Ce-am învățat din primele două lecții ale cursului de fotografie digitală

curs fotografie digitală eurocor

Acum ceva vreme vă anunțam că au ajuns la mine primele două lecții din cursul de fotografie digitală pe care am decis să-l fac la Institutul European de Cursuri prin Corespondență (Eurocor). M-am pus pe studiat încă de atunci și aseară am și terminat de parcurs primul caiet de curs cuprinzând cele două lecții. Nu au fost multe pagini, dar am preferat să nu merg pe repede înainte, ci sa iau la rumegat câte 4-5 pagini în fiecare seară.

curs fotografie digitală eurocor

N-am să vă mint să vă spun că au fost o lectură ușoară, de relaxare. Pentru mine, care nu aveam nici cea mai vagă idee despre tehnica foto sau istoria fotografiei, au fost unele lucruri mai greu de înțeles. Acest caiet reprezintă un soi de introducere în curs pentru că nu poți pleca la drum, dornic să faci poze de calitate, fără să știi cât de norocos ești că poți folosi un aparat foto digital și cât se chinuia un fotograf, acum aproape 200 de ani, sa facă o fotografie. Imaginați-vă că pentru această primă poză din istorie, deloc asemănătoare cu pozele pe care le facem noi azi, a fost necesar un timp de expunere de 8 ore!

prima poza din istorie

Pot spune că am priceput și eu cum reușește aparatul foto să formeze imaginea fotografică, care sunt diferențele între un aparat foto analogic și unul digital, dar și avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele. Alte lucruri pe care le-am învățat? Cum influențează valoarea lui ISO (fotosensibilitatea) calitatea unei fotografii, ce este zgomotul de imagine sau de ce am nevoie pentru a face o poză de calitate unui peisaj montan seara, în condiții de iluminare insuficientă.

Din a doua lecție lucrurile devin și mai interesante și informațiile și mai utile.  Recunosc că nu știam care sunt părțile componente ale unui aparat foto și cum lucrează ele împreună, într-o secundă, pentru ca eu să pot posta pozele dorite pe blog sau pe rețelele sociale. E destul de interesant să afli ce se întâmplă dincolo de obiectiv, în interiorul aparatului.

Pe baza informațiilor primite în această parte a cursului de fotografie digitală, am putut să înțeleg și eu de ce a ales soțul meu aparatul foto pe care-l avem acum, de ce nu făceam poze la fel de reușite cu vechiul aparat compact, de ce contează atât de mult tipul de obiectiv folosit. Da, aparatele compacte sunt mai ușor de folosit de către începători, dar nu sunt pentru cei care vor să facă artă din fotografie.

tema eurocor

Recunosc că nu mi-am făcut încă temele. Am o oarecare strângere de inimă să nu greșesc ceva. Probabil că am să mai bifez odată paragrafele mai importante, pe care mi le-am notat la prima lectură, ca să fiu sigură că bifez răspunsurile corecte. Nu că mi-ar da cineva notă mică sau vreo riglă la palmă, dar așa sunt eu, ambițioasă.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Mi se pare un curs super interesant. As vrea si eu sa aflu mai multe. Momentan nu am un aparat foto performant insa imi doresc sa evoluez si sper ca pe viitor sa fac o alegere buna, bineinteles inainte am sa ma documentez.
    Cursurile acestea la distanta mi se par foarte interesante si as vrea sa fac si eu unul.

    1. Abia astept caietul ca am inteles ca se lasa si cu teme practice si va trebui sa fac fotografii dupa anumite indicatii.

  2. Răspunde

    Eu cred că ai învățat destule pentru primele două cursuri. Eu învățasem toate acestea abia după jumătate de semestru la facultate, soo…
    E foarte bine

    1. Iti dai seama ca nu am aprofundat cunostintele si am invatat asa, in linii mari.

    • Valeria Chertes
    • 20/02/2018
    Răspunde

    Esti tare harnicuta cu invatatul.

    1. Nu sunt, dar sunt curioasa.

  3. Cât mi-am propus și eu să învăț despre foto, doar timp să am.

    1. Tu n-ai nevoie, ca deja faci poze frumoase. NU vreau sa ma bati la fundul gol.

  4. Răspunde

    Mi se pare foarte util acest curs, in special daca vrei sa stii cum sa faci o fotografie buna. Bravo!! M-as apuca si eu de un curs, dar imi este teama ca nu ma voi putea tine de el…

    1. Te inteleg. Si eu, daca as avea si copil, as fi reticenta.

    • ghelbere elena
    • 21/02/2018
    Răspunde

    Foarte multi si-au facut o meserie din a face poze asa ca Cristina da-i inainte cu invatatul ca sa ne uimesti cu fotografii frumoase.

    1. Eheee, pana la meserie e cale lunga. Eu vreau sa prind anumite taine pentru pozele pe blog.

  5. Răspunde

    Felicitari pentru decizia de a te inscrie la un curs! Si eu am facut asta, tot la Eurocor, si sunt multumita de alegerea facuta. Mai am putin si termin, nici nu-mi dau seama cand a trecut anul. Am emotii pentru examenul final :)).

    1. Taci ca eu am trimis tema si stau cu inima in gat sa nu fi gresit ceva.

  6. Răspunde

    Eu am prins vremea când trebuia să reglez diagrama si timpul de expunere si sa fac economie la poze, ca doar erau pe film foto.
    Asa ca mi-au servit ca lecții, ca acum, cu aparatele astea performante nu prea iti dai seama decit studiind, cum funcționează.

    1. Eu nu am facut niciodata o poza pe aparat analogic 😀

    • Denisa
    • 21/02/2018
    Răspunde

    Wow, nu m-am gandit niciodata ce lung a fost drumul de la prima fotografie si pana la ce vedem noi azi. Cred ca partea asta tehnica este putin mai grea, dar o sa te ajute sa intelegi mai bine si sa faci poze cat mai profi. Se vede ca esti pasionata, mult succes in continuare si asteptam sa ne mai spui cum decurge.

    1. Nu m-as numi chiar pasionata. Dorinta de a invata vine mai mult din nevoie.

  7. Răspunde

    Eu am fost in weekend la un curs de fotografie cu telefonul, pentru Instagram si mi-a placut foarte mult. Am invatat foarte multe lucruri despre lumina moale si lumina dura si cat conteaza unghiul ales de la un fotograf profesionist. Mult succes la curs Cris. Eu cred ca ma apuc de unul de engleza, ca sa nu mai scriu articole pentru chinezi cu Google Translate.

    1. Mihaela, la cat platesc chinezii, merge si cu Google Translate :))

  8. Și să exersezi tot timpul. Eu cred că asta e cheia succesului! Tot ce citești și să pui rapid în practică!

    1. Momentan am avut putine lucruri de pus in practica. De acum incepe greul ca am vazut ca am si teme practice.

    • Hacman Mariana
    • 23/02/2018
    Răspunde

    Felicitări si spor in continoare!La cat esti tu de isteață nu cred ca temele vor fi o problema))) Pupici!

    1. Eeee, multumesc, dar sa stii ca nu sunt chiar isteata, mai mult muncitoare.

  9. Răspunde

    Am prins si eu vremea acelor aparate…. Nu era usor sa faci o fotografie. Acum e muult mai usor pentru ca poti merge pe setarea de ”manual” si practic poza se face singura cum trebuie…cat de cat. Evident ca mai conteaza inca si ”ochiul fotografului”.

    1. Eu nu-mi amintesc sa fi facut poze cu un aparat d-asta de muzeu 😀

  10. Răspunde

    O introducere trebuia facuta. Sunt tare curioasa cum vor decurge si lectiile vitoare. Si eu fac in prezent un curs la Eurocor

    1. Am primit al doilea modul. De maine intru la studiu din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares