Medicii nu sunt eroi

medici in vremea pandemiei

Eroi. Eroi. Eroi. Asta tot la aud la TV, despre medicii care în această perioadă sunt la datorie. Chiar sunt eroi? Unii au dat bir cu fugiții. Majoritatea sunt șpăgari. Nu pot spune că toți. Nu am intrat în contact cu toți. Dar 80% dintre cei prin cabinetele prin care am trecut (și au fost destui, fie în interesul propriu, fie ca intermediar sau însoțitor pentru mama sau bunicii mei) sugerează că le-ar prinde bine o șpagă, într-un fel sau altul. Iar acolo unde nu cer medicii, trebuie să dai asistentelor și infirmierelor. Că E cadre medicale și ele. Să mai zic?

Nu mai suport să aud întruna de eroi, de medici eroi, de asistente eroine, etc. Eroi de ce? Pentru că au furat tot ce se putea și fură și acum din măștile și dezinfectanții care se plâng că nu ajung? Hai că iar o iau razna! Chiar sunt singurii care intră în contact cu potențiali purtători ai Coronavirusului fără echipament de protecție? Ah, nu! Și polițiștii, mă scuzați! Și ei tot prima linie, și ei tot eroi…

Cum rămâne cu linia întâi din supermarketuri, acolo unde angajatorii nu asigură necesarul de măști, unde angajații sunt reclamați dacă îndrăznesc să atragă atenția clienților că nu e ok să le vorbească la 20 de centimetri distanță? Cum rămâne cu producătorii care vin în piețe și stau la tarabe ca să avem noi ce mânca? Dar cu muncitorii de la Rebu, sau cum s-o mai numi, care vin la muncă și pun în continuare mâinile pe mii de tomberoane zilnic. Nu sunt chiar cele mai curate locuri, nu? Toți cei care merg la muncă cu transportul în comun sunt eroi, dacă o luăm așa. Riscurile sunt cam aceleași și nouă ne-au zis să ne protejăm cu eșarfe. Medicii nu au eșarfe?

bottegaverde.ro

Sunt atâția și atâția oameni care intră în contact cu sute de persoane zilnic, care riscă oricând să se infecteze, care nu au echipamentele necesare, care nu-și pot da demisia pentru că nu au conturile pline cu bani adunați din șpăgi, pentru care nu s-a organizat strângere de fonduri, care nu primesc nici măcar 10 euro în plus la salariu. Medicii sunt jigniți de cei 500 pe care statul spune că li-i va oferi. Nu mă deranjează să-i primească cei care merită. Cei care nu-i vor, să-și dea demisia și să-i refuze! Dar să uite de meseria de medic! Să-i doneze! Sistemul are nevoie de ei. Sistemul din care fac parte și ei…

Ar trebui să ne mai gândim și la alții. Ar trebui ca și medicii să se mai gândească și la alții. Eu nu spun că nu au partea lor de dreptate, că statul nu trebuia să se pregătească mai bine și din timp pentru pandemia care știa că va ajunge și la noi. Cu ce nu pot fi însă de acord este critica aceasta târzie la adresa sistemului. Până acum nu s-a știut că sunt lipsuri? Cât s-au furat măști din spitale, nu au știut că vor avea nevoie de ele? Că doar sunt medici și erau mai informați decât noi în privința a ceea ce avea să urmeze. Nu au știut până acum care sunt condițiile în care își țin pacienții? Abia acum, când au ajuns și ei pe aceleași paturi de spital și îngrijiți de colegi cărora nu le pasă de viața oamenilor, le văd?

Da, și mie mi-ar fi teamă să fac ce fac ei, nu zic nu. Este clar că au familii acasă, pe care se tem să nu le infecteze, dar, așa cum spuneam, nu sunt singurii care se expun. Sunt atâtea alte persoane care, prin natura meseriei, se expun zilnic. Și își expun și familiile. Totuși, cei din sistemul medical sunt singurii care se plâng mereu când dau de greu. Oare de ce?

Sigur că am respect pentru oamenii care practică meseria asta cu dedicare, cei care pot trata oamenii uman și corect și în absența plicului, pentru cei care au ales să stea și să ajute oamenii, pentru cei care-și cer drepturile fără a demisiona. Dar nu sunt eroi nici ei. Sunt medici și atât. Își fac datoria. Asta le e meseria și, puteți să mă criticați cât vreți, cred că cei care au demisionat ar trebui să-și piardă dreptul de practică. Meseria de medic implică riscuri. Multe joburi implică riscuri.

Noi îi susținem pe medicii-oameni, pe cei care se tem dar nu fug, care caută soluții, care se luptă cu sistemul, nu se răzbună pe oamenii care cotizează gros în fiecare lună la sistemul de sănătate. Le susținem drepturile și ne-am implicat atât cât am putut, prin donații mai mici sau mai mari, dorindu-ne ca ei să aibă acces la echipamentele care le lipsesc. Unii le oferă mese calde, alții cazare gratuită sau curse gratuite cu taxi-ul. Dar ei s-au gândit la noi? Le pasă de drepturile noastre? Cer compasiune, dar nu prea o oferă. Vor să ne punem în locul lor. Să se pună și ei într-al nostru, că am ajuns să ne temem de spitale și de medici mai tare decât de Coronavirus!

Nu-i mai numiți eroi, vă rog. Nu mai ridicați în slăvi normalitatea! E ca atunci când părinții cumpără BMW unei odrasle mândre nevoie mare că a luat BAC-ul, după ani de meditații plătite de ei! Era treaba odraslei să ia BAC-ul ăla nenorocit.

Judecați-mă, înjurați-mă, dar fiți siguri că medicii, asistentele, infirmierele, brancardierii, care sunt bine pregătiți și și-au ales meseriile nu doar în funcție de potențialele câștiguri, nu se plâng. Ei muncesc și sunt prea obosiți și stresați ca să aibă timp de proteste. Lor le mulțumesc.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Asaftei Simona
    • 14/04/2020
    Răspunde

    Da,din păcate așa este ,până la urmă asta le este meseria pe care și-au ales-o șinu ia obligat nimeni să o facă ,dar să te ferească sfântu să ajungi la spitale și să nu ai bani destui de mulți la tine că degeaba te duci ,mai bine stai acasa și înduri așa cum poți ! Prea puțini mai găsești din ăia care să se mai uite și la pacienți dacă au sau nu ,ei știu că trebuie să le dai !

    • Valeria Chertes
    • 15/04/2020
    Răspunde

    Ai perfecta dreptate în articol.

      • angelica
      • 15/04/2020
      Răspunde

      Total de acord!
      Felicitari Cristina!!!

      • Mirela Barbălată
      • 16/04/2020
      Răspunde

      Sunt de acord! Acum se plâng? De ce nu au făcut-o până acum!!??? De ce când dau de greu se plâng?
      Eu nu sunt de acord cu cei 500 de euro!!! Păi atunci să le dăm și polițiștilor, jandarmilor, militarilor, etc.
      Da, respect pentru cei care se implică, nu se plâng, sunt oameni, dar să se uite în jurul lor la colegii lor care doar fură, „urlă”, etc.
      Situația este complexă iar adevărul este la mijloc. Eu nu vreau să îi ridic în slavi dar nici sa ii critic. Să își facă treaba! Aaaa, după ce trece criza sanitară să nu ceară șpagă…..că e greu dom’le!!!!

  1. Un mare adevar!

    • Mara
    • 15/04/2020
    Răspunde

    Corect tot ce ai scris. Subscriu!

  2. Nu m-am considerat erou..n-am renuntat sa consult de cand a inceput aceasta nebunie. Dar stii ce doare? Doare ca nu-mi pot vedea copilul de mai bine de o luna de teama sa nu o infectez. Doare ca-i trimit mamei medicamentele prin curier. Doare sa-i vad pe unii acasa vaitandu-se ca s-au plictisit in timp ce isi iau salariul acela de 75%. Doare ca sunt „bagata in aceeasi oala” cu medicii care-si inchid cabinetul pe termen nelimitat sau isi iau concediu. Doare cand citesc ceea ce ai scris…pentru ca nu toti suntem la fel. Si pentru ca am ales sa salvez vieti, nu sa plang seara fara cei dragi alaturi…

      • Anghelina Irina
      • 15/04/2020
      Răspunde

      Sa stii ca am intalnit medici din ambele tabere,atât dezinteresati așa cum era fostul meu medic de familie cat si doctora cu care trebuia să mă asiste la a doua nastere(ca na,daca am nascut noaptea nu s-a sinchisit să vină de acasă),cat si medici dedicați așa cum a fost doctora rezident care mi-a urmărit prima sarcina și care a stat cu mine pe toată perioada travaliului la prima sarcina
      (vreo 6 ore) și a venit la spital doar sa ma consulte special pentru mine,cat si doctora de familie și asistenta,care deși le-am deranjat de multe ori duminica, au avut mereu un sfat atunci când copiii mei nu s-au simțit bine

      • Maria
      • 15/04/2020
      Răspunde

      Felicitari pentru curaj si ai dreptate

      • Cristina Dragomir
      • 24/04/2020
      Răspunde

      Draga mea, stii cat de mult mi-as fi dorit sa intalnesc un medic ca tine? Te stiu de ceva timp, stiu cate incerci sa faci pentru pacientii tai. Crede-ma ca oricat as incerca sa nu generalizez, o fac, referindu-ma la cei pe care mi i-a scos mie viata in cale. Si nu am zis nicio clipa ca nu e greu pentru TOTI medicii. Sau ca nu merita salarii mai mari. Dar cred ca tu esti fata desteapta, stii mai multe ca mine despsre sistem si despre oameni care sunt medici doar cu numele. Chiar imi pare rau daca te-am suparat. Fiecare din noi isi cunoaste adevarata valoarea si adevaratul caracter si nu trebuie sa se simta vizat de afirmatii si acuzatii facute la modul general.

    • Maria Aghinitei
    • 15/04/2020
    Răspunde

    Acum, cei din prima linie sunt pe drept cuvant eroi. caci iti pun in joc viata pentru a-i trata pe cei afectati de covid19′.( Nu contest ca sunt si unii din medici care luau spaga, dar cei ce stau chiar si 12 ore cu echipamentul standard de aparare sunt ADEVARATI EROI!)

    • Claudia.
    • 15/04/2020
    Răspunde

    Mare dreptate ai!Susțin!

  3. Răspunde

    Am discutat cu medici/asistente plecati din tara. I-am intrebat daca regreta sa vina pe un job inferior cu nu toate specializarile romanesti recunoscute, sa lucreze 10-12 ore pe zi, si din asta sa isi plateasca o chirie si o bicicleta (ca bani de masina nu). A zis ca de departe prefera asa decat cu o parte din colegi incompetenti, cu posturi date cu spaga, de medicamente achizitionate cu spagi aranjate de varii sefi de sectie/ specialisti/ secretari de stat corupti.
    Abia atunci am inteles cat de grava colcaie coruptia prin sistemul medical romanesc …

  4. sistemul nostru medical e la pamant… si sunt tare curioasa cat se mai poate fura aici. niciunii nu se coordoneaza in declaratii sau minciuni, sa zic asa. e complicat. am tot respectul pentru cei care nu fug de responsabilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares