Când se împodobește bradul de Crăciun?

bol sticla Craciun pictat manual

Asta este întrebarea care ne frământă în această perioadă – când se împodobește bradul? 

Prin magazine, brazii au apărut anul acesta de la jumătatea lunii noiembrie. Unii au salutat cu bucurie treaba asta, spunând că în afară se amenajează raioane speciale încă din octombrie. Pe bune? Păi atunci de ce să nu punem brazi și luminițe imediat după Paște? Eventual, putem să nu le mai scoatem deloc.

Unii l-au împodobit de la 1 decembrie, de când au aprins iluminatul de sărbătoare în oraș. Mă bătea și pe mine gândul să-l fac măcar de Moș Nicolae, dar m-am abținut pentru că riscam să mă plictisesc de el până la Crăciun. Și ar mai fi un risc – acela că, stând mult timp împodobit deja se strică aranjamentul până de Crăciun și o să ai un brad ușor leșinat, chit că este artificial.

bottegaverde.ro

Când eram noi mici, părinții făceau bradul în ajunul Crăciunului. De ce? În primul rând pentru că pe atunci aveam de-a face cu brazi naturali care, dacă sunt împodobiți cu o lună înainte, până la Crăciun rămân fără jumătate din ace. Bine, acum sunt alte soiuri mai rezistente de brazi, dar oricum, un brad tăiat, ținut 4 săptămâni la căldură, vă imaginați cum o să arate de sărbători! Apoi pentru că atunci aveau bani să-l cumpere. Nu în ultimul, pentru că ne mințeau pe noi că Moșul aduce bradul gata decorat de sărbătoare și nu avem voie să mâncăm din bomboane pentru că se supără.

Când se împodobește bradul

Citisem pe undeva că tradiția și canoanele creștine ar zice să-l împodobim pe 24 decembrie, în ajun. La noi la biserică se împodobește bradul întotdeauna de Sf. Nicolae, deci nici asta nu este o regulă bătută în cuie. Parcă nu l-aș împodobi nici așa târziu. Dacă tot dau banii pe el și muncesc să-l fac, merită să mă bucur mai mult timp de el, mai ales că acum marea majoritate avem brazi artificiali care nu riscă să se usuce sau să-și piardă din frumusețe.

Și, până la urmă, când se împodobește bradul de Crăciun? Îți spun eu când. Când simți tu că ai nevoie de el. Bine, nu în august! Când ai terminat curățenia. Când ai timpul și starea necesare. Când ai bani să-l cumperi. Când vin nepoțeii în vizită. Când îl împodobea mama, ca să-ți aduci aminte de ea. Bradul se împodobește când vrei tu. Nu există nicio lege care să-ți interzică să-l decorezi pe 15 noiembrie, dacă tu așa simți. Nici vreo regulă de despodobire obligatorie de Bobotează.

Tu l-ai împodobit deja? Eu o să-l execut duminică.

PS. Poza e cu bradul de anul trecut.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Pana acum il impodobeam de Sf Nicolae,anul acesta inca nu l.am impodobit. Saptamana viitoare il facem, fiind cel mic cu siguranta nu va rezista nicio ora ??

  2. Răspunde

    Si eu tot weekendul acesta. Maine, sper. Mi-ar fi placut de Mos Nicolae, dar nu am terminat la timp cu curatenia si am si avut destul de lucru. De saptamana viitoare relax, filme, il asteptam pe Mos (ce daca suntem doar noi, ce daca mi-am scrantit degetul mic de la picior si nu pot iesi prea mult), asteptam colindatori (am facut deja invitatii)…si sper sa am un picior capabil sa se incalte cu ceva mai gros decat adidasii mei vechi, pentru a putea pleca la ai mei.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 15/12/2017
    Răspunde

    Încă nu l-am împodobit pentru ca este prea devreme, mi-am propus în acest weekend să-l fac…sper doar sa am timp.

    • Valeria Chertes
    • 15/12/2017
    Răspunde

    Eu de obicei il impodobezc in ajun dar anul asta cred ca va fi mai repede.

    • Tatiana Sorina
    • 15/12/2017
    Răspunde

    Eu il impodobesc in ajunul Craciunului.Atunci ascultam colinzi si fiecare participa la impodobirea lui.

  3. Când eram la părinți acasă, îl impodobeam în ajun. Acum la casa mea, tot în Ajun îl facem. Uneori mai reușesc în 23 decembrie, dar doar dacă termin mai repede cu prăjituritul.
    La noi în casă e cald și locul bradului e chiar lângă calorifer, deci nu are șanse să trăiască mult.
    Când vom avea copii, sigur îl vom face mai repede să se bucure.

  4. Si eu l-am impodobit mereu in 24 decembrie. Stiu ca aveam si o traditie in familie, in seara de ajun faceam baie (a nu se intelege ca eram nespalati :)) apoi toata familia impodobea bradul si asteptam colindatorii si Mosul. Zapada era din belsug, in casa ardea focul si mirosea a cozonac si a gutui coapte. Toata copilaria am facut Craciunul la tara. Ce dor imi e!
    Acum il impodobesc in 23 dec pt ca in 24 merg la slujba de Craciun si nu am timp sa si gatesc sa ma ocup si de brad si sa si dorm ziua ca sa pot rezista noaptea la slujba.

    • nicolae claudia
    • 15/12/2017
    Răspunde

    cum a inceput toata aceasta nebunie prin magazine, inca de prin luna noiembrie, nu am putut sa nu ii indeplinesc dorinta Sofiei de a-i impodobi si ei bradul si noi l-am facut de saptamana trecuta

    • Ursu Loredana
    • 15/12/2017
    Răspunde

    Încă nu l-am împodobit

    • Stanila Naty Mihaela
    • 16/12/2017
    Răspunde

    Am un bradut artificial pe care il impodobesc cu vreo doua saptamani inaintea Craciunului ;in trecut obisnuiam sa il impodobesc in ziua de Ajun.

    • Popa Angelica Stela
    • 16/12/2017
    Răspunde

    Sunt perfect de acord cu tine! Când am timp, când simți ca ai dispoziția necesara! În ultimii doi ani eram atât de prinsă cu treburile casnice, că soțul meu se ocupa de împodobit bradul. Anul acesta sper să-l împodobim împreună… Când?! Vom avea vedea…

  5. Răspunde

    Eu asa stiu de cand eram mic copil, bradul il impodobim in Ajun de Craciun. Acum insa…. s-au schimbat regulile jocului. Cei mici vad brazii impodobiti peste tot, prin magazine mai ales, si vor si ei bradutul acasa. Asa ca de ceva timp il facem si noi mai devreme dar oricum dupa ce trece Mos Nicolae cu daruri 🙂

  6. Răspunde

    Bradul tau de anul trecut e mai frumos decat toti brazii pe care i-am avut eu vreodata :))). Eventual il faci si pe al meu si il aduc acasa direct impodobit 😀 . Ne descurcam, nu?
    Noi ne-am cam facut un obicei, de cand eram mai mica. In ajunul Craciunului, cand pe atunci veneau colindatorii, ne ocupam impreuna de brad. Cam asa facem si acum, chiar daca nu mai e magia de odinioara, nici colindatori si nici brazii naturali pe care am invatat ca nu e in regula sa ii taiem ca si asa tara noastra sufera din cauza defrisarilor. Also… anul asta trebuie sa cumpar brad, ca l-am aruncat pe cel vechi dupa ce a servit pe front, an de an, timp de un deceniu :d.

    • Aghinitei Maria
    • 17/12/2017
    Răspunde

    Eu cand eram mici copii, bradul il impodobim in Ajun de Craciun. Acum cei mici vad brazi impodobiti peste tot si vor si ei bradutul acasa. Asa ca de ceva timp il facem si noi mai devreme si pot spune ca ma bucur sa-l vad mai mult timp impodobit!

  7. mie nu-mi place sa il vad de la inceputul lui decembrie… nu vad sensul. il tin pana pe 7 ianuarie si chiar nu vreau sa ma plictisesc de el. nu reusesc sa ma abtin pana pe 24, dar pana pe 23 stau lejer. nu vreau sa ma grabesc nici anul asta, mai ales ca o sa am liber abia de pe 23, deci pana atunci fac curatenie in hopuri

    • ghelbere elena
    • 18/12/2017
    Răspunde

    Imi place sa impodobesc bradul in ajunul Craciunului cand mancarea este gata si casa luna.

  8. Răspunde

    Eu l-am impodobit in decembrie, dupa prima saptamana. Daca nu as fi avut copil, poate ca nici nu mi-as fi facut brad. L-am impodobit din timp pentru a ma bucura mai mult de el. Cristinuta mea a fost atat de bucuroasa de el, de nu-ti poti inchipui.

    1. Cum sa nu faci brad daca nu ai copil? Eu nu concep asa ceva, mai ales ca in copilarie nu am avut niciodata brad dupa ce a murit tata (la 3 ani).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares