Fata cu palton albastru – Monica Hesse (rezumat și impresii)

Fata cu palton albastru - Monica Hesse

V-am zis că îmi plac cărțile astea cu fete. Fata din tren, Fata dispărută, Fata din gheață. Doar nu era să las să-mi scape Fata cu palton albastru, nu? Prea îmi făcea cu ochiul printre cărțile de pe Libris.ro! Face parte din colecția Youngart, este o carte foarte proaspătă, apărută la noi anul acesta. Poartă semnătura Monica Hesse – autoare și jurnalistă americană.

Fata cu palton albastru  – scurt rezumat

Suntem în timpul celui de-al doilea război mondial, în Olanda ocupată de naziști. Evreii sunt vânați pentru a fi deportați, oamenii iau mâncare pe cartelă, trăiesc printre soldați nemți care le urmăresc fiecare mișcare, nu mai au voie să stea pe străzi după o anumită oră. Atmosferă deprimantă. Viața sau libertatea pot fi pierdute în orice moment.

Hanneke este o fată puțin trecută de 18 ani. Locuiește în Amsterdam împreună cu părinții ei. Și-a pierdut deja iubitul, logodnicul, din pricina războiului, iar acum lucrează la o casă funerară. Dincolo de comenzi de sicrie, Hanneke se mai ocupă și cu traficul de bunătăți. Ea și patronul ei cumpără alimente și cosmetice pe cartelele găsite prin buzunarele morților și le livrează celor care sunt dispuși să plătească pentru ele.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Printre clienții lui Hanneke se numără și doamna Janssen care, în timpul unei livrări, îi povestește despre o adolescentă pe nume Mirjam, evreică, pe care o adăpostise într-o cămară ascunsă și care dispăruse fără urmă. Îi cere lui Hanneke să o găsească. Intrigată ea însăși de povestea fetei, de modul misterios în care a dispărut, Hanneke acceptă misiunea și începe căutarea. Își va face noi prieteni, se va trezi implicată în mișcarea de rezistență din Amsterdam, va descoperi detalii șocante din viața lui Mirjam. Greu de găsit o persoană doar după nume și după paltonul albastru pe care-l purta când a dispărut!

O va găsi pe Mirjam până la final? Moartă sau vie? Mai e în Olanda sau a fost deportată? Care este misterul paltonului albastru?

Fata cu palton albastru – impresii de după

Ca toate cărțile pe tema celui de-al doilea război mondial și a vânătorii de evrei, nici aceasta nu avea cum să mă dezamăgească. Monica Hesse creionează cu mult talent situația, atmosfera și ororile din Amsterdamul ocupat de nemți. Nu prin pagini lungi de descrierei seci, la persoana a treia, ci prin redarea trăirilor și a gândurilor personajului principal care devine și povestitor.

Titlul mi se pare o alegere grozavă, deși fata cu palton albastru nu e personajul principal al cărții. Romanul este unul al căutării și regăsirii. Nu ale unei persoane, ci ale liniștii. Ce o face Mirjam specială, dincolo de paltonul albastru? Faptul că este o misiune care i s-a încredințat lui Hanneke și șansa ei de a se simți mai puțin vinovată pentru greșelile trecutului.

Dacă trebuie să fiu cinstită față de mine însămi, am devenit obsedată s-o găsesc pe Mirjam. Fiindcă mi se pare un schimb corect și onest: să salvezi o viață după ce ai distrus una.

Fata cu palton albastru nu este simpla poveste a unei fete dispărute. Este povestea a mii de evrei dispăruți după ce au fost strânși în centre și deportați. Știm ce-a însemnat Holocaustul și cu fiecare carte de genul acesta îl urâm mai mult. N-a ținut nimeni cont că unii erau bătrâni sau doar niște prunci. Toți erau un pericol și trebuiau exterminați. Cum sunt vânați, unde sunt ținuți până la deportare și în ce condiții, cum devine un șir de evrei, mergând spre gară cu puștile îndreptate spre ei, o normalitate de zi cu zi – despre asta e vorba.

Ai crezut despre Hanneke că este curajoasă pentru că-și riscă viața în fiecare zi pentru a-și ajuta familia? Stai să vezi cât de curajoasă va fi în misiunea pe care a acceptat-o – aceea de a o găsi pe Mirjam! Și nu doar ea dă dovadă de curaj. Prietenii ei din Rezistenșă, cei care o vor ajuta, cei care se întâlneau serile în secret pentru a a urzi planuri de salvare, sunt chiar mai implicați ca ea.

Războiul ăsta este ca un concurs între noi și ei: câți oameni putem salva înainte să-i înhațe naziștii.

Ar fi ceva ce i-aș reproșa lui Hanneke – vede cu ochii ei ce se întâmplă în jur, vede câți sunt în situația lui Mirjam, dar nu vrea să se implice în salvarea și ajutarea lor, singurul ei scop rămânând salvarea fetei. Pare puțin rece și egoistă, dar poate că-și impune să nu-i pese, poate că asta a fost atitudinea cea mai sănătoasă a tuturor celor care au trăit acele vremuri. Oricum nu ai puterea să schimbi ceva.

Eu nu vreau să-i văd pe cei adunați de soldați. Un gest de lașitate, dar nu doresc să mi se reamintească faptul că pe mine nu mă ridică pentru că sunt blondă și am un nume de familie corespunzător.

Viața ei nu este ușoară. Caută cu ardoare dovezi și indicii despre Mirjam, dar este mistuită în fiecare zi de sentimentul de vinovăție pentru moartea lui Bas, iubitul ei. Ține totul în ea. Părinții ei nu știu cu ce se ocupă ea – e mai sigur așa pentru ei. Citatul de mai jos dovedește încă o dată că a fi curajos nu înseamnă că nu ți-e frică, înseamnă să fii mai puternic decât teama.

Viața mea de acum e plină adesea de vină; de mânie, frecvent; de teamă, permanent.

Finalul este surprinzător și revine la tema revanșării pentru un rău făcut. O răzbunare, o trădare, o decizie pripită au fost pe cale să ia o viață. N-au luat-o. Dar cineva a plătit un preț prea mare pentru asta. Prea mare și totuși corect.

Așa cum spune și Monica Hesse în nota finală privind acuratețea istorică, suntem cu toții eroi și ticăloși.

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Cristina Popescu
    • 29/08/2018
    Răspunde

    Interesanta carte. Mie imi plac mult cartile din timpul razboiului. Am citit si Fata din tren 🙂

    1. fata din tren este mult mai buna decat filmul, nu-i asa?

        • Camelia
        • 07/11/2021
        Răspunde

        Un final surprinzător, dar cumva previzibil. Interesantă carte!

    • Valeria Chertes
    • 29/08/2018
    Răspunde

    O carte interesanta.

    1. O lectura placuta si rascolitoare in acelasi timp.

  1. Răspunde

    Hm, pare interesanta cartea! Nu sunt fan al acestui gen dar recenzia ta mi-a atras atentia si m-a facut curioasa asa ca vreau si eu s-o citesc. Nu pare o carte chiar atat de trista ci mai degraba politista.

    1. Nu-i nici politista, dar mai multe nu zic.

    • Nicolae Claudia
    • 30/08/2018
    Răspunde

    Nu prea sunt eu fana a acestor genuri de carti, mai ales care au subiect si despre razboi, dar cartea asta pare interesanta.

    1. Nu e despre razboi in sine, e vorba despre niste drame mai mici in mijlocul uneia mari.

    • Cristina Barbieru
    • 30/08/2018
    Răspunde

    Nu prea am citit cărți cu tema a razboiaielor însă cartea aceasta chiar m.a facut curioasă. Chiar imi doresc sa aflu cum a decurs totul.

  2. Cu siguranta in timpul razboiului dar si pe timp de pace suntem cu totii in functie de imprejurari eroi si ticalosi.

    1. Erou aici, ticalos dincolo. Stiu cum e.

  3. Răspunde

    Wowww…un subiect care ma atrage. Imi plac cartile despre viata grea a evreilor, desi sunt atat de triste. Sunt curioasa daca a gasit-o pe fata cu palton albastru. Sunt curioasa si cum a murit iubitul ei. O carte ce merita citita!

    1. la final vei avea toate raspunsurile 😛

  4. ma asteptam sa aiba un subiect similar cu toate fetele pe care le-ai enumerat 😀 adevarul e ca intr-un fel ma bucur ca nu merge pe acelasi fir si chiar mi se pare interesant subiectul!

      • Cristina Dragomir
      • 30/09/2018
      Răspunde

      Ma bucur. Sper sa iti placa!

  5. Răspunde

    De multe ori m-am intrebat cata tarie de caracter trebuie sa ai sa lucrezi intr-un magazin cu produse funerare. Ma ingrozeste numai gandul. Cu atat mai creepy cu cat acele cartele gasite in buzunarele persoanelor decedate erau vandute. Deci ii mai si buzunareau. Cred ca trebuie sa fii o persoana puternica. Foarte buna cartea

    • Daniela
    • 24/09/2020
    Răspunde

    Doamne cat de tare am indragit cartea asta.
    Faptul ca cartea e cu un subiect din istorie (iar istoria chiar deloc nu-mi capteaza atentia)
    pai cartea aceasta a putut sa o faca.
    Am ramas cu lacrimi in ochi la ultimele pagini ,nu vroiam sa se sfarseasca aceasta poveste uimitoare .
    Am inceput sa o iubec pe Hanneke ,mama asa personaj minunat rar gasesti in carti despre razboi.
    Cititi aceatsa carte si vei intelege cat este de interesanta si captivanta iar Monica Hesse cu vocabularul ei plin de cuvinte te lasa in plinul farmec de a citi cartea cu mai multa pofta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares