15 întrebări despre Crăciun – #christmastag

întrebări despre Crăciun – #christmastag

Este decembrie, este o lună aglomerată și agitată, dar și foarte frumoasă, în același timp. Am multe de spus și de scris luna aceasta, dar am găsit acest tag cu 15 întrebări despre Crăciun la Mihaela de la DeWeekend, mi-a plăcut și mi-am zis că trebuie să-l preiau și eu. O să mă cunoașteți mai bine după ce o să-mi aflați răspunsurile și mi-ar plăcea, dacă vreți, să răspundeți și voi la câteva dintre întrebări, în comentarii. Să vedem ce iese!

Brad natural sau artificial?

Sincer, mi-ar plăcea și brad natural, pentru mirosul specific, dar am un brad artificial pe care l-am cumpărat acum vreo 5 ani, care arată foarte bine și prefer să-l fac pe acela. Nu este neapărat mai ecologic, având în vedere că e plastic, că se consumă și se poluează cu fabricarea și transportul lui, dar este mai economic. Am dat vreo 200 de lei pe el și sigur va mai putea fi folosit câțiva ani de acum încolo. Un brad natural bogat și arătos este foarte scump. Nu-mi permit.

Ce îmi place cel mai mult la Crăciun?

Probabil că vă așteptați să spun că mâncarea. Îmi place și aceea, dar mult mai mult îmi place atmosfera de sărbătoare și sclipirea aparte pe care o văd în ochii oamenilor, faptul că niște luminițe și gândul la cadouri ne face mai deschiși și mai empatici pentru câteva zile. Ce fain ar fi să fie Crăciunul măcar o dată pe lună! Și-mi mai place faptul că în această perioadă am șansa să petrec și mai mult timp cu soțul meu.

Cel mai frumos cadou primit

Cel mai frumos cadou primit a fost în 2007. Crăciunul l-am primit cadou atunci. Magia Crăciunului. Am fost primul an când am avut propriul meu brad și casa decorată așa cum visasem mereu să fie. Ani de zile avusesem Crăciun de împrumut. Nu ne permiteam să facem un brad. Și știam încă de prin clasa întâi că Moș Crăciun nu există. A avut grijă cineva să-mi spună. În 2007, am avut brad. Și Moș Crăciun a venit pe bune. Pentru că altcineva a vrut să mă vadă tropăind de fericire. Acel cineva care mi-a cucerit inima pentru totdeauna.

Tradiții de Crăciun

Ne referim la obiceiuri și tradiții românești de Crăciun sau la tradiții de familie, cum s-ar spune? Am copilărit la țară, așa că am avut parte de tradiții din plin. Dacă nu de brad și cadouri, măcar de astea! Îmi plac toate și îmi pare rău că multe se pierd, chiar și la sat. Îmi plăcea la nebunie să merg la colindat. Acum îmi place să fiu gazdă pentru colindători și le pregătesc cu drag pachețele.

În ceea ce privește tradițiile de familie, nimic special. Crăciunurile le facem în liniște, mereu în familie. În seara de ajun ascultăm colinde și ne admirăm bradul, iar în dimineața de Crăciun ne deschidem împreună cadourile și dăm iama în bucatele tradiționale la care poftim de câteva zile. Întotdeauna postim cam o săptămână înainte de Crăciun.

Colinda preferată

Îmi plac multe colinde. Încep să le ascult destul de devreme, de pe la început de decembrie. Îmi dau o stare de bine. Și, deși nu sunt prea dusă la biserică, nici la propriu, nici la figurat, colindul meu preferat este unul bisericesc care face să se ridice pielea pe mine de fiecare dată când îmi ajunge la urechi. Se numește A venit și-aici Crăciunul și îl prefer în această interpretare.

Cum decorezi bradul de Crăciun?

Îmi plac decorațiunile, dar nu sunt genul care să facă prea mare cheltuială ca să le schimbe de la an la an. Și oricum sunt destul de tradiționalistă când vine vorba de Crăciun, așa că rămân pe decorațiuni și globuri în clasicele alb și roșu, plus o instalație de brad cu lumină caldă, fără jocuri de lumini obositoare. Noutatea este că anul acesta nepoțica a vrut neapărat să facem bradul în… dormitor și nu prea aveam loc de el, așa că l-am împodobit pe jumătate. L-am pus într-un colț al camerei și i-am montat doar jumătate din crenguțe, pentru a economisi spațiu. Practic, am făcut un brad pe colț dintr-un brad întreg. Este ancorat. nu vă faceți griji că ar putea cădea!

Mirosul preferat de Crăciun

Mai degrabă mirosul preferat de iarnă. Este cel de portocală. Când apare prima portocală în casă, cu mirosul ei fantastic, încep deja să mă gândesc la Crăciun, să mi-l planific pe cel de anul acesta și să-mi amintesc cu nostalgie de cele înzăpezite, din copilărie. Și-mi mai place mirosul de cozonac, nu pot să vă mint.

Filmul preferat de Crăciun

Pe cuvânt că nu am. Adică îmi plac mai multe, dar nu am unul preferat, pe care să simt nevoia să-l revăd anual, care să mă fi dat pe spate. Mai arunc câte-un ochi când e Singur acasă (doar 1 și 2, pentru că 3 nu mi-a plăcut deloc) și mă mai uit la câte un film animat, cu nepoata, sau una dintre siropoșeniile difuzate pe Diva, dar cam atât.

Când încep pregătirile pentru cadouri?

Imediat după Crăciun, aș zice, dar hai să nu exagerez. Mă abțin cu greu până pe la început de noiembrie. De regulă, atunci încep să le chestionez pe nepoate în privința dorințelor lor și tot atunci și comand primele cadouri. Deh, îmi place să fac daruri, îmi place să fac shopping, deci exclus să las vreodată cadourile pe ultima sută de metri. Pe mine nu are cum să mă ia Crăciunul pe nepregătite, zău.

Ciocolată caldă sau vin fiert?

Nici, nici. Deși sunt fan dulciuri, ciocolata nu este pe lista preferatelor mele. Prefer frișca sau alte chestii mai puțin ciocolatoase. Cât despre vin, nici nu poate fi vorba. Din două guri de bere, deja mă ia amețeala. Nu mă încumet la vin. Pentru mine, un cappuccino cu scorțișoară, că rog!

Crăciun acasă sau în vizită?

Acasă, de când mă știu. Pur și simplu, nu mă văd făcând sărbătorile în deplasare. Poate să sunt prea comodă și-mi place prea mult cum gătesc, poate că sunt și zgârcită, dacă mă gândesc la varianta unei vacanțe de Crăciun, nu știu ce să zic. Cert este că acasă mă simt cel mai bine. Prefer să fiu gazdă, decât să fiu musafir. Nu știu de ce. Și eu sunt o enigmă pentru mine uneori.

Îți place să primești cadouri sau să oferi?

Drept să zic, amândouă. Doar că nu prea mă pricep să primesc cadourile. Mă bucur de ele, dar am rețineri în a scoate la iveală acea bucurie. Poate pentru că în copilărie nu am fost obișnuită cu ele, poate că nu mă prețuiesc pe mine suficient, nu știu. Îmi stă mai bine în rolul celui care oferă cadouri. Atunci simt cu adevărat bucuria. De aceea mă și străduiesc să aleg mereu cadouri inedite.

Ținuta preferată de Crăciun

Să vă zic sau nu? Vă zic! Fix ce port de obicei pe acasă: pantaloni sport și un tricou. Fără chestii elegante, fără accesorii de sărbătoare. Musafiri, dacă e să am, am din familie, oameni pe stilul și sufletul meu, îmbrăcați la fel ca mine, ca de la țară, cum ar zice unii. Acum câțiva ani n-aș fi recunoscut asta. Pe atunci îmi păsa de lume. Între timp, am înțeles că dacă lumii nu-i pasă de ce simt eu, nu trebuie să-mi pese nici mie de ce crede ea. Rămân la treningul meu.

Preparate culinare preferate de Crăciun

E vreun secret că sunt o gurmandă? Nu cred. Îmi plac cam toate preparatele de Crăciun. Nu e chiar un preparat, dar preferatul meu este șoriciul de porc. N-o fi sănătos, dar este al naibii de gustos. Și, după el, îmi place mult de toba, dar neapărat făcută în casă și neapărat de mine. Să nu fie plină de grăsime sau urechi, că nu-mi mai place. Sarmalele nu le bag la preparate de Crăciun, că le gătesc tot timpul anului, când am poftă.

Cuvântul care descrie cel mai bine Crăciunul

Dăruire. Nu mă refer aici doar la cadouri, la daruri materiale. În perioada aceasta ne dăruim mai ușor zâmbete unii altora, suntem mai darnici când vine vorba de iertare sau ascultare, ne dăruim nouă înșine timp și speranță. Suntem mai deschiși la a împărți cu alții ce avem, mai conștienți de toate lucrurile bune de care avem parte.

Cam așa stă treaba în ceea ce mă privește. Sper că nu te-am plictisit foarte tare cu acest articol. Dacă mai ai un minut de dăruit, că tot vorbeam de asta, poți să-mi spui într-un comentariu câte ceva despre cum arată Crăciunul în viziunea ta, despre filmul sau colindele tale preferate, despre felurile de mâncare de care îți este cel mai dor sau despre cel mai frumos cadou primit de Crăciun. Mulțumesc.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 12/12/2021
    Răspunde

    Foarte frumos.

      • Simona Asaftei
      • 12/12/2021
      Răspunde

      Ce frumos articol .Și mie imi place foarte mult bradul natural,dar din păcate fac din ăsta artificial ,il am cumpărat de vreo 3 ani de zile și după cum ai zis și tu este mult mai economic ,îl fac pe fiecare an ,nu-mi permit să cumpăr brad natural .Mă regăsesc în aproape tot ce ai scris aici in acest articol ,colindele sunt nelipsite ,imi pace f.mult cum intru în luna decembrie să ascult colinde ,imi dă o stare de bine ,mă simt relaxată .Ador Crăciunul .

        • Cristina Dragomir
        • 13/12/2021
        Răspunde

        Stiam eu ca oamenii care mi-au ramas aproape sunt asemanatori mie! Multumesc ca ti-ai facut timp sa imi scrii si iti doresc o luna de vis!

    • Ionela Simona Monea
    • 12/12/2021
    Răspunde

    Dacă nu aveam piticul, cred ca magia Crăciunului ar fi dispărut… A avut farmec pana la 9 ani, când a murit bunica…apoi când veneau sărbătorile începea coșmarul…certuri, scandaluri, țipete, lacrimi… A fost mai ușor când mi-am întemeiat propria familie unde prefer sa îmi petrec Crăciunul în liniște sa îmi vad piticul fericit când găsește cadourile de la moșul, soțul incantat când devorează cozonacul cald, pe mama fericita când mergem în vizită și pe tata în pat dormind…sau cel puțin asta sper când merg acolo… Nici noi nu am avut foarte multe cadouri, aveam un brad artificial cu 8 rămurele pe card l-am împodobit în fiecare an și dulciuri de la mosul de la mama de la munca…important era ca eram sănătoși și o aveam pe ea, mama, care făcea totul ca noi sa nu suferim…va doresc din suflet sa aveți parte de liniște, de iubire și de toate lucrurile frumoase din lume ❤️

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2021
      Răspunde

      Putini am avut copilaria fericita pe care ne-am fi vrut-o. De-aia, acum, poate exageram uneori cu darurile si mofturile celor mici (copii, nepoti).

    • Dana Lionte
    • 12/12/2021
    Răspunde

    E tare fain tagul ăsta de Crăciun! ❤️

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2021
      Răspunde

      Asa mi s-a parut si mie si de aceea l-am facut.

    • Tatiana Sorina
    • 12/12/2021
    Răspunde

    Bun articol! ?
    Brad natural, fără el nu exista Crăciun, mirosul lui inunda toată casa mea, il ador,il decorez cu toate culorile posibile. Iminplac când ii vad la cineva intr-o culoare sau doua, dar la mine nu. Imi plac toate filmele posibile de pe Diva, in fiecare an le urmăresc. Ador sa gătesc, sa fac prăjituri, le fac cu atâta atenție pentru ca stiu ca am musafiri, colindători si vreau sa le placa. Crăciunul sfânt pentru mine este cea mai frumoasa sărbătoare, incepand de la cumpărături, gătit, brăduț, colinde, colindători, magia Crăciunului, totul mi se par ca intr-o poveste.

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2021
      Răspunde

      Pentru filmele difuzate in perioada asta, Iubesc Diva!

    • Mihaela Curea
    • 12/12/2021
    Răspunde

    Ce mă bucur că ai preluat tagul.
    Cel mai mult mi-a plăcut răspunsul la întrebarea cu cadoul primit! ?♥️? te înțeleg perfect!

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2021
      Răspunde

      Am scris cu placere despre Craciun. Multumesc pentru inspiratie.

  1. Răspunde

    Ce mă bucur că ai preluat tagul si ne-ai scris asa cald.
    Te imbratisez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares