4 lucruri pe care le poți face pentru siguranța financiară a copiilor tăi

siguranța financiară a copiilor economisire și asigurare de viață

Nu sunt încă părinte, dar am mulți părinți tineri în preajma mea. Dincolo de nevoile imediate ale copiilor (scutece, mâncare, haine, jucării, rechizite), am remarcat că părinții sunt tot mai interesați de viitorul financiar îndepărtat al copiilor și mi se pare o atitudine foarte normală. În definitiv, ca părinte, nu poți să nu te gândești că peste câțiva ani va trebuie să-ți înscrii copilul la o școală bună, să-i poți plăti studiile și să-l poți ajuta să-și ia o casă sau o mașină când va ajunge la vârsta potrivită.

Unii ar spune că nu știi niciodată ce-ți rezervă viitorul și nu i-aș putea contrazice. Totuși anumite măsuri de precauție, dacă le putem numi așa, pot fi luate de părinții responsabili pentru a face viitorul financiar al copiilor mai puțin imprevizibil. Mă gândesc la următoarele lucruri.

1. Educația financiară

Poate e la fel de importantă ca educația civică și cea sexuală. Educația financiară nu înseamnă să i-o retezi scurt copilului de fiecare dată când cere bomboane sau jucării, motivând că nu sunt bani și trebuie să faceți economii. Asta ar înseamna un mediu nesigur și e motiv de teamă pentru copil. Pe de altă parte, nici nu-i vei oferi tot ceea ce cere, în ideea că siguranța financiară îi face bine. Trebuie să aibă limite, trebuie să învețe de mic să facă alegeri inteligente și să nu vrea în fiecare săptămână altă minge doar pentru că nu are culoarea aceea acasă. Există și jocuri care vă pot fi utile în acest sens.

2. Economisirea

Continuând educația financiară de la punctul 1, părintele trebuie să fie el însuși un exemplu pentru copil, având tot timpul un plan financiar bine gândit și reușind să pună bani deoparte. Oricare din soluțiile de economisire de aici este o alegere bună. Poți deschide un cont de economii în care să adaugi o mică sumă lunar, un depozit la termen sau un cont special pentru copil.

siguranța financiară a copiilor economisire și asigurare de viață

Important este să economisești, nu contează sub ce formă. Metoda de economisire o alege fiecare în funcție de cum vrea să aibă acces la economii sau de dobânda și beneficiile pe care i le oferă. Dacă deschizi un cont de la nașterea copilului și pui lunar 50 de lei în el, cu dobânda de la bancă se strânge ceva în 18 ani.

3. Asigurarea de viață

Tot mai mulți părinți aleg să încheie asigurări de viață, nu atât pentru ei, ci gândindu-se mai mult la siguranța financiară a copilului/copiilor. O să-mi spuneți să asigurările de viață sunt scumpe și nu toată lumea și le permite, având în vedere că majoritatea românilor fac credite pentru o casă pentru că altfel nu ar avea cum să o obțină.

Ei bine, ar trebui să știți că și atunci când luați un credit există o variantă inteligentă. Mă refer la un credit de tipul celui de aici, care are inclusă asigurare de viață și de șomaj. O astfel de asigurare va contribui și ea la siguranța financiară a familiei și implicit a copiilor. Nu e bine să fii pesimist, dar trebuie să fii prevăzător, nu?

În cazul unui credit de nevoi personale, banca are o rezervă din care să-și ia restul de bani, dacă tu pățești ceva, și nu lași moștenire rate. Dacă vorbim de un credit ipotecar, cu atât mai mult asigurarea de viață e utilă pentru că nu riști ca, aflându-se în imposibilitatea de mai plăti ratele, familia să piardă imobilul și să fie dată afară.

4. Investițiile

Dacă ai deschis deja un cont de economii, gândindu-te la viitorul financiar al copilului, dar vrei ceva mai mult pentru el, poți merge mai departe și te poți interesa care sunt cele mai eficiente și sigure investiții pe care le poți face. De exemplu, poți cumpăra o garsonieră pe care să o închiriezi și cu banii strânși din chirie, cu ce mai reușești să economisești și cu banii din vânzarea ei, peste câțiva ani ani, poți achiziționa un apartament cu 2 camere pe care să-l lași moștenire.

Sigur și pentru tine este importantă siguranța financiară a copiilor tăi. Vrei să le poți oferi acces la o școală bună și un start bun în viață. Chiar dacă nu ai venituri foarte mari, cu un plan bun de economisire sau investiții, cu puțină grijă la datoriile pe care le faci prin credite la bănci, chiar o să le poți oferi aceste lucruri.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Elke
    • 08/04/2017
    Răspunde

    Asa este, cu toti vrem sa oferim un viitor bun copiilor nostri.

    • Valeria Chertes
    • 08/04/2017
    Răspunde

    Intradevar este bine sa ne gandim din timp la viitorul copiilor nostri.

    1. Si al nostru chiar, ca si cei care nu au copii ar trebui sa mai faca si economie, nu?

    • nicolae claudia
    • 08/04/2017
    Răspunde

    eu am inceput deja sa economisesc ceva banuti pentru fetita mea..chiar imi doresc sa ii asigur un viitor cat mai bun

    1. Sper sa poti pune cat mai mult deoparte pentru ea.

    • ghelbere elena
    • 09/04/2017
    Răspunde

    Da, cu siguranta ca dorim sa asiguram o viata mai buna copilului nostru. De multe ori facem sacrificiile de neimaginat.

    1. repet, eu nu am inca un copil, dar as da totul pentru el.

  1. Răspunde

    La toate m-am gandit deja.Mai putin la o asigurare de viata. Nu stiu de ce dar cand vine vorba de asigurari parca nu prea am incredere. Nu zic ca nu sunt bune acolo dar… ori sunt prea scumpe, ori prea au fost multe excrocherii ca sa am incredere.

    1. Eu nu prea ma pricep. Din ce am citit eu, suna promitator.

  2. Răspunde

    Foarte bune sfaturi ai dat aici. Exacat asa cum ai spus, pentru ca un copil sa creasca si sa inteleaga necesitatea unor produse care ii aduc siguranta finaciara, trebuie sa aiba de unde sa invete prin puterea exemplului. Generatia noastra a fost destul de putin obisnuita cu asa ceva, dar suntem datori sa invatam pentru copii nostri.

    1. la mine a fost mai mult extrema aia de teroare. Tot timpul auzeam ca nu avem bani, nu avem aia, ce facem cu aia. Foarte greu am ajuns sa simt cat de cat cum e sa ai o siguranta in planul financiar.

  3. Răspunde

    Cred ca fiecare parinte sau macar 70% dintre parinti se gandesc cum sa asigure viitorul copiilor, dar putini sunt cei care stiu de unde sa inceapa.

    1. poate si pentru ca e greu si multi zic ca nu au de unde sa puna deoparte dar sa zicem ca lucreaza 2 parinti eu cred ca 50 de lei pe lua pot fi economisiti.

    • Dincolo de nori
    • 09/04/2017
    Răspunde

    Aş mai adăuga eu un lucru. O carte gen Tată bogat, tată sărac. Educaţia financiară în familie-Robert T. Kiyosaki ar trebui să fie lectură obligatorie.

    1. Marturisesc sincer ca nu le-am citit si nu m-am gandit la ele, dar daca tu zici ca sunt pe ”sistem”, sa ia aminte mamicile si taticii!

  4. Răspunde

    Chiar ma gandeam acum vreo doua saptamani sa-mi deschid un cont de economii in care sa pun cate 100 de lei lunar. Iar banii acestia sa fie pentru copilul meu (cand voi avea unul). Eu am crescut intr-un camin cu probleme financiare si a fost foarte greu. Inca mai trag dupa chestia asta. De exemplu, din cauza ca parintii nu mi-au pus aparat dentar la timp, am avut mari probleme cu dantura, probleme pe care le-am reparat abia cand m-am angajat si am inceput sa am banii mei. Anul acesta in sfarsit stransesem si banii necesari pentru aparat, dar e prea tarziu sa-l mai pot pune, pentru ca mai mult de 3 sferturi din dantura mea a suferit interventii. Practic va trebui sa ma conformez ca nu-mi voi putea indeplini cea mai mare dorinta a mea. Si vina este a parintilor, ca nu au considerat necesar un aparat dentar la timpul potrivit. Era mai important alcoolul in casa.
    Vreau sa ma asigur ca fac din timp economii pentru copilul meu, astfel incat sa nu fie nevoit sa treaca prin situatii similare cu cele prin care am trecut eu.

    1. Ioana, sunt sigura ca ai sa fii un parinte minunat. Nu perfect, nu cred ca exista parinti perfecti, dar… pe acolo. Eu inca nu am un copil, dar sunt sigura ca, daca va aparea, si eu voi vrea sa fac un cont in care sa adun cat pot eu pentru el, pentru a-i putea da lucrurile de care eu am fost privata in copilarie, lucrurile esentiale.

  5. Răspunde

    Foarte bune aceste sfaturi, desi cateodata ne e greu sa le urmam. Cert e ca pentru copiii nostri trebuie sa facem totul pentru a le asigura un viitor mai bun. Totul porneste insa de la educatie 🙂

    • Lamiita Petre
    • 10/04/2017
    Răspunde

    Mereu ne lamentam ca nu avem posibilitatea sa economisim, ca veniturile sunt mici, cheltuielile sunt mari, din ce sa mai economisesti. Acum, la batranete mi-am dat seama ca daca vrei, poti. Dupa posibilitati. Nu am economisit niciodata, nici macar cu sticla de lapte( stiti ca pe vremuri, multi puneau craitarii( monezile) in sticle de lapte. Altii, din contra, stiu sa faca bani. Verisoara mea, care are un nepotel de 4 luni, deja i-a facut asigurare, iar la 18 ani va primi o suma frumusica. Jos palaria ptr astfel de oameni. Ii invidiez in sensul ca ii admir.

    1. eu m-am convins ca e poate. Daca faci rate șa banca cum le platesti? tot asa poti sa faci si economii. Mai strangi nitel cureaua pe la chestiile neesentiale.

  6. Răspunde

    Ma gândeam si eu sa-i fac un cont Cristinei pe care sa-l poată folosi ea când va fi mare. Banca Transilvania este si banca mea si ma împac bine cu serviciile lir bancare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares