Ce vin poți bea în funcție de problemele de sănătate pe care le ai

un pahar cu vin pe zi pentru sanatate

Vinul este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice din lume. Poate și pentru că sunt atât de multe sortimente, că este practic imposibil să nu găsești măcar unul pe placul tău. Vinul, consumat moderat, are multiple beneficii pentru sănătate, prevenind și chiar contribuind la tratarea anumitor afecșiuni. Cu alte cuvinte, nu toate problemele de sănătate se lasă cu interdicție la consumul de vin. Dacă ai una din problemele de sănătate despre care vorbim mai jos, nu va trebui să renunți la păhărelul zilnic de vin, doar că va trebui să-l alegi mai atent. Curios ce vin poți bea? Să vedem!

Vinuri seci pentru diabetici

Vinul nu doar că face bine la diabet, consumat în doze normale, dar chiar poate preveni diabetul de tip 2 (conform multor studii). Sunt recomandate vinurile seci pentru că au un conținut mult mai mic de zaharuri. Vezi articolul vinuri românești pentru mai multe detalii despre cantitatea de zaharuri din cele patru tipuri de vin (sec, demisec, demidulce si dulce)!

Poți consuma orice tip de vin, inclusiv un vin rose, dacă este sec, dar ar trebui să știi că de preferat este vinul roșu. Acesta conține o cantitate mai mare de polifenoli (antioxidanți), protejează inima și vasele sânge și ajută organismul să țină sub control nivelul de zahăr din sânge.

Vin roșu pentru colesterolul mărit

Tot mai mulți dintre noi avem probleme cu nivelul mărit al colesterolului, acel LDL (colesterol rău) pe care îl vedem pe buletinele de analize. Acesta trebuie ținut sub control pentru a evita bolile cardiovasculare. Cum putem scădea nivelul LDL? Printr-o alimentație mai săracă în grăsimi saturate, prin exerciții fizice, menținerea unei greutăți corporale cât mai apropiate de cea normală, renunțat la fumat, dar și cu ajutorul unui pahar de vin pe zi. Flavonoizii din vinul roșu cresc nivelul colesterolului bun și îl scad pe cel al LDL.

Vinul alb pentru supraponderali

Avem voie să bem vin dacă suntem supraponderali? Da. Atunci de ce te toate dietele exclud consumul de alcool? Pentru că acolo vorbim doar de numărat calorii, nu de vedere de ansamblu. Este adevărat că vinul aduce calorii în plus, dar are și beneficii care nu trebuie ignorate. El contribuie la arderea grăsimilor și, față de alte tipuri de băuturi alcoolice care cresc pofta de mâncare, vinul se pare că o scade. Asta susțin studiile recente. Resveratrolul este responsabil de scăderea apetitului și, chiar dacă vinul roșu îl conține în cantitate mai mare, cei mai mulți nutriționiști sunt de părere că vinul alb este mai indicat în cazul celor cu probleme de greutate pentru că are un aport caloric mai mic.

Vinul roșu pentru hipertensivi

Hipertensiunea arterială este o afecțiune mai mult decât frecventă în țara noastră. Cauzele declanșării ei sunt numeroase, iar lupta cu hipertensiunea nu este ușor de câștigat. Trebuie să renunți la multe plăceri, dar nu la toate. Vin ai voie. Ce vin poți bea dacă ai tensiunea mare? Vinul roșu este recomandat. El îmbunătățește circulația și previne îngroșarea vaselor de sânge, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale și scăderea riscului de infarct sau atac cerebral.

Vin alb pentru probleme digestive

Cam orice vin acrișor este un bun digestiv, dar vinul alb se pare că face treabă mai bună. El ajută la creșterea cantității de suc gastric produs de stomac și la o mai bună digestie a alimentelor. Digestie mai rapidă și mai ușoară, mai puține șanse de balonare, greață, disconfort.

Acum, că ai aflat ce vin poți bea, care îți face mai bine la problema de sănătate pe care o ai, mai trebui să lămurim câteva aspecte:

  • în toate cazurile, vorbim de o cantitate mică de vin consumată zilnic. Un pahar nu înseamnă un pahar mare, ci cam 150 – 200 ml de vin; excesul duce la agravarea problemelor de sănătate, nicidecum la ameliorarea lor.
  • trebuie alese vinuri bune, curate, consumate ca atare, fără adaosuri de sucuri acidulate sau chiar de fructe. Dacă nu vă place vinul simplu, îl combinați cu apă și atât;
  • niciodată nu treci peste sfatul medicului, doar pentru că ai citit un articol. Medicul îți știe istoricul și complicațiile și te va ajuta să iei cele mai bune decizii.

Vinul roșu se bucură de cele mai multe aprecieri. După el vine cel alb, despre care cele mai recente studii spun că ar fi la fel de bun pe partea de scădere a riscului de boli cardiovasculare. Plus că vinurile albe conțin mai puțin zahăr. Vinul rose pierde destul de mult teren pe partea de beneficii pentru sănătate, pentru că nu este la fel de bogat în antioxidanți (fermentând în absența cojilor de struguri și fiind un vin tânăr), dar este foarte apreciat pentru gustul aromat.

Tu ce vin preferi și de ce?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 13/06/2019
    Răspunde

    Mie nu- mi place vinul doar cate un pahar de bere din an in Paști.

      • Cristina Dragomir
      • 14/06/2019
      Răspunde

      Berea imi place la gust, doar ca imi face cam rau si nu stiu de ce. Oricum nu consum eu prea des alcool.

    • Anghelina Irina
    • 13/06/2019
    Răspunde

    Mie nu îmi place nici un fel.De fapt, alcool nu consum mai deloc.

      • Cristina Dragomir
      • 14/06/2019
      Răspunde

      Nici eu nu ma declar consumatoare.

    • Maria Aghinitei
    • 13/06/2019
    Răspunde

    Mie imi place sampania Cricova, dar dulce si.. nu prea am voie. Interesant nu am stiut ca vinul alb este pt. supraponderali!

      • Cristina Dragomir
      • 14/06/2019
      Răspunde

      Vinul alb cat mai sec, aici e buba. Si mie, ca si tie, imi plac vinurile mai dulci.

  1. Beau foarte rar vin iar cand o fac prefer vinul alb sub forma de spritz. Exceptie fac doar ocaziile romantice fiindca atunci aleg un vin rosu.

      • Cristina Dragomir
      • 23/06/2019
      Răspunde

      Romantice? Vin rosu? La ce te gandesti? 😛

  2. Răspunde

    dupa discutia cu un medic francez, cel mai bun vin e apa. A zis ca alcoolul, si in cantitati mici, nu ajuta, dar nu poate sa zica usor francezilor contra vinului ca le-a intrat in ritmul zilnic. Asa ca pt cine are probleme de sanatate, apa e suficienta, alcoolul doar la sarbatoare si de ciocnit paharul, deci simbonic.

      • Cristina Dragomir
      • 23/06/2019
      Răspunde

      Atunci eu stau bine, ca beau apa multa.

    • mihaelanistor
    • 18/06/2019
    Răspunde

    Mie imi place mult prosecco, dar beau si cate un vin rose, cel mai versatil vin.

  3. Răspunde

    Deci sa beau fara griji 🙂 Imi place vinul alb dar e ok si cel rosu doar sa fie dulce. Si daca ar fi fara alcool ar fi si mai bine :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares