9 motive să crești consumul de fistic

fistic crud

Fisticul este unul din alimentele pe care eu le-am descoperit târziu. Când eram copil nici nu știam cum arată. Poate nici nu știam că există. Dar, de când i-am descoperit gustul, el a devenit omniprezent în cămara mea. La început, consumam doar fistic prăjit pentru că îmi intrase mie în cap ideea că cel crud nu este la fel de bun. De curând, am descoperit că-mi place și cel crud la fel de mult.

Serile, când ne adunăm la joacă, nepoata mereu mai cere puțin fistic. Și primește. Deși noi mai consumăm și din cel prăjit, suntem conștienți că aportul nutrițional este mult mai bun la cel crud și ei i-l oferim doar pe acela. Pentru că nu e doar bun, e și foarte sănătos. Intră sigur în categoria super-alimente. La ce face bine consumul de fistic?

Îmbunătățește digestia – fisticul conține o cantitate importantă de fibre de natură dietetică, menite să ne ajute să digerăm mai repede și mai ușor alimentele care altfel ar fi greu digerabile. O digestie bună înseamnă că scapi de balonare, dureri abdominale și constipație.

Te ferește de diabet – mai precis de diabetul de tip 2. În cadrul unui studiu efectuat în Spania, s-a dovedit că pacienții care consumaseră aproximativ 50 g de fistic pe zi, prezentau un nivel de zahăr mult mai mic în sânge, deși avuseseră același meniu și program de mișcare. Asta pentru că fisticul face procesarea zahărului mai ușoară.

Scade colesterolul rău – Cei care au probleme cu colesterolul știu (sau ar trebui să știe) că alimentele care conțin grăsimi bune, monosaturate, ajută la scăderea nivelului LDL. Ei bine, fisticul face parte din alimentele pe care ar trebui să le consumați zilnic. Un nivel mai mic al colesterolului înseamnă mai puține riscuri să apară probleme cardiovasculare.

Conține multe proteine – Trebuie să consumăm proteine de calitate, nu? Fisticul ne dă așa ceva și într-o cantitate chiar foarte mare. La 50 de g de fistic ai cam 10 g de proteine. Ca să puteți face o comparație, un ou de mărime medie vă furnizează doar jumătate din această cantitate.

Aduce multe minerale în organism – minerale care sunt esențiale pentru o bună funcționare a organismului și păstrarea sănătății. Cuprul, manganul, potasiul, magneziul, fierul, zincul și calciul, seleniul din fistic ne ajută să menținem sănătatea oaselor, a dinților, a sistemului nervos, a dinților, a mușchilor și nu numai.

Previne apariția cancerului – prin conținutul bogat în vitamina E și alți antioxidanți (caroteni, fitosteroli). Aceștia combat radicalii liberi și încetinesc îmbătrânirea prematură a întregului organism, dar și procesul de degenerare la nivel celular. Astfel, fisticul intră pe lista super-alimentelor de consumat cât mai des pentru a reduce riscul de cancer.

Îți dă energie – o gustare formată dintr-o porție mică de fistic este mai mult decât recomandată. Nu doar că sunt calorii de calitate, dar primești și o doză mare de energie pură, datorită vitaminelor B1, B2 și B6 și a mineralelor mai sus amintite. Oboseala și stările depresive nu îți vor mai da bătăi de cap.

Îți protejează dinții – consumul de fistic nu vine doar cu minerale necesare unei bune sănătăți dentare. Se pare că el are și potențial antibacterian. Prin înlăturarea bacteriilor din cavitatea bucală, el ne protejează de tartru și, implicit, de carii. În schimb, fisticul nu face deloc bine dinților dacă decidem să spargem în ei coaja lui tare.

Mai puține calorii decât în cazul altor nuci – nu vă ofer cifre pentru că nu le țin minte (le puteți căuta voi pe Google), dar știu sigur că fisticul are mai puține calorii decât nucile sau nucile pecan, așa că este mai indicat celor care sunt la dietă.

Toate aceste beneficii sunt un bonus. Primul mare motiv să consumi fistic mai des este gustul foarte bun. Consumul de fistic este bun atât pentru copii, cât și pentru adulți. Copiii îl pot consuma începând cu vârsta de un an, dacă nu au fost semnalate până atunci alergii la alte tipuri de nuci și/sau semințe. Atenție, însă, în cazul lor pentru că există riscul să înghită fisticul întreg și să se sufoce! Mai bine îl mărunțiți și îl adăugați în diverse salate sau preparate (la final, fără procesare termică)!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Stefania Claudia Dabuleanu
    • 29/04/2020
    Răspunde

    Super iubesc fiscicul pajit si sarat! ?

    • Anghelina Irina
    • 29/04/2020
    Răspunde

    Ador fisticul prăjitură,pe cel crud nu l-am încercat încă. Stii cum e,când găsești ceva bun parca nu iti vine sa mai încerci și altceva.Cel puțin la noi așa e?

    1. Foarte bun, consumam!

    • Valeria Chertes
    • 30/04/2020
    Răspunde

    Are multe beneficii,sunt perfecți pentru mine.

  1. Mie imi place tare, tare mult fisticul, dar daca mi-l desface sotul meu 😀

    • Simona Asaftei
    • 30/04/2020
    Răspunde

    Nu știam cât este de bun și câte beneficii are fisticul ,de plăcut îmi place oricum ar fi ! Mulțumim pentru informații !

  2. Răspunde

    si noi suntem mari consumatori de fistic. Stiam doar ca e caloric 🙂

  3. si mie imi place mult fisticul, dar nu il consum asa des pe cat mi-as dori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares