5 cele mai nocive ingrediente din săpun

cele mai periculoase ingrediente din săpun

Spălatul e un lucru bun. Dacă trăiești în 2023. E indicat și ar trebui să fie chiar obligatoriu. Au fost perioade în care nu era deloc recomandat. Era considerat periculos pentru sănătate. Am aflat și eu de curând că personalități precum Regina Isabela I a Spaniei și Ludovic al XIV-lea al Franței s-au mândrit cu performanța de a se fi spălat de doar 2-3 ori în toată viața lor. Să fie la ei, acolo!

Apa și săpunul s-a dovedit că fac bine. Dar, atenție, nu orice săpun este bun pentru sănătate! Există anumite ingrediente prezente în săpunuri comerciale, care ar putea să ne afecteze sănătatea. Este important să fim informați despre aceste substanțe și să căutăm alternative mai sănătoase. Iată câteva dintre cele mai nocive ingrediente din săpun, pe care ar trebui să le evităm!

1. Triclosan

Acesta este un ingredient antibacterian foarte comun în săpunuri și alte produse de igienă personală. Cu toate că este eficient în uciderea bacteriilor, studiile au arătat că poate perturba echilibrul natural al florei bacteriene și poate contribui la dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice. De asemenea, triclosanul a fost asociat cu efecte toxice asupra sistemului endocrin și cu perturbări ale funcțiilor hormonale. Poate da chiar și cancere, eczeme și tulburări respiratorii, mai precis, astm.

Cam toate săpunurile antibacteriene conțin triclosan. Medicii dermatologi le recomanda doar în anumite afecțiuni, nu pentru uz zilnic. Încercați să folosiți săpun simplu, nu antibacterian! Recomand aceste săpunuri naturale cu miere. Preferatul meu este miere și lăpțișor de matcă.

2. Sulfat de lauril de sodiu (SLS)

Această substanță se regăsește în multe săpunuri și șampoane pentru a produce spumă și pentru a curăța. Cu toate că este eficient în îndepărtarea murdăriei, SLS poate fi iritant pentru piele și poate cauza uscăciune și senzație de mâncărime. În plus, se crede că poate apărea o reacție chimică între SLS și alte substanțe din săpun, formând substanțe potențial cancerigene. Buba este că oricât te-ai clăti, SLS rămâne pe piele și în ea.

Alergăm toată ziua după șampoane care să facă spumă bogată și rezistentă, să ne lase părul și scalpul scârțâind de curățenie, fără să realizăm că acestea ne fac atât de mult rău. Mare vină pentru căderea părului de care ne plângem majoritatea o are chiar șamponul. Folosind șampoane mai puțin agresive, care nu fac atâta spumă și nu usucă, vom remarca deja o ameliorare. Părul nu va mai cădea la fel și va deveni mai puternic. Vezi aici o selecție de săpunuri fără SLS, parfum, alergeni sau orice tip de chimicale!

3. Parabeni

Aceste substanțe regăsite pe lista de ingrediente din săpun sunt adesea folosite pe post de conservanți. Cu toate că sunt eficiente în prevenirea dezvoltării bacteriilor și mucegaiului în produsele de îngrijire personală, parabenii au fost asociați cu perturbări hormonale și cu potențialul de a crește riscul de apariție a cancerului. Parabenii se fac vinovați de creșterea nivelurilor de estrogen, potrivit multor studii. Pot da alergii de piele (tot mai dese!) și duce la instalarea pubertății mai devreme decât ar fi cazul. Vezi aici ce variante de săpun fără parabeni ai!

4. Ftalați

Acești compuși organici sunt utilizați adesea ca agenți de fixare în săpunuri și alte produse cosmetice. Ftalații au fost asociați cu dezechilibre hormonale, infertilitate și efecte negative asupra sistemului reproductiv. Dau tulburări endocrine, cresc riscul apariției cancerului de sân și pot duce la apariția malformațiilor congenitale. Buba este că nu prea vei găsi pe etichete denumirea asta de flatați. Ei sunt de multe ori ascunși sub alte denumiri mai puțin bătătoare la ochi.

5. Coloranții

Ce ne plac culorile! Cine n-ar pofti la un săpun roz, mov, verde aprins? Din păcate aceste culori nu sunt date, cum le dădeau bunicile pe vremuri, cu pigmenți din plante, ci cu niște coloranți artificiali foarte puternici și periculoși. Cei mai mulți sunt derivați din petrol sau gudron. Coloranții sintetici sunt presupuși cancerigeni, iritanți și chiar puși cumva în legătură cu apariția anumitor cazuri de ADHD la copii.

Pentru a evita aceste ingrediente din săpun total nocive, este recomandat să optăm pentru săpunuri naturale, fără arome și coloranți artificiali, care conțin ingrediente blânde pentru piele, precum uleiuri vegetale și unturi naturale. Alegeți săpunuri cu ingrediente organice certificate și citiți cu atenție lista de ingrediente înainte de a achiziționa un produs! Expresia săpun natural nu este o garanție a calității întotdeauna. Cel mai bun săpun rămâne cel făcut în casă. Vrei să încerci? Mergi la articolul Creează-ți propriile produse de îngrijire! 6 rețete de săpunuri homemade!

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Îngrijire sănătoasă - săpunuri naturale fabricate la rece - Caietul Cristinei

    • Valeria Chertes
    • 19/09/2023
    Răspunde

    Informații foarte utile, mulțumim.

      • Cristina Dragomir
      • 19/09/2023
      Răspunde

      Multumesc.

        • Asaftei Simona
        • 20/09/2023
        Răspunde

        Să știi că ai mare dreptate .Mulțumim pentru informații !

          • Cristina Dragomir
          • 22/09/2023
          Răspunde

          mai greu de citit lista aia minuscula de ingrediente. dar, ca idee, cam toate sapunurile comerciale sunt de evitat.

  2. Răspunde

    Mulțumim! Chiar ai venit cu informații utile

      • Cristina Dragomir
      • 19/09/2023
      Răspunde

      Ma ingrozesc si eu cu ce ne spalam…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares