Ghidul fotografiei de produs – o super carte pentru super fotografii comerciale

Ghidul fotografiei de produs Heidi Adnum

Am tot vorbit în ultima vreme despre pasiunea mea pentru fotografie și despre dorința de a învăța cât mai mult, într-un timp cât mai scurt, în acest domeniu. Unde văd un articol tematic, hop și eu. Nu aveam cum să ratez Ghidul fotografiei de produs atunci când am dat cu ochii de el la secțiunea de reduceri de pe Libris.ro. Mi-am amintit imediat că mai citisem despre această carte pe blogurile a două prietene virtuale și am zis că trebuie să o am. S-a dovedit a fi o investiție bună și veți vedea imediat de ce.

Cum se prezintă Ghidul fotografiei de produs?

Este o carte semnată de Heidi Adnum, o australiancă de profesie fotograf. În mai puțin de 200 de pagini (mai exact 192), cartea reușește să aducă o mulțime de informații utile în demersul nostru de a face fotografii cât mai aproape de calitatea celor pe care le scoate un fotograf. Avem hârtie de calitate, file groase, lucioase, asemănătoare hârtiei foto (așa cum te-ai aștepta de un ghid care este plin de fotografii ce servesc drept exemple).

Conținutul este structurat pe capitole, astfel că este foarte ușor ca, după ce ai citit manualul (pentru mine este un manual această carte), poți reveni ușor la paginile pe care vrei să le aprofundezi. Să zicem că ai de făcut poze unor bijuterii, cauți în cuprins capitolul dedicat fotografierii bijuteriilor și te întorci la sfaturile și ideile care să te ajute să faci treaba cât mai bine. Ai și la final un index la fel de util.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Cât e teorie și cât sunt sfaturi practice?

5% teorie aș zice și cred că deja e mult. Nu e genul ăla de carte care să te enerveze cu teorii și istorii, cu date plictisitoare. Oferă soluții, asta o face să-și merite banii. Este ușor de parcurs, pentru că este scrisă mai mult sub formă de listă de notițe cu puncte și sub-puncte, dar nu e genul de carte pe care ai citit-o, o pui în bibliotecă și mergi mai departe. La mine a rămas la vedere și, de câte ori am de făcut poze, o consult.

Sfaturi practice pentru ce? Pentru tot ce ține de realizarea unei fotografii de calitate care să pună în valoare un produs. Este ghid pentru fotografia de produs, da? Nu știi cum să realizeze o cutie pe post de studio foto (cort), din aceea care se vinde cu minim 100 de lei? Nu știi de unde trebuie să cadă lumina și cum? Ce fundal să folosești ca să scoți în evidență produsul? Cum să-ți faci singur un reflector? Cum să aranjezi decorul întru cadru? Ai toate răspunsurile în această carte.  Chiar și trepied îți poți face singur acasă.

cum sa faci un cort foto

Dincolo de produs, compoziție, lumină, te va ajuta și pe partea de setări ale aparatului foto pentru un anumit tip de poză. La fiecare lecție ți se spune de ce echipament foto ai nevoie și care sunt modurile de fotografiere recomandate pentru ca rezultatul să fie cel puțin asemănător fotografiilor exemplu oferite de autoare.

Cui se adresează acest ghid?

Deși subtitlul cărții este Sfaturi pentru artizani de la artizani. Tehnici de succes pentru a-ți expune produsele de creație proprie, ea nu le este dedicată doar creatorilor de produse, ci și celor care vor să le vândă sau să le facă un review. Practic, dacă tocmai ți-a venit ideea unui magazin online, manualul acesta te va ajuta să-ți faci singur pozele de prezentare pentru produse. Dacă ești blogger și vrei să prezinți cititorilor tăi diverse produse pe care le-ai testat, ai din nou nevoie de fotografii de calitate. Dacă ești pasionat de social media, din nou îți vor prinde bine sfaturile din acest ghid.

De ce atâta bătaie de cap pentru o poză?

Așa mi-am zis și eu la început. Îmi ziceam că e suficient să pun o poză făcută cu telefonul. Apoi am văzut că reacțiile nu vin la orice fel de fotografie, că doar cele frumoase îți deschid drumul spre o postare sau un articol de succes.  E vorba nu atât despre a vedea un produs, ci despre a intra în povestea pe care fotograful a țesut-o în jurul ei. Știți replica celebră cu mâna întinsă care nu spune o poveste, nu?

Trăim în epoca în care formatul video tinde să-l bată pe cel text. E chestia aia cu fotografia care face cât 1000 de cuvinte, de-aia te zbați să faci poze bune, clare, frumos compuse, în care produsul pe care vrei să-l prezinți este bine scos în evidență. De-asta ai și aveam nevoie de Ghidul fotografiei de produs.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Uite, asta e o alta carte pe care mi-o doresc si eu. Am mai cochetat cu ideea de a cumpara o carte de acest gen dar nu stiam ce contine. Daca tu zici ca e ok atunci mi-o iau si eu 🙂

    1. Acum nu stiu cat te ajuta pe zona de mancare ca probabil sunt alte reguli acolo.

    • Valeria Chertes
    • 12/04/2018
    Răspunde

    Pentru cine este pasionat de fotografie este minunata cartea.

  2. La Libris spuneai? Mă duc să văd dacă mai este!

    1. Este, este.

    • Catalina Sora
    • 12/04/2018
    Răspunde

    O carte bun si foarte practica pentru psionatii de fotografii. Din pacate , desi mi-ar place, nu mai gasesc timp deloc ca sa stau sa studiez si apoi sa aplic

    • Anda Stanciu
    • 12/04/2018
    Răspunde

    O carte buna pentru pasionați de fotografie

  3. Interesantă această carte, cu siguranță o voi achiziționa și eu! ?

    1. Sper sa te ajute.

    • ghelbere elena
    • 14/04/2018
    Răspunde

    Am renuntat de mult la aparatul foto desi era unul foarte bun atunci cand l-am cumparat. Acum toate pozele le fac cu telefonul.

    1. E mai usor de scos din buzunar si hop poza, stiu.

    • Lamiita Petre
    • 14/04/2018
    Răspunde

    In primul rand mi-as dori un aparat foto bun. Am un Kodak, dar cred ca este de-o varsta cu mine. Mi-e cam teama sa umblu prin setari sa nu l dau peste cap si sa raman si fara ce am. Pe langa carte, cred ca mi-ar mai trebui cineva priceput care sa imi arate practic.

    1. doar citind nu faci nimic, musai sa pui in practica informatiile.

    • Nicolae Claudia
    • 14/04/2018
    Răspunde

    Super achizitie pentru pasiunea ta

    1. Multumesc.

  4. Răspunde

    O sa iau si eu cartea, nu fiindca as fi pasionata de fotografie, dar acum am inteles cat de mult conteaza o poza la un articol daca vrei ca el sa aiba priza la public. Si nici Google nu e indiferent la poze.

    1. se cauta destul de mult imagini pe google si, daca a ta atrage, te alegi cu vizita.

  5. Răspunde

    Am și eu minunăția asta de carte și-s foarte mulțumită de ea tocmai pentru faptul că are puțină teorie și multe sfaturi practice (și ilustrate corespunzător). Dacă mai multe ghiduri practice ar fi astfel, am învăța și noi să ne pricepem la mai multe :D. Și eu, la fel ca și tine, știu că sunt importante fotografiile pe care le postez, astfel că mi-am achiziționat cartea din același motiv, pentru a învăța să-mi ilustrez articolele cât mai bine.

    1. pai la tine am citit despre ea si de atunci mi-am dorit-o si eu.

  6. Nu e ușor, dar cunoscând câteva tehnici și tot practicând, te perfecționezi.

    1. am inceput sa imi iau si notite ca sa fiu sigura ca tin minte mai multe sfaturi.

  7. foarte buna ideea! mie imi place sa fac poze, dar nu mai am mereu timp sa ma documentez ce si cum. cartea asta, insa, chiar mi-ar place!

    1. Iar eu chiar ti-o recomand.

  8. Răspunde

    Am si eu acest ghid. Si pe mine m-a impresionat acea tehnica cu o cutie care primeste lumina din diverse locuri plus alte cateva chestii. Nu ma gandeam ca voi reusi sa invat ceva si totusi ma bucur ca am citit acest ghid. Este adevarat ca pozele cu telefonul pot fi complet diferite fata de unele cu aparatul foto, dar si micile trucuri conteaza

    1. Este util, mult mai util decat alte carti care promit mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares