Cât de ușor (sau nu) este să fii blogger

este ușor să fii blogger

In urmă cu vreun an încă nu mă simțeam blogger. Eram numită așa pentru că aveam un blog, dar nu simțeam că merit numele de blogger. Azi lucrurile s-au schimbat. Ce s-a schimbat? Timpul dedicat zilnic blogului aproape s-a triplat. Am investit financiar, am furat meserie de ici-colo, am ținut cont de sfaturile și sugestiile primite de la colaboratori și cititori, am investit financiar, am evoluat.

Este ușor să fii blogger? Că pentru unii așa pare. Ce mare scofală! Scrii acolo 10 rânduri, publici, dai share și gata. Nu e chiar așa. Ce fac eu 4-5 ore pe zi pentru a ține blogul ăsta în picioare? Să vedem!

Articolele sunt primele. Conținutul este cel mai important pe un blog. Poate că uneori mai bat câmpii cu prostii de-ale mele, dar de cele mai multe ori pentru un articol trebuie să te documentezi cel puțin vreo oră (asta în cazurile fericire, dacă e un subiect mai light). După-aia treci la scris. Nu vreți să știți cât de greu mi-a fost când am trecut la scris cu diacritice. Îmi lua 10 minute să scriu un paragraf. După ce l-ai scris, trebuie să-l recitești cel puțin de 2 ori și tot îți mai scapă greșeli pentru că, fiind scris de tine, practic tu vezi ce cuvânt ai vrut să scrii, nu ce ai scris de fapt.

Nu poți publica articolul fără cel puțin o poză potrivită. Ori o faci tu, ori cauți pe net. Poate părea ciudat, dar am avut articole la care mai mult a durat găsirea unei poze gratuite potrivite cu textul decât redactarea propriu-zisă. Indiferent că e poza ta sau nu, uneori e nevoie de editare. Ia și editeaz-o, apoi optimizeaz-o în așa fel încât să se vadă și bine și să nu ocupe nici spațiu prea mare pe blog.

Ai pus și poza. Acum îi dai publicare. Musai să te ocupi de distribuirea articolului pe rețelele sociale. Asta nu-ți ia mult, dar acolo ai o comunitate de oameni frumoși care-și iau din timpul lor ca să-ți lase un comentariu și trebuie să-ți faci timp să le răspunzi. Aici am fost codașă de multe ori. Norocul meu că am prieteni toleranți, pe pagina de Facebook și pe contul de Instagram (pe astea două mă desfășor mai mult – le găsiți pe coloana din dreapta dacă vreți să mă urmăriți și acolo sau căutați direct Caietul Cristinei), care m-au înțeles când am avut probleme și n-am putut urmări postările.

Alte lucruri pe care trebuie să le facă un blogger?

  • răspundă zilnic la mesaje, indiferent că sunt de la cititori, colaboratori sau potențiali colaboratori.
  • răspundă la comentariile de pe blog.
  • posteze zilnic o actualizare pe rețelele sociale. Și aici pierd mult timp pentru că banalele poze pe care le vedeți pe pagina de Facebook Caietul Cristinei sunt editate tot de mine în prealabil pentru că nu mi-aș permite să fur poze cu citate de la alți colegi din blogosferă.
  • întrețină discuțiile de pe Facebook și Instagram.
  • organizeze concursuri.
  • să facă tragerile la sorți.
  • să adune datele de livrare, să le ambaleze într-un mesaj frumos și să le transmită mai departe.
  • să-și păstreze nervii pentru el când un câștigător este supărat că sponsorul nu i-a trimis premiul în 10 zile.
  • interacționeze cu alți bloggeri.

Lista poate continua în funcție de specificul blogului și de cât de mult este dispus proprietarul său să se implice în treaba asta.

Nu v-am spus toate astea ca să vă descurajez. Din contră, i-am susținut întotdeauna pe cei care au demonstrat că au talent în domeniu. Totuși, e bine să știe de la început la ce se înhamă pentru că sunt mulți cei care își spun că e ușor să faci un blog și să te îmbogățești. Nu e deloc așa. Faptul că ai creat blogul și pui un articol pe săptămână nu este suficient. Nu-i ușor să fii blogger, dar e frumos și, dacă faci treaba asta din suflet, o să se vadă și rezultatele nu vor întârzia să apară.

Ia să vedem! Cine vrea să-și facă blog? 😀

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Eu personal, niciodată nu am susținut ca a fi blogger este ușor pentru ca chiar este foarte mult de munca în spatele a tuturor articolelor publicate.. Necesita timp, răbdare, inteligenta…și altele.

    1. timp, da. Rabdare, da. Inteligenta… cat de cat 😛

  1. Răspunde

    Subscriu celor spuse de tine si zambesc cand imi amintesc de cate ori am pierdut mai mult timp cautand o poza sau un titlu pentru articol decat pentru scrierea lui.
    Sa nu uitam sa le spunem celor ce isi fac acum blog ca inceputul pare extrem de greu daca nu ai deja cunostinte legate de partea tehnica. Eu am citit si mi-am batut capul saptamani intregi pentru a intelege ce este un link, ce inseamna cuvinte cheie, cum se pune o poza in articol sau un banner in sidebar. 🙂

    1. uite ca de astea eu am uitat. Doamne, cat de greu era sa pui un widget pe amaratul ala de blogspot!

    • ghelbere elena
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Nici pana am citit acest articol nu mi-am imaginat ca este usor sa fii blogger. Am mai citit articole despre activitatea unui blogger. E greu, dar daca faci totul cu placere reusitele vor fi pe masura. Mult succes in ceea ce faci!

    1. Multumesc. Eu ma straduiesc cat pot.

  2. Răspunde

    Imi amintesc cat de greu mi se parea atunci cand am facut blogul. Nu ca acum mi s-ar parea usor…am zile cand nu public nimic, pentru ca nu ma pot concentra si nu reusesc sa leg doua cuvinte…

    1. Diana, tu ai si copii si un job… sunt sigura ca e mai mult decat greu.

  3. Ai mare dreptate. Nu e atat de usor pe cat pare, asa credeam si eu ca e pana sa.mi fac blog. Din pacate in ultimul timp nu am mai raspuns comentariilor nici pe facebook nici pe blog dib lipsa timpului. Insa m.am hotarat si nu mai las asa, trebuie sa multumesc celor ce imi citesc blogul si sa.mi fac timp pentru ei.

    1. Cris, te inteleg si cred ca te inteleg si ei…

    • Popa Angelica Stela
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Încă nu ai spus tot în privința asta. Felicitări, ești perseverenta și dedicată!

    1. Factorul financiar… n-am vrut sa vorbesc despre el.

  4. Răspunde

    Mai sunt multe de spus, Cris, dar ai sintetizat frumos si elegant.
    Mai spune despre faptul ca multi au impresia ca se traieste din blogging ori ca bloggerii sunt vazuti drept milogi din cauza la cateva specimene de ultim nivel. Ori ca unii incearca sa se vanda cat mai jos ca sa se asigure ca ii calca in picioare pe ceilalti. Adauga si faptul ca putini bloggeri sunt cu adevarat prieteni si se ajuta intre ei. In general e un fel de …fatada! De ochii lumii iti sunt prieteni, pe la spate rad si te batjocoresc ori te boicoteaza etc
    Esti tu finuta cu aceasta postare! :*

    1. eu elegant? nu stii ca nu ma caracterizeaza eleganta? Nu ma consider o miloaga deloc. Rar am solicitat vreo sponsorizare. De regula las oamenii sa ma caute ei.

      1. Răspunde

        Pai stiu ca nu ii cauti tu! eu tocmai asta spuneam: sunt unii care ar cere si un praf de sare numai sa fie gratis!
        Hai ca in acest articol ai fost chiar finuta si nu ai dat de pamant cu unii care ar fi meritat cu varf si indesat!

        1. Bre, fiecare se descurca asa cum poate 😀

  5. Răspunde

    Sper sa nu sune ciudat, dar nu e chiar asa greu. Adica eu am tool-uri rapide pt editare poze, cateva site-uri de gratuite, research cuvant-cheie vine de la subiect inspre cuvant, nu invers. Cu textul scris pe metrou, pt ca atunci a venit si adaptat. Nu vreau sa zic ca nu e greu. Dar putem oricand sa ne optimizam „munca” (spun cu ghilimele pt ca pt mine nu o sa fie niciodata munca, ci o pasiune care imi consuma energia si sufletul intr-un mod frumos).

    Bafta si la multi cititori!

    1. Multumesc. la fel!
      Mie mi se pare greu atunci cand vine vorba de exemplu de articole platite cand ai un subiect pe care nici nu stii de unde sa il apuci. E greu cand trebuie sa scrii a zecea oara despre acelasi lucru si totusi sa vii cu ceva nou. E greu sa iti faci timp pentru raspuns avalansei de comentarii zilnice… Asa vad eu.

  6. Răspunde

    Cristina, nu e usoar daca vrei sa faci treburile bine , sa ai comunitate in jurul blogului si sa mai si castigi ceva. Daca o faci numai ca sa iti insiri gandurile, e mult mai simplu: o platforma gratuita, o tema deja formatata, cum e ea, buna sau rea si gata. Daca faci chestia asta cu seriozitate, da cheltuiesti si bani si timp si nervi. Dar ai satisfactii. Sotul meu spune ca probabi; la pensie o sa imi impart timpul intre cautatul ofertelor din supermarkete si blogging. Tind sa ii dau dreptate 🙂

    1. Dana, sigur la pensie tot pe blog o sa stam :))

    • Aghinitei Maria
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Da este greu sa ai un blog de succes!

    1. Nici macar nu-l pot numi de succes pe al meu 🙂

  7. 🙂 Sunt multe categorii de bloguri, respectiv de bloggeri. Pentru categoria în care activezi ai în cea mai mare parte dreptate. Știu că muncești mult pentru că asta se vede, cel puțin pentru un ochi format.
    Eu unul câștig foarte puțin din blog, din când în când și din ce în ce mai rar mai iau câte un premiu pe la vreun concurs. Dar nici nu mă prea stresez. 🙂

    1. Radu, esti modest. Tu nu castigi mai mult pentru ca nu vrei, mie mi-e clar asta.

    • nicolae claudia
    • 04/11/2017
    Răspunde

    sa stii ca pe mine ma batea gandul o data..dar doar ma batea. Din pacate nu as avea timp sa ma ocup de el..

    1. La pensie! 😛

    • Valeria Chertes
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Nu cred ca as putea sa fac fata.

    1. E si placut, sa stii. Nu doar greu.

  8. Nu știu cât de greu sau ușor cred ceilalți că este să ții un blog, nici nu contează de fapt, cert este că e o treabă tare faină. Am avut atât de multe de învățat și mă străduiesc în continuare să învăț. Îmi doresc să am mai mult timp pentru blog, că de restul…mă ocup eu cumva. Blogul pentru mine este un hobby, de care care mă ocupa când îmi permite timpul, mă ocup singură de el de tot, încă de la crearea lui pe subdomeniu, migrarea lui pe domeniu propriu și toate editările și corecturile ce au fost necesare după. Habar nu aveam de nimic de înseamnă hosting, teme, plugin-uri, eram paralelă total cu lumea asta a online-ului.
    Dar se poate, credeți-mă se poate chiar și atunci când muncești 14ore/zi, 7 zile din 7, timp de câteva luni la rând.
    Felicitări pentru articol și la câți mai mulți cititori! ?

    1. Stiu ca se poate si singur. Cand am pornit primul meu blog, mi-e grau si cont pe Google sa fac. Acum sunt deja la avansati. Mai am pana la experimentati, cei-i drept, dar imi place sa invat, sa fac cat mai mult singura toata treaba.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Multa munca,pasiune ,articole super,nu e usor,felicitari draga mea Cristina pentru tot si toate,meriti din plin!

    1. Multumesc.

  9. Din pacate eu nu scriu cu diacritice, dar trebuie sa ma obisnuiesc si cu acest lucru. Ma bucur ca pot citi si descoperi lucruri noi despre blog.

    1. nu este obligatoriu scrisul cu diacritice, draga mea.

  10. E multa munca la mijloc si mult timp investit. De cealalta parte a baricadei, a cititorilor, lucrurile apar foarte roz: produse gratis, bani castigati, notorietate. Ey, ca pana sa ajungi la notorietate si sa castigi bani astfel incat sa te descurci, cam dureaza. Unii nu ajung niciodata.
    Mai nou, a avea blog este vazut precum o afacere prospera. Nici nu vreau sa zic acum mai multe ca mi-ar lua mult spatiu.
    Sunt de acord cu toate punctele enumerate de tine.

    1. notorietate? Poate ma apropii de ea dupa 5-6 ani de blog si vreo 4 de investit constant in pagina de FB. Nu e asa usor cum pare.

    • Elena
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Succes in continuare!
    Vad si eu cit timp iti ia scrisul unui articol, desi eu nu ma pricep deloc la cum ar trebui sa fie un articol ca sa atraga cititori. Nici bani nu bag in blog, destul platesc cu timpul meu. Dar imi place asa : sa scriu doar despre lucruri care ma intereseaza si sa nu ma imi pese cita lume citeste, desi uneori ma intreb ce rost are sa mai scriu daca nu ma citeste nimeni.

    1. N-are cum sa nu-ti citeasca nimeni articolele, Elena. Pentru absolut toate problemele si ideile noastre se gasesc cititori. Eu nu plec niciodata de la ideea ca poate nu citeste nimeni articolul meu. Ma gandesc ca, daca mie mi-a venit ideea aia, sigur mai sunt si altii care vor cauta despre sa ceva.

    • Irina
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Nu este ușor să fi blogger, estemulta munca dar când o faci din pasiune este mult mai ușor.

    1. Pentru mine asta a devenit un job si il fac cu drag, doar ca uneori simt ca nu-mi ajunge timpul sa ma implic cat as vrea.

    • Anca
    • 05/11/2017
    Răspunde

    Nu este ușor deloc. Eu nu am investit bani in blog, am doar mult timp și multă dragoste in el. Pe nișa mea nu cred că se merita, nu cred că s-ar câștiga. Mai am multe de învățat, dar îmi place.

    1. Anca, de ce nu ne-ai lasat link catre blog sa te cunoastem si noi? 🙂

    • Anda Stanciu
    • 05/11/2017
    Răspunde

    Nu cred că este ușor să fii blogger.. Felicitari celor care fac așa ceva

    1. ei, e ca si cum ai zice felicitari unei femei ca e mama. E in firea noastra sa facem asta. Ne place.

  11. Răspunde

    Sunt perioade in care chiar nu reusesc sa le fac pe toate. Si ma uit uneori la cat de activa esti, atat pe blog, cat si pe retelele sociale, incat te admir pentru munca pe care o depui, stiind ca nu e deloc usor. Iar la concursuri esti o adevarata campioana, eu mi-am pierdut rabdarea cu concursionistele care vor sa primeasca premiile peste noapte (unele dintre ele vorbesc chiar foarte urat).

    1. Am patit-o zilele trecute si eu cu cineva sa imi reproseze ca un sponsor nu a trimis premiul in 10 zile, dar nu ma impiedic de un om. Tu stii ca eu nu am job. asta e job-ul meu, asta e secretul meu.

  12. Oh, Doamne! eram atat de naiva cand mi-am inceput blogul. Gandeam exact ca in descrierea ta. Apoi mi-am dat seama ca a avea un blog presupune mai mult decat a scrie un text. Mie mi-e rusine cu primele articole dar nu le sterg pt ca vreau sa vad cat de repede evoluez si sa nu uit de unde am plecat. Blogger nu ma consider, mai am drum lung pana acolo. Sincer, nu stiu cum reusesti tu sa te implici atat de mult si sa fii atat de activa si pe retelele de socializare!! la mine pe pag de fb bate vantul :))

    1. sa nu iti dea prin cap sa te uiti la primele mele articole! Imi vine sa plang cand le citesc, dar n-am sa le sterg ca se supara Google pe mine si, vorba ta, cand dau de ele, vad si eu ca am evoluat. Asta conteaza, nu?

  13. Răspunde

    Nu ma consider bloggerita pentru ca nu am avut rezultate notabile in domeniu dar imi place ce fac si ma regasesc atunci cand „bat campii” pe blog, il consider un fel de psiholog la care pot merge oricand. 🙂 Daca e usor, nu stiu, depinde ce vrei sa scoti din munca ta pe blog, dar daca ai planuri mari e nevoie de investitii in domeniu, SEO, promovare si ai nevoie de timp disponibil pentru ca inspiratia nu vine cand vrei tu ci cand vrea ea. Dar e frumos si mai devreme s-au mai tarziu afli ca merita efortul.

    1. Ai zis-o frumos cu psihologul. Si pentru mine blogul a avut functie terapeutica de multe ori.

  14. Răspunde

    Cred ca e greu sau usor si in functie de pasiune si de cata munca vrei sa depui.
    Eu vreau sa te felicit pentru tot ce ai facut aici, ai o comunitate frumoasa si se vede cat de mult iti pasa – de blog, de comunitate, de munca ta…

    1. Multumesc, Iulia. Sunt foarte legata de acest blog pentru ca e singura mea realizare pe plan profesional, a fost sansa mea de a arata ca nu-s chiar picata din corcodus.

  15. Ai prezentat partea frumoasa, dar as vrea ca toti cei care cred ca e usor sa își facă blog. Și pe urmă să ne spună cât cum e!

    1. Stiu eu cativa care si-au facut si si-au bagat picioarele in 2 luni.

  16. Răspunde

    Credeam ca numai mie imi ia mai mult cautarea unei poze decat redactarea articolului. Si cateodata imi e greu sa gasesc si o idee potrivita, mai ales cand am scris de mai multe ori despre acel subiect si sunt anumite cerinte tehnice care trebuiesc respectate.

    1. aseara am scris un articol intr-o ora si am stat 40 de minute pentru ca nu gaseam poza, poti sa crezi?

  17. Răspunde

    Pot fi carcotasa? Acu mai depinde si de blogger. Pentru unii chiar e usor sa faca asta :p
    Insa, acum o sa fiu rea, pe acestia eu nu ii consideri bloggeri adevarati.

    1. carcotasii sunt de-ai mei, Claudia. Din pacate, noi, astia care scriem advertoriale, oricat de bine am face-o, nu suntem prea bine vazuti.

    • Valentina
    • 07/11/2017
    Răspunde

    Da,stiam ca nu e chiar „piece of cake”, desi uneori sunt foarte tentata.As avea asa de multe de povestit, intamplari,oameni,obiceiuri,locuri….Dar, nu cred ca as posta zilnic.Poate o data pe saptamana mi-ar face placere, mai mult ar deveni corvoada.

    1. In principiu ar fi bine si la 2-3 zile, dar sa fie constant.

  18. Răspunde

    Am citit totul cu atentie pentru ca nu ma consideram un blogger adevarat. Dupa ce am analizat tot ce ai scris, consider ca sunt blogger cu acte in regula. Cartea de munca imi lipseste 🙂

    1. Carte de munca zici? Esti pusa pe glume azi 😛

  19. Eu mai am pana la statusul de blogger, dar poate o sa ajung si acolo sus, candva. Oricum nu m-am gandit niciodata ca un articol implica atata munca.

    1. din moment ce ai un blog pe care scrii cu drag, esti deja blogger.

  20. Răspunde

    Rabdare si perseverenta, maica! . Cum eu nu am nicio treaba cu colaboratorii si cum e blog de ce vreau eu, sterg tot ce nu imi convine :D.

    Dar consuma mult timp.

    1. orice blog cere timp, maica 😛

  21. Răspunde

    Ma bucur ca ai scris despre acest subiect,mai ales ca in ultima vreme am provocat cateva colege sa povesteasca mai mult despre aceasta pasiune.
    M-am gandit la cateva hastaguri, pentru a mai vizibile in online. Mi-ar placea sa le folosesti si de asemenea, te invit si pe blogul meu, sa citesti primul articol din seria numita #BloggingTips! 🙂
    Cred ca este important sa ne sustinem recirproc, cat putem si sa ne ajutam, nu sa ne punem piedici!
    O zi frumoasa! 🙂

    1. Buna, Lore. Scuze ca ajung asa tarziu la acest comentariu. Imi place mult initiativa ta. IMi place sa cred ca am depasit momentul in care simteam ca as avea ceva de impartit cu alti bloggeri.

  22. Eu cred ca esti un blogger extraordinar! Daca am avea toti perseverenta ta, ar fi minunat! 🙂 Ar fi atat de multe de zis despre ce inseamna sa ai un blog, despre munca din spatele lui… Poate ne unim si scriem mai multe articole pe aceasta tema… 😉

    1. Nu obisnuiesc sa scriu prea des despre blogging, dar daca ma provocati, eu nu pot spune nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares