De ce simțim nevoia să ne tundem părul atunci când vrem motivație – mituri despre hairstyling cu Florin Noje, ambasador L’Oréal Professionnel

mituri despre hairstyling cu Florin Noje, ambasador L'Oréal Professionnel

Psihoterapeuții consideră că atunci când străbatem perioade de tranziție neplăcute, deprimate, tindem să facem decizii care ne oferă o eliberare imediată, printre care și tunsul părului. The mental-breakdown haircut e un mit care se dovedește, mai ales în context pandemic, cât se poate de adevărat – tunsorile ne eliberează. Florin Noje, fondatorul unui salon de infrumusetare premium și ambasador L’Oréal Professionnel vorbește despre alte mituri despre hairstyling pe care ar trebui să le credem (sau nu).

Mit: Părul trebuie periat de cel puțin 100 de ori în fiecare seară ca să rămână sănătos.

FN: În realitate, periatul e o formă de fricțiune care, dacă e făcută în exces, nu va provoca decât daune, mai ales în cazul părului subțire și fragil. Periatul trebuie efectuat blând, dar totuși ferm, astfel încât să stimuleze circulația sângelui la nivelul scalpului și să ajute la distribuirea uniformă a uleiurilor naturale.  

Mit: Stresul duce la albirea părului

FN: În realitate, albirea părului nu are nicio legătură cu stresul, ci cu genetica. Când celulele care produc melanina răspunzătoare de pigmentul părului nu mai produc culoare, apar firele gri sau albe, și nu există nicio dovadă științifică care să ateste că stresul accelerează albirea părului. 

Cu toate acestea, stresul face alte lucruri neplăcute în ce privește părul: încetinește faza de creștere, deci în momentele extrem de stresante, părul nostru crește mult mai lent. 

Mit: Părul se obișnuiește cu șamponul

FN: Un mit parțial fals, dar care are și o doză de adevăr; e posibil, într-adevăr, ca șamponul sau balsamul să nu mai funcționeze dintr-un anumit punct, dar asta se datorează faptului că nevoile părului tău s-au schimbat: fie a fost tuns sau vopsit, iar necesitățile sale devin altele. 

Și atunci când schimbăm mediul climatic cu care suntem obișnuiți părul nostru are alte nevoi – rutinele noastre trebuie schimbate în funcție de necesitățile părului, însă obișnuirea sa cu șamponul (de aici ineficiența lui) este doar un mit. 

Mit: Tunsorile dese ajută la creșterea părului

FN: Încă de mici ni se spune că e important să ne tundem vârfurile des, ca să avem un păr sănătos, care crește mai repede, însă în realitate acesta nu e decât un mit: părul crește începând cu foliculii din scalp – lungimea sa este, practic, moartă. 

Tunsul regulat al vârfului este relevant pentru aspectul sănătos al părului, însă nu influențează în niciun fel ritmul său de creștere. Iar când vine vorba de aceste ședințe de întreținere, care ar trebui realizate odată la 3 sau 4 luni, e relevant să alegem tunsori par mediu realizate de haistylist profesionist, ca să ne asigurăm că doar vârfurile vor fi tunse, iar forma va rămâne neschimbată, dacă asta ne dorim. 

Mit: Vopsitul este toxic pentru păr 

FN: La începuturile sale, vopsitul era, într-adevăr, considerat o operațiune toxică pentru păr, pentru că substanțele erau mult mai nocive, însă în prezent tehnologia evoluează constant, iar vopseaua nu mai reprezintă niciun risc. 

Dacă acum 10 ani era riscant să treci de la brunet la blond, de exemplu, pentru că era implicat un procedeu de decolorare complex, astăzi avem soluții precum Smart Blonde Bonder Inside – Multi-techniques MT 8, o pudră premium care asigură colorarea părului fără compromisuri, permițând o decolorare sigură, controlată, așa că vopsitul nu este toxic pentru păr. 

Mit: Părul ne influențează starea de bine și atitudinea

FN: Adevărat. Felul în care arată părul nostru ne guvernează întreaga stare de bine, iar o tunsoare care ne reprezintă crește gradul de fericire. În revista Psychology Today e corelată legătura dintre culoare, stil, lungime și starea noastră de spirit – când tunsoarea nu mai arată la fel de bine, suntem deprimați. 

La fel de reală este și legătura dintre păr și trecerea anilor – femeile aleg diferite stiluri și lungimi odată cu intrarea într-un nou deceniu. Părul influențează felul în care ne raportăm la noi înșine și la cei din jur fiind, în 2021, singurul accesoriu de care ai nevoie ca să ai încredere în tine. 

O femeie care își schimbă tunsoarea e pregătită să își schimbe viață, după cum considera Coco Chanel; astăzi, miturile despre păr se împart între cele complet false și mituri despre hairstyling de care ar trebui să ținem cont, cel mai potrivit exemplu fiind starea de bine influențată de coafură. Pe fond pandemic, esteticul ne-a devenit refugiu: să arăți bine nu e un moft, e o necesitate care ne ajută să facem față pandemiei.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Uite că și eu credeam unele dintre aceste mituri. Cu ultimul, care este și adevărat, sunt total de acord. În ultima jumătate de an am fost de două ori la coafor și m-a ajutat să mă simt excelent.

  2. Foarte bine de stiut

      • Valeria Chertes
      • 20/04/2021
      Răspunde

      Informatii foarte utile ,adevărul este ca eu cam greșesc.

        • Irina Gabriela Anghelina
        • 20/04/2021
        Răspunde

        Treaba cu tunsul vârfurilor ca să crească parul frumos o știam, dar cea care m-a marcat,dacă pot spune asa este accea sa îmi tund copiii la chelie ca să le crească parul des.Fetita mea s-a născut aproape cheala și i-a crescut parul destul de greu,iar pe oricine întâlneam îmi punea aceeași intrebare:de ce nu o tunzi pe piele??Io-te ca n-o tunsei?

    • Dana
    • 20/04/2021
    Răspunde

    In privinta albirii parului, strsul chiar nu are nimic de a face. Cu samponul sunt de acord, de multe ori, un sampon care mi-e bun la imceput, dupa vreo 3 luni nu mai functioneaza, dar in acest timp, clar intervin schimbari. Eu ma tund, undeva la 6 luni si dinspre asta, chiar imi creste sau nu, depinde de alte aspecte in afara de taiatul varfurilor. Cat despre schimbari de lungime, o data pe an, il tund scurt, asa ma apuca, fara niciun eveniment psihic care sa ma influenteze :))) Apoi, il astept sa creasca, si o iau de la capat. Ups! :))

  3. Incerc sa am mare grija de parul meu, tin cont de recomandarile stylistei mele.

  4. hi hi, eu acum vreau sa il las lung, dar recunosc, dupa ce l-am tuns, m-am simtit alt om 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares