Cărți recomandate – Blestemul Câștigătorului, de Marie Rutkoski

Blestemul Câștigătorului carte editura corint

Blestemul Câștigătorului este prima carte din Trilogia Câștigătorului a lui Marie Rutkoski. Ea vine de la Grupul Editorial Corint, editura Leda Edge, și a fost publicată la noi în 2016. În 2017 a venit și a doua cartea (pe care o am deja tot de la Corint) și sper ca finalul să nu se lase așteptat prea mult și să vină în prima jumătate a lui 2018. Nu de alta, dar după ce am terminat de citit primele 2 cărți, nu mă pot opri aici. M-a captivat destul de mult povestea și trebuie să știu cum se termină.

Scurt rezumat Blestemul Câștigătorului

Kestrel este fiica generalului Trajan, cel care cucerise teritoriul în care ei locuiau acum (Herran), ducând astfel la expansiunea Imperiului Valorian. Aflată la plimbare, prin piață, cu însoțitoarea și prietena ei, Jess (nu are voie să iasă fără însoțitor), Kestrel ajunge în zona unde se licita pentru sclavi. Ceva o atrage în mod inexplicabil la un tânăr pe care ajunge să-l cumpere la un preț mult prea mare. Este conștientă de asta dar, din fericire, tatăl ei nu va avea nimic de obiectat când va afla că noul său sclav, Smith (cum se prezentase inițial), pe numele său adevărat Arin, este fierar. Acesta va fi însărcinat să fabrice arme pentru armata generalului.

Blestemul Câștigătorului coperta spate

libris.ro
Oferta zilei la carti


Kestrel este nefericită din aproape toate punctele de vedere. Iubește jocul de Mușcă și Înțeapă, dar îl joacă mai mult pe ascuns pentru a nu-și supăra tatăl. Adoră să cânte la pian, dar nici asta nu prea are voie să facă, timpul pierdut la pian putând fi folosit mult mai bine pentru a se antrena (în opinia generalului). De ce? Pentru că legea valoriană spune că, la vârsta de majoratului de ani, orice cetățean (fie el bărbat sau femeie) are de ales: se căsătorește sau intră în armată. Da, inclusiv femeile valoriene sunt antrenate să devină luptători și nu pleacă niciodată fără armă la brâu. Kestrel nu excelează ca luptător și nici nu este încântată de ideea de a se căsători.

Sclavul cumpărat, Arin, este un herran. Cuceriți de valorieni, herrani au devenit acum sclavi în casele în care odinioară erau stăpâni. Arin îi devine tot mai drag lui Kestrel și-i câștigă încrederea. De câte ori are nevoie de însoțitor ca să ajungă undeva, îl alege pe el. Ba chiar îi dă în repetate rânduri voi să meargă singur în oraș. Mai mult decât atâta, va ajunge să se dueleze pentru el, fiind la un pas să moară. Reușește totuși să supraviețuiască duelului prin șantaj. Kestrel nu e cel mai bun luptător, dar este un strateg minunat. Va dovedi asta tot timpul. Își dă seama ce simte pentru Arin abia atunci când realizează că este geloasă crezând că el are o relația cu altă sclavă.

Din păcate, încrederea îi va fi înșelată de Arin. (Arin era o cutie neagră ascunsă sub o fală netedă. O capcană deschisă sub picioarele ei. Nu era cine își imaginase ea că e. – pagina 281) Acesta ascunde un secret teribil. Ieșirile lui în oraș nu erau pentru a-și întâlni iubita, așa cum credea Kestrel, ci pentru a pune la cale, împreună cu alți herrani, contra-atacul pentru recucerirea propriilor teritorii și case. Nu vă spun mai multe despre asta pentru că nu vreau să stric plăcerea lecturii. Cert este că lady Kestrel va avea multe de pierdut pentru că i-a acordat atâta încredere și libertate unui sclav. Prietenii ei vor fi la un pas de moarte, iar ea însăși își va pierde libertatea, devenind prizoniera lui Arin.

Oare chiar s-a înșelat atât de mult în privința lui? A fost doar imaginația ei cea care care-i spunea că și el o place? Va lupta Kestrel pentru libertate sau se va supune? Să nu uităm că e un bun strateg! Își va câștiga Herranul independența sau totul va fi fost în zadar?

Blestemul Câștigătorului Marie Rutkoski

Părerea mea despre Blestemul Câștigătorului

Avem de-a face cu un roman young adult foarte incitant, cu locuri și oameni născociți de mintea autoarei, cu două popoare care n-au existat dar ne par cunoscute (herranii și valorienii pot fi de fapt grecii și romanii).

Kestrel mi-a fost dragă din primele pagini. Am văzut o fată rebelă, deșteaptă, corectă și sufletistă. Suferă enorm când tatăl ei se impune (Oricum ar fi, trăiești după legile noastre. Și nu te plângi. – pagina 32). Nu vrea să-l dezamăgească, dar asta nu o împiedică să facă ceea ce simte în ceea ce privește apropierea ei de Arin. Deși dezamăgită de aflarea adevărului, sentimentele față de el le păstrează. Finalul o găsește trăgând următoarea concluzie – cumpărase o viață umană, o iubise și o trădase. (pagina 341) Practic, în ea se dă o luptă teribilă, între a apăra valorienii, a nu-și dezamăgi poporul sau tatăl, și a nu-l trăda pe cel pentru care inima ei bătea chiar și când rațiunea nega asta, pe cel care era un cântăreț care refuza să cânte, un prieten care nu-i era prieten, cineva care era proprietatea ei, dar care nu avea să-i aparțină niciodată. Finalul? Va renunța la el doar ca să-l salveze.

Arin m-a dezamăgit la început pentru că nu mă așteptam ca el să fie de fapt spion pentru herrani. Treptat l-am înțeles. Am priceput că, oricât de mare i-ar fi fost iubirea pentru ea, dorința de răzbunare și de a recâștiga ceea ce fusese de fapt al tău nu avea cum să nu învingă. Din postura de sclav oricum nu ar fi avut-o niciodată.

Blestemul câștigătorului este o poveste despre istorie, despre război, despre iubire, despre condiția slavului, despre supunere și nesupunere, despre dorințe ascunse, despre prietenie, loialitate și alegeri, despre faptul că nu poți avea niciodată totul. Câștigi ceva, pierzi altceva. Asta e legea firii.

Totul se învârtește în jurul cuvântului câștigător. Totul are de-a face cu câștigul.

Valorienii au câștigat un teritoriu prin luptă. Herrani și-au pierdut libertatea și dreptul de a mânca pe săturate, transformându-se în sclavi.

Kestrel a câștigat o licitație de pe urma căreia a avut multe de pierdut. De fapt, iată ce-i spune o femeie aflată în piață atunci când ea câștigă licitația pentru Arin: blestemul câștigătorului este atunci când obții obiectul dorit, dar numai la un preț uriaș. (pagina 19). A fost o pierdere din start.

Arin câștigă ceva pentru poporul lui dar pierde tot ce iubise.

Crezi că ți-ar plăcea această poveste? Poți achiziționa cartea online de aici.

Recenziile pentru celelalte două volume ale trilogiei le găsești aici.

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 03/11/2017
    Răspunde

    Interesantă cartea, îmi place povestea ei. Mulțumim pentru recenzia frumoasă. ?❤

    1. multumesc si eu pentru vizita.

  1. Pe mine m-a atras recenzia, eu cred că este o carte bună care merită citită!

    1. Mie asa mi s-a parut. Am citit 2 volume in cateva zile.

  2. Răspunde

    Povestea parca aduce cu un fel de cal troian. Referitor la faptul ca fetele se antreneaza ca sa fie luptatoare sa stii ca mi se pare un lucru bun. Si o spun cu mare sinceritate pentru ca eu consider ca orice fata trebuie sa stie sa lupte, sa se apere si sa apere pe ceilalti. Nu trebuie sa astepte mereu sa apara un baiat ca sa le salveze.
    Cartea pare interesanta. Nu am citit pana acum niciun articol despre ea asa ca m-ai luat prin surprindere. O trec pe lista de lectura din iarna aceasta.

    1. Vezi ca a scris si Claudia despre trilogia asta! In ceea ce priveste calul troian, Arin ar putea fi vazut si asa.

    • Popa Angelica Stela
    • 03/11/2017
    Răspunde

    Îmi place recenzia ta, dar și cartea!

  3. Răspunde

    Citit, placut, trecut la capitoul serii preferate 🙂 Sa citesti si continuarea, volumul 2. Sigur iti va placea. Sunt curioasa daca iti vei schimba sau nu parerea despre personaje :p

    1. L-am citit, doar ca nu am apucat inca sa scriu despre el. Parerea nu prea mi-am schimbat-o, doar am ramas profund dezamagita de un tata care a pus imperiul si regele inaintea fiicei sale.

  4. Răspunde

    Azi tocmai mi-a sosit o comanda de carti, iar tu ma determini sa mai plasez una. Imi place enorm de mult (fara nicio exagerare) povestea pe care ai prezentat-o. Trilogia asta tocmai merge pe wishlist-ul meu. Pana la sfarsitul lunii o sa am cartea asta si apoi astept, alaturi de tine, la fel de nerabdatoare, aparitia urmatoarei parti.

    1. Cartea a doua este aparuta deja. pe a treia o vom astepta. Sau o citim in engleza 😀

      1. Răspunde

        O asteptam in limba romana 😀 .

        1. Bine, asa facem.

    • Valeria Chertes
    • 03/11/2017
    Răspunde

    Frumoasa recenzie, felicitari.

  5. Răspunde

    Daca ai sti cate carti asteapta la rand…insa recenzia ta m-a captivat si vreau sa o citesc si sa ii aflu finalul. Imi plac astfel de carti si i-ar sta tare bine la mine in biblioteca 🙂

    1. mor de ciuda ca nu a aparut si cartea a treia.

    • ghelbere elena
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Imi place recenzia ta si sigur imi va place si cartea, dar astept sa fie seria completa pentru a le citi.

    1. 😀 bine faci.

    • nicolae claudia
    • 04/11/2017
    Răspunde

    interesanta cartea. noroc ca mai citesc la tine cate o recenzie, ca astfel..

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 04/11/2017
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie! :-*

    1. multtumesc si eu pentru vizita.

  6. Deci eu am reținut sclavi, istorie si pe mine mă tentează cartea!

    1. Ai retinut perfect.

  7. Răspunde

    Interesanta cartea. In ultimul timp nu prea am mai avut timp de citit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares