Pacienta tăcută – Alex Michaelides (recenzie)

Pacienta tăcută - Alex Michaelides

TitluPacienta tăcută (titlu original The silent Pacient)
Anul apariției în România 2019
Editura Litera
Autor Alex Michaelides
Traducere Dana Ligia Ilin

Familia Berenson: Alicia și Gabriel. Ea este pictoriță, el fotograf. Doi oameni care se iubesc și sunt fericiți împreună. Ceva se întâmplă. Gabriel este găsit mort, legat de scaun și împușcat. Pe pușcă doar amprentele ei. Alicia este găsită lângă el cu venele tăiate. Ea va fi salvată, împotriva voinței sale, judecată și închisă într-un spital de boli mintale. Asta fără ca ea să scoată vreun sunet. După moarta soțului, Alicia nu a mai vorbit niciodată.

Au trecut 6 ani și lucrurile sunt pe cale să se schimbe pentru Alicia. Un psihoterapeut care îi cunoaște povestea ajunge să lucreze în spitalul în care este ea internată. Theo Faber este hotărât să o facă pe Alicia să vorbească și își dă toată silința în acest sens. Munca de psihoterapeut se împletește cu cea de detectiv de ocazie. Dacă Alicia nu spune de ce și-a ucis soțul, trebuie să afle singur motivul.

Poate n-a făcut-o ea? Poate a fost proprietarul galeriei în care expunea Alicia? Să fie mobilul crimei același din Sfaturi de viață? Poate a fost fratele lui Gabriel? Poate vărul Aliciei? Toți ar fi avut motive, după cum va afla Theo. Cea mai mare întrebare este cea legată de un tablou, un tablou pe care ea l-a pictat după moartea lui Gabriel, înainte de proces, singura ei declarație făcută vreodată, un autoportret intitulat Alcesta.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Va reuși Theo să o facă să vorbească sau va trebui să lupte singur până la final? Cine și de ce l-a ucis pe Gabriel? Care-i adevărul pe care îl ascunde tabloul?

Psihologic mai mult, e drept, dar în mod clar romanul Pacienta tăcută este un thriller de excepție. Nu mi-a înșelat în niciun fel așteptările, ba chiar le-a depășit. Păcat că este singura carte semnată de Alex Michaelides până acum. Sper să mai scoată și altele.

Intriga este perfectă. Nu ai cum să reziști tentației de a continua lectura atunci când ai o presupusă criminală care refuză să vorbească. Trebuie să afli adevărul. Și adevărul vrea să-l descopere și Theo, numai că el știe deja o parte de adevăr. Doar că nu-l știe pe tot.

Ciudat e faptul că personajul principal nu e pacienta tăcută, Alicia, ci chiar Theo. Și nu e deloc un personaj perfect sau plictisitor. Când am aflat motivația lui de a deveni psihoterapeut, m-am întrebat dacă nu cumva declarația lui ascunde un adevăr dureros despre o bună parte din cei care practică aceeași meserie în viața reală.

– Ce anume crezi că te-a atras spre psihoterapie?
Sigur că voiam să ajut oamenii. Însă acesta era un scop secundar. Motivul real era complet egoist. Încercam să mă ajut pe mine însumi. Suntem atrași de această profesie tocmai din cauză că suntem vătămați – studiem psihologia ca să ne vindecăm pe noi înșine.

Povestea lui s-ar putea să ți se pară plictisitoare pe alocuri. Tu vrei să afli ceva și Alex Michaelides te ține de vorbă povestindu-ți despre viața lui Theo Faber, despre copilăria lui nefericită, despre eșecul căsniciei sale. Toate au un motiv. Răbdare până spre final și nu vă va părea rău de acele pagini pierdute!

Crezi că el este cel puternic pentru că trece peste toate problemele lui și se concentrează pe ce și-a propus să facă, să afle povestea completă a Aliciei? Atunci Alicia cum e? Mie mi se pare o femeie cu o voință de fier. Altfel cum ar putea cineva să tacă șase ani? Cum să te abții de la a răspunde provocărilor la care medicul te supune?

Nu știi ce să mai crezi despre ea. Ai momente în care ești sigur că și-a omorât soțul. Momente în care te gândești că poate altcineva a făcut-o și ea a suferit un șoc. Momente în care ți-e milă de ea. Momente în care te surprinde cu violența aplicată unei colege de spital din pricina unor simple vorbe. Să taci când ești închisă la nebuni pentru crimă, fără nici cea mai mică reacție, dar să vrei să ucizi o persoană pentru un cuvânt, asta te face să te îndoiești de nevinovăția ei.

Finalul te va surprinde. Cred cu tărie asta. Sau poate am fost eu prea naivă, de nu am intuit nimic? Chiar dacă vei bănui ceva, nu cred că vei ști totul până ce pacienta tăcută nu-ți va dezvălui (în felul ei) tainele acelei nopți. Alcesta e cheia. Va trebui să citești cartea asta ca să afli care-i mitul grecesc al Alcestei și să dezlegi misterul tabloului și al crimei alături de Theo. Sunt mai multe secrete decât ai crede.

Mulțumesc Libmag pentru volumul oferit pentru recenzie. Între timp, am citit și Fecioarele, de la același autor, dacă vrei să afli cum mi s-a părut.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Hm… m-ai facut curioasa :)) Parca m-ar tenta si pe mine…

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Ia-o! O sa-ti placa sigur.

    • Anghelina Irina
    • 24/05/2019
    Răspunde

    Interesant!Chiar m-ai făcut curioasa

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Curioasa am fost si eu.

    • Valeria Chertes
    • 24/05/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Cu drag!

    • Maria Aghinitei
    • 25/05/2019
    Răspunde

    INTERESANTA! MULTUMESC PENTRU RECENZIE!

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Sper sa va placa.

    • Simona Gabriela Badea
    • 25/05/2019
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Si eu pentru vizita.

  2. deci cartea e super, super, super! am adorat-o! asta da thriller. nu vrajeala aia paranormala (stii tu de care zic).asta a fost o carte de exceptie!

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      🙂 si mie mi-a placut mult, zuzici nebunici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares