Cum curățăm lucrurile second hand?

curățenie și igienizare

De ce au început să răsară second hand-urile ca ciupercile după ploaie? Pentru că există cerere. Românii au învățat, treptat, că nu e o rușine să fii văzut intrând sau ieșind dintr-un astfel de magazin și că în el poți găsi lucruri de foarte bună calitate, multe de la branduri mari, la prețuri mult mai mici decât în alte magazine. Tot ce-a fost purtat, fie și doar o dată, e mai ieftin decât ceva nou. Asta nu doar în materie de haine, ci de orice. Și la bijuterii, prețurile sunt mult mai mici pe site-urile cu anunțuri decât în magazinele de profil. Uită-te la acești cercei din aur și spune-mi că i-ai putea lua din bijuterii la același preț! Poți? Nici nu credeam asta.

De la bluze, rochii și pantofi până la accesorii, electronice, electrocasnice și mașini, produsele second hand chiar merită investiția dacă sunt alese atent. De ce să dau 300 de lei pe un ceas Fossil nou, când de aici pot să-l iau cu mai puțin de 200 de lei, având încă garanție? Oamenii nu vând (nu toți!) lucrurile pentru că nu sunt bune. Majoritatea le dau pentru că se plictisesc de ele sau au nevoie de bani. Noi trebuie doar să identificăm ofertele bune la timp și să nu uităm să curățăm lucrurile second hand cumpărate înainte de a ne bucura de ele. Cum le igienizăm?

Hainele

Evident că niciodată nu purtăm hainele cumpărate de la SH nespălate, chiar dacă ele par curate și călcate. De fapt, nici hainele noi nu trebuie purtate fără o spălare în prealabil. Cu hainele lucrurile sunt simple. Se spală conform instrucțiunilor de pe etichetă și apoi se calcă, de preferat la abur puternic, pentru un plus de dezinfectare profundă.

Gențile

Sunt printre cele mai căutate prin magazinele second hand. Și ele trebuie igienizate înainte de purtare. La cele textile, nimic coplicat: spălat direct. La cele din piele naturală sau ecologică, se începe cu scuturarea interiorului și spălarea acestuia. De regulă, căptușeala aceasta se poate scote și spăla la chiuvetă. Exteriorul se poate spăla fără grijă și el, dar neapărat manual, cu apă călduță și o cantitate mică de detergent. Frecați cu o cârpă moale, clătiți și apoi uscați, dar niciodată la soare. Ulterior, ștergeți pielea cu o dischetă cu puțin ulei de cocos și apoi cu o cârpă uscată.

Încălțămintea

Ce poate fi spălat la mașina de spălat va fi spălat așa. Pantofii din piele se curăță la fel ca gențile, cu apă călduță și detergent. Important este interiorul să fie curățat și dezinfectat bine. Când pantofii nu permit spălare, putem folosi bicarbonat, soluții speciale dezinfectante, puțin alcool sau chiar clor pentru a dezinfecta interiorul. Atenție la soluțiile pe bază de alcool sau clor pentru că pot strica materialul exterior dacă intră în contact cu el!

Bijuteriile

Am ajuns și la întrebarea cum curățăm lucrurile second hand – secțiunea bijuterii. În cazul gablonțurilor lucrurile sunt ceva mai complicate pentru că metoda de curățare diferă în funcție de materiale. Ne vom referi doar la bijuteriile din argint și aur.

Argintul se curăță perfect cu puțină pastă de dinți și, pentru a dezinfecta, puteți ține bijuteriile câteva minute într-o soluție slabă de apă, oțet și bicarbonat. Bijuteriile din aur se vor spăla cu apă și săpun și apoi se vor lustrui cu o lavetă înmuiată în bere. Vor fi curate și foarte strălucitoare.

Ceasurile nu trebuie uitate nici ele. Curelele metalice se curăță cu apă și săpun, cu o periuță cu peri moi. Cele din piele nu pot fi spălate sub jet de apă, așa că vor fi doar șterse cu o cârpă sau un burețel cu apă și săpun. Se poate aplica puțin alcool sau soluție dezinfectantă doar pe partea interioară. Cadranele și carcasele de calitate suportă ștergerea cu dezinfectanți. Ce nu este din inox, oțel, nu merită cumpărat.

Jucăriile

Și piața de jucării second hand este în creștere, lucru care nu este neapărat rău. Trebuie să alegem jucării care să nu prezinte urme de uzură avansată și să le curățăm foarte bine. Plușurile și cele de plastic se vor spăla bine și se vor dezinfecta cu produse speciale pentru igienizarea jucăriilor. Atenție la cele muzicale/interactive! Dacă au sisteme care s-ar strica prin spălare, mai bine nu le cumpărați. Găsiți alte metode de joacă.

Cărțile

Ce facem cu cărțile cumpărate la mâna a doua? Și ele ne pot îmbolnăvi. Din păcate, ele nu pot fi igienizate 100%, de vreme ce nu putem spăla hârtia, dar asta nu înseamnă că nu putem igieniza coperta, cea care a luat contact cu multe suprafețe și mâini. Folosește o soluție de apă, oțet și alcool, în părți egale, și pulverizează pe coperte și muchii. Coperta de hârtie/carton mată va fi doar tamponată apoi cu un șervețel de hârtie, iar cea lucioasă poate fi ștearsă fără grijă.

Cam așa putem să curățăm lucrurile second hand cumpărate. Până și aparate de îngrijire personală am văzut că se cumpără la mâna a doua. Bănuiesc că, de exemplu, un epilator se poate dezinfecta cu alcool și este ok. Din acestea recunosc că nu mi-am luat și nu mi-aș lua, la fel cum nu aș lua lenjerie intimă, lenjerii sau saltea de pat second hand. Nu știu câtă logică are decizia mea, dar există anumite limite peste care nu trec.

Tu cumperi la mâna a doua? Online sau din magazinele fizice? Ce ai cumpărat ultima dată?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 25/06/2020
    Răspunde

    Am cumpărat haine la mana a doua,tricouri,pantaloni.

      • Nicolae Claudia
      • 27/06/2020
      Răspunde

      Am cumparat haine la mana a doua..unele magazine SH arata atat de bine, incat nici nu iti dai seama ca nu e un magazin cu haine noi..sa numai zic de haine..ca sunt in forma foarte buna si unele de firme de renume

    • Loredana Maria
    • 25/06/2020
    Răspunde

    Cumpăr orice la mana a doua rochii, pantaloni, tricouri, jucarii, lenjerie intimă nu am cumparat niciodată

    1. Bine de stiut

    • Asaftei Simona
    • 25/06/2020
    Răspunde

    Da ,sunt lucruri foarte bune la second hand ,găsim cam tot ce dorim și unele sunt chiar de calitate bună la prețuri super accesibile ,oe care dintr-un magazin nu le-aș putea cumpăra . De spălat ,le spăl tot timpul înainte de a le folosi !

    • Rotaru GabrielaTatiana
    • 26/06/2020
    Răspunde

    Da am cumparat produse de imbracaminte,incaltaminte,dar niciodata nu am cumparat produse de lenjerie intima.Preturile sunt ok si lucrurile sunt bune.Le-am spalat,dezinfectat si folosit fara probleme.Multumim de articol.

    • Anghelina Irina
    • 26/06/2020
    Răspunde

    Am cumparat și eu câteva lucruri de la sh,ma refer la haine,și bineînțeles le-am spălat și călcat înainte de folosire

  1. Răspunde

    mare parte din lucrurile avute sunt la mana a2a: apartamentul, mobila, oale, haine, carti etc. Nu am dezinfectat nimic, spalare normala da.
    Pentru lucrurile ce nu puteti sa le dezinfectati – ganditi-va la congelare. Omoara destul de bine.

    • Elena Erica
    • 28/06/2020
    Răspunde

    Cumpăr lucruri la mâna a doua, mașina, casa, haine și bijuterii vintage, îmi plac în mod deosebit, nu găsesc în magazine așa ceva, ce se poate spăl și totul se dezinfectează. Mulțumim pentru recomandări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares