Fericiți pentru totdeauna? – Taylor Jenkins Reid

Fericiți pentru totdeauna - Taylor Jenkins Reid

Stilul lui Taylor Jenkins Reid m-a cuceri de la prima carte pe care i-am citit-o – Poate într-o altă viață. Apoi am citit și Uniți pe vecie. O carte la fel de emoționantă și captivantă. Prin urmare, atunci când pe site-ul editurii Leda Edge a apărut noua ei carte, Fericiți pentru totdeauna?, am zis că trebuie să o citesc. Și am citit-o. Nu doar că-mi plăcuseră lucrările anterioare ale autoarei, dar coperta și titlul sunt foarte atrăgătoare, nu?

Scurt rezumat Fericiți pentru totdeauna?

Romanul spune povestea unui cuplu – Lauren și Ryan. Povestea lor începe din anii de studenție, când se întâlnesc, se îndrăgostesc și își încep minunata relație de iubire. La început a fost perfectă. Apoi a fost mai mult ca perfectă. În final, s-au căsătorit. Discuțiile începuseră dinainte de asta, dar s-au întețit pe parcursul primilor ani de căsnicie. De unde inițial se țineau numai în brațe, acum au ajuns să se evite. De la partide multiple de amor într-o noapte, s-a ajuns la sexul pe post de cadou de ziua unuia dintre (sau nici atunci!).

Aveau toate premisele să fie fericiți: o casă, joburi stabile, chiar și un câine. Familia lui Lauren îl adora pe Ryan, iar cu familia lui nu aveau o relație prea strânsă. Nici gând de intervenții din exterior care să le atace relația. Totuși, ceva se întâmplă și, într-un moment de sinceritate, ambii recunosc că nu se mai regăsesc în acea relație, că deși își iubesc partenerul, nu l-au înșelat și nici nu și-ar dori să facă asta, nu mai sunt fericiți împreună. Unul din ei vine cu propunerea să se despartă pentru un an de zile și celălalt este de acord.

libris.ro
Oferta zilei la carti


365 de zile în care doi oameni care se iubesc n-au voie să se vadă sau să ia legătura în vreun fel unul cu celălalt. În primele săptămâni e greu, apoi mai ușor, apoi parcă nu mai au nevoie unul de altul. Când Lauren simte că nu mai poate de dorul lui, își aduce aminte că avea parola de mail-ul lui Ryan și intră să vadă dacă a vorbit cu cineva în acest timp. Surpriză! Acolo găsește mailuri pe care Ryan le scrie pentru ea, dar pe care nu i le-a trimis încă. Multe neajunsuri ale relației lor sunt enunțate abia acum. Lauren va scrie și ea mailuri către el, gândindu-se că Ryan poate le va citi. Mailurile astea sunt pline de sinceritate și adevăruri dureroase.

Vor reuși oare să treacă peste probleme și să-și continue relația? Se mai iubesc sau obișnuința era singurul lucru care îi ținea împreună? Cine a greșit cel mai mult în căsnicia lor? Vor rezista un an de zile fără să se vadă și să-și vorbească în mod direct? Cine-și va face primul o relație? Ce-și vor spune când se vor reîntâlni?

Fericiți pentru totdeauna - Taylor Jenkins Reid coperta

 

Părerea mea despre Fericiți pentru totdeauna

Cred că ar fi suficient să vă spun că am citit-o în 2 nopți și ați înțelege totul despre ea, dar nu mă opresc aici pentru că sunt prea multe de zis despre cartea asta.

Romanul este alcătuit din 5 părți care poartă numele unor melodii celebre (1. Unde dispare binele?, 2. Ploaie de noiembrie, 3. Așa e dragostea, 4. În cea mai mare parte a timpului, 5. Nimic nu se compară cu tine). Fiecare parte reprezintă o nouă etapă din relația sau criza relației lor. Cartea este scrisă la persoana I, din perspectiva lui Lauren, dar, prin intermediul scrisorilor virtuale, primește și Ryan dreptul la replică și se conturează perfect ca personaj.

N-ai cum să nu te regăsești în carte, pe bune. Toți suntem oameni, toți ne schimbăm, toți greșim și niciunul nu e capabil să întrețină veșnic vraja din primii ani de relație. Cu toții trăim clipe magice la început (Prinzi curaj și încredere în tine. Îți dă senzația că ai putea face orice pe lumea asta). Atunci ești fericit oricum. Nu contează că stai într-o casă mică și dormi pe o saltea pentru că nu aveți pat. Apoi începe lupta pentru mai mult și certurile pentru cine are dreptate în privința modelului de pat care ar trebui ales. Dar tot e lapte și miere dacă ne cerem scuze și se lasă cu sex de împăcare. Oare nu e așa în toate cuplurile?

Așa eram noi. Te iubesc și Îmi pare rău; N-o să mai fac niciodată și Nu știu ce m-aș face fără tine întotdeauna eclipsau motivul certei.

Din păcate, la un moment dispare și cheful de sex.

Am avut un déjà-vu despre ce va urma. El avea să mă sărute pe gât și să mă trântească pe pat. Eu aveam să mă uit în tavan și să număr minutele. Nu aveam chef pentru așa ceva. Voiam doar să merg la culcare.

Și asta chiar de ziua lui… I se refuză cadoul pe care și-l dorea cel mai tare.

Certurile sunt tot mai dese. Se ceartă din orice. Din nimic. De ce se ceartă oamenii în cuplu? Răspunsul vrea să-l dea Lauren.

Nu ne certăm din cauza apei calde sau a parcării de la Dodger Stadium, nici din cauza banilor sau a geloziei sau a comunicării deficitare dintre noi. Ne certăm pentru că nu știm cum să fim fericiți. Ne certăm pentru că nu ne mai putem face fericiți unul pe celălalt.

De aici drumurile lor se despart. Lauren nu trebuie să facă față doar despărțirii. Poate mai rău, decât să-l știe pe Ryan departe, o doare să recunoască în fața celorlați că s-au despărțit. Rușinea de a fi dat greș o macină. Numai că mama ei este mai înțeleaptă:

Nu e vorba de eșec, de câștig sau de pierdere. Așa-i viața, Lauren. Așa este în dragoste și în căsnicie. Dacă alegi să fii fericită cu altcineva sau să faci altceva, asta nu înseamnă eșec. Asta este viața. Așa este dragostea.

Am trăit fiecare pagină la intensitate maximă. N-am înțeles de ce doi oameni ar avea nevoie de un an să-și redescopere sentimentele. N-am înțeles de unde atâta putere să nu pui mâna pe telefon ca să-i auzi glasul. N-am înțeles de ce era nevoie de scrisori netrimise din care să afle ce-și doreau și ce-i nemulțumea. N-am cum să înțeleg asta, de vreme ce n-am rezistat niciodată să nu-i vorbesc soțului meu mai mult de câteva ore.

Cu toate astea, nu i-am judecat. Din contră, i-am admirat. Acolo unde alții și-ar fi zis Adio, ei și-au spus Ne revedem peste un an. Au dat puțin înapoi, dar n-au fugit, așa cum fac cele mai multe cupluri de tineri la cea mai mică problemă care se așează în calea relației lor.

Semnul de întrebare din titlu rămâne semn de întrebare până la final. Oare dragostea mai există și va învinge?

Fericiți pentru totdeauna? este o lecție de viață de 352 de pagini. E dureroasă aici și haioasă dincolo, e despre ce simt oamenii când sunt pe punctul de pierde iubirea, e despre viziuni diferite despre iubire și căsnicie ( avem 3 generații cu opinii diferite – Lauren, mama lui Lauren și bunica lui Lauren). Ești curios cum se încheie povestea lui Ryan și a lui Lauren, dar dincolo de toate e important că ai învățat ceva din suferința lor. Lauren s-a înșelat. Comunicarea contează. Sexul contează. Toate sunt parte din fericire.

Citatul preferat din Fericiți pentru totdeauna?

De ce oare cu cât îl iubesc mai mult, cu atât mă rănește mai mult? Sau o fi invers: cu cât mă rănește mai mult, cu atât îmi da seama că îl iubesc mai tare?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Nu am citit nicio carte scrisa de Taylor, am vazut ca ai scris ca iti place stilul ei.. Ti.am spus ca si pe mine ma atras titlul din prima si se pare ca chiare este o carte buna.

    1. Are un stil simplu si temele sunt foarte interesante in cartile ei.

        • Anda Stanciu
        • 23/01/2018
        Răspunde

        Nu citit aceasta carte dar o voi face

    • Roman Nicoleta
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Frumoasă carte, frumoasă recenzie ? de acord cu citatul preferat!

    • Valeria Chertes
    • 22/01/2018
    Răspunde

    Mi se pare o carte tare draguta.

    1. Chiar este.

    • ghelbere elena
    • 23/01/2018
    Răspunde

    Nu am citit cartea dar cred ca dupa un an, cand se vor revedea se vor hotara sa fie in continuare pentru ca se iubesc.

  1. Răspunde

    Ha,ha! Ai inceput s-o citesti dupa ce am terminat-o eu dar ai fost mai harnica si ai publicat inaintea mea recenzia. Eu acum lucrez la ea.
    Nu stiam ca ai mai citit carti scrise de ea. De fapt, cum iti urmaresc recenziile pot zice ca stiam dar nu am dat importanta.
    La mine e prima carte pe care o citesc si e scria de tipa si trebuie sa iti zic ca m-a fermecat modul ei de a scrie asa ca vreau sa le citesc si pe urmatoarele.

    1. Mentionez totusi ca asta e cea mai buna. Dupa parerea mea.

    • Nicoleta Pahonea
    • 23/01/2018
    Răspunde

    E genul de carti pe care il citesc deobicei.

    • Aghinitei Maria
    • 23/01/2018
    Răspunde

    Frumoasă carte, frumoasă recenzie! Dar despre citatul preferat pot spune ca este gresit din punctul meu de vedere: nu pot iubi pe cineva care starie in a ma rani! (din pacate prea multe femei au aceasta atitudine)

    1. Nu era vorba de rani fizice. In general femeile fara drama nu prea pot iubi.

    • Lamiita Petre
    • 23/01/2018
    Răspunde

    Se pare ca intre cei doi a intevenit rutina, si nu ma refer la partea legata de sex, desi se spune ca intr-o relatie coteaza intr-un procent destul de mare. Poate comunicarea, despre care se tot vorbeste atat de mult ca ar conta intr-o relatie. Oricum , fiecare relatie e unica in felul ei si impreuna ar trebui sa gaseasca soluttii atunci cand sunt intr-un impas.

    1. cea mai mare greseala lor a fost sa nu isi spuna unul altuia ce nu-i convine si ce si-ar dori.

    • Dana Lia
    • 23/01/2018
    Răspunde

    Este pe wish list ul meu.Super recenzie

    1. Sper sa iti placa.

  2. Răspunde

    Am trecut-o si eu pe lista de lectura, printre primele, chiar daca lista e deja foarte lunga fiindca simt ca ar trebui sa o citesc. Cuvantul pentru totdeauna e atat de departe in spatiu si timp incat majoritatea ne pierdem pe drum.

    1. Ce frumos ai zis, Mihaela!!! Eu sunt sigura ca nu te va dezamagi aceasta carte.

    • Constantin Daniela
    • 23/01/2018
    Răspunde

    Nu am citit eu de ceva vreme, dar zau ca m-ai convins cu recezia ta! am sa caut cartea si vad eu cum fac sa o citesc. E un subiect care ma intereseaza!

    1. Am concurs pe pagina si ofer un exemplar, daca vrei sa te inscrii.

  3. Mi-am propus și eu să o citesc. Am citit articolul atât cât să văd dacă merită citită cartea și care e părerea ta despre ea. Îmi pare o carte din care avem multe de invatat.

    1. Ne asemanam destul de mult in unele privinte, deci am incredere ca iti va placea.

  4. Răspunde

    Sunt sigura ca mi-ar placea tare mult cartea, vorba ta…nu stiu cum au rezistat atat timp fara sa vorbeasca, nici un telefon…nimic…

    1. Eu cred ca muream sa imi zica al meu sa nu vorbim un an.

    • Catalina Coman
    • 24/01/2018
    Răspunde

    Hehe. Chiar ieri am pus si eu recenzia. Mi-a placut mult. 🙂

    1. Ti-am zis eu ca e misto.

  5. Răspunde

    Titlul si coperta m-au atras extrem de mult. Insa apoi am citit recenzia scrisa de tine si m-au cuprins asa niste ganduri. Pe de o parte e melancolie, ca stiu cum am incheiat o relatie, iar pe de alta parte e teama ca voi ajunge candva in acelasi punct, ca si cum ar fi o destinatie iremediabila.

    1. Tu esti fata desteapta si logodnicul tau pare la fel. Daca veti comunica, nu exista riscul asta.

  6. O carte pentru femei, categoric. Si mie mi-ar placea.
    Apreciez maniera in care ai ales sa o prezinti, asa captivant, cu citate din carte si comentarii/interpretari personale.

    Bun citatul tau favorit. Si eu cred la fel ca…cu cat relatia e mai dramatica, cu atat mai mare e dragostea. Desi, mna…cand drama devine mult prea mare, nu stiu cat mai e dragoste si cat tristete. Intervine epuizarea.

    1. De ce doar pentru femei? Pentru ca barbatii sunt prea macho sa o citeasca? Mda. I-am propus domnului Dragomir sa o citeasca si nu vrea. Ar fi fost bine pentru ca multe din greselile acestui cuplu le facem si noi. Sper doar sa nu ajungem ca ei.

  7. awwww, chiar m-ai facut sa vreau s-o citesc!

    1. Astept impresiile tale.

    • Elena Gheorghe
    • 26/01/2018
    Răspunde

    Chiar vreau sa o citesc.

    1. Sper sa iti placa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares