Fata cu palton roșu – Kate Hamer (recenzie)

Fata cu palton roșu - Kate Hamer

TitluFata cu palton roșu (Titlu original The Girl in the Red Coat)
Anul apariției în România 2019
Editura Paladin
Autor Kate Hamer
Traducere Alina Bogdan

Carmel are 8 ani. Ea trăiește alături de mama ei, Beth, după ce părinții ei au divorțat. Carmel este o fetiță tare curioasă și visătoare. Se pierde adesea. Aflată cu mama ei la un carnaval, Carmel se pierde din nou. Când vede că mama nu e prin apropiere, își dă seama că a cam pierdut noțiunea timpului uitându-se la niște cărți. Mama nu e nicăieri. Din senin, apare un bărbat mai în vârstă care se prezintă ca fiind bunicul ei și îi spune că mama ei a suferit un accident și se află la spital. Carmel îl urmează. Fetița nu-și cunoscuse niciodată bunicii. Beth nu mai vorbise de ani de zile cu ei.

Curând, Carmel se trezește într-un loc total străin. Întreabă de mama și i se spune că medicii nu îi dau voie să o vadă. Întreabă de tata și i se spune că acesta nu vrea să o ia și nu are timp să vorbească la telefon cu ea. Carmel nu mai are acum decât doi bunici, un bărbat și o femeie pe care nu îi cunoaște, care vorbesc de Dumnezeu și se roagă des, dar au un comportament ciudata vizavi de ea. Zilele trec. Ei se poartă când frumos, când urât. Paltonul roșu pe care îl purta la festival i-a fost aruncat. Apoi vine vestea: mama lui Carmel a murit, iar tatăl ei are o viață nouă în care nu e loc pentru ea. E clar, a rămas doar cu bunicii pe care i-a auzit vorbind despre un dar special pe care ea l-ar avea.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Nimic nu e adevărat. Beth n-a pățit nimic. Nimic în afară de a-și fi pierdut fiica. A căutat-o înnebunită peste tot. S-a dus imediat la poliție. Niciun semn de Carmel. Niciun telefon cu cerere de răscumpărare, niciun indiciu care să ducă undeva. Beth este dărâmată, iar părinții ei, bunicii lui Carmel, îi sunt alături.

Atunci cu cine e Carmel? Cine sunt cei care au luat-o de lângă mama și cu ce scop? Despre ce dar special vorbesc? Se vor regăsi vreodată mama și fiica?

Comandă cartea și află adevărul! O găsești pe Libris.ro – librărie online cu transport gratuit la comenzi mai mari de 50 de lei.

Fata cu palton roșu este o carte pe care unii au catalogat-o drept thriller. Eu nu aș merge până acolo. Tensiune, acțiune, ritm alert – mi se pare că lipsesc. Ai parte de ceva suspans, dar nu prea mult. Cred că o putem numi mai degrabă dramă cu ceva mister. Deși numele te duce cu gândul la Fata cu palton albastru, nu există nici cea mai mică asemănare între cele două cărți. Fata cu palton roșu seamănă mai degrabă cu Băiatul și misterioasa dispariție a lui Russell Newell. Dacă ați citit-o, tocmai ați primit un indiciu important. Dacă nu, nu vă spun mai multe.

Intriga acestui roman mi se pare foarte bună. Despărțirea unei mame de fiica ei, teroarea care se așterne în viața unei femei care se învinovățește de pierderea copilului, durerea din sufletul lui Carmel atunci când află că mama a fost rănită, apoi că a murit, și că tatăl nu vrea să mai știe de ea – astea-s lucrurile care dau valoare volumului. Cel puțin din punctul meu de vedere. Te marchează la nivel emoțional, dar te pierde pe partea de acțiune. Cel puțin așa a fost în cazul meu. Am intuit destul de devreme scopul acestei răpiri, așa că n-am avut parte de prea multe surprize.

Cartea este scrisă la persoana întâi. Avem doi povestitori: pe Carmel și pe Beth. Poveștile lor alternează frumos pentru a construi povestea completă pentru noi.

Carmel primește alt nume, călătorește mult alături de noua familie și își descoperă darul. Dar nu uită niciodată numele ei adevărat și paltonul roșu. Să-ți schimbe cineva complet viața, să te transformi în ce vor ei să fii, fără a-ți pierde identitatea, asta este adevărata provocare pentru micuța cârlionțată! Carmel e o victimă. E victima nu doar a răpitorilor, ci și a mamei care nu își cunoștea și înțelegea pe deplin copilul și care a fost prea supărată că a fost părăsită, ca să aibă grijă cum trebuie de copil.

La sute, apoi mii de kilometri distanță, Beth nu poate renunța la căutare. Căutarea devine singurul motiv pentru care mai trăiește. Nu mai are nimic în afara de speranța că se vor regăsi. Provocarea ei este să-și găsească un nou sens în viață, în absența fiicei sale. Se învinovățește pe bună dreptate, aș zice eu. Dacă ar fi fost mai atentă, dacă i-ar fi oferit lui Carmel șansa să-și cunoască bunicii, poate lucrurile ar fi stat altfel. Sau poate nu. Oricum, nu prea am rezonat cu Beth.

Sunt câteva lecții importante de învățat din romanul lui Kate Hamer. Cea mai importantă este cea a ascultării. Oamenii vorbesc, dar uneori nu suntem dispuși să-i ascultăm. Atunci când spun ceva ce nu e pe placul nostru, îi îndepărtăm. Ascultă și ia în calcul fiecare indiciu! Dacă Beth ar fi făcut asta mai devreme… Da, Carmel chiar avea un dar. Alții l-au văzut…

Este o carte care ne arată până unde pot merge oamenii pentru bani, cum pot fi astăzi buni și mâine răi, despre cum fac rău în numele binelui. Este despre legătura veșnică, puternică, dintre o mamă și copilul ei, despre durerea fără margini cauzată de despărțirea lor, despre credință și speranță. Cât de ușor sunt de exploatat copiii atunci când știu că au pierdut tot! Și cel mai grav este că micuța e captivă și abuzată fără ca ea să-și dea seama de asta. Cel puțin nu la început!

Finalul cred că m-a dezamăgit cel mai mult. Fără prea multe explicații, prea abrupt, cu multe „de ce-uri” rămase în mintea mea. Aș fi vrut să știu ce s-a întâmplat când Carmel a aflat adevărul. Aș fi vrut să aflu ce-a făcut mai departe cu darul ei. N-a fost să fie.

Da, vor fi lucruri pe care nu le vei înțelege nici măcar la final. Da, s-ar putea să fie plictisitoare pe alocuri. Nu, nu e thriller, îți spun sigur. Și, cu toate astea, aș zice să citești Fata cu palton roșu. Pentru emoțiile pe care le vei trăi pe parcursul poveștii lui Carmel, pentru lecția despre credință, păstrarea propriei identități și găsirea unei motivații de a merge mai departe când crezi că ai pierdut tot.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Niscoveanu Simona
    • 20/01/2020
    Răspunde

    Ce carte interesanta! Și modul în care ne dați detalii p face și mai interesanta! Mulțumim ?

      • Cristina Dragomir
      • 20/01/2020
      Răspunde

      te rog sa ma tutuiesti!

    • Asaftei Simona
    • 20/01/2020
    Răspunde

    Daaa,foarte interesantă cartea ,îmi place sigur această carte ! Ai descris-o foarte frumos !??

      • Cristina Dragomir
      • 20/01/2020
      Răspunde

      Fiecare carte are si ceva frumos in ea.

        • Nicolae Claudia
        • 21/01/2020
        Răspunde

        Foarte interesanta pare cartea..chiar mi-ar placea sa o citesc. Nici mie nu imi plac finalurile care nu imi raspund la toate intrebarile ?

          • Cristina Dragomir
          • 25/01/2020
          Răspunde

          se pare ca unii autori prefera sa ne lase sa ne imaginam noi unele raspunsuri

  1. Wow ce carte interesanta! Am profitat si eu de oferta de la Libris pentru ca aveam nevoie pentru fetita mea de cateva carti care nu aveau o valoare foarte mare si in felul acesta am fost mult mai castigata.

    1. Suna bine cartea am luat-o in vizor!

        • Valeria Chertes
        • 20/01/2020
        Răspunde

        Mulțumim pentru recenzie,o carte foarte interesantă.

          • Cristina Dragomir
          • 20/01/2020
          Răspunde

          Mersi de vizita.

        • Cristina Dragomir
        • 20/01/2020
        Răspunde

        Va fi la concursul din februarie!

      • Cristina Dragomir
      • 20/01/2020
      Răspunde

      Ma bucur ca au reusit sa ii oferi cartile dorite fara gaura prea mare in buget.

    • Anghelina Irina
    • 20/01/2020
    Răspunde

    Asta e de citit!Imi place povestea și sunt curioasă să aflu.mai multe ?

      • Cristina Dragomir
      • 20/01/2020
      Răspunde

      Si eu am fost curioasa. Fiecare carte are ceva care te tine legat de ea.

  2. Sunt povesti care merita citite pentru ca te regasesti in unele situatii si vezi cum reactioneaza unii sau altii.

      • Cristina Dragomir
      • 25/01/2020
      Răspunde

      asa este! Fiecare carte este o lectie.

  3. mmm…sunt asa si asa. nu stiu daca m-ar atrage chiar atat de mult. cu toata emotia din ea.

      • Cristina Dragomir
      • 25/01/2020
      Răspunde

      stiuu! tu esti pe actiune, ca mine. De-aia imi place mie sa iti citesc recenziile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares