Soția plantatorului de ceai, de Dinah Jefferies

sotia plantatorului de ceai carti

Când Libris are reduceri, n-ai cum să te abții și să nu-ți cumperi măcar 2-3 cărți, nu? Printre cumpărăturile mele de luna trecută se numără și cartea despre care vom vorbi astăzi, Soția plantatorului de ceai, o apariție recentă, din 2017. Am mers pe intuiție, ca întotdeauna, și s-a dovedit o alegere bună.

Romanul spune povestea unei tinere britanice care se căsătorește din dragoste și ajunge să-și urmeze soțul în Sri Lanka, unde acesta deține o plantație de ceai. Gwendolyn (soția plantatorului de ceai) ajunge de fapt singură în Ceylon, căci proaspătul ei soț, Laurence, fusese nevoit să plece primul, pentru a se ocupa de afaceri. Pe vapor și în port ea ia contact cu un localnic pe nume Savi, despre care mai târziu avea să afle că este pictor și că nu este văzut cu ochi buni de soțul ei.

Gwendolyn descoperă aici un Laurence diferit de cel pe care-l cunoscuse la Londra. Bărbatul pare c-o iubește, dar nu face dragoste cu ea și parcă o evită. În plus, ușile încuiate și grădina secretă pe care o descoperă îi spun lui Gwen că există încă multe secrete de descoperit în ceea ce-l privește pe soțul ei. Din fericire, el va fi cel care-i va dezvălui  detaliile trecutului său, despre ce se întâmplase cu prima lui soție și copilul lor. Totuși, încrederea lui Gwen este trădată de gelozie. La un bal, când soțul ei petrece prea mult timp în compania unei tinere femei de afaceri, văduvă, Gwen consumă mai mult alcool decât ar trebui.

libris.ro
Oferta zilei la carti


dinah jefferies sotia plantatorului de ceai nemira

Pentru o perioadă lucrurile par a se îndrepta între cei doi soți, dar va apărea în peisaj sora lui Laurence, Verity. Aceasta începe să pozeze în calitate de stăpână a plantației și dă semne că nu este de acord cu mariajul fratelui său. Pentru Verity interesele ei financiare sunt mai presus de orice. Nu vrea să se mărite, nu vrea să muncească, vrea să fie întreținută în continuare de fratele ei.

Gwen rămâne însărcinată cu gemeni. Când vine clipa să nască, Gwen este singură acasă cu doica. Într-adevăr naște gemeni, dar există o mare problemă – fata este neagră. Cum ar putea să-i explice ea soțului ei aducerea pe lume a unui copil de culoare? Își aduce aminte de seara balului, când fusese condusă în cameră de pictorul Savi și singura explicație este că acesta a profitat de ea. Oare copiii ei au tați diferiți? Decide să îndepărteze fata, să păstreze doar băiatul și să spună că a născut un singur copil. Băiatul va purta numele Hugh și va fi fiul ei și al lui Laurence. Fata va fi crescută de o familie din sat și Gwen va primi periodic vești despre stare ei, prin intermediul doicii.

Din păcate, Gwen nu reusește să treacă peste despărțirea de fiica ei.

O femeie albă care se teme de Dumnezeu, nu dă naștere unui copil cu pielea închisă. Și nici nu scapă de copil după aceea, continuă ea în gând. Deși încercase să se convingă că soluția aleasă de ea era mai bună decât uciderea copilului, simțea că nu merită decât dispreț și că niciun cuvânt nu i-ar putea alina disperarea. 

Suferă mult, se confruntă cu mai mult decât o depresie. Uneori dă semne că și-ar reveni, dar brusc își amintește de fetița ei, Liyoni, care nu se bucură de aceleași lucruri ca Hugh, de Savi, care profitase de ea.

Prinsă ca într-o menghină din pricina spaimei, tresărea la orice zgomot și, de fiecare dată când auzea grinzile casei pocnind, se răsucea brusc, așteptându-se la ce e mai rău, chinuindu-se singură cu scenarii oribile până când nu mai putea vedea limpede.

Când veștile despre fetiță întârzie să mai apară, Gwen își dă seama că ceva este în neregulă.  Aflând că este bolnavă, o va aduce pe plantație și-i va oferi tratament prezentând-o drept rudă a doicii.

De-aici începe să iasă la iveală adevărul. Vă las pe voi să descoperiți cum va evolua relația dintre cei doi frați despărțiți la naștere, dacă Lyone se va vindeca sau nu, dacă nu cumva apariția ei pe plantație va naște întrebări, dacă Gwen va avea curaj să-l înfrunte pe Savi și să-l întrebe despre ce s-a întâmplat cu adevărat în acea noapte, dacă Laurence mai ascunde și alte lucruri…

Puteți comanda Soția plantatorului de ceai de pe Libris.ro, beneficiind de transport gratuit.

Este un roman care poate fi oricum, numai plictisitor nu.

coperta spate sotia plantatorului de ceai

Vorbim despre personaje de care nu ai cum să nu te atașezi. De o Gwen îndrăgostită și dedicată soțului ei, care învață treptat cum să se ocupe de gospodărie, care are curajul să descopere secrete, să ceară drepturi pentru muncitorii de pe plantație și care nu acceptă ideea că ar putea fi înșelată. Laurence, pe care-l vei urî în primele pagini, pentru că nu o așteaptă în port și pentru că nu-i oferă aceeași dragoste pe care i-o oferise în Anglia, se va dovedi mai mult decât un soț iubitor și un om suflet bun.

Dacă nu l-ar fi cunoscut, probabil că nu ar fi aflat niciodată ce înseamnă dragostea. Datorită acestei iubiri, înflorise ca persoană și ca soție.

Dai peste secrete la orice pas. Alergi printre pagini în căutarea răspunsurilor. Îți vine să-i bați pe Savi și pe Verity, să te cerți cu Gwen să nu-și dea copilul, să-i spui tu lui Laurence adevărul. Mai presus de toate, o să te surprindă finalul. Garantez pentru asta.

roman de epoca pareri sotia plantatorului de ceai

Avem povești de viață, povești de dragoste, zbucium interior, intrigi și un minunat tablou de epocă al locurilor în care se desfășoară acțiunea. O carte din care vei învăța cât de importante sunt sinceritatea, încrederea și comunicarea într-un cuplu. Un roman atât de complet nu am mai citit de mult.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 26/10/2017
    Răspunde

    Nu am citit cartea dar iai făcut un review foarte frumos. Mulțumim pentru recomandare. ?❤

    1. multumesc si eu pentru feedback

    2. Multumesc si eu pentru vizita.

  1. M-ai convins, o să o comand si eu! Titlul mi-a placut de la inceput, iar recenzia ta a pus capac. Multumesc pentru recenzie!

    1. Eu era aproape convinsa ca ai citit-o deja. Nici eu nu stiu de ce.

    • Valeria Chertes
    • 26/10/2017
    Răspunde

    In mod sigur voi cumpara aceasta carte.

    1. sa dai de stire daca ti-a placut.

    • Elena
    • 26/10/2017
    Răspunde

    Dar tu vad ca ai spor la citit, nu gluma!

    1. chiar am citit putin in ultima vreme, fiind mai mult pe drumuri…

    • ghelbere elena
    • 27/10/2017
    Răspunde

    O carte cu un subiect palpitant care cred ca-mi va place.

    1. Doar tu stii daca ti-ar placea sau nu. Nu iti stiu gusturile.

  2. Răspunde

    Am mai citit o prezentare la cartea aceasta si am trecut pe lista de cumparaturi, insa tot nu am reusit sa ma mobilizez sa o cumpar. Dupa ce am citit ce ai scris tu, e clar ca ar trebui sa ma misc mai cu gratie si sa fac acest pas mai repede …totusi.

    1. stiu, e problema cu timpul si cu lista mare de carti pe care vrei sa le bifezi.

  3. Răspunde

    Cand parea sa fie o poveste banala, m-am pus sa citesc recenzia si, culmea, vreau sa stiu mai mult. Saraca fetita care creste departe de familia ei. Ma doare sufletul cand aud asa ceva. Am sa citesc si eu cartea pentru ca este emotionanat si vreau sa aflu si eu finalul

    1. sincer, pe mine ma intrigat faptul ca a dat-o, dar mi-am dat apoi seama ca femeie acelei epoci nu avea avantajele pe care le avem noi, in ziua de azi.

  4. Răspunde

    Ai scris atat de frumos, incat este imposibil sa nu iti doresti sa citesti cartea si sa afli finalul.

    1. eu zic ca nu te va dezamagi.

  5. Răspunde

    Imi plac cartile al caror fir narativ imbraca zbuciumul interior al oamenilor, indiferent de tipul acestora. Ma bucur sa citesc ca ti-a placut aceasta carte, cu atat mai mult cu cat eu comand chiar des de la Libris. Comandam, de fapt, aproape lunar, insa n-am mai plasat nimic in ultima vreme. Poate e timpul sa schimb asta :D.

    1. stiu ca erai cu invatatul pentru examen asa ca ai o scuza. Oricum am un feeling ca ai un teanc mare de carti in asteptare.

  6. Răspunde

    Da, am auzit si eu despre cartea asta. De fapt am si recenzia ei facuta la mine pe blog doar ca nu de mine ci de catre o colaboratoare. Poate ajung si eu s-o citesc pentru ca pare interesanta.

    1. Cred ca am vazut recenzia la un moment dat, dar aveam deja cartea atunci 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares