Zbor în trecut, Kate Quinn

Zbor în trecut, Kate Quinn

De Kate Quinn ați mai auzit dacă îmi urmăriți seria de articole despre cărți. De la ea am mai citit Rețeaua Alice, o carte care m-a prins destul de tare, motiv pentru care nu am stat deloc pe gânduri când am văzut volumul Zbor în trecut la reducere pe unul din site-urile de pe care îmi achiziționez cărți. Oare mi-a plăcut la fel de mult ca prima carte?

Zbor în trecut, scurt rezumat

Nina Markova s-a născut în Rusia și a luptat pentru Rusia. A visat să zboare și a făcut totul pentru visul ei. A devenit pilot și a luptat contra nemților, atacându-le taberele și orașele, împreună cu alte femei curajoase, membre ale aceluiași regiment exclusiv feminin. Sunt numite Vrăjitoarele Nopții. Nopți nedormite, zile de coșmar, pericol la orice pas, asta înfruntă luni de zile. Apoi, o singură greșeală, care nici măcar nu îi aparține, o duce departe de regiment și de visul ei. Avea de ales între a rămâne și a fi ucisă de ruși sau a pleca, riscând să fie prinsă de nemți.

Pe drumul spre vest, Nina salvează doi tineri dezertori dintr-un lagăr din mâna nemților. Unul dintre ei se numește Sebastian și rămâne alături de ea. El e britanic. Pentru o perioadă, reușesc să stea departe de necazuri. Apoi, într-o zi, foamea îi poartă spre o fermă care pare nelocuită. Din păcate, ferma are un proprietar, o tânără care le oferă masă și adăpost, apoi îl ucide pe Sebastian. Ea este Prădătoarea din ghearele căreia Nina scapă cu greu.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Al Doilea Război Mondial s-a încheiat, dar nu și lupta pentru prinderea și pedepsirea naziștilor. Ian Graham, fost corespondent britanic de război, pleacă în căutarea Prădătoarei. Ea i-a ucis fratele și nu doar pe el. Trebuie să dea socoteală pentru asta. Câteva indicii îl duc la persoane care au cunoscut-o, apoi la mama ei, care încă trăiește. Așa află că Prădătoarea se ascunde în America.

Jordan este o adolescentă americană pasionată de fotografie. Atunci când tatăl ei o aduce acasă pe doamna Annelise Weber, văduvă de război, posesoare a unui copil destul de speriat și ciudat, în mintea lui Jordan se nasc tot felul de semne de întrebare în privința celei care i-a intrat pe sub piele tatălui său. Mai ales că aparatul foto nu minte niciodată și ea a surprins într-o poză o față pe care Annelise nu o afișase niciodată când știa că este privită. O altă față. Un alt om.

Cine este Annelise și ce ascunde? De unde până unde are o fiică și de ce este fetița așa speriată de mama ei? Probabil că intuiți răspunsurile, dar sunt atât de multe alte lucruri de aflat despre povestea de viață a Ninei și despre legătura specială dintre ea și Ian, despre cum s-a născut apriga Prădătoare, cum a ajuns în America și ce este dispusă să facă pentru a-și proteja secretele.

Poți comanda Zbor în trecut online de aici (cu transport gratuit la peste 75 de lei) sau o poți citi online, în format PDF sau TXT, pe Scribd. Abonamentul lunar costă 8,99 dolari. Dacă te înscrii pe acest link, primești două luni gratuite de abonament. Vei fi taxat abia începând cu a treia lună.

Zbor în trecut, gânduri de după

Dacă rezumatul ți se pare încurcat, asta pentru că povestea în sine este destul de încurcată. Începutul este wow, finalul este bunicel, dar conținutul așa și așa.

În centul poveștii este Nina Markova, o femeie cel puțin la fel curajoasă, deșteaptă, puternică și de temut ca Alice din Rețeaua Alice. Doar că nu la fel de iubibilă.

M-am bucurat să descopăr că autoarea Kate Quinn abordează și de această dată, cu multe detalii, tema femei în război. Data trecută a fost vorba de activitatea de spionaj britanică, acum este despre lupta directă, aeriană, sovietică. O bună parte din carte este dedicată devenirii Ninei Markova și descrierii activității exacte a regimentului Vrăjitoarele Nopții, precum și a relațiilor personale care se dezvoltă între aceste femei ca niște mici bombe pline de curaj. Foarte interesant de urmărit acest fir, de la un capăt la altul. Să nu vă gândiți că au avut parte de prea mult respect înainte să arate ce pot!

Nina este un personaj pe care îl placi prin prisma a ce face, decât pentru cum este ca om. Mie nu mi-a plăcut de ea, ca femeie, doar de ea ca soldat. De fapt, nu aș putea spune că mi-a plăcut vreunul din personajele acestei cărți. Pur și simplu, nu sunt destul de puternice ca să se creeze acea legătură specială cu ele. Ai zice că cinci sute de pagini sunt suficiente pentru așa ceva, dar iată că nu! Cel puțin, nu din punctul meu de vedere. Multe detalii fără rost…

Condiția femeii din epoca respectivă este tratată și mai departe, prin cazul lui Jordan. Ea n-a fost nevoie să lupte în război, trăiește în America tuturor posibilităților, dar tot este prizonieră a mentalităților și prejudecăților care îi dictează că rolul femeii nu este să devină fotograf, să lupte pentru o carieră, ci să se mărite și să devină mamă. Dacă ar fi să aleg un personaj care mi-a plăcut mai mult decât celelalte, Jordan ar fi acela.

Aceiași Nina care arunca bombe peste nemți și care a asistat la unul din actele de cruzime ale Prădătoarei, cât pe ce să-i cadă ea însăși victimă, pornește, ani mai târziu, alături de Ian Graham, în căutarea adevărului și pe calea răzbunării. Evident că Prădătoarea nu va fi ușor de prins. O femeie care a ucis cu sânge rece odată, nu va ezita să o facă din nou. Poate fi oprită numai dacă Ian, Nina și Jordan lucrează împreună, ceea ce vor și face. Astfel, Prădătoarea devine pradă. O pradă dificilă.

Nu vă spun mai multe, vă las să descoperiți o lectură decentă din categoria ficțiune istorică, noi pagini despre ce a însemnat războiul și despre ce a însemnat nazismul. Despre Vrăjitoarele Nopții nu am mai găsit până acum informații în alte romane. Kate Quinn vine mereu cu ceva nou și interesant de descoperit.

Am zis lectură decentă pentru că nu mi s-a părut la fel de bună ca Rețeaua Alice. Nu am putut suporta așa-zisele povești de dragoste din Zbor în trecut. Sunt total aiurea, nepotrivite cu partea de ficțiune istorică și cumva enervante. Mai puțin relația dintre Nina și Elena, singura care mi s-a părut 100% reală și credibilă, pe care am înțeles-o și care mi-aș fi dorit să continue. N-am înțeles de ce atât de puține detalii despre trecutul Prădătoarei și atâtea pagini despre Jordan și joaca ei de-a logodna. Până la urmă, titlul original, cel în limba engleză, este The Huntress/Prădătoarea. Mi-au rămas întrebări fără răspuns și părerea că Nina s-a schimbat cam peste noapte într-un personaj care nu mai e credibil.

Partea de istorie e de bifat. Partea de vânătoare, aproape inexistentă. Nu prea a fost ce mă așteptam. Clar n-am găsit partea de thriller despre care vorbesc unii. Pe jumătate interesantă, pe jumătate plictisitoare și enervantă. Prea predictibilă și lipsită de acțiune. Pentru asta, eu i-am dat doar 3/5 steluțe pe Goodreads. Tu decizi dacă vei da o șansă sau nu acestei lecturi.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Viorica Stoica
    • 17/04/2021
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie , interesanta , dar fara final??☺️

    • Oana
    • 19/04/2021
    Răspunde

    Interesanta poveste, mulțumim pentru prezentare.??

  1. Frumoasa recenzie

    • Valeria Chertes
    • 20/04/2021
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares