6 greșeli de evitat în construirea unei case

planuri și sfaturi pentru construirea unei case

In ultimii ani, tot mai mulți români preferă casele în detrimentul apartamentelor. Avantajele de a sta la curte sunt destule. Unii aleg case finisate, alții preferă să nu se mute imediat, și să își construiască propria casăm de la zero, sau măcar să finiseze după bunul plac o casă cumpărată în faza de construcție, la roșu. Din punctul meu de vedere, cea mai bună variantă o reprezintă construirea unei case de la zero. Tu îți faci planul, tu decizi cum să amplasezi camerele și unde să pui grădina, etc. Dar, în felul acesta, tu devii și singurul responsabil pentru eventualele greșeli. Și poți face multe. Iată doar câteva dintre ele!

Nu compartimentezi bine spațiul

Este o greșeală pe care sigur nu îți permiți să o faci, mai ales dacă dispui de un teren mic. Foarte mulți sunt cei care caută să exploateze la maximum terenul pentru a construi o casă mare (de care poate nici nu au nevoie!) și uită aproape total de grădină, unul din principalele motive pentru care plănuiseră să se mute la curte. Orice teren, oricât de mic, trebuie pus în plan în așa fel încât să rezulte din el și o grădină. Vezi articolul Amenajarea grădinii pentru inspirație în acest sens. Vei fi uimit de ce poți obține chiar și într-o curte mică.

Nu ai loc pentru camera de oaspeți și debarale? Nu-l pune pe tot la bătaie, renunțând la grădină! Poți exploata spațiul pe verticală și adăuga în plan o mansardă în care să amenajezi o cameră de depozitare și una pentru musafiri.

carturesti.ro

Gândești greșit amplasarea camerelor

Ți-ai făcut calculele, știi de câte camere ai nevoie, dar nu este important doar să le ai, ci și cum vor fi amplasate. Grijă mare la acest aspect, pentru a nu apărea regrete mai târziu!

Bucătăria trebuie neapărat să aibă fereastră afară. La fel și baia. Prima este cel mai bine să fie amplasată mai aproape de intrare, iar a doua cât mai aproape de dormitoare. Dormitorul, să fie într-o zonă mai liniștită a casei, mai departe de stradă și, dacă se poate, și de sufragerie. Camera copiilor, pe care unii o vor mai departe de dormitor, în ideea că cei mici fac gălăgie, s-ar putea ca tu să o vrei mai aproape, dacă ai (sau ai în plan) bebeluș. Totul trebuie bine gândit.

Vrei să schimbi planul din mers

Nu se face așa pentru că nu este nici legal, nici recomandat când vin vorba de rezistența casei. Dacă proiectul tău are o sufragerie de 20m2 și tu decizi că vrei una mai mare și că mai bine mai tai din bucătărie și hol, vei avea probleme și cu actele și riști și siguranța familiei.

La fel este și cu mansarda. Ea trebuie avută de la început în plan, să nu te trezești că n-ai structura de rezistență necesară pentru ea. Fiecare încăpere și stâlp trebuie gândite din faza de proiect pentru ca specialistul să facă acele calcule necesare și să-și dea acordul pentru ridicarea lor.

Nu faci lucrurile în ordinea corectă

Construirea unei case implică mai multe etape. Din diverse motive, unii proprietari ajung să schimbe odinea acestor etape. Un exemplu ar fi montarea ferestrelor și a ușilor înainte de faza de tencuire sau aplicarea tencuielii interioare înainte de realizarea instalațiilor electrice și sanitare. Când nu faci lucrurile în ordina corectă, se muncește în plus. Pentru a nu da greș la acest capitolul, citește articolul etape construcție casă. Vei face lucrurile cum și când trebuie, fără a pierde timp și bani.

Faci rabat de la calitate ca să economisești pentru finisaje

Puțini sunt cei care își permit să investească oricât în noua casă. De obicei, bugetul este limitat, iar cheltuielile reale le depășesc de multe ori pe cele pe foaie. Se poate să fii tentat să cumperi o tablă mai ieftină sau termopane de o calitate îndoielnică doar pentru că vrei să-și ajungă banii și pentru finisaje și ceva mobilă.

Așa nu! Gândește-te că achiziția mobilierului mai poate fi amânată, că televizorul din living mai poate aștepta și că grădina o poți amenaja și peste câteva luni. Acum important este că investești în materiale de construcție de calitate. Acoperișul, izolația, ferestrele nu le poți schimba peste doi ani. Sunt investiții pentru o viață.

Construiești mai mult decât poți întreține

E tentant să ai un birou al tău, o cameră de joacă pentru copii și două camere de oaspeți, dar poate nu e tocmai indicat să le incluzi în plan. Să zicem că ai face un împrumut și le-ai construi, dar te-ai gândit că nu se termină cheltuielile odată cu construirea unei case și că vor fi necesari bani și pentru întreținerea ei? Îți permiți să încălzești 2-3 camere în plus?

Când vine vorba de construcția unei case e bine să te gândești de 100 de ori înainte de a pune o idee în practică. Orice greșeală făcută în această fază te poate costa scump mai târziu. Nu te grăbi!

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Bune informatii

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      In special daca te apuci sa iti faci casa.

  2. Bine de stiut

      • Asaftei Simona
      • 13/03/2021
      Răspunde

      Sfaturi foarte utile ,eu dacă aș putea mi-ar plăcea să o iau de la zero ,să mi-o fac eu după cum îmi place ,dar cum nu prea este posibilitate mă mulțumesc și așa .

        • Cristina Dragomir
        • 14/03/2021
        Răspunde

        noi am reusit sa ne facem ceva pentru ca am avut un apartament cf 2 pe care am luat vreo 30000 de euro.

    • Valeria Chertes
    • 13/03/2021
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi.

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Si eu multumesc pentru vizita.

    • Anghelina Irina
    • 14/03/2021
    Răspunde

    Am tinut cont de toate aceste aspecte atunci când ne-am apucat de construcția casei.Multumim!Cu siguranta sunt de mare folos sfaturile tale

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Noi am comis cateva… una din ele este cea cu termopanele. Ne-am pus unele ieftine, ca sa ramane bani de mobila de dormitor. Sunt foarte proaste. Nu atenueaza deloc zgomotele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares