Sfaturi de viață – Renee Shafransky (recenzie)

Sfaturi de viață - Renee Shafransky

Ce să mai citesc? Ce să mai citesc? Să fie tot un thriller, mi-am zis. Am mizat pe o carte de la librăria Libmag, una din colecția Fiction Connection de la Editura Trei, colecție care a venit cu multe surprize plăcute de-a lungul timpului. Sfaturi de viață se numește cartea. Coperta nu mi-a spus mare lucru, dar descrierea și recenzia de pe paginidezisinoapte.ro m-au convins să petrec 2-3 seri în compania ei. Ce-a ieșit?

Sfaturi de viață – scurt rezumat

Nora și Hugh au trăit mai mulți ani împreună, dar erau căsătoriți doar de unul atunci când s-au despărțit. El pictor, ea jurnalistănvizitatoare a expoziției lui. S-au iubit mult. Ea a fost muza lui pentru o serie întreagă de tablouri. Nora mai primise din când în când indicii ale infidelității lui Hugh, dar niciodată nu a fost ceva sigur. Până când a aflat, nu doar că are o amantă, ci că aceasta este însărcinată cu el. Nora a plecat. Și-a promis că nu va fi genul de femeie care să se lase pradă mâniei și va începe o nouă viață.

La câțiva ani de la divorț, mutată într-un orășel devenit de curând atracție turistică, Nora pare că încă mai suferă. Nu are o altă relație, locuiește cu chirie într-o casă modestă și muncește ca ziaristă la un ziar local. Dar lucrurile devin și mai rele când fostul soț cu actuala soție (Helen) își cumpără o locuință sezonieră în oraș și Helen se înscrie la cursurile de Pilates la care participă și Nora.

libris.ro
Oferta zilei la carti


La scurt timp, Hugh și Helen sunt găsiți împușcați în patul lor și tabloul care-i înfățișa, din timpul sarcinii lui Helen, este distrus. Cine i-ar fi putut ucide, dacă nu chiar Nora? Dar chiar a făcut-o? Nu se știe pentru că ea nu-și aduce aminte nimic, decât că în dimineața în care a fost descoperită crima ea avea niște frunze uscate în păr și o zgârietură zdravănă pe față. Somnambulismul a revenit!

Să fi fost ea? De unde să fi luat arma? Ea nu are armă. Să fi fost fratele lui Hugh, dornic să pună mâna pe ceva din averea pe care ar fi trebuit să o administreze ca tutore al fiicei cuplului? Să fi fost o altă amantă de-a lui Hugh sau amantul pe care tocmai a descoperit că-l avea Helen în zonă?

Sfaturi de viață – păreri

Pe scurt, avem de-a face cu un mix între thriller, dramă, roman polițist. Nu îndrăznesc să-l numesc bun pentru că mi-aș fi dorit un ritm ceva mai alert. Nu te plictisește, dar se putea și mai bine. Cred că spun asta și pentru că am avut o bănuială în privința criminalului, care s-a dovedit a fi corectă, chiar dacă întorsăturile de situație și noile descoperiri ale Norei m-au făcut de câteva ori să mă gândesc că poate am greșit.

Nora este o femeie deșteaptă și puternică. Mi-a fost greu să înțeleg cum de-a pierdut atâta timp cu un om pe care nu l-am plăcut de la început. Am apreciat-o pentru modul în care a pus capăt relației, pentru că a ales să nu transforme totul într-un scandal și să trăiască urând. Totodată, parcă ăsta era și lucrul care mă îndemna tot mai tare să nu cred în nevinovăția ei. Poate că doar părea că încearcă să treacă peste, dar plănuia o răzbunare cruntă.

N-ai cum să nu empatizezi cu ea, deși sunt momente în care te îndoiești de ea. Te pui în locul ei și te întrebi cum te-ai simți să te trezești suspectă de o crimă pe care nici tu nu știi sigur dacă ai comis-o sau nu, să știi că fiecare pas ți-e urmărit, că nu este în joc doar libertatea ta, ci și liniștea unei mătuși bătrâne care depinde de resursele tale financiare. Norocul ei că, printre atâția oameni care o dezamăgesc și par a o bănui, are și o prietenă foarte bună pe care se poate baza în orice situație.

Și ce poți face când toate indiciile duc la tine și ești pe punctul a fi arestată? Fugi, stai și-ți plângi de milă sau acționezi cu calm și încerci să faci pe detectivul sperând că nu ai fost tu? Asta face Nora. Ce va descoperi probabil că te va uimi. Umilința, dezamăgirea, nerecunoștința, trădarea chiar te pot împinge să ucizi, dar criminalul nu e cine credeai tu că e.

Citește cartea și vei afla povestea completă! Nu știu dacă ți se va părea atât de captivantă cum o descrie coperta, dar cu siguranță nu te va dezamăgi. Vei învăța că despărțirile de orice fel dor și transformă uneori răniții în călăi.

Citat preferat din carteOamenii sunt precum cepele. Au multe straturi.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Mihai Iuliana
    • 20/04/2019
    Răspunde

    O sfătuiesc sa își urmeze drumul în viata fără sa tina cont se părerea celorlalți, sa facă doar ce ii spune inima.

      • Cristina Dragomir
      • 20/04/2019
      Răspunde

      Frumos sfat pentru un copil. Sa nu uiti sa pui comentariu si la postarea de pe FB!

    • Catalina
    • 20/04/2019
    Răspunde

    Și până la urmă cine e criminalul? E Nora? Of, cred că trebuie să o citesc pentru că m-ai stârnit.

      • Cristina Dragomir
      • 20/04/2019
      Răspunde

      Stii bine ca de la mine nu scoti nimic.

    • Valeria Chertes
    • 20/04/2019
    Răspunde

    Mi se pare o carte foarte interesanta,mi-aș dori sa o pot citi.

      • Cristina Dragomir
      • 20/04/2019
      Răspunde

      Fuga la concurs pe Fb!

    • mihaelanistor
    • 21/04/2019
    Răspunde

    Mi-a plăcut citatul de final, câtă dreptate se ascunde în el.

      • Cristina Dragomir
      • 22/04/2019
      Răspunde

      Eu de ce crezi ca l-am ales?

  1. mi-a placut tare, tare mult cartea asta! desi am luat-o si eu dupa coperta 😀 dar a fost o surpriza tare placuta. ma bucur ca si tie ti-a placut :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares