Avantajele mașinilor japoneze. 4 lucruri de ținut minte

mașini japoneze Honda

Piața de mașini din România este în continuă creștere. Asta indică cifrele de pe 2019. Ne place să ne plimbăm cu mașina, asta e clar. Asta nu înseamnă că ne și pricepem foarte bine să le alegem, indiferent că vorbim de cele noi sau cele second hand. Dincolo de dorința de a avea mașina la care visam din copilărie, de cât de mult ne atrage aspectul unui anumit model sau oferta, sunt multe lucruri de luat în considerare înainte de a face alegerea finală, respectiv achiziția.

Unul din criteriile de alegere a unei mașini poate fi țara de proveniență. Ea ne spune multe despre o mașină. Principalele țări producătoare de mașini care domină piața din România sunt SUA, Germania, Turcia, Spania și Japonia, nu neapărat în această ordine. Azi vorbim despre mărcile made in Japonia, care mie îmi plac foarte mult. Care sunt avantajele mașinilor japoneze? De ce merită să investești, de exemplu, într-un Suzuki?

Sunt mai ieftine

Unii s-ar putea să nu fie de acord că mașinile japoneze sunt mai ieftine. Cel puțin nu dacă se gândesc la prețul unei Mazda CX-5, de exemplu. Dar, dincolo de prețul de achiziție, trebuie să ne gândim la costurile ulterioare de întreținere a mașinii. Dacă o iei nouă, să zicem că nu ai probleme câțiva ani, cât e în garanție. Dar o mașină la mâna a doua, nu știi niciodată ce surprize îți poate face, oricât de atent ai fi. Se pare că, pe partea de piese de schimb și service, costurile sunt mai mici la mașinile japoneze. Asta dacă ne referim la piesele originale. Pe partea de piese aftermarket, lucrurile s-ar putea să nu stea la fel.

Sunt mai rezistente la uzură

Comparate cu mașinile nemțești puternice, pe care românii le iubesc, se pare că cele japoneze se uzează mai greu. Mărci precum Subaru, Mazda, Honda, Nissan sau Suzuki rezistă mai mult în timp și ca număr de kilometri, fără a da semne de oboseală sau, mai bine zis, de defecțiuni tehnice. Nu vei fi nevoie să începi prea devreme să schimbi piese și să faci reparații. Dacă vei vrea să o vinzi peste un an, o vei vinde la un preț bun pentru că, din acest motiv, nu se depreciază la fel de mult și de repede ca alte mașini. Cel puțin mașinile nemțești nu mai sunt ce-au fost odată, oricât de nostalgici am fi noi…

Consumă mai puțin

Carburantul e scump în România, așa că n-ar fi rău să notezi pe lista cu avantajele mașinilor japoneze și consumul mai mic de carburant. Personal, nu mă pricep prea bine la date tehnice în domeniul auto, dar testele comparative între diverse branduri și mărci auto, cam asta indică – mai puțină benzină sau motorină de cumpărat când scoți la plimbare o mașină japoneză. Asta e bine și pentru buzunar și pentru mediu.

Sunt suficient de sigure

Poate nu toate, dar majoritatea. Sunt mașini sigure, supuse unor teste amănunțite de către japonezi. Sunt foarte exigenți la acest capitol. Multe din mărcile lor se regăsesc în topurile Euro NCAP. Mi se pare un motiv serios să le luați în seamă. Honda Civic, Mazda 3, Mazda 6, Mazda CX-5 sunt printre cele mai bune alegeri.

Cred că avantajele mașinilor japoneze merită luate în considerare. Poate că la capitolul prestigiu și design câștigă alte mărci europene, dar la fiabilitate și eficiență sigur merită să investești într-o mașină made in Japonia. Depinde ce vrei de la o mașină, cât de mult preț pui pe design și ce așteptări ai la nivel de performanță. Dacă ceea ce cauți este o mașină accesibilă, ușor de condus și întreținut, longevivă, atunci uită-te mai atent la mărci precum Toyota, Mazda, Suzuki, Nissan, Subaru sau Mitsubishi! Raportul calitate-preț este cel de care ai nevoie.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Bun articol de luat în seama!

      • Cristina Dragomir
      • 19/01/2020
      Răspunde

      Multumesc.

    • Valeria Chertes
    • 17/01/2020
    Răspunde

    Nu mă prea pricep eu la mașini dar bănuiesc că sunt bune aceste mașini.

      • Cristina Dragomir
      • 19/01/2020
      Răspunde

      si cele nemtesti sunt bune. Si cele coreene. Ba chiar si Dacia face masini acceptabile, zic eu.

    • Anghelina Irina
    • 17/01/2020
    Răspunde

    La o Honda Civic Type R visez de multă vreme❤.

      • Cristina Dragomir
      • 19/01/2020
      Răspunde

      Ce-mi plac femeile care stiu ce vor in materie de masini!

    • Niscoveanu Simona
    • 17/01/2020
    Răspunde

    Nu ma pricep la mașini, noi am ales una cu un consum mic, sh!

      • Cristina Dragomir
      • 19/01/2020
      Răspunde

      Noi ne-am luat un Logan nou in 2010. Nu vom avea prea curand bani de alta.

    • Asaftei Simona
    • 17/01/2020
    Răspunde

    După cum le-ai prezentat ,sunt mai bune .Mulțumim pentru articol !??

      • Cristina Dragomir
      • 19/01/2020
      Răspunde

      Fiecare masina vine cu avantaje si dezavantaje. Recomand informare temeinica inainte de achizitie.

  2. Răspunde

    No, interesant articolul, dar sa vezi preturi la piesele pentru Honda civic :)))
    Pupici!

      • Cristina Dragomir
      • 19/01/2020
      Răspunde

      Piesele originale nu mi se par ieftine nici la amaratul de Logan, ce sa mai vorbesc despre masini straine…

  3. Răspunde

    Cunosc ingineri ce lucreaza in service-ul Honda. Costurile sunt scumpe (dar nu mai scumpe ca in alte service-uri), ce au special e ca in service vin japonezii sa coordoneze, periodic, angajatii. Socul cultural e imens. Altfel, multi aleg masini germane pt ca sunt si piese la mana a2a pe piatza (de la alte masiniv echi aduse la dezmbembrat, aparent pare mai ieftin service-ul dar piesa veche/slaba se strica iar si nu iese mare afacere…)

    Eu am cerut parerea celor ce lucreaza in service, si mi-a zis ca interfata electronica sofisticata si conceptul de masina japoneza atrage it-isti, ingineri si piloti de avioane, si ocazional avocati (si era multumit, a zis ca nu e ca bmw-ul, sa aiba manelisti si altecele lantzuri grele de aur 😀 )

      • Cristina Dragomir
      • 20/01/2020
      Răspunde

      eu sunt impotriva masinilor Sh de orice fel, desi stiu ca o sa ma certi. Haine mai cumpar SH, dar electronice si chestii scumpe, la care se pot strica diverse compoenente, nu. IMi place sa am siguranta anilor alora de garantie.

      1. Răspunde

        nu te cert, fiecare isi stie situatia financiara, noi nu ne permitem masina noua (ok, nu ne permitem deloc masina, de aia ne-am si mutat cu locuinta)

          • Cristina Dragomir
          • 25/01/2020
          Răspunde

          La noi masina e aproape indispensabila ca daca mama nu prea mai poate merge, bunici la fel, sotul meu e mereu pe drumuri sa ia reteta de la medic pentru unul de a farmacie pentru altul, sa faca shopping pentru toata lumea, etc…

  4. Nu m-am gandit la aceste avantaje ale masinilor japoneze, dar ai dreptate, desi eu sunt fan masini nemtesti.

      • Cristina Dragomir
      • 25/01/2020
      Răspunde

      Ceva imi spune ca nu vei conduce curand o japoneza.

  5. desi daca ma intrebai acum cativa ani, spuneam ca merg pe masina nemteasca orice ar fi (acum am opel), in momentul de fata m-as gandi serios la o mazda. dupa posibilitati!

      • Cristina Dragomir
      • 25/01/2020
      Răspunde

      si al meu acum cativa ani avea numai BMW in cap..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares