4 lucruri OBLIGATORIU de analizat pentru de a alege o sursă de încălzire eficientă

cum să alegi o sursă de încălzire eficientă

Vin sărbătorile,  ar zice unii cu zâmbetul pe buze. A venit frigul, se plâng alții cu tristețe în glas. Eu sunt mai degrabă în prima categorie. Pentru mine vremea rece nu este o problemă atât de mare. Mă simt mai bine iarna decât vara, asta e clar. Așa sunt eu, cu susul în jos. Asta nu înseamnă însă că eu n-aș avea nevoie de o sursă de încălzire eficientă. Da, la 5-6 grade noaptea (temperatura de afară) încă pot dormi fără calorifer ponit, cu pilota pe mine, dar nu mai durează mult și se va instala gerul.  Atunci e atunci! Ar fi vremea să vorbim despre metode de încălzire în locuință, nu credeți?

Avem atâtea modalități de a face cald în casă: soba cu lemne, centrala pe gaz sau pe lemne, soba pe motorină sau gaz, șemineul electric sau șemineul pe lemne, încălzirea prin pardoseală (electrică sau cu apă), panouri radiante, radiatoare, etc. Asta este partea bună. Partea rea este că e dificil să alegi una dintre ele. Poate vom face lucrurile puțin mai simple cu o serie de sfaturi privind lucrurile pe care trebuie să le analizăm înainte de a opta pentru o metodă sau alta. La asta m-am gândit când am făcut această scurtă listă a celor mai importante 4 lucruri de luat în considerare înainte de a face o alegere. Ce este important să rețineți? Nicio variantă nu este perfectă. Toate au avantaje și dezavantaje.

1. Investiția inițială

Unele metode încălzire sunt chiar ieftine, dacă vorbim despre radiatoare, calorifere electrice sau chiar șeminee (sunt unele mai ieftine). Și la capitolul sobe avem variante ieftine, sobele acelea din tablă sau email, sau cele mici, din teracotă, pe care le găsim prin magazinele de profil. Eu am folosit multă vreme caloriferul electric și n-am murit de frig, dar aveam alte dezavantaje. Uite așa ajungem la punctul 2.

2. Prețul combustibililor

Cum energia electrică este destul de scumpă și nu poți încălzi două camere cu un singur calorifer, imaginați-vă cât plăteam la factura de electricitate! Altfel stă treaba când alegi să te încălzești cu lemne. Probabil că nu ai bani de investit acum și nu mai ai nici timp să montezi o centrală pe lemne, dar asta nu înseamnă că nu te poți orienta spre astfel de șeminee care funcționează pe bază de lemne sau peleți. Un șemineu ieftin, de 9 kw, poate încălzi 110 mc de aer, adică face față la o sufragerie și un dormitor de mărime medie.

Partea proastă este că nu va fi la fel de cald în ambele camere și că trebuie să stai la curte și să ai loc de depozitare pentru lemne.

3. Temperatura uniformă în toată casa

Să zicem că alegi șemineul și-l pui în dormitor, că acolo vrei să fie mai cald. Ce te faci în cazul în care ai un copil care vrea să se joace pe parchet? Nu este nici foarte sigur să crească în apropierea unei surse de foc și nici vei avea temperatură uniformă în casă. Chiar și în dormitor, parchetul din colțurile mai îndepărtate va fi mai rece. Din punctul ăsta de vedere, cei care vor să aibă aceeași temperatură în orice loc al casei, să nu simtă că le îngheață picioarele, ar trebui să mizeze pe încălzirea prin pardoseală.

Se va alege fie încălzirea pe bază de apă, fie cea electrică.  Sigur că în acest caz ne confruntăm cu cheltuieli foarte mari (atât pentru instalație, cât și pentru manoperă), dar avantajele acestui tip de încălzire sunt numeroase și merită investiția. Pentru confort termic maxim este cea mai bună soluție.

4. Costurile de întreținere

Fiecare sursă de căldură implică cheltuieli de întreținere. Banala sobă trebuie curățată periodic, de exemplu. Un calorifer se poate arde. Centrala termică trebuie supusă periodic unor revizii și servicii de curățare a ei și a instalației de încălzire. În cazul unui șemineu performant, putem vorbi de defecțiuni la panoul de comandă. La încălzirea prin pardoseală vom avea și aici nevoie de revizii, iar eventualele avarii sigur vor da mult de furcă.

Trebuie analizat serios și acest aspect, al costurilor de întreținere și eventuale reparații. Partea bună este că sistemele mai scumpe, de genul centralelor termice, al șemineelor de ultimă generație sau al sistemelor de încălzire prin pardoseală au garanție foarte mare (5 – 10 ani).

Trage linie și vezi în ce-ți permiți să investești, ce costuri vei avea lunar pentru încălzire, care sunt avantajele și dezavantajele metodei de încălzire pe care te bate gândul să o alegi și abia apoi fă achiziția respectivă! Doar așa vei alege o sursă de încălzire eficientă pentru căminul tău.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 25/10/2017
    Răspunde

    Eu locuiesc la sat și am centrala pe lemne, astfel am căldură în toată casa. Este și mai ieftin și mai spornic.

    1. cam cat va costa lemnele pentru toata iarna?

    • Valeria Chertes
    • 25/10/2017
    Răspunde

    Eu locuiesc la casa si avem cazan cu incalzire pe lemne dar ma gandesc sa trecem la incalzire pe gaz.

    • Dana Lia
    • 25/10/2017
    Răspunde

    Aia cu semineul e chiar faina.Dar asa,de fita,ca nu incalzeste cine stie ce si se potriste intr-un living de cabana

    1. Nu pot vorbi sigur, ca nu am fost pe la nimeni care sa aiba semineu.

  1. Răspunde

    Temperatura uniforma in toata casa chiar e foarte importanta. Nu numai ca economic vorbim, costul este mai mic, dar si din punct de vedere al sanatatii. Cand mergeam pe la tara si dadea drumu la suba vheche de teracota se facea o caldura de nu puteai sta in camera respectiva, iar in cea alaturata era binisor. Daca ieseai afara era nasol. Problema e ca se racea si destul de repede. Iar dadeai drumu la caldura, iar aceste fluctuatii de temperatura iti distrug sanatatea.

    1. da, la sobe si seminee este nasol ca se pierde o buna parte din caldura pe iesirile de aerisire.

  2. Răspunde

    Locuiesc la casa si am sobe in toate camerele, dar ai dreptate toate cele 4 puncte sublinitate sunt foarte importante pentru confortul familiei tale. Eu una vreau sa trec anul urmator pe centrala, dar inca mai avem cateva lucruri de luat in calcul.

    1. Alina, ca intre vecine, daca ai sobe bune, de teracota, ramai asa!

    • VIORICA APOSTOL
    • 25/10/2017
    Răspunde

    Eu incalzesc cu centrala termica pe gaz!In camerele unde nu stau iarna opresc de la robinetul caloriferului,pentru economie!

    1. nici la mine nu merg toate caloriferele. De exemplu in bucatarie nu are rost sa il las pornit ca vine caldura din hol.

  3. Si noi am optat pentru incalzirea in pardoseala la casa pe care construim. Insa, doar in living, nu si la mansarda. Acum multi ani se ridicasera tot felul de teorii legate de pro/contra-urile acestui tip de incalzire. Erau vremurile cand temperatura apei din tevi era reglata sa ajunga la 50 de grade, ceea ce nu era ok pentru sanatate. Acum temperatura atinge 40 si un pic de grade (asa zic specialistii). Eh, nu avea Romania din astea, oricum.
    Mie mi se pare nu doar rentabil din punct de vedere energetic, in timp, dar mai ales placut sa ai caldura uniformizata in intreaga casa. Asa ca, pro incalzire in pardoseala.

    1. Pentru mine nu e asa importanta caldura in camera, cat e impportant sa nu simt frig la picioare. Asta e motivul principal pentru care as opta pentru sistemul de incalzire pe care l-ati ales voi.

  4. Răspunde

    Noi avem incalzire mixta. Centrala pe gaz dar si sobe cu lemne. Da, stiu, nu e chiar asa de modern sau comod dar e eficient din punct de vedere al costurilor. Ziua folosim incalzirea cu lemne iar noaptea pe cea cu gaz de la centrala. In felul asta mentinem cat de cat o temperatura constanta in casa.

    1. este foarte bine ca aveti si soba. La mine in zona pica adesea curentul iarna si mai facem si frigul pentru ca centrala fara curent nu vrea 😀

    • nicolae claudia
    • 25/10/2017
    Răspunde

    eu cum stau la bloc, nu prea am multe variante. Acum primesc caldura in calorifere de la Radet si pot spune ca nu am avut probleme pana acum. In casa e cald si bine

    1. si la intretinere e doar cald, fara bine :))

  5. Răspunde

    Noi avem centrala si aceeasi temperatura in toata casa. Eu sunt foarte friguroasa…nu as putea sa stau in frig. Iarna platim ceva la gaze, insa prefer sa dau banii pe caldura decat pe medicamente si sa le vad pe fete cu lumanarile atarnate la nas 😀

    1. clar acolo unde exista copii nu se poate face economie in ideea ca mai oprim centrala peste zi.

  6. Răspunde

    Grea decizie, sa stii!
    Noi stam la casa. Avem centrala pe gaze care consuma imens. Am vrut sa schimbam centrala pe carbune, dar nu am avut banii suficienti la momentul potrivit. Acum imi pare rau ca nu am insistat sa punem incalzire in pardoseala cand ne-am mutat. E drept ca e cald in casa, dar parca tot e nevoie de un plus de caldura si mai ales de economie la facturi.

    1. greu sa te apuci sa pui incalzire in pardoseala acum. De obicei asta se face cand se construieste casa sau este renovata total.

  7. Sotul meu care se ocupa de constructii, a decis centrala pe gaz. Ne-am gandit mult si la varianta de centrala pe lemne, semineu, dar am renuntat! Suntem multumiti si locuim intr-o zona unde nu avem probleme cu presiunea gazului.

    1. uite, mai avem ceva in comun – sotii priceputi in constructii. Tot centrala pe gaz avem, pentru ca era mai scump sa facem incalzirea prin pardoseala.

    • ghelbere elena
    • 26/10/2017
    Răspunde

    In 2000 cand am renuntat la incalzirea centralizata si mi-am facut instalatie proprie cu centrala pe gaz nu mi-am facut nici un calcul. Dorinta cea mai mare era sa scap de a plati aiurea apa calda si caldura fara a beneficia de ele.

    1. sistemul centralizat este cel mai pacatos. Chiar si cu apometre si toate cele si tot sunt pierderi.

    • Antonia
    • 26/10/2017
    Răspunde

    Cand ne-am construit casa, ne-am grabit sa ne mutam si am facut o soba de teracota ptr doua incaperi, bucatarie si dormitor copii, iar in camera noastra o soba simpla…am zis ca mai tarziu ne vom pune centrala pe lemne. Cand am vazut cum cara vecinii la lemne ptr centrale, am renuntat… cand s-au marit copii si am facut camere la mansarda, fiind mici si in bataia soarelui, ne-am gandit sa luam panouri radiante(din cele care se monteaza pe perete, cu raze infrarosu cica) si am facut o investitie f buna, costurile cu caldura sunt potrivite si pana acum nu a fost cazul sa stea copiii in frig de la caderi de curent…oricum jos avem mereu caldura, facem doar un foc pe zi, atat de bine ne tine caldura la teracota… Da, nu e nici foarte estetic nici la moda, insa gaz nu avem pe strada si pana una alta, ne simtim tare bine cu caldura ce o avem…

    1. cine zice ca soba de teracota nu arata bine? Eu o ador, sa stii. Chiar mi-a parut rau cand am renovat casa si am daramat-o. Si, da, ai dreptate, caldura de la soba nu se compara cu cea din calorifer. Imi aduc aminte cand veneam inghetata de undeva si ma puneam in pat cu picioarele pe soba… ce bine era!

  8. Dacă îți permite curtea, o pompă de căldură ar fi tare bună! Zic și eu…

    1. de pompa de caldura nici nu am auzit pana acum. O sa studiez problema. multumesc.

    • Hacman Mariana
    • 27/10/2017
    Răspunde

    Noi deocamdata avem avan- sobe si ne încălzim cu lemne…nu ma pot plânge.. doar ca na.. .este mai usor cu o centrală pe gaz…

    1. da, e mai comod, dar sa stii ca lemnul da altfel de caldura dupa parerea mea.

  9. Răspunde

    Parintii mei folosesc centrala doar pentru apa calda si pentru incalzire folosesc un semineu. Este interesant si dragut. Da foarte multa caldura si costurile cu lemnele sunt semnificativ mai mici decat cele de la gaze

    1. probabil ca fac cald intr-o singura camera?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares