6 sfaturi utile în amenajarea unei bucătării deschise

familie in bucatarie deschisa

Ideea aceasta a contopirii, în anumite limite, a bucătăriei cu living-ul se bucură de tot mai mare succes în ultimele decenii. O bucătărie deschisă arată bine și prezintă și avantaje, în special pentru cei care primesc frecvent oaspeți sau doresc să scape de sentimentul de izolare în bucătărie. Asta nu înseamnă că nu are și dezavantaje. Nu vei mai putea lăsa vase nespălate sau oale la vedere, iar mirosul de mâncare probabil că se va simți în toată casa. Dacă ai decis să le ignori totuși și să pui în practică această idee, iată câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont în amenajarea unei bucătării deschise!

Decorează și iar decorează

Încep cu decorul pentru că totul se vede într-o bucătărie deschisă. Trebuie să existe o continuitate între aspectul living-ului și cel al bucătăriei. Bucătăria nu-și mai permite să fie doar un spațiu practic. Trebuie să fie și frumos/primitor. De la faianța de pe pereți la plafoniere și aplice, totul cere atenție.

Poți apela la tablouri, stickere, tapet, covorașe, perdele, plante naturale sau chiar astfel de aranjamente florale care să nu-ți pună probleme de îngrijire. Se știe că bucătăria este un mediu umed și prea cald pentru multe specii de plante, așa că varianta unor flori și plante artificiale s-ar putea să fie singura care să funcționeze pe termen lung, mai ales dacă nu ai suficientă lumină.

carturesti.ro

Mai puține vase de gătit și electrocasnice

Unul din principalele dezavantaje în amenajarea unei bucătării deschise este că ai un spațiu mai mic și mai puțin loc de depozitare. Să nu uităm că un perete lipsește total sau parțial! Prin urmare, va trebuie să dotezi acest spațiu cu cap. Nu îl poți umple de electrocasnice, oale și tigăi, dar nici nu zice nimeni că trebuie să renunți la ele.

În loc să ții 5 tigăi și 4 oale, mai bine cumperi un multicooker. În loc să umpli blatul de bucătărie și 2 rafturi cu mixer cu bol, aparat de mărunțit, răzătoare electrică și blender de mână, mai bine cauți printre aceste electrocasnice un robot de bucătărie care să poate îndeplini toate aceste sarcini. Este compact și foarte util.

Nu uita de spațiul de depozitare

Oricât de mult ți-ar plăcea un anumit tip de bucătărie sau altul, ai în vedere să-ți ofere suficient spațiu de depozitare pentru a nu lăsa foarte multe lucruri la vedere! Cu atât mai mult dacă nu ești genul foarte ordonat. Bucătăriile acelea cu rafturi deschise pe care sunt păstrate vesela, tacâmurile și elemente de veselă nu mi se par deloc practice. Dau bine în reviste, dar ce ne facem cu praful din viața reală?

Atenție la mirosuri

Mirosul venit din bucătărie în zona de living și împrăștiat destul de ușor în restul casei este un alt dezavantaj al unei bucătării deschise. Pentru a limita problemele provocate de aceste mirosuri, va trebui să montezi o hotă foarte bună și, chiar și așa, în unele cazuri s-ar putea să nu fie suficient. Cea mai bună soluție ar fi montarea unor uși glisante, din sticlă, între spațiul de gătit și restul încăperii.

Asigură unitate și continuitate

Cea mai mare provocare în amenajarea unei bucătării deschise este să o armonizezi cu living-ul în continuarea căruia este amplasată. Va trebui să ai cam aceleași culori, materiale și texturi. Stilul trebuie să fie și el același. Nu se poate living modern și bucătărie rustică. Nu se poate parchet maro în living și gresie albă în bucătărie.

Separă

De ce să separ ce am vrut să unesc? Pentru că așa e corect. Pentru că vrei o bucătărie deschisă, nu un living în care ai înghesuit câteva elemente de bucătărie. Deși unite, cele două spații trebuie separate cumva. Poți face asta prin păstrarea sau construirea unei jumătăți de perete între ele, care să funcționeze ca zonă tampon, sau pe care chiar îl poți amenaja ca pe un băruleț. Utilizarea unor covorașe și a unor copuri de iluminat diferite ca texturi și nuanțe (nu culori!) este de asemenea recomandată. Și mobilierul, deși trebuie să fie cam în același stil, trebuie să fie diferit de cel din living.

Amenajarea unei bucătării deschise este o adevărată provocare. Trebuie să creezi un spațiu unitar, demarcând totuși zona de gătit de cea de living. Trebuie să fie suficient de aerisită, dar să ai și spațiul de depozitare necesar. Trebuie să fie bine dotată, dar nu încărcată. Trebuie să fie utilă, dar și frumoasă.

Dacă-ți faci treaba bine, la final nu ai cum să nu fii mulțumit. Vei avea un living bine iluminat, o bucătărie vizibil mai mare și o mai bună comunicare cu restul familiei sau cu musafirii.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 10/03/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi.

  1. Răspunde

    A fost o vreme când mă hotărâsem sa unesc și eu bucătăria cu sufrageria. La bloc. :))) Bine că mi-am dat seama că nu e cazul – eu găteam (la acea vreme) ca într-o popotă ofițerească. Patru ochiuri de aragaz + cuptorul. Acum, în aceeași bucătărie, rămasă închisă, încerc să aplic sfaturile scrise de tine, pentru că eu îmi petrec majoritatea timpului în camera asta. Fix acum, trec printr-o perioadă în care scot din dulapuri tot ce nu am mai folosit de multa vreme. :))) Scot și mă întreb de ce naiba am atâtea lucruri :)))

    • Asaftei Simona
    • 10/03/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru aceste sfaturi ,eu după ce termin cu gătitul prefer să închid ușa ,de multe ori nici mâncare nu-mi vine să mănânc ,dar trebuie să gătesc pentru familie .

    • Anghelina Irina
    • 10/03/2020
    Răspunde

    Eu una nu voi alege o bucătărie open space,nu imi place sa simt miros de mâncare în toată casa.Nu ma gandesc decât când voi praji peste cum s-ar simți mirosul peste tot

  2. Prefer închisa!

  3. Asta cu mai putine vase de gatit o respect cel mai mult, atat de mult incat nu am in ce sa gatesc:)))

  4. Răspunde

    am bucatarie open. De gatit gatesc simplu si salatele nu miros (iar fript/prajit la noi evit din motive de sanatate).
    Mai e ceva nasol la bucataria open: orice mizerie se vede. Imi sar in ochi vasele nespalate, desi deseori ma asteapta doar un pahar si 2 cani, musai sa luceasca plita iar faianta aia ma enerveaza.
    Mai e si gunoiul – daca nu e dus impecabil, miroase. Noi ducem rar ca nu il umplem asa ca….

  5. Eu am o bucatarie mare deschisă cu holul și livingul 😀 a fost o adevarata provocare.
    Am investit intr-o hota foarte puternica, am ales nuante de culori complementare pentru perdele și mobilier pentru toată casa pentru a fi armonie cromatica și de stil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares