Serial de văzut – Yellowstone

serial Yellowstone păreri

N-a trecut mult de când mă plângeam de faptul că noua platforma de streaming SkyShowtime nu are chiar cea mai buna ofertă de filme și seriale. Ei bine, între timp, am descoperit la ei un serial pe care l-am savurat de la primul până la ultimul episod. Nu m-am așteptat. Am lăsat doar din curiozitate primul episod să ruleze și ne-a captivat din primele minute. Vorbesc despre Yellowstone.

Yellowstone este numele unei ferme din Montana, ferma familiei Dutton, cea care se și află în centrul poveștii. Nu ai zice că un serial despre viața la fermă ar fi așa atrăgător, nu? Nu e doar despre fermă, o să vezi. Este un Dallas modern, dacă vreți.

John Dutton este proprietarul actual. Are trei fii și o fiică. Pe unul dintre fii și-l pierde în primele episoade. Cel de-al doilea, Kayce, fost militar, acum retras departe de familie, căsătorit cu o indiancă, revine la fermă. Al treilea, Jamie, este avocatul familiei. Fiica, Beth este afacerista și sufletul familiei, cumva.

Povestea nu este doar despre vite, dusul lor la păscut, îmblânzit cai sălbatici și antrenamente pentru rodeo. Este mult mai complexă. Familia Dutton are de înfruntat multe în lupta pentru păstrarea fermei și a pământului moștenit. Rând pe rând, indienii din rezervație și diverși dezvoltatori imobiliari le pun tot felul de probleme. Dar Dutton-ii nu se lasă cu una cu două și sunt hotărâți să câștige cu orice chip.

Nu luptă întotdeauna corect și curat. La început, le-am criticat aspru metodele, dar pe parcurs am ajuns să privesc altfel îndârjirea lui John Dutton. Nu-i pasă doar de averea familiei, de sutele de hectare care îi aparțin și de miile de vite din ferma sa. El iubește animalele, natura, viața de fermier.

Kevin Costner John Dutton Yellowstone

Este împotriva progresului pe care alții îl trâmbițează pentru că știe că progresul are un preț mare pentru tot ce înseamnă natură, dar și pentru localnici. Dacă vin dezvoltatorii imobiliari, se vor crea locuri de muncă, dar fermele vor dispărea, oamenii își vor pierde libertatea de care se bucură acum, nu vor mai respira același aer curat, vor plăti impozite uriașe, praful va lua pentru mult timp locul verdelui, iar ceea ce acum este o bucurie pentru turiști, în câțiva ani va deveni doar un alt centru turistic aglomerat.

Și, dincolo de povestea asta, a luptei pentru fermă și moștenire, avem și povestea familiei și poveștile particulare ale membrilor ei. Sunt multe dedesubturi și multe secrete ascunse sub preșul de la intrarea la Yellowstone, așa că nu e loc de plictiseală în acest serial. La rândul lor, personajele sunt atât de complexe și atât de bine construite și interpretate, cum nu am mai văzut de mult într-un serial.

Cel mai puțin mi-a plăcut de Kayce. Nu știu de ce. Mi se pare moale și ușor de manipulat, prea ușor pentru un tip care se vrea dur, mereu cu arma în mâna, predispus la violență, călit în război. Am senzația că nu știe exact ce vrea și se lasă cel mai mult folosit de tatăl lui. Nici Jamie nu mi-a fost foarte drag. La început, parcă mi-era milă de el. Nu-mi părea tratat corect. Apoi am înțeles de ce și s-a schimbat și el. Nici noua lui versiune nu mi-a plăcut mai mult. I-am dat dreptate în unele privințe, dar nu e unul dintre personajele pozitive, asta te asigur.

Deliciul serialului în fac John (Kevin Costner) și Beth Dutton (Kayce Dutton). El este bătrânul înțelept, chipeș și șarmant care conduce cu mână de fier ferma de ani de zile. Aproape în fiecare episod are niște discursuri fascinante și replici deștepte pe care acum îmi pare rău că nu le-am notat. Sunt despre viață în general. Sunt grozave. E un fel de Momomete de Montana. Apoi, Beth, este o bombă cu ceas. La primele apariții, aș fi bătut-o. Este o scorpie, dar este o scorpie deșteaptă care ascunde multă suferință. După ce ajungi să o cunoști, o iubești. La final, știi sigur că-ți va fi dor de ea.

Chiar are de toate Yellowstone: cowboy, acțiune (prin câteva episoade tinde să devină prea multă și gratuită, dar trecem cu vederea), comedie, dragoste, secrete, răzbunare, dramă, intrigi politice, personaje multe, decoruri faine, dialoguri incitante. Sunt cinci sezoane până acum, toate disponibile pe SkyShowtime, subtitrate (uneori lasă de dorit traducerea, dar… merge și așa). Este un neo-western, cum l-au numit criticii, care i-a adus lui Kevin Costner Globul de Aur la secțiunea cel mai bun actor într-un rol de televiziune. Eu zic că merită.

Nu același lucru pot spune despre 1923, mini-seria de finalul căreia mă apropii și care prezintă povestea strămoșilor lui John Dutton. Nu se ridică absolut deloc la înălțimea lui Yellowstone. Este plictisitor de-a dreptul. Să vedem cum o fi 1883, care înțeleg că este dedicat perioadei în care s-au pus bazele fermei, cu stră-strămoșii! Nu am mari așteptări de la el, dar o să-l văd din curiozitate. Le găsiți și pe acestea pe platformă, dacă vreți să le vedeți.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: SkyShowtime - cât dai, atâta face - Caietul Cristinei

Comments are closed.
0 shares