Îndoiala, Ashley Audrain

Îndoiala, Ashley Audrain

Deși o carte nouă, ieșită de sub tipar în 2021, am găsit-o disponibilă pe Scribd. A trecut mai mult de o lună de când am terminat-o de citit, și încă nu i-am uitat povestea. Mamă. Fiică. Înger? Monstru? Acestea sunt cuvintele care mi-au spus clar că Îndoiala este genul meu de carte. Care-i povestea pe care nu o vei uita nici tu prea ușor?

Îndoiala – scurt rezumat

Blythe Connor este o tânără mamă pentru care sarcina și venirea pe lume a primului copil nu sunt deloc roz, cum le zugrăvesc majoritatea femeilor. Au fost grele. Acum ține în brațe un copil de care nu se simte atașată, așa cum știe că ar trebui, un copil care plânge tot timpul, o epuizează, care o rănește fizic, care se liniștește imediat ce este luat în brațe de tată, pe care se forțează să-l iubească și să pară că-l iubește, dar pe care îl simte ca pe o povară. Violet crește fiind adesea lăsată să plângă ore întregi. Ce mamă rea, să își ignore bebelușul pentru a-și putea ea relua vechea activitate!

Timpul trece și Blythe este tot mai convinsă că Violet o urăște, că are ceva malefic în ea, că este un copil rău, că a fost un bebeluș rău, că nu a fost totul în imaginația ei. Dar nu e 100% sigură. Se străduiește s-o iubească sau să pară că o iubește. Cert este că Violet se comportă urât cu ea, face lucruri cel puțin ciudate și îl preferă pe tatăl ei, cel care îi și ia apărarea și o susține mereu, punându-și soția la zid.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Vine momentul în care Blythe devine mamă pentru a doua oară: o sarcină total diferită, o bucurie totală. Apare un bebeluș pe care îl adoră și pentru care ar sacrifica orice. Lucrurile par să intre într-un normal pe care orice mamă și l-ar dori. Violet parcă nu mai pare atât de rea. Nu mereu. Îndoiala planează încă asupra ei. Sunt momente în care Blythe are senzația că fiica ei își iubește frățiorul și momente în care se teme că i-ar putea face rău.

O plimbare cu cei doi copii schimbă pentru totdeauna viața lui Blythe. Un accident. Un vis spulberat. O inimă frântă. O amintire: amintirea unei mâini criminale. Poate că nu a fost accident. Poate că a fost Violet. Sau poate nu?

Ce s-a întâmplat în ziua respectivă? Este sau nu Violet vinovată? Să fie totul închipuirea unei mame incapabile să-și iubească propriul copil sau instinctele ei în ceea ce privește latura malefică a lui Violet au fost bune? Ea a eșuat ca mamă sau Violet ca fiică? Finalul m-a șocat. Trebuie să citești cartea asta!

Poți comanda Îndoiala online de aici, cu transport gratuit la comenzi mai mari de 90 de lei sau o poți citi online, în format PDF sau TXT, pe Scribd. Abonamentul lunar costă 8,99 dolari. Dacă te înscrii pe acest link, primești două luni gratuite de abonament. Vei fi taxat abia începând cu a treia lună.

Îndoiala – gânduri de după

E genul de carte pe care nu o poți lăsa din mână și la care te mai gândești mult timp după ce ai terminat-o de citit. N-are un ritm alert, dar are un subiect mai mult decât tentant și o dozare perfectă a misterului și suspansului. Unii o cataloghează drept dramă psihologică, alții o încadrează la thrillere psihologice.

Cum să nu te intrige povestea unei mame care vede tot ce este mai rău în copilul ei? Să fie de vină doar ceea ce numim depresie post-natală sau e vorba de ceva mai mult? Ești curios până în ultima clipă dacă mama e de vină pentru ce a devenit copilul ei sau copilul vinovat pe bune de coșmarurile și tragediile din viața mamei sale.

O poveste atipică despre maternitate, asta îți propun să citești. Blythe întruchipează tot ce poate fi mai rău la o mamă. Ajungi aproape să o urăști pentru ce face bietului copil. Te gândești că pur și simplu nu a fost făcută să fie mamă, că nu și-a dorit copilul. Crezi că e șocant comportamentul ei vizavi de micuța Violet, dar nu vei ști ce e cu adevărat șocant decât în ultima pagină a romanului.

Apare al doilea copil. Unul pe care Blythe îl iubește ca pe ochii din cap și pentru care este o mamă perfectă. De ce? Bine, și copilul este altfel…

Te vor încerca sentimente din cele mai diverse pe parcursul lecturii, dar îndoiala nu te va părăsi în niciun moment. Te sucești și te învârtești, căutând să-ți dai seama cine este personajul pozitiv și cine cel negativ, dar nu reușești. Îndoiala rămâne până la final.

Poate că la al doilea copil e întotdeauna mai ușor? Poate că nu și-a dorit o fată de la început? Poate că s-a maturizat și vede maternitatea altfel? Poate că toți cei din jurul ei au dreptate când îi spun că Violet e doar un copil și că tot vede rău în ea este doar în imaginație ei? Poate că viețile lor se pot schimba în bine? Poate că greșelile pot fi reparate? Totul e un mare POATE.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Asaftei Simona
    • 15/03/2021
    Răspunde

    Este foarte frumoasă cartea și chiar m-ai făcut curioasă merită citită ,poate voi reuși să o citesc și eu cândva .

    1. Merita citita

        • Monea Simona
        • 15/03/2021
        Răspunde

        Awwww… Cu asta m-ai terminat… Cred ca as citi-o pe nerăsuflate…si da și eu am trecut printr-o depresie postnatala..din care nici acum nu sunt sigura ca am ieșit…cert este ca îmi iubesc copilul mai mult decât orice pe lumea asta…indiferent cât de greu mi-a fost și nu as schimba nici o secunda petrecută alături de el… Chiar mi-ar plăcea sa aflu cum se termina toată drama aceasta ?

          • Cristina Dragomir
          • 19/03/2021
          Răspunde

          s-ar putea sa nu iti placa sfarsitul.

        • Cristina Dragomir
        • 19/03/2021
        Răspunde

        cu siguranta este o carte buna.

      • Cristina Dragomir
      • 19/03/2021
      Răspunde

      Sper sa iti si placa daca vei ajunge la ea.

    • Anghelina Irina
    • 15/03/2021
    Răspunde

    As citit-o dar imi e teama de ceea ce as putea descoperi la final.

      • Cristina Dragomir
      • 19/03/2021
      Răspunde

      Bine faci ca te temi.

    • Valeria Chertes
    • 15/03/2021
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 19/03/2021
      Răspunde

      Si eu pentru vizita.

  1. uite da, cred ca asta e genul de carte de care imi e si mie dor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares