Florile soarelui, Martha Hall Kelly

Florile soarelui, Martha Hall Kelly

Cu Martha Hall Kelly ne-am mai întâlnit. Vedeți recenziile la Când înflorește liliacul și Trandafirii pierduți! Cum cele două cărți de-ale sale, bifate anterior, au fost mai mult decât lecturi plăcute, nu aveam cum să ratez Florile soarelui atunci când am găsit-o cu reducere 50%. Să vedem dacă s-a dovedit a fi la fel de bună precum surorile ei mai mari!

Florile soarelui, scurt rezumat

Ne aflăm în America. Războiul Civil a început. Nordul și Sudul se luptă pentru convingerile lor. Nordul cere abolirea sclaviei, Sudul nici nu vrea să audă de așa ceva. Nordul este reprezentat de Georgeanna Woolsey (Georgy), o tânără puternică și hotărâtă să lupte activ pentru eliberarea negrilor, iar sudul, de Ann-May Wilson, proprietară de plantație și sclavi, care va face orice pentru a păstra ce este al ei. La mijloc, Jemma, o sclavă care trece prin lucruri greu de îndurat. Sunt greu și de citit, darămite de suportat pe propria piele!

Georgy face mai mult decât să susțină verbal o cauză. Ea și familia ei (mama și surorile) nu dau înapoi de la a ajuta sclavii fugari sau a îngriji soldații răniți în acest război pe care speră ca unioniștii să-l câștige. Georgy vrea mai mult: urmează cursuri de infirmieră și merge să acorde asistență direct pe câmpul de luptă. Acolo, o întâlnește pe Jemma.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Jemma este sclavă. Ea și familia ei plănuiseră să fugă, dar nu au mai apucat. Tatăl ei a fost ucis de administratorul plantației, iar ea a fost vândută unei familii de fotografi. Costumată în băiat, ea scapă, luată de armata din nord, pe post de toboșar. Curând va fi rănită și va ajunge pe mâinile lui Georgy.

Jemma scapă de rănile războiului și este în grija familiei lui Georgy. Din păcate, fosta ei stăpână, Ann-May, o va vâna până la capăt. Jemma este mai mult decât o investiție pierdută, o sclavă fugară. Jemma are un caiet în care stăpâna ei o punea să copieze scrisorile de la soțul ei, înrolat în armata aboliționistă, scrisori care conțineau detalii precum poziționarea armatei. Acele informații ajungeau, prin intermediul amantului lui Ann-May, la armata inamică. Jemma trebuie să ajungă înapoi pe plantație, altfel stăpâna ei riscă să fie acuzată de trădare.

Cam asta ar fi, în linii mari, povestea. Ea este mult mai amplă. Dacă te tentează, poți comanda cartea online de aici. Ai cel mai bun preț, direct de la editura de sub tiparul căreia a ieșit.

Florile soarelui, gânduri de după

Florile soarelui s-a dovedit a fi un roman pe placul meu. Ca ficțiune istorică, nu am ce să îi reproșez autoarei. Și-a făcut bine treaba, ca de obicei, redând destul de bine atmosfera, locurile, obiceiurile și chiar tendințele vestimentare acelor vremuri. În schimb, parcă personajele nu sunt așa bine puse în valoare. Caracterizate doar prin fapte, prea puțin prin trăiri și gânduri. Aș fi vrut să le simt mai aproape.

Avem de-a face cu trei femei care-și spun poveștile.

Una, Georgy, ne introduce în atmosfera războiului, ne arată câmpurile pline de răniți, grămezile de membre amputate, condițiile inumane în care sunt operați soldații, dar și care este condiția femeii din America lui 1860. Deși albă, este femeie. Este dată de multe ori la o parte, rar văzută ca un egal al bărbatului, imagine a ceea ce ar trebui să fie doar mamă și soție, nimic mai mult.

A doua este Jemma. Ea ne duce în coliba sclavilor, ne face cunoștință cu durerile lor. Atât fizice, provocate de loviturile de bici peste care se toarnă și oțet, dar mai ales sufletești. Copiii sunt smulși din brațele mamelor și vânduți, alții sunt uciși în chinuri groaznice sub privirile disperate ale părinților care nu pot face nimic, femeile sunt violate de stăpâni și administratori. Să mai zic? Mai bine citiți voi!

Ultima, Ann-May Wilson întruchipează cea mai urâtă specie de sudist, dacă mi se permite exprimarea. Îngâmfată, proastă, cu atitudine de mare doamnă în societate, o adevărată bestie în prezența sclavilor, o soție neloială, o incapabilă, o egoistă, o trădătoare. Sudul e ca ea. O bestie care se teme de sărăcie, dar nu ar pune mâna pe nimic, să se murdărească. Pentru asta are nevoie de sclavi.

Cine va câștiga războiul? Asta ne-o spune istoria pe care Martha Hall Kelly reușește încă o dată să o aducă în prezent prin poveștile ei inspirate din viața reală. Cine va câștiga și cine va pierde dintre personajele noaste poate este ușor de intuit. Poate că unele pagini vor fi mai greu de citit. Sunt detalii care… lasă semne. Poate că povestea e puțin mai lungă decât ar fi trebuit și uneori simți că acțiunea este prea lentă. Poate că începutul te va face să te pierzi puțin printre atâtea nume, dar ai răbdare și vei fi răsplătit!

Vezi și recenziile la Trandafirii pierduți și Când înflorește liliacul, semnate de aceeași autoare!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 18/02/2022
    Răspunde

    O carte interesanta.

      • Cristina Dragomir
      • 07/03/2022
      Răspunde

      Cu siguranta merita citita.

    • mihaelanistor
    • 19/02/2022
    Răspunde

    O bună recomandare, o trec pe wishlist si o comand cu prima ocazie.

      • Anghelina Irina
      • 22/02/2022
      Răspunde

      Faina povestea.E genul de carte pe care nu as lasa-o din mana pana nu as termina de citit

        • Cristina Dragomir
        • 07/03/2022
        Răspunde

        Pe placul meu sigur a fost.

      • Cristina Dragomir
      • 07/03/2022
      Răspunde

      Sper sa iti placa cel putin la fel de mult cum mi-a placut mie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares