7 cauze posibile pentru care pisica sau câinele nu mai mănâncă

hrană pentru câini

Creșterea și îngrijirea unui animal de companie nu sunt așa de simple cum s-ar putea părea. Există o mulțime de provocări și întrebări care apar, mai ales dacă nu ai avut de-a face cu animalele până acum. Alegerea hranei, stabilirea porției corecte, alegerea orelor de servire a mesei, alegerea unor recompense sănătoase, toate sunt în grija ta. Și asta doar la capitolul alimentație. Problemele nu se opresc aici. Uneori se poate întâmpla ca animalul de companie să-și piardă apetitul, să mănânce mai puțin sau chiar să refuze hrana complet, mai multe zile la rând. N-are cum să nu te îngrijoreze o astfel de situație. Care sunt cauzele posibile pentru care pisica sau câinele nu mai mănâncă?

Schimbarea hranei

Dacă i-ai schimbat de curând hrana, cu una pe care nu a mai primit-o până acum, este posibil ca animalul de companie să nu mănânce cu aceeași poftă câteva zile, până se acomodează cu noua hrană. Poate părea un moft, dar în general nu este. Nu e vorba doar de gust, așa cum s-ar crede. Altă combinație de hrană poate fi o provocare pentru sistemul digestiv sensibil al câinelui sau al pisicii. Au nevoie de o mică diversitate în alimentație, dar nu de schimbări dese și majore. Altfel, riscă indigestie. Cum se manifestă și cum se tratează indigestia, vezi aici.

Paraziții intestinali

Ei pot apărea fie pentru că animăluțului nu i s-a făcut la timp deparazitarea internă, fie că ea s-a făcut cu un produs nepotrivit sau în doza greșită. Nu este deloc de glumă cu viermii intestinali. Dacă pisica sau câinele nu ajunge la timp la medic, ei pot ataca inclusiv organele vitale precum plămânii sau inima. În plus, unele dintre infecțiile provocate de viermi pot fi transmise și omului. Din articolul paraziți intestinali poți afla care sunt cei mai periculoși viermi intestinali, transmisibili și la om, în cazul pisicii.

Durerile de burtă

La fel cum omul evită mâncarea atunci când are dureri abdominale, o face și câinele sau pisica. Din păcate, animalele nu pot spune unde și cum le doare exact, dar ne putem da seama că este vorba de dureri abdominale după poziția corpului, gemete de durere, diverse zgomote abdominale. Durerea de burtă trebuie tratată cât se poate de serios dacă persistă mai mult de 1-2 zile pentru că poate fi semn al multor boli.

Durerile dentare

Evident că și animăluțele pot avea probleme dentare. Se pot confrunta cu fracturi, abcese, carii, gingivite, etc. Toate dau durere la masticație, deci animalul va evita hrana. În cazul problemele dentare, câinele sau pisica tinde să se apropie de bolul cu mâncare, o miroase și se îndepărtează. Poftă de mâncare are, dar știe că mâncarea îi provoacă dureri.

Un vaccin recent

Nu știu să vă explic de ce, dar după 9 ani de îngrijit un câine, vă pot spune sigur că, 2-3 zile după vaccinurile anuale, apetitul este mult mai scăzut. Câinele nu mai mănâncă aceeași cantitate de hrană și parcă nu cu aceeași poftă. Nici recompensele nu le cerșește cu aceeași voioșie. În câteva zile, pofta de mâncare revine la normal.

Stresul

Orice schimbare din casă/curte afectează câinele sau pisica. Poate apare un animăluț nou, poate apare un copil în familie, poate unul dintre stăpâni lipsește câteva zile, poate v-ați mutat de curând… toate sunt situații de stres pentru patruped. Să ne amintim că am vorbit despre faptul că nu toate rasele de câini acceptă ușor copii în zonă! Stresul vine la pachet cu pierderea apetitului, a chefului de joacă, cu stări de oboseală și/sau nervozitate. Nu uita că el/ea are nevoie de mângâieri, iubire, atenție. Acestea ajută la depășirea rapidă a perioadei mai grele.

Canicula

Prea cald afară? Normal că pisica sau câinele nu mai mănâncă la fel de mult. Consumă mai multă apă, aleargă mai puțin (deci consumă mai puțină energie) și nu mai simte nevoia de atât de multă hrană. Plus că digestia este un proces care produce căldură. Este de înțeles de ce animalele aleg să mănânce mai puțin când afară este foarte cald. O idee bună este să le oferim hrana în momentele mai răcoroase ale zilei, dimineața și seara.

Pierderea apetitului ca urmare a unui vaccin, a unei situații de stres sau a unor temperaturi mari în atmosferă nu trebuie să ne sperie. Dacă problema nu se ameliorează în câteva zile și este însoțită de alte simptome, precum dureri, diaree, constipație, vomă, tuse, nu mai amâna vizita la medic. El va ști să identifice cauza pentru care pisica sau câinele nu mai mănâncă și să ofere tratamentul adecvat.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Bun articol

      • Asaftei Simona
      • 17/04/2021
      Răspunde

      Mulțumim pentru articol draga mea ,chiar am avut ceva de învățat din el ,super util .

    • Valeria Chertes
    • 17/04/2021
    Răspunde

    Multumim pentru informatii

    • Anghelina Irina
    • 19/04/2021
    Răspunde

    Foarte interesant articolul.Desi am avut ani buni cățel în casa nu mi s-a întâmplat sa nu mănânce,bine,doar atunci când era proaspăt operata,însă recunosc ca am învățat lucruri noi

  2. adaug aici si mofturile :)) e o cauza majora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares