Pentru o viață sănătoasă, asigură-ți necesarul de timp liber! 4 sfaturi de care trebuie să ții cont

sfaturi pentru o viață sănătoasă - ai nevoie de timp liber

Se întâmplă ceva cu timpul. Nu ne mai ajunge. Unii ar fi tentați să creadă că există un monstru al timpului care se strecoară prin viețile noastre și fură minute, dând ceasul înainte când noi nu suntem atenți. Cert este că nu ne mai ajunge timpul să facem tot ce ne-am dori. Nu putem renunța la job sau la treburile casnice. Alegem să sacrificăm activitățile pe care nu le considerăm vitale – jocurile cu cei mici, vizionarea unui film sau o plimbare în parc, ceea ce nu e bine deloc pentru psihicul nostru. Pentru o viață sănătoasă avem nevoie de timp liber. Avem nevoie să facem lucruri care ne plac, nu doar lucruri care trebuie făcute. Cum poți câștiga timp pentru tine?

Învață să spui NU

E greu să refuzi să te implici într-o acțiune de voluntariat, e aproape imposibil să-i spui șefului că nu poți sta mai mult de o oră pentru program, e dureros să spui NU unui prieten care are nevoie de ajutor la un proiect. Cu toate astea, sunt momente în care trebui să-ți aduni toate forțele, să uiți că există cuvântul DA, care este cel mai mare inamic al timpului tău liber, să fii egoist și să te gândești în primul rând la tine. Timpul este bunul tău cel mai de preț, este limitat, trebuie economisit și cheltuit și spre folosul tău, nu doar al altora.

Nu lăsa pe weekend ce poți face azi

Sfârșitul de săptămână este întotdeauna o bucurie, dar ar fi și mai frumos dacă nu ți-ai dedica întreaga zi de sâmbătă activităților casnice. Ar fi minunat să ai menajeră, dar știi și tu că nu-ți permiți. În cazul ăsta soluția este să te ocupi de o parte dintre activități în cursul săptămânii. De exemplu, la curățenie totul se face mai simplu sâmbăta, dacă ai grijă în fiecare seară să strângi de prin casă lucrurile aruncate.

Sigur că rămâne problema curățeniei generale, dar de 2 ori pe an cred că îți poți permite să angajezi niște specialiști pentru asta. După cum poți vedea aici, prețurile nu sunt nici foarte mici, dar nici imposibil de suportat. Dacă te gândești că îți ia vreo 2-3 zile (în funcție de câte ore la ai dispoziție) să cureți temeinic un apartament cu 3 camere, că ai nevoie de o serie de produse de curățenie și la final o să te alegi cu febră musculară și stare generală de epuizare, s-ar putea să nu mai pui atâta preț pe bani.

Concentrează-te pe ce ai de făcut

Indiferent că ești acasă sau la birou, evită să-ți lași atenția distrasă de la ce faci. Uneori ridicăm telefonul să citim un mesaj și ne trezim că am pierdut 15 minute pe o rețea de socializare sau făcând schimb de mesaje cu o prietenă. Cel mai bine ar fi să oprești notificările sau chiar sonorul când lucrezi la un proiect.

Acasă, în timp ce faci curățenie, calci sau gătești, ar fi de preferat să asculți muzică la radio în loc să lași televizorul pornit. Riști să rămâi cu ochii la el mai mult decât îți poți permite. Da, pentru o viață sănătoasă, ai nevoi și se divertisment, dar este mai bine să te ții de un program strict, să termini întâi treburile și apoi să te bucuri pe îndelete de clipele de relaxare.

Cere ajutor când te simți copleșită

Nu este nicio rușine să faci asta. Există anumite situații în care nu ai cum să faci față singură. Când lucrezi peste program, îi poți cere soțului să pregătească el cina și să te ajute cu spălatul vaselor și baia copiilor. Dacă nu ai timp să gătești pentru Crăciun, cere ajutor mamei sau soacrei! Nu ai când să ajungi să faci cumpărăturile pentru casă? Poți apela tot la soț sau la un magazin care face livrări la domiciliu. Curățenie după renovare, după un party uriaș sau după ce tocmai v-ați mutat? Există acest serviciu de curățenie după constructor la domiciliu care se poate ocupa de toate.

Da, ai economisi niște bani, dacă ai face-o chiar tu, dar amintește-ți că pentru mai ai nevoie și se somn și de momente de respiro. Copiii trebuie ajutați la lecții. Șeful suna întruna că nu e gata proiectul. De unde timp de strâns moloz, curățat vopsea sau urme de la benzile autoadezive folosite pentru a proteja tocurile? Specialiștii pot face asta în doar câteva ore.

Timpul liber ți-l câștigi tu prin alegerile pe care le faci. Îl poți folosi pentru o baie cu spumă, pentru a ieși la un film, pentru a citi o carte sau pentru a te distra alături de câinele tău. Este un cerc vicios. Consumi timp pentru a face bani, dar uneori banii pot cumpăra timp. Nu-i așa?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 14/12/2017
    Răspunde

    Sunt multe momente în care uitam complet de noi iar grija pentru ceilalți o punem pe primul loc. Ar trebui sa ne acordam mai mult timp liber.

  1. Răspunde

    Ce bine mi-ar fi prins un sprijin din partea unei astfel de firme, mai ales acum in perioada asta cand e mai tot timpul casa cu fundul in sus. Si nu e problema de efort cat e de timp… 🙁

  2. Buna ideea cu firma pentru curatenie, chiar mi.ar fi lasat mai mult timp liber.

    • Ursu Loredana
    • 14/12/2017
    Răspunde

    Foarte utile sfaturile. Multumim

  3. Răspunde

    Îți zic un secret …. urăsc sa fac curățenie! Dacă ar fi după mine as chema periodic pe cineva sa facă niscaiva treaba. Acum, pentru Crăciun, am treaba la greu

    • Aghinitei Maria
    • 15/12/2017
    Răspunde

    Sfaturi bune si am sa apelez la firma de curatenie!

  4. Răspunde

    Asa este. Eu sunt norocoasa pentru ca mama se ocupa de gatit, eu fac curat asa ca am timp sa ma plimb si datorita faptului ca stau acasa nu fac niciodata treaba in weekend. Prefer sa-mi petrec timpul cu ai mei.

    • Valeria Chertes
    • 15/12/2017
    Răspunde

    Mie nu mi-ar place sa imi faca nimeni curatenie. Intotdeauna mi-am gestionat timpul sa pot face tot ce am nevoie.

  5. E bine ca treaba să nu fie văzută ca o corvoadă. Eu timp ce gătesc, calc sau fac ordine, ascult muzica preferată sau diverse emisiuni. Treaba în familie se împarte, asta a fost regula de la început.
    Apoi organizarea face totul. Lucrurile care se pot face din timp îți lasă timp și pentru tine.

    • nicolae claudia
    • 15/12/2017
    Răspunde

    sunt multe momente in cursul saptamanii in care simt sa imi fac mai mult timp liber. cateodata nu reusesc, dar de fiecare data ma straduiesc 🙂

    • Popa Angelica Stela
    • 16/12/2017
    Răspunde

    Caut să-mi gestionez timpul… E bine când ești organizat, dar este bine și când ai o mână de ajutor!

  6. Răspunde

    Am intrat sa citesc articolul pentru ca mi-a placut titlul 🙂 Da, asa e! O viata sanatoasa cere si timp liber pentru tine. Imi plac si sfaturile. Mai ales primul :))) E greu sa spui NU dar daca inveti sa faci asta atunci iti va fi si tie mai bine. Implicit si celor din jur!

  7. Răspunde

    Ce e ala timp liber? Cum adica sa spun „nu” din cand in cand? Si prietenul meu imi repeta sfaturile astea destul de des, dar par sa-mi intre pe o ureche si sa-mi iasa pe cealalta :))). Candva va trebui sa incep sa tin cont de ele, ca nu sunt de fier si o sa vina o zi in care probabil n-o sa mai pot. Dar mai stau un pic pana atunci :D. Totusi, niste ajutor la curatenie n-as refuza ^_^.

    • ghelbere elena
    • 18/12/2017
    Răspunde

    Imi place sa ma organizez in asa fel incat sa-mi ramana timp sa ma ocup si de mine, sa ma pot ocupa si de micile mele placeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares