Cum recunoști o carte bună? Cine decide dacă e bună sau nu?

Cum recunoști o carte bună

Am citit o carte bună. Îți recomand eu o carte bună. Sigur ai avut de-a face cu afirmații de genul ăsta. Bun, întrebarea mea e cine decide dacă o carte e bună sau nu. Ce face ca o carte să fie bună sau proastă? Din umilul meu punct de vedere, de cititor amator, doar eu pot decide dacă e bună sau nu o carte, și asta abia după ce am terminat-o de citit.

O carte bună nu e neapărat o carte cu un autor super-mega-extra cunoscut. Poate fi și un debut, poate și un autor de care nu ai auzit niciodată. De-asta nu e bine să spui NU din start unei lecturi pe care nu au recomandat-o 1 milion de oameni sau care nu aparține unui nume sonor. Nu știi niciodată unde se ascund ideile bune.

O carte bună nu e neapărat o carte scumpă. Am comandat, acum ceva vreme, niște cărți la preț redus, de la editura ALL (erau cărți la 4 lei). Soțul meu m-a certat spunându-mi că doar nu mă aștept la vreo lectură incitantă la 4 lei. Nimic mai greșit. Despre una din cărți chiar voi scrie în curând. Chiar ar fi meritat o investiție de 10 ori mai mare.

libris.ro
Oferta zilei la carti


O carte bună nu o recunoști neapărat după copertă. E drept că  pe mine mă atrag în special cărțile care au coperta neagră sau poze incitante, dar nu întotdeauna am descoperit cărți care să-mi placă în spatele unei coperte care mă atrăsese. Nu are nici o legătură calitatea unei scrieri cu nepriceperea autorului în a alege ilustrația potrivită sau cu insuficienta implicare e editurii în treaba asta.

O carte bună e o carte pe care nu poți s-o mai lași din mână, chit că-ți pică ochii în gură de somn sau te sună prietenii să ieși la un suc. Te prinde și o sorbi pagină cu pagină. Nu contează că e o carte de dragoste și alergi în căutarea paginilor în care personajele ajung să se sărute sau un roman polițist în care abia aștepți să descoperi criminalul.

O carte bună e o carte despre care simți nevoia să vorbești. De fapt, nu te poți abține. Ceva te îndeamnă să-i spui și prietenei, soțului, mamei sau colegei de serviciu ce idei mărețe sau ce poveste captivantă ai descoperit în paginile ei. Nu te-a rugat nimeni să-i faci reclamă, nu cauți să te lauzi că ești cult și dormi cu cartea sub pernă, doar vrei să faci cunoscută o lectură care pe tine te-a captivat.

O carte bună e o carte pe care nu o uiți până săptămâna viitoare. E o carte care te marchează, la care te vei raporta foarte des, la ale cărei idei vei face adesea referire, cu ale cărei personaje te vei identifica din când în când. Poate chiar e o carte care va produce schimbări în viața ta. Poate chiar vei simți nevoia să o recitești.Cum recunoști o carte bună

O carte nu e bună pentru că mi-a recomandat-o o bloggeriță cunoscută. Nu e neapărat bună pentru că i-a făcut reclamă o vedetă. E bună dacă-mi place mie. Doar eu decid dacă e bună sau nu pentru că și în domeniul lecturii e la fel ca în cel gastronomic și gusturile nu se discută. Eu pot să ador ciorba de perișoare și tu să nu o suporți.

Voi ce spuneți? Ce înseamnă pentru voi o carte bună?

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Ungureanu Lidia
    • 06/03/2017
    Răspunde

    Cartea care-mi capteaza atentia de la primele pagini, care nu ma mai lasa sa aspir, sa gatesc, cu care mananc, si care ma tine treaza pana la 3-4 dimineata…asta, doar ca sa aflu deznodamantul… asta inseamna pentru mine, o carte buna.

    1. deci suntem cam pe aceeasi lungime de unda.

  1. Răspunde

    Pentru mine o carte buna devine dupa primele pagini, daca o las pentru mai tarziu, inseamna ca nu m-a fascinat, insa daca ‘ma prinde’ subiectul cartii, fie ce o fi, chit ca nu mai dorm sau ceva asemanator, eu trebuie sa o citesc si mai apoi raman idee ca as mai vrea, unde e restul… Desi uneori ma bazez ca e o carte buna cand imi spune sora, cam stiu ce citeste si cum gandeste. Insa daca vad pe fb declaratii, reclame, nu ma incanta, nu le cred.

    1. banuiesc ca aveti cam aceleasi gusturi in mai multe domenii oricum si de aici increderea ta in recomandarile ei.

  2. Răspunde

    Ai punctat foarte bine ceea ce inseamna o carte bune. O carte bune este aceea de care de care vorbesti si pe care o recomanzi. Eu nu am foarte mult timp de citit si in perioada asta citesc multe carti de copii. M-am cam saturat de Alba ca zapada 🙂

    1. treci pe Cenusareasa! :))

  3. Răspunde

    O carte buna e cea care iti place tie, care se pliaza pe gusturile tale.
    Spune-i sotului tau ca eu citesc o carte acum (nu dau si titlul) care e foarte dar foarte laudata si mediatizata. Ei bine… nu pot spune ca e chiar asa cum credeam. Si e si o carte destul de scumpa.
    Deci, cine decide cat de buna e o carte? Doar tu 😉

    1. Tu sigur stii mai bine ca mine treaba asta, la cate carti citesti!

    • Dana Lia
    • 06/03/2017
    Răspunde

    Ma atrag cartile la care am citit preview uri..citate,etc.Si imi plac best seller urile d dragoste

  4. Răspunde

    Cu exceptia faptului ca nu ma uit decat rareori la coperta unei carti (niciodata nu aleg o carte dupa coperta), subscriu in totalitate celor spuse de tine. E frumos ce-mi place mie, e bun ceea ce ma emotioneaza pe mine. 🙂

    • Valeria Chertes
    • 06/03/2017
    Răspunde

    O carte buna este o carte care o iei in mana si nu poti sa o mai lasi pana nu vezi sfarsitul ei.

  5. Răspunde

    Cred ca ai descris perfect o carte buna. As mai adauga faptul ca depinde si de perioada vietii in care o descoperim. De exemplu, am plans citind „Sub aceeasi stea”, insa acum mi se pare un pic ciudat ca m-a emotionat atat de mult. Sunt carti care sunt bune pentru ca le citim la timpul potrivit. Recitite cativa ani mai tarziu nu cred ca mai pot avea aceeasi putere, nu cred ca ne mai par a fi la fel de bune. Poate cu o singura exceptie – cartile autoarei contemporane Natasa Alina Culea. Chiar acum citesc a patra carte pe care a scris-o si sunt complet vrajita de ea. Daca ar publica 100 de carti, cred ca pe toate le-as cumpara si le-as citi cu aceeasi pasiune.

    1. s-ar putea sa ai dreptate cu legatura dintre placerea de a citi o carte si momentul in care apare ea in viata ta. Daca as citi acum cartea mea preferata de acum 15 ani, cand eram singura si neconsolata, la fel ca eroina ei, nu cred ca m-ar mai da pe spate.

    • ghelbere elena
    • 07/03/2017
    Răspunde

    O carte buna pentru mine este cartea pe care am citit-o pe nerasuflate,pentru care nu am mai simtit ca-mi este foame sau sete si care atunci cand vreau sa citesc o carte buna o recitesc.

    • Barbalata Mirela
    • 07/03/2017
    Răspunde

    O carte buna pentru mine este cea care imi place mie, care imi da o strare de bine, care ma cutremura, ma face sa gandesc, etc. Mi s-a intamplat sa nu pot lasa din mana o carte dar am invatat un lucru: sanatatea este mult mai importanta . Am stat si pana la 2 dimineata sa termin o carte iar a doua zi mergeam la munca. A meritat? Da, pentru carte dar pentru energia mea in nicvi un caz.
    Inca un lucru am invatat: daca mie imi place enorm o carte asta nu inseamna ca si tie trebuie sa iti placa si invers. Fiecare cu genul sau, cu preferintele sale.

    1. sunt sigura ca, daca nu o terminai de citit, era mai grav. Ai fi stat cu gandul la carte toata ziua.

    • Lamiita Petre
    • 07/03/2017
    Răspunde

    Corect, sunt intru totul de acord cu tine. La fel si cu filmele bune. Or fi bune, dar poate nu pentru mine. Are dreptate Ioana, depinde si de ce perioada a vietii vorbim. Imi aduc aminte isteria cu Sandra Brown, era prima oara cand citeam intr-o carte ca distinsa eroina „ii atingea madularul” si alte chestii din astea. Acum, nu as mai citi asa ceva. Poate fiindca am aflat intre timp tehnica :)))

  6. Răspunde

    Cand mergeam in delegatii prin tara, cautam carti usoare, de citi in tren sau microbuz si pe acelea le alegeam dupa coperta, recunosc. Ai mare dreptate, o carte bună e o carte despre care simți nevoia să vorbești – si, as adauga eu, din perspectiva de bloggerita, este o carte care iti da idei pentru o multime de articole. Ma refer la articole cu dezbateri de idei, nu din acelea cu sfaturi practice.

    1. cred ca stiu la ce te referi, la situatii si probleme intalnite in carte care iti dau de gandit, ridica semne de intrebare pe care simti nevoia sa le impartasesti publicului.

  7. sunt total de acord cu tine, o carte e buna daca-mi place mie, nu lui x sau lui y. fiecare are propriile preferinte si opinii, de aceea e bine sa nu judecam o carte dupa parerea altuia

    1. Eu m-am convins de asta cand m-am apucat sa citesc romane de Sandra Brown.Multe persoane le recomandau si mie nu mi-au placut. Poate, daca le-as fi citit la 15 ani, alta era treaba :))

    • nicolae claudia
    • 10/03/2017
    Răspunde

    pentru mine o carte buna inseamna sa ma atraga inca de la primele randuri..ca daca nu imi place, efectiv o pun inapoi in biblioteca si nici nu sunt curioasa sa o mai citesc

  8. Răspunde

    O carte buna este cea care imi place mie, care nu ma lasa sa dorm pentru ca vreau sa o citesc, care regret ca s-a terminat pentru ca mai vreau inca sa citesc ceva…care nu ma lasa sa ma gandesc la altceva si ma face sa retraiesc acele momente din carte, sa imi imaginez alt scenariu….
    O carte buna inseamna strict ce simt eu cand citesc pentru ca lectura este subiectiva si orice citim trece prin prisma noastra, prin filtrul nostru interior, prin filtrul experientelor noastre.

  9. Răspunde

    Cu alte cuvinte: prețul nu stabilește neapărat valoarea și coperțile sunt înșelătoare… mda… nu pot să spun decât că ai dreptate, fiecare decide dacă ceva e bun sau rău pentru el. Judecata altora e doar atât: judecata lor. 🙂

    1. Oricum, tot dupa coperta mi le aleg, sa stii :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares