand un pacatos de glaucom ( ca trebuia sa i am si pe asta) sunt nevoita sa merg la control din 3 in 3 luni, asa ca tot ce ine si de ochelari, rezolv tot acolo la cabinet la indicatia medicului. In felul asta ma ajuta sa nu iau eu o decizie gresita.

    1. Toate problemele din lume se aduna la tine? Cred ca asta ne paste pe toti.

    • Nicolae Claudia
    • 14/04/2018
    Răspunde

    De curand mi-am facut un control oftalmologic si mi-am facut si ochelari. Sper sa ma pot obisnui repede cu ei

    • Vanda
    • 14/04/2018
    Răspunde

    Este adevarat ca nu este o tragedie sa ai probleme cu vederea si mai ales sa porti ochelari. Cand eram adolescenta, nici prin gand nu-mi trecea ca voi ajunge candva sa port ochelari. Si totusi, pe la 40 de ani, am avut primele probleme. Mai intai am purtat ochelari pentru aproape si dupa cativa ani am avut nevoie de ochelari si pentru vedere la distanta. Nu mi-a fost usor dar m-am obisnuit. Acum, ochelarii fac parte din fizionomia fetei mele. Si chiar parca imi sta mai bine cu ochelari decat fara. Important este sa faci control oftalmologic atunci cand ai primele semne ca nu mai vezi bine si restul…..vine de la sine. Despre ramele de ochelari ce sa zic? In ziua de azi gasesti foarte multe modele si sigur vom gasi o rama care sa ne incadreze fata cat mai bine.

    1. eu am vazut poze cu tine si cu ochelari si fara si iti sta bine oricum, te ajuta fizionomia, cred.

  5. Răspunde

    Eu am ochelari de vedere cu lentile antireflex, pentru protecție când stau pe laptop sau când mă uit la tv (deși cam rar am timp pentru tv). Încă de la început mi-a plăcut să-i port ^_^. Fac parte din categoria de oameni care consideră ochelarii de vedere ca fiind sexy.

    1. Tu oricum ai o fizionomie care arata bine cu orice si te invidiez pentru asta.

  6. Eu am avut probleme cu ochii când eram copil. Am purtat ochelari si problema s-a rezolvat. Nu știu dacă aș purta lentile dacă ar fi nevoie, cred că aș prefera ochelarii.

    1. ce bine de tine ca ai corectat problemele la timp!

  7. eu am ochelari, desi nu ii port tot timpul… mi-am dat seama ca nu mai vad eu asa clar si m-am dus la optica. n-am facut mare lucru, nu stiu cat de ok o fi, dar…

    1. Tot e bine ca ai avut vointa sa te duci si ca i-ai facut. Eu inca nu am ajuns.

  8. Răspunde

    Eu nu port ochelari, dar daca ar fi nevoie, mi-as dori lentile de contact cu dioptrii. Nu cred ca m-as obisnui cu mine cu ochelari. Totusi zic ca asta tine si de obisnuinta

    1. Pe tine chiar te vad cu lentile, sa stii! Esti genul ala mai cochet.

    • Tatiana Sorina
    • 18/04/2018
    Răspunde

    Bun articol. Pe 8 Mai am programare la optica. Sper sa iese bine,acum doi ani mi-am facut altii si parca calcam in strachini,am renuntat la ei. Am dat si o gramada de bani pe ei.

    1. De-asta imi este si mie cel mai frica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares