5 greșeli de igienă personală pe care s-ar putea să le faci. Uite cum te afectează!

baie igiena zilnică

Igiena e bună, nu? O învățăm din fragedă copilărie și o practicăm zilnic. De igienă depind sănătatea noastră, starea de bine și impresia pe care o lăsăm celor din jur. Dinții, corpul, părul, ba chiar și nasul, trebuie igienizate zilnic. Unele, chiar de mai multe ori pe zi. Din păcate, păstrarea unei igiene corecte nu e așa simplă cum pare. Sunt foarte multe greșeli de igienă personală pe care le facem. Pe unele din grabă, pe altele din neatenție sau neștiință. Toate duc la probleme: probleme cu pielea, probleme cu dantura, probleme cu părul. Uite cinci exemple de greșeli pe care nu ai voie să le faci!

Exagerezi cu dușurile

Există așa ceva? Da. Există persoane care exagerează cu spălatul. În mod normal, două dușuri pe zi, dimineața și seara, sunt suficiente. Sigur că cine face sport, în zilele în care face, mai suplimentează cu o baie, dar cam atât. Folosirea excesivă a produselor de igienă de orice tip poate fi dăunătoare. În cazul pielii, aplicarea de prea multe pe zi a unui săpun sau gel de duș prea agresiv poate duce la deshidratarea, îmbătrânirea, ba chiar și crăparea și infectarea ei.

Dacă vrei sau trebuie neapărat să faci mai multe dușuri pe zi, măcar ai grijă ce produse de igienă folosești. O cremă de duș de tipul celor de aici este mult mai indicată decât alte produse. Alege-o în funcție de particularitățile și nevoile tipului tău de piele și, dacă e vorba de o piele foarte uscată, nu uita de loțiunea de corp!

Lași buretele de baie în umezeală

Buretele de baie ar trebui să fie folosit pentru a curăța pielea, nu pentru a aduce pe ea murdărie și bacterii, nu? Ei bine, în foarte multe băi, acest burete de duș ajunge să fie aproape la fel de murdar ca vasul de toaletă. Lăsat pe cadă, în apă, el se umple de bacterii și mucegai care, ajunse pe piele, dau mâncărimi, iritații și boli de piele. Pentru a evita asta, ai grijă tot timpul să-l speli bine după duș, să-l storci și să-l pui într-un loc în care să se poată usca rapid pe toate părțile.

Nu perii corect dinții

Spălatul pe dinți este obligatoriu de cel puțin două ori pe zi. Nu e important doar să-l facem, ci și să-l facem corect. Periajul paralel cu gingia, plimbatul periuței înainte și înapoi este și ineficient și dăunător. Poate leza foarte tare gingiile. Periajul se face de sus în jos, dinspre gingie spre dinte. De asemenea, trebuie avut grijă să nu apeși prea tare pe periuță și să nu te speli câte 10 minute dimineața și 10 seara. Gingiile și smalțul vor fi afectate. Cel mai bine, ca să știi că periajul tău este unul corect, suficient, dar nu prea lung sau agresiv, folosește o periuță electrică de genul acesta! Vei evita o mulțime de probleme.

Nu te speli pe mâini înainte de a merge la toaletă

Aceasta sigur intră la capitolul greșeli de igienă personală foarte des întâlnite. Cam toată lumea știe că trebuie să se spele pe mâini după ce folosește toaleta, dar puțini sunt cei care își igienizează mâinile și înainte de utilizarea ei. Ce rost are? Nu tot ne murdărim? Ne spălăm după. Raționament greșit. Mâinile sunt pline de bacterii pe care le duci în zona intimă dacă nu te speli pe mâini și înainte. Nu cred că vrei asta.

Folosești șervețele umede intime

Nu spun că nu ar trebui folosite deloc, doar că trebuie apelat la ele strict când nu există alternativa apă și gel pentru igiena intimă. Șervețelele umede nu sunt așa bune cum par. Cele mai multe conțin alcool și parfumuri care irită și distrug flora bacteriană, acele bacterii benefice care acționează ca strat protector. Nici măcar nu sunt foarte igienice. Dacă e musai să apelezi la ele, alege unele cât mai puțin nocive și șterge zona intimă și cu șervețel uscat după folosirea lor. Umezeala pe care ele o lasă în urmă este mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor nocive.

Acestea sunt doar câteva exemple. Lista cu greșeli de igienă personală pe care le putem face este mult mai mare. Ele trebuie evitate pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

Tu le faci?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 17/04/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi!

  1. Bune sfaturi!

    • Anghelina Irina
    • 20/04/2020
    Răspunde

    Da,nu m-am gândit la asta!Si ce e mult strică!Cel puțin familia mea tine cont de aceste sfaturi!Mulțumim!

  2. Foarte bine punctat! Uite ca nu am gandit si din perspectiva asta, a greselilor pe care le poti face uneori chiar din exces de zel.

  3. uite, la o periuta electrica ma tot uit si eu de ceva timp. simt ca cea normala nu mai face fata

    • Stefania Claudia Dabuleanu
    • 29/04/2020
    Răspunde

    Bine de stiut, o periuta electrica ma tot tacane la cap de mult timp, dar am tot lasat o pe alta data…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares