6 sfaturi utile pentru a termina mai repede treburile casnice

sfaturi pentru a termina mai repede treburile casnice

Yuhuu! E weekend. Tu nu te bucuri la fel de mult? Apoi, brusc, îți aduci aminte că e deja sâmbătă și că ai o mulțime de lucruri de făcut acasă. Singurele bucurii care-ți rămân sunt acelea că te trezești cu o oră mai târziu și nu mai suporți aglomerația din oraș. În rest, lista de sarcini s-ar putea să fie chiar mai ofertantă decât cea de la job. Ce-ai pe ordinea de zi? Curățenie, spălat haine, călcat haine, gătit, făcut cumpărături? Cred că ți-ar prinde bine câteva sfaturi pentru a termina mai repede treburile casnice și a câștiga puțin timp liber pentru tine și activitățile care-ți fac ție plăcere.

1. Începi cu spălatul hainelor

Eu asta fac prima dată: sortez hainele, le bag în cuvă și pornesc mașina de spălat. În felul ăsta, cât mă ocup eu să pun mâncarea la foc, am deja o serie de haine spălate și, cât fierb preparatele, am timp să le și întind și să mai pun o tură la spălat. Oricât de tare te-ai grăbi, nu sări peste etapa de sortare – în funcție de culoare, de material, de gradul de murdărire sau de temperatura optimă pentru spălare indicată pe etichetă! Mai multe detalii despre cum se face sortarea, dar și alte sfaturi utile în materie de spălat rufe, găsești în acest articol – Cum speli corect hainele.

2. Gătește mai multe feluri de mâncare simultan

Asta fac eu sâmbăta – gătesc cel puțin 3 feluri de mâncare pentru a nu fi nevoită să gătesc și duminică și, de cele mai multe ori, avem păpica asigurată și pentru luni. Mi-e mult mai ușor așa. Curăț toate legumele odată și apoi le distribui în oala corespunzătoare. Tot stau să păzesc o ciorbă 2 ore. De ce să nu fac și o tocăniță și câteva chiftele în timpul ăsta și să scap de gătit următoarele 2 zile? Sigur că pentru asta ai nevoie de o plită cu 4 arzătoare de tipul celor de aici.

3. Lucrează cât mai curat

Asta v-o spune cineva care, până acum ceva timp, crea un adevărat haos în bucătărie. Bine, recunosc: nu doar în bucătărie. Acum 12 ani îmi lipsea total organizarea în treburile casnice. Este mult mai ușor să cureți cartofii și ceapa într-o pungă și să le toci cu grijă pentru a nu face mizerie în bucătărie, decât să faci totul pe fugă, coji de cartofi pe blat, coji de ceapă în chiuvetă și cubulețe de morcovi pe sub dulap. Curățarea propriului dezastru cere timp, consumă energie și provoacă nervi. Am zis.

4. Folosește inteligent fiecare minut

De ce să stai o oră să mesteci în tocăniță uitându-te pe pereți sau în telefon, când poți în ora aceea să faci curat în toată bucătăria? Produsele din frigider trebuie verificate, bateria trebuie curățată, dulapul și frigiderul șterse de praf. etc. La fel și la baie: dacă nimeresc acolo înainte să termine mașina de spălat programul și trebuie să aștept 5 minute, folosesc minutele acelea pentru a șterge oglinda și a curăța bateria de la lavoar. Doar nu stau să mă uit cum se rotește cuva mașinii de spălat, nu?!

5. Începi curățenia de sus în jos

Gospodinele știu deja asta, fie de la mamele lor, fie din propria experiență. Cea mai proastă idee pe care o poți avea este să începi cu aspiratul covorului și abia apoi să treci la ștersul prafului. Vă amintiți de legea atracției gravitaționale de la fizică? Praful pe care îl dați jos de pe mobilă nu are cum să se ducă în sus pentru că legea asta îl obligă să cadă pe covorul care va trebui aspirat din nou.

 6. Nu alerga după mai mulți iepuri deodată

Am chiar în familie pe cineva care face asta. Se apucă să gătească, pune legumele la fiert, fuge să pună la spălat, hop la bucătărie să pună perișoarele, lasă ciorba la fiert și pune aspiratorul. Nu doar că este foarte obositor și vreo oră de învârtit ca titirezul prin casă te seacă de energie și de poftă de treabă, dar nici treaba nu iese ca la carte. De câte ori n-a ars mâncarea în felul ăsta!?

Cui nu-i dau bătăi de cap treburile casnice? Vorbim între noi, muritorii de rând, care n-avem menajere și bucătărese angajate și trebuie să le facem singuri. Nu nu putem sustrage de la datorie dar, alegând să dedicăm zilnic măcar 30 de minute curățeniei zilnice și organizându-ne mai bine, putem scăpa mai rapid și mai ușor de toate aceste sarcini.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 16/12/2017
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune, multumim Cristina.

  1. Foarte utile sfaturile.

  2. Chestia ai cu ștersul prafului înainte sau după ce aspiri este discutabilă funcție de aspiratorul folosit. În rest, dacă găsești o soluție să gătesc fără să trebuiască să spăl vasele (necostisitoare) te propun la un Nobel! 🙂

    • Ursu Loredana
    • 16/12/2017
    Răspunde

    Mulțumim de sfaturi

  3. Răspunde

    Eu tin cont de toate cele 6 sfaturi. Mbine, pe ultimul il incalc uneori, cand incerc sa fac mai multe chestii deodata si evident imi dau seama ca mai rau stric lucrurile asa, ca fix atunci cand amestec prea multe activitati totul devine un haos incontrolabil. Dar daca fac doar cate doua e in regula. Eu in weekend ma trezesc chiar mai devreme ca sa termin curatenia la o ora decenta si sa ma pot bucura de restul orelor pentru a ma relaxa. Azi, de exemplu, am vazut doua filme animate pentru copii dupa ce am terminat curatenia ^_^.

  4. E bine să fim organizați. Să nu avem timpi morți. Însă e bine să le combini doar dacă poți să ții pasul 😀
    Eu m-am învățat și fac lucruri în paralel, dar da, la finalul zilei sunt terminată, dar merită!

    • Popa Oana-Gabriela
    • 16/12/2017
    Răspunde

    Eu incerc sa fac zilinic curat pentru ami fi msi usor mie..dar este drept ca sambata este zi de curatenie generala.

    • Aghinitei Maria
    • 17/12/2017
    Răspunde

    Sfaturi utile!

  5. Răspunde

    Daca imi permiti o gluma: treburile casnice se termina mai repede doar atunci cand nu le ignoram. 🙂 Dar cum nu se poate, sunt foarte bune sfaturile tale si o sa le aplic chiar acum de sarbatori sa vedem cat timp castig.

  6. Asa fac si eu cu mancarea! Ma numesc bucatar la 3 oale! 😀

  7. Răspunde

    Exac asa fac si eu. Prefer sa gatesc sambata in special 3-4 feluri de mancare chiar sa scap duminica de gatit. Curat mereu intr-o punguta pe care o duc direct la ghena cand scot catelul ca in cos nu pun mereu gunoi „perisabil” care miroase urat daca nu e dus repede. Masina de spalat stie ce are de facut… unele rufe nici nu au nevoie de calcat, pacat ca nu se calca singure toate :D. Iar la bal…. la bal… la concert unde canta idolul meu abia astept sa ajung din nou.

    • ghelbere elena
    • 18/12/2017
    Răspunde

    Fac mancare de doua ori pe saptamana, dar sambata pregatesc si mancare care poate fi congelata. Curatenie fac in fiecare zi adica incerc sa fie curat ca sa muncesc prea mult intr-o singura zi.

    • nicolae claudia
    • 18/12/2017
    Răspunde

    asa este..sambata a devenit o zi mai obositoare decat daca as fi la munca. Dar acum ma organizez putin diferit. Spal in timpul saptamanii, de obicei seara, iar vineri seara sterg praful si da sotul cu aspiratorul prin toata casa, iar sambata ne ramane pt cumparaturi si mancare. Trebuie sa ne facem timp acum si pt diverse activitati cu Sofia.

    • Barbalata Mirela
    • 18/12/2017
    Răspunde

    Foarte bune sfaturile/regulile 🙂 . La mine nr 2 nu se aplica 😉 pentru ca ar ramane mancare si se arunca dupa. Asta se intampla cand fac un singur fel, dar mai multa. Sotul meu este genul care mananca doar pe ce i se pune „pata” si cum de alungul anilor s-a dovedit ca i se pune doar pe un fel de mancare iar restul s-a aruncat……zic pas. Din pacate (sau din fericire 😛 ) eu si sotul gandim asa: ii las lui/ei si mananc eu altceva si uite asa ramanem cu mancare care se arunca.
    La noi in bucatarie cam este haos pentru ca spatiul este foarte mic si cand sotul meu gateste (si o face des) ma pune sa stau cu el in bucatarie, sa stam de vorba, sa radem si sa nu fac altceva (deci, fara curatenie, sters praf, citit, etc) . Tot ceea ce fac este sa spal vasele si apoi sa pun masa 😉 🙂 Stiu sunt o norocoasa 😀 😛

  8. Răspunde

    La 1 si 2 respect, ba la 2 gatesc in avans (fierb fasole si portionez 2-3 portii in congelator pt o salata la sf saptamanii, facut supa de rosii si o parte separ pt un sos de paste si pun in borcan pana joi de ex.) etc. si 2-3 ori pe sapt. fac o salata 🙂 – 15 min maxim in bucatarie.
    la 3 nu imi iese si pace. E drept ca sunt repezita si fac multe in acelasi timp dar daca as mai avea macar un bratz…
    La 4 am inceput sa evoluez si vai cata dreptate ai!!
    De 5 si 6 nu stiam 😀 . Deci nu sunt gospodina 😀

  9. Răspunde

    De multe ori sunt usor dezorganizata. Poate si pentru ca cea mica vine din urma mea si numai traznai face. Nu mai zic cand incearca ea sa ma ajute si vrea sa stearga praful si in urma ei raman mai multe urma ca la inceput

    1. Eh, important e ca vrea sa te ajute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares