Lalele care mor în câteva ore? Sfaturi ca să reziste mai mult

lalele galbene si rosii

Primesc și ofer lalele destul de des, mai ales primăvara. Sunt flori frumoase și relativ accesibile. Din păcate, de-a lungul timpului, am primit și ceva reclamații, dacă le pot numi așa. Rude sau prieteni cărora le-am dus lalele, mi-au spus că ele s-au ofilit în doar câteva ore de la momentul punerii în vază. Nu au spus-o cu răutate, știu. Și eu am am mai pățit asta cu unele lalele. De ce se ofilesc? Nu e de vină soiul, țara de proveniență sau lipsa a nu-știu-ce substanțe minune care să le mențină frumoase. Vinovații suntem, de cele mai multe ori, noi. Nu ținem cont de nevoile lor. La ce anume ar trebui să fim atenți?

Vaza

Primul pas este să pui florile într-o vază curată, spălată bine cu detergent, poate chiar dezinfectată cu puțin clor apoi clătită din nou. O vază murdară, luată pe fugă de la alte flori, pe care tocmai le-ai aruncat, doar clătită cu apă, poate veni cu bacterii sau substanțe otrăvitoare de la acele plante, ucigând florile proaspete. Specialiștii spun chiar că ar ajuta să adăugăm câteva picături de zeamă de lămâie în apă. Nu am testat asta.

Tulpini și frunze

Frunzele din partea jos trebuie îndepărtate, cât să nu stea în apă. Dacă frunzele sunt scufundate în apă, ele putrezesc, formând bacterii care distrug floarea. Tulpinile trebuie tăiate atât în prima zi, cât și în zilele viitoare, când se schimbă apa. De fiecare dată mai scurtați tulpina cu 1 centimetru, tăind-o oblic. În acest fel, nu riscați ca tulpina tăiată drept să se lipească de fundul vasului, împiedicând astfel hrănirea plantei.

Temperatura apei

Dacă în cazul altor flori, precum trandafirii, se mai practică metoda opăritului codiței sau cea a punerii lor în apă călduță, la lalele nu merge așa. Ele sunt flori de primăvară, obișnuite cu anumite temperaturi (sigur că depinde și de unde vin!), și preferă apa rece. Nici măcar la temperatura camerei!

Temperatura din cameră

Al patrulea cel mai important factor la care trebuie să fiți atenți este temperatura din camera în care păstrați lalele. Nu le duceți într-o cameră foarte călduroasă pentru că vor leșina rapid! Au nevoie de răcoare. Mai bine le face frigul de pe balcon, decât căldura din casă. Trebuie ținute departe și de aparate electronice sau electrocasnice care degajă căldură și chiar surse de iluminat, dacă sunt cu bec cu incandescență.

De 1 Martie, am primit mai multe lalele. Pe toate le-am pus în apă rece, în vază curată, dar o parte au fost lăsate pe hol, unde este răcoare (nu am calorifer acolo) și o altă parte puse în cameră, la căldură. Cele din cameră erau bune de aruncat a doua zi. Cele de pe hol au rezistat mai bine de o săptămână. Fără diverse substanțe adăugate în apă sau trucuri. Pur și simplu. Concluzia o trageți siguri. Dacă vreți flori mai puțin pretențioase, recomand garoafele.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 11/03/2020
    Răspunde

    Foarte interesant articolul, nu stiam nimic din ce ai scris mai sus

    • Valeria Chertes
    • 11/03/2020
    Răspunde

    Mulțumesc pentru sfaturi!

      • Mirabela Matei
      • 12/03/2020
      Răspunde

      Super interesant articolul, chiar nu stiam atatea lucruri despre lalele.

    • Asaftei Simona
    • 11/03/2020
    Răspunde

    Nu știam de așa ceva ,am pățit și eu de multe ori ,dar de acuma voi ști din ce cauză .Mulțumim pentru articol ,chiar este foarte util .

  1. Nu stiam!

    • Niscoveanu Simona
    • 11/03/2020
    Răspunde

    Nu știam de nici un truc menționat în articol! Sunt interesante și chiar o sa le folosesc ?într-adevăr, garoafele nu sunt pretențioase și rezista foarte bine în timp, am primit pe 7 martie garoafe și acum, pe 11,arata la fel, poate puțin mai înflorite! ?

  2. Răspunde

    cum la noi in casa in perioada asta sunt 17-20 gr, tin lalalele si o sapt. Nu am spalat cu detergenti sau dezinfectat niciodata vaza (nici nu am clor in casa) dar taiatul coditelor si frunzelor si apa rece si vreme rece sunt niste reguli de bun simt, pt ca sunt flori de primavara ce se deschid cum dispare inghetul si nu facute sa reziste la apartamente in canicula.

  3. Răspunde

    Pe bune daca stiam de sfaturile astea, hai ca la ala cu vaza curata era clar, dar la restul… Merci, eu ador lalelele 🙂

  4. Ador lalelele și am avut lalele mov în buchetul meu de mireasă.
    Cele din import rezistă mai mult și mai bine.
    Eu recomand schimbarea apei în fiecare zi, apă rece, puțin zahăr și tăiat constant din codiță, departe de sursa de căldură și de lumină directă.

  5. nu stiu care e faza, dar la mine, lalelele de la lidl tin vreo saptamana. celelalte in 2-3 zile crapa! si nu le tratez diferit

  6. Adevarat au viata scurta

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Lucrurile frumoase dureaza putin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares