Te încălzești cu centrală termică? 6 metode sigure de plăti mai puțin pentru căldură

centrală termică

Ce mi-a venit să scriu azi despre cum putem plăti mai puțin pentru căldură? Vremea este de vină. Noaptea trecută a fost cea mai geroasă de până acum, referindu-mă la anul acesta. Până acum, ieșeam fără mânuși, seara, să plimb câinele. Aseară mi-au înghețat mâinile, semn că iarna adevărată este pe cale să se instaleze. Dacă până acum a mers treaba fără căldură în hol și bucătărie, de acum va trebui să pornesc și caloriferele de acolo, ceea ce va crește consumul de combustibil (noi ne încălzim cu centrală termică pe gaz). Presupun că nu sunt singura care ar vrea să se încălzească la un preț cât mai mic. Ei bine, iată 6 metode care ne pot ajuta să economisim destul de mult pe partea aceasta, de încălzire a locuinței.

Scăderea temperaturii pe termostat cu un grad

C-or fi 23, c-or fi 24 de grade, ce mai contează? Centrala tot funcționează și tot consumă. Așa ar zice unii. Nu e chiar așa. Fiecare grad contează. Specialiștii atrag atenția că, setând termostatul cu un grad mai jos, putem face o economie de până la 8-10%. Sigur că acest procent variază și în funcție de alți factori, cum ar fi calitatea izolației și tipul de centrală folosită.

Optarea pentru o centrală în condensație

După cum știți probabil, în funcție de sistemul de evacuare pe care-l au, centralele termice se împart în două categorii: centrale termice convenționale (cele care au nevoie de coș) și cele în condensație. Să zicem că vrei să-ți cumperi o astfel de centrală termică motan. Ce alegi? Varianta convențională sau pe cea cu sistem de condensare? Îți spun eu că varianta a doua este mai avantajoasă. Este vorba nu doar de durata de viață mai mare a unei astfel de centrale, ci și de un consum cu până la 30% mai mic, datorat pierderilor mult mai mici de căldură la evacuare.

Utilizarea unui combustibil mai ieftin

Eu am central termică pe gaz. Vecinul meu are genul acesta de centrală termică pe lemne. În lunile geroase eu plătesc și câte 900 de lei factura la gaz. El își cumpără toamna lemne de vreo 2500 de lei și o duce boierește din noiembrie până în martie. Sigur că sfatul ăsta este mai mult pentru cei care acum plănuiesc să-și cumpere centrală, decât pentru cei care au deja una, dar cred că e important de ținut minte acest aspect.

Temperaturi diferite în fiecare cameră

Nu avem nevoie de aceeași temperatură peste tot. De exemplu, la bucătărie, eu prefer să am caloriferul la minim, doar să dezmorțesc atmosfera pentru că oricum se face cald de la plită și de la cuptor. De asemenea, în sufragerie, nu am nevoie să fie la fel de cald ca în dormitor. Am termostat electronic și colo și colo pentru a plăti mai puțin pentru căldură. În sufragerie l-am setat la 18 grade, pentru că nu suntem friguroși din fire și acolo oricum stăm îmbrăcați în haine de zi și cu șosete în picioare, iar în dormitor la 20 de grade.

Lăsarea soarelui să pătrundă prin ferestre

În zilele însorite, chiar și în plină iarnă, lumina și razele soarelui tot aduc puțină căldură în casă, de aceea este bine să lași jaluzelele sau draperiile netrase în timpul zilei. Cu atât mai mult trebuie să faceți asta dacă aveți casa sau camera cu ferestrele orientate spre sud. În schimb, noaptea, draperiile trebuie trase pentru a acoperi ferestrele. Acestea nu doar ca te feresc de lumina de afară, dar împiedică și pierderile de căldură.

Utilizarea unor panouri reflectorizante

Nu știu dacă mai țineți de minte de când eram noi mici, că montau părinții folie de aluminiu în spatele caloriferului. Treaba asta era foarte eficientă – căldura degajată de calorifer nu mai era înghițită de perete, ci era reflectată în cameră. Pe același principiu funcționează și panourile reflectorizante din PVC cu suprafață metalizată pe care le găsiți de cumpărat în magazinele de specialitate. Nu sunt deloc scumpe și sunt foarte utile pentru a plăti mai puțin pentru căldură.

Un lucru este cert – nu putem sta în frig în ideea că facem economie. Riscăm să ne îmbolnăvim și să dam pe tratamentul pentru două săptămâni cât am plăti căldura pe o lună. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne încălzi locuințele în mod legal la un preț cât mai mic. Sper ca sfaturile de azi să vă fie de folos.

Sursa foto – aici

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Dana Lia
    • 21/12/2017
    Răspunde

    Despre setarea termostatului la grade cu virgula,gen 22,5 ce stii?Am auzit ca asa consuma mai mult

  1. Eu am de anul trecut centrala prin condemnsare si pot spune ca in comparatie cu incalzirea la comun e o diferenta uriasa. Noi aveam boiler la apa calda si desi aveam apa calda la orice ora plateam ceva mai mult la energia electrica.
    De cand cu centrala s-au facut economii uriase, peste 2000 de lei intr-un an. Pote pentru altii nu e o suma mare, dar pentru noi este.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 21/12/2017
    Răspunde

    Eu sunt de la tara si am centrala pe lemne, este foarte util dar si economic.

  2. am tot auzit si eu pareri despre centrala prin condensare. momentan nu am planuri s-o schimb pe cea actuala, dar nu se stie niciodata. anul asta am izolat, noi tinem temperatura setata la 21, 5 ziua si 21,25 noaptea. anul trecut am platit cel mai mult vreo 300 si ceva. sa vedem anul asta daca se simte vreo diferenta

    • Valeria Chertes
    • 21/12/2017
    Răspunde

    Multumesc pentru sfaturi.

  3. Noi faceam o greseala mare, plecam la birou si puneam centrala pe 17,18 grade, Cand ne intorceam o puneam pe 21, consuma mult. Am discutat mai tarziu cu un specialist si ne-a spus niciodata sa nu fie diferenta mai mare de un grad sau jumatate de grad. Centrala consuma foarte mult ca sa ajunga la temperatura dorita. Am invatat o lectie.

    • ghelbere elena
    • 22/12/2017
    Răspunde

    Am centrala termica pe gaz din 2000, am si termostat si caloriferele deocamdata merg la minim.

  4. Răspunde

    Si eu am o centrala de 10 ani pe gaz si la anul mi-am propus sa fac un efort financiar si sa o schimb cu una noua cu condensare. Am scazut si eu temperatura cu un grad si chiar se simte sa stii. Iar in baie am un panou radiant care face fata cu brio.

    • Antonia
    • 22/12/2017
    Răspunde

    De vreo doi ani s-au scumpit lemnele foarte mult, anul acesta sunt dublu la pret fata de acum doi ani, deci nu mai este rentabil, acum chiar ma bucur ca am ramas la teracote si panouri radiante in camerele copiilor. Gaz nu avem pe strada. Pentru toata iarna aceasta lemne consumam de aproximativ 600 lei, la curent se adauga 200 lei pe luna datorita panourilor radiante si incalzirii electrice din bai in momentul dusurilor. Binisor zic eu, chiar daca e ceva munca si disconfort cu incalzirea cu lemnele. Vecinul consuma la centrala lemne de aproximativ 4000 lei…

  5. Răspunde

    Bune ideile tale. Mai am si eu o sugestie. Mergi in paralele cu incalzirea cu ajutorul unor sobe. Noi stam la casa si putem face asta si chiar merge bine treaba. Noaptea lasam centrala sa isi faca treaba iar ziua sobele. In felul asta mai economisim ceva cand vine vorba de incalzirea casei.

  6. Răspunde

    Ma doare un pic subiectul cu centrala termica pentru ca luna aceasta au venit doi oameni sa lucreze la ea. Noi avem centrala de 14 ani si prea mult nu o va mai duce, asa ca eu am inceput deja sa ma uit de variante cu care sa o inlocuim.

  7. Sotul se pricepe la detaliile astea asa ca ma las pe mana lui.

    • barbalata mirela
    • 23/12/2017
    Răspunde

    Bune sfaturile tale! Ca idee, nu stiam faza cu folia de aluminiu 😉

  8. Răspunde

    Eu am centrala pe gaze, prefer sa dau bani la gaze decat la tratamente. Fetele mele sunt si destul de sensibile. Interesant articolul, sfaturile tale sunt foarte utile!

  9. Noi avem termostatul amplasat in sufragerie, adica fix in camera unde da foarte mult soarele. Si atunci, e din start o economie, sa zic. Ca daca temperatura nu scade sub 21 de grade, centrala nu porneste. Si destul de dificil scade temperatura pe aici.
    Bine, e dezavantajat dormitorul :-)) situat in cealalta parte, dar na..avem plapumi.

    • nicolae claudia
    • 23/12/2017
    Răspunde

    eu momentan nu vreau centrala..de nici un fel..e foarte bine asa cum sunt acum: abonata la RADET 🙂

  10. Tare ideea cu folia de aluminiu! Daca as sta la casa clar nu mi-as pune centrala pe gaz. Ma sperie ideea cu gazul in casa :)) In alta ordine de idei, platesti enorm la gaz. Cel mai mult am platit 250 de lei si asta in iernile geroase. Eu nu suport sa scad temperatura sub 24 de grade ca mi se pare ca inghet.
    Sarbatori fericite si calduroase iti doresc 🙂

  11. Răspunde

    Central de care ma folosesc in prezent este de mai bine de 10 ani. Nu se pune problema de condensatie la ea. In lunile de iarna, facturile sunt mai maricele, dar m-am obisnuit. Nu pot sa scad temperatura din casa pentru ca cea mica ar avea de suferit. Ea mai mult pe cvor se joaca

    1. Nu ai cum sa scazi temperatura nici tu ca om mare, sa stai in frig. Ce economisesti la factura dai pe medicamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares