Domnu’, v-a căzut ceva!

domnu, v-a cazut ceva

E plină lumea de nesimțiți. Știam asta, dar ieri mi s-a confirmat din nou.

Mergeam liniștită, pe trotuar, pe o stradă mai circulată din cartierul meu. La un moment dat, mie îmi sună telefonul. Mă opresc, îl caut prin geantă, îl scot și răspund. Vorbesc repede ce am de vorbit, stând pe loc (nu prea vorbesc în timp ce merg pentru că obosesc – așa pățim ăștia grași și fără antrenament) și, cât vorbesc eu, mă depășește un domn. Îmi pun telefonul la loc și pornesc în spatele lui. La un moment dat, omul bagă mâna în buzunar, caută ceva, apoi o scoate și fix atunci îi cade pachetul de țigări din buzunar. Eu, ca proasta, n-am ce face și zic să-i spun omului că i-au căzut țigările; îi adresez binecunoscutul Domnu’, v-a căzut ceva!

Domnu’ se întoarce, cu o față de criminal în serie, și zbiară cât de tare poate că nu e treaba mea, că nu-i fac eu lui educație, că nu e strada mea și că i-a căzut întâmplător, dar se grăbește și n-are timp să ridice pachetul să-l pună la coș. Am înlemnit pentru o fracțiune de secundă. Parcă i-aș fi zis ceva, dar nu mai aveam curaj.

bottegaverde.ro
domnu, v-a cazut ceva
sursa foto Pixabay

Eu care, de obicei, am gura mare, acum tăceam și îmi ispășeam pedeapsa pentru a fi vrut să fiu om. Ba chiar mi-am cerut și scuze. I-am zis domnului că nu știam că e un pachet gol, că am avut senzația că l-a pierdut și m-am gândit doar să-l ajut să-și recupereze țigările. S-a întors, luându-și și greața din priviri cu el, și și-a văzut de drum.

Am mai privit o dată pachetul de țigări. Aș fi vrut să-l ridic, dar nu eram decisă. M-au mai depășit două persoane care, trecând prin dreptul meu, și-au întors privirea ca să-mi vadă fața, probabil ca să vadă cine fusese atât de nesimțit să atragă atenția cuiva că lasă gunoiul să-i cadă în mod intenționat din buzunare. Asta vedeam în privirile lor.

De pe trotuarul celălalt, mă urmărea o tanti care se oprise să-i caute nu știu ce copilului prin ghiozdan. Cu mâinile în ghizdan și cu ochii la mine. Când ni s-au întâlnit privirile, am văzut dezaprobare într-a ei. S-a întors cu spatele, zorindu-și copilul să o ia din loc (cu ghiozdanul desfăcut), ca și cum ar fi încercat să-l ferească de a deprinde asemenea comportament de le mine.

Am plecat. Am lăsat pachetul acolo. Nu voiam să fiu mai nesimțită decât fusesem. Gândurile îmi erau amestecate. Mă simțeam pedepsită și am vrut să-l las acolo pentru că nu meritam să mă aplec după el și să mă umilesc mai mult, la fel de mult cum ceilalți meritau să-l aibă acolo, să-l poată admira și lovi cu piciorul, până când angajații de la salubritate aveau de gând să-l ducă unde-i e locul.

De azi înainte, nu mai atenționez pe nimeni de nimic. Am zis. Dacă aș fi știut că tipul doar vrea să scape de un pachet gol, zău că n-aș fi deschis gura. Știu cât de prietenoși pot fi oamenii când le atragi atenția că sunt needucați. Am vrut să fac un bine și am picat de fraieră.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. nici un bine nu ramane nepedepsit,mareee pacat

    1. chiar ca niciunul 😀

    • Naty Mihaela GreenEyes
    • 23/03/2017
    Răspunde

    Fereasca Domnul ! da ,era tare greu sa nimereasca cosul de gunoi !

    1. E drept ca nu avem multe cosurid e gunoi in zona, dar nu atarna greu in buzunar.

    • Dana Lia
    • 23/03/2017
    Răspunde

    Nasol.Cine stie ce probleme avea..sau cat de violent si prost crescut era..Un nesabuit!

    1. De violent mi-era frica si mie.

  2. Răspunde

    Am si eu unul pregatit in draft, dar as vrea sa il cosmetizez ca e prea dur. Se adreseaza scroafelor care scuipa seminte in parc si fumeaza la locul de joaca. Sper sa nu fiu iar intelesa gresit, ca nu am nimic cu fumatorii… dar nu in parc la locul de joaca. Sa vii cu odrasla la leagane unde il dau si eu pe al meu si in timp ce il batai sa-ti aprinzi tigara ca nesimtita, apoi sa arunci chstocul unde nimeresti… e deja prea mult si total ilegal! Neah ca imi vars naduful la articolul tau, sper ca nu te superi. Dar nesimtiti sunt peste tot! Si noi intalnim mereu din astia… si da, nu mai iau atitudine de teama, ca nu stii ce idiot ai in fata! Daca s-ar respecta legile si ar fi mai dure, nu s-ar mai ajunge aici. Ia sa ii dea o amenda de cateva salarii medii pe economie + 3 luni de munca in folosul comunitatii, sa vedem daca mai au tupeul sa mai se comporte ca niste salbatici.

    1. dar nu se daduse lege ca nu mai ai voie sa fumeze in apropierea locurilor de joaca? :O

    • dumitrescu elena
    • 23/03/2017
    Răspunde

    de ce nu ai ripostat ,mai este si nesimtit daca vrei sa-l ajuti ,ti-o iei daca pot spune asa ,nu se merita sa mai ajuti in general vorbesc pentru ca picam cam de prosti tit noi

    1. sa risc sa imi iau bataie?

    • Daniela
    • 23/03/2017
    Răspunde

    Nu trebuie sa-i bagi pe toți în aceeași „oala”,știu e plina lumea de netoti,dar sari peste acest episod nefericit.

    1. Am trecut dar oala e mare si incap multi in ea.

    • Valeria Chertes
    • 23/03/2017
    Răspunde

    Nu pot sa cred cata nesimtire poate fi in unii oameni.

    1. Se poate si mai rau.

    • Iubesc Femeia
    • 23/03/2017
    Răspunde

    Este foarte important ca intentia ta a fost buna.
    Si nu cred ca ai picat de fraiera.

    1. asa m-am simtit pe moment. Acum mi-a trecut.

  3. Răspunde

    Eu apelez la „Nu va suparati, v-a cazut ceva” fix cand oamenii arunca gunoiul pe strada. Intr-o zi m-am aplecat si am luat pachetul gol de tigari, mototolit, si am alergat dupa baiatul care l-a aruncat. I-am spus ca i-a cazut ceva, a intins mana si i-am pus pachetul. Mi-a fost un pic teama ca o sa imi dea un sut, la propriu, chiar acolo. Dar l-am luat prin surprindere atat de tare ca n-a stiut cum sa reactioneze :))). Pana s-a dumirit el, eu traversasem deja :))

    1. tu esti mai sprintena si mai faci si sala, iti permiti sa te pui cu ei! 😀

    • Lamiita Petre
    • 23/03/2017
    Răspunde

    Domnul cred ca nu stia, sau poate stia ca in pachetul de tigari respectiv erau cei 7 ani ai lui de acasa. Ce s-o fi gandit… si asa nu sunt buni anii astia ai lui, asa ca mai bine sa nu ii mai care dupa el ?

    1. Foarte tare replica ta!

  4. Răspunde

    Lamaita, tare comentariul tau…din nefericire, din ce in ce mai multa lume asa. Le invat pe fete sa duca gunoaiele la cos…si in fata lor un nene in toata varsta arunca ambalajul de la un corn pe jos 🙁 Cand trecem pe langa nene, le zic la fete…mami, voi sa nu aruncati ca nenea pe jos, ca astfel o sa ne umplem de gunoaie in loc sa avem si noi un oras curat, frumos. Si…sa stii ca nenea s-a intors si si-a luat ambalajul de jos fara sa zica nimic! 😛

    1. Omul asta avea bun simt inseamna, doar ca uitase putin de el. De ar fi toti asa…

    • Barbalata Mirela
    • 23/03/2017
    Răspunde

    Un dobitoc. De astia sunt peste tot, din pacate.

    1. Sutn din ce in ce mai multi.

    • Corina Podocea
    • 23/03/2017
    Răspunde

    Cați ca el, din păcate… Mulți, mult prea mulți….

  5. Răspunde

    Ce persoane…:( needucate si fara bun simt. Le este mult mai usor sa dea drumul gunoiului pe trotuar decat sa-l duca la cos. Dar in acest caz nici nu ma gandeam sa aibe un asemenea comportament. URAT DIN PARTEA LUI.

    1. Avea in jur de 30 de ani si era bine imbracat. Ai fi zis ca e om serios.

  6. Mda…pacat ca am ajuns in situatia asta. Din pacate, exista din ce in ce mai multi tarani de genul, care habar n.au ce e civilizatia, zici ca au coborat ieri din copac…

    1. :)) au coborat sau au picat?

  7. Răspunde

    Omul arucase smechereste pachetul de tigari si …smecheria n-a tinut…de aceea reactia de NESIMTIT…

    1. da ce smechereste, zau. O miscare naturala si nevinovata.

    • ghelbere elena
    • 24/03/2017
    Răspunde

    Doamne, oare nu mai sunt persoane cu bun simt in Romania? Unde au disparut?

    1. le-au mancat alea fara bun simt

  8. Răspunde

    Doamne, ce oameni nesimtiti… si ce reactie naspa a avut si privitorii. Vorba ta, parca tu facusei ceva nu ala… 🙁 M-ai lasat fara cuvinte. Nu am spus niciodata cuiva cand am vazut ca arunca pe jos dar de multe ori am adunat eu dupa el/ea… acuma depinde si ce a aruncat

    1. Repet: daca stiam ca l-a aruncat, nu i-as fi zis nimic, ca nu mi se facuse de bataie.

    • Daniela
    • 24/03/2017
    Răspunde

    Am crezut ca e un pachet plin. Pe masura ce citesc articolul descopar ca era gol. De aceea era asa de recalcitrant omu’. Doaaamne, sa nu le faci morala ca izbucnesc in istericale!

    1. daca nu-si iau tratamentul…. :))

    • Hacman Mariana
    • 24/03/2017
    Răspunde

    La unii bunul simt, educatia….lasa de dorit….fel si fel de specimene….in ziua de azi nici nu stii cum sa procedezi in astfel de situatii…nu de alta…dar mai luam si bataie))))

    1. Doamne fereste de bataie!

    • Tatiana Sorina
    • 24/03/2017
    Răspunde

    Doamne fereste,ce rea sa facut lumea asta,azi maine mai ne trezim si cu ochii umflati. Offf,ce om penibil.

    1. bine ca am tacut! Eu de obicei nu prea tac.

    • stoica claudia
    • 25/03/2017
    Răspunde

    Doamne ce nesimtire!

    1. Fiecare cat poate.

    • nicolae claudia
    • 25/03/2017
    Răspunde

    din pacate sunt multi ca el..se arunca pe strada mizeria fara nicio jena, desi cosul de gunoi e la doi pasi..prefer sa ma abtin..

    1. nu tine in tine!

  9. Răspunde

    ai nimerit tu nebunul!
    Si eu fac observatie. Daca tacem, nu ajungem departe. De obicei tot asa zic dar pe un ton calm, de genul „cred ca v-a picat/pierdut”, sau mai zic: „mi se paruse ca erau si bani” (aici reactioneaza repede sa se verifice la buzunare daca au portofelul). Cu fumatoarele de langa copii le zic direct: e ilegal – au inceput jandarmii sa circule si sa dea amenzi. Pt cele scuipatoare de seminte am dat o hartie si i-am rasucit-o in forma de corn. Fara nicio vorba, doar din gesturi. Ea a ramas cu ochii mari si gura si mai mare, socata. Ma gandesc ca pe unii nu ii duce mintea 😀

    1. s-o crezi tu ca nu ii duce mintea! Eu tocmai ca nu sunt genul calm si mai bine tac ca, daca mai ziceam ceva si imi raspundea cine stie cum, uitam ca mi-e frica, ziceam si eu vreo doua si … cine stie unde ajungeam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares