Cum se procedează când ai două perechi de nași la cununia religioasă?

două perechi de nași la cununia religioasă

După cum probabil ați aflat deja (unii dintre voi) din postările mele din Social Media, weekend-ul trecut am făcut pasul cel mare și ne-am căsătorit și în fața lui Dumnezeu, după 12 ani de relație și 8 ani de la cununia civilă. Deși a fost o ceremonie simplă cu o petrecere la fel se simplă după, doar în familie (și asta în formulă restrânsă), noi ne-am dorit să avem două perechi de nași. Singurii noștri prieteni sunt vărul meu cu soția lui și cumnata mea cu soțul ei. Cum ambele perechi s-au oferit să ne fie nași, nu am vrut și nu am putut alege un singur cuplu și am decis că vom avea două perechi de nași la cununia religioasă.

Vrei și tu mai mulți nași? Nu este nicio problemă sau nu ar trebui să fie. Preotul nostru nu a comentat nimic, dar am înțeles că sunt unii care vă vor spune că nu e prea creștinesc acest obicei. Acum depinde și de motivele pentru care alegeți două perechi de nași la cununia religioasă. Sau chiar mai mult de două. La noi a fost o treabă de suflet pentru că ambele familii ne sunt dragi și mereu aproape. În niciun caz nu a fost vorba de a strânge mai mulți bani în ideea că nașii dau grosul.

Primul pas este să-i spuneți preotului că vă doriți două sau trei sau patru perechi de părinți spirituali. Dacă el este de acord, de aici încolo lucrurile sunt foarte simple.

  • dacă cele două perechi de nași nu se cunosc între ele, trebuie să le faceți cunoștință cu ceva timp înainte de cununia religioasă. Trebuie să se cunoască între ei, să poată lua legătura una cu altul, mai ales că vor avea de împărțit câteva responsabilități și cheltuieli.
  • taxa de cununie rămâne aceeași. Auzisem că s-ar plăti în plus dacă vrei mai multe perechi de nași, dar nu mi se pare logic și la noi nu s-a întâmplat treaba asta. Dacă la vreo biserică vi se cer bani în plus pentru asta, mai căutați!
  • nu aveți nevoie de mai multe perechi de lumânări, ci doar de una (o pereche, adică 2 lumânări). Nu va ține fiecare naș o lumânare, ci le vor ține pe rând. În anumite momente cheie ale slujbei de logodnă și cununie, preotul le va spune să țină împreună lumânările(nașul 1 cu nașul 2, nașa 1 cu nașa 2).
  • la punerea verighetelor și schimbarea lor de pe o mână pe alta, participă ambii nași. În loc să țină o singură nașă sau un singur naș de ele împreună cu preotul, vor ține 2 sau 3 sau câți ai ales tu. La fel se procedează și cu punerea cununilor pe cap.
  • în cazul obiceiurilor, dacă este o nuntă care vrea să respecte tradiții precum turta, bradul și altele, presupun că se procedează la fel. La noi nu a fost cazul, dar ideea rămâne aceeași, de a face lucrurile împreună cu toți nașii.

Deși nu ne-am gândit inițial la aspectul material, recunosc că a fost bine și din punctul acesta de vedere că am ales să avem două perechi de nași. Costurile s-au împărțit la doi și fiecare pereche a cheltuit mai puțin decât dacă ar fi cununat singură. Vă doriți asta cu tot sufletul? Faceți-o! Am citit multe articole în care scrie că e mare păcat să vrei mai mulți nași, dar cred că preotul nostru ne-ar fi spus asta dacă ar fi crezut că este așa. Motivele au fost tocmai de ordin spiritual. I-am ales pentru că-i iubim și ne iubesc și nu cred că este greșit.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Am vazut pe Facebook poze de la eveniment si nu pot sa spun decat ca ati fost toti foarte frumosi. Va doresc casa de piatra si o viata lunga si fericita impreuna. Si eu am avut doua nase la botezul lui Dragos si chiar daca una era catolica si cealalta ortodoxa nu a fost nici o problema si preotul nu a avut obiectii. Iar costurile s-au impartit la doi si s-au completat reciproc atunci cand au trebuit sa schimbe si sa plimbe copilul asa ca nu a fost nici o problema.

    1. Multumim, Mihaela!

      • Anca Vacaeen u
      • 12/02/2021
      Răspunde

      Buna ziua, si noi ne dorim la fel, ne puteti recomanda preotul care a oficiat cununia ? Multumesc, se poate mesaj pe Facebook catre Anca Vacarencu

  2. Depinde mult de zona. Noi am fost nași în Vatra Dornei și am fost 3 perechi de nași, putini in conceptia lor pentru se cheama pana la 10-12 perechi de nasi. Noi ne-am cunoscut cu nașii ceilalți din timp și am facut o gasca faina, a fost bine ca ne-am putut imparti. Noi am avut fiecare lumanarea noastra a mea este acasa, obiect de decor pentru ca e minunat decorata.
    Acestea sunt doar detalii! Mă bucur că ați facut acest pas, ai fost are frumoasa si radiati amandoi. Sincer, mi-ar fi placut sa fiu alături de voi în acea zi. Vă doresc multe bucurii și împliniri!

    1. Multumim, Mihaela. Multumesc si pentru ca ai spus ca ai fi vrut sa fii alaturi de noi. Sunt putini oamenii care au spus asta.

    • Lamiita Petre
    • 18/09/2018
    Răspunde

    Parca sunteti desprinsi din poveste. Pe mine m-ai cucerit! De cate ori dau peste aceste imagini nu ma pot abtine sa nu ma mai uit inca si inca o data. Sunteti atat de frumosi cu iile alea, ca imediat ma duce cu gandul la o poveste de dragoste adevarata, romanaesca, o cununita din flori de camp iti mai lipsea ca sa fie tabloul pefect al unei nunti autentic romaneasca. Din cate am auzit, prin Ardeal parca, se practica acest obicei chiar si cu mai multe perechi de nasi. Daca preotul a scpus ca este in regula, nu aveti de ce sa va faceti grijji.
    Inca o data, viata lunga si frumoasa impreuna si …. poate va mariti si familia! Doamne Ajuta!

    1. Sarumana. Nu suntem si nu ne simtim frumosi si am vrut haine simple, sa nu cheltuim pe ceva ce am purta 2 ore si nasica a venit cu ideea sa mergem toti in ii.

  3. Răspunde

    felicitari! minunata decizia! sa va veghieze Dumnezeu casnicia si pe mai departe!

    Cat despre dilema cu o pereche sau 2 de nasi, conteaza numai cei care raman alaturi.
    Cand eram copil prin fundul Moldovei se tineau nunti cu 12 randuri de nasi, desi eu aveam impresia ca se tinea din motive financiare ca nasii dadeau dar financiar gros…

    1. Imi imaginez ca si asta ar fi unul dintre motivele pentru care unii opteaza pentru varianta mai multor peechi de nasi, dar la noi nu este cazul. Suntem in familie si ambele cupluri sunt super aproapiate de noi de cand ne stim.

  4. zuzi, eu zic ca e frumos asa cum ati facut voi! eu nu cred ca e pacat sa ai mai multe perechi de nasi, de ce ar fi? adica cum, punem la acelasi loc faptul ca 2,3 , 7 perechi de oameni tin la noi si vor sa fie alaturi de noi, cu crimele, furturile si alte pacate? asta e deja exagerare! sa aveti viata lunga impreuna si sa va iubiti mult! si voi, si nasii! toti 4!

    1. Depinde si de preot, zuzi. Unii chiar sunt absurzi. Multumim pentru urari.

    • Valeria Chertes
    • 18/09/2018
    Răspunde

    Ati fost atat de frumosi si eu cred ca nu conteaza cati nasi ai conteaza sa fie aproape de sufletul tau si sa iti dea un sfat bun la nevoie. Sunteti desprinsi dintr-o povaste minunata.

    1. Multumim, Valeria.

    • Mirabela Matei
    • 18/09/2018
    Răspunde

    Felicitări draga mea! Ati fost tare frumoși toți! Casă de piatră și multă sănătate și fericire alături de soțul tău! Pupici dulci. ❤??❤

    1. Multumim mult!

    • Cristina Barbieru
    • 19/09/2018
    Răspunde

    Felicitări! Casa de piatra si multa înțelegere.
    Referitor la nași, chiar eram curioasă, credeam ca e ceva mai complicat însă nu e asa. Chiar mi se pare minunat sa aveti 2 perechi de nași, două perechi care să vă susțină necondiționat si sa va sfătuiască atunci când e nevoie. Partea materială nu e deloc importanta, zic eu.

    1. sunt sigura ca vofi alaturi de noi mereu. Multumim pentru urari.

  5. Răspunde

    In primul rand, ”Casa de piatra” si sa fiti fericiti toata viata asa cum ati fost in aceste momente unice. Va sta tare bine asa! Am vazut poze pe Facebook si am remarcat faptul ca ati preferat ca si imbracaminte costumele noastre populare ceea ce mi se pare o idee super faina! Nici ca se putea mai bine 🙂
    In ce priveste nasii, da, stiu si eu ca nu e agreata ideea de a fi mai multi dar se mai fac exceptii. Si eu am avut pentru baietelul meu 2 nasi si s-au inteles pana la urma :))

    1. Ma bucur ca a acceptat preotul si nu a avut nimic de spus pentru ca nu as fi putut alege intre ei. Multumim pentru urari.

    • Mirela barbalata
    • 21/09/2018
    Răspunde

    Felicitari! Si casa de piatra!
    Mi-a placut la nebunie tinuta voastra. Sunt frumosi foc!

    1. Sarumana!

    • Nicolae Claudia
    • 22/09/2018
    Răspunde

    Felicitari inca o data si sa fiti fericiti! Asta cu nasii, e la alegerea fiecaruia. Suntem liberi si avem dreptul sa ne alegem cate perechi de nasi ne alegem.

    1. Suntem liberi daca accepta si popa. Ca am inteles ca unii fac urat rau cand aud de mai multe perechi de nasi.

  6. Te felicit si pe aceasta cale pentru acest pas. Ce pot sa spun, si noi am avut doua perechi de nas. Perechea lui, perechea mea (cum imi place mie sa spun 😉 ) Esential este sa va aveti super bine intre voi, sa va intelegeti fain nu numai acum, dar si peste …ani.
    Asta cu „e pacat cu mai multe perechi de nasi” eu nu am auzit-o pana acum, serios. Sa fie asta cel mai mare pacat al oamenilor, ar fi minunat :-)) Sa fiti fericiti!

    1. Multumim. Si voi sa fiti fericiti!

  7. Răspunde

    Stiu ca sunt zone in care acest detaliu nu este deloc o problema si chiar se poarta. Ma bucur ca ai facut asa si ca au fost costuri mai mici. Eu recunosc ca nu m-am gandit la asta cand m-am casatorit

      • Cristina Dragomir
      • 26/10/2018
      Răspunde

      important este doar sa fie oameni la care tinem si care tin la noi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares