Hernie de disc? Nu da fuga la chirurgie! 5 motive să începi cu fizioterapia

exerciții pillates pentru hernia de disc

La noi nu este ca la ei. Din niciun punct de vedere. La capitolul medicină poate cel mai puțin. Nu că românii noștri nu ar fi medici buni, ci pentru că mulți aleg să plece în afară și o bună parte dintre cei rămași, deși pricepuți și dornici să facă treabă, sfârșesc prin a obosi să lupte cu sistemul și se lasă absorbiți de el.

Așa se face că la noi rețetele stufoase și operațiile sunt recomandate pe bandă rulantă, chiar și pentru afecțiuni care ar putea fi tratate și altfel. Pentru că e mai simplu așa. Dar oare pentru pacient este mai bine așa? De ce să operăm o entorsă de gradul II când inclusiv cele de gradul III pot fi tratate mult mai simplu, conform articolului tratament entorsă. Câți dintre românii cu hernie de disc, care se plâng de dureri și mobilitate scăzută, au primit ca recomandare kinetoterapia și/sau fizioterapia? Prea puțini. Iar motivele pentru care ele ar trebui să fie primele opțiuni sunt mai multe.

Nu există riscuri

Nu vreau să fiu pesimistă, dar procentul operațiilor nereușite este destul de mare la noi. Cunosc personal doi pacienți operați de hernie de disc care, după prima intervenție chirurgicală, nu au avut nicio ameliorare a durerilor. S-au operat, au stat în concediu medical, au luat medicamente așteptând rezultate. Rezultatul a fost că s-au mai operat o dată, la un alt medic. Unuia dintre ei i se intervenise la o vertebră greșită. Și nu e scenariu de film. Este realitatea românească.

Operațiile înghit bani și presupun dureri în plus. Iar pentru recuperare oricum este nevoie de fizio și kinetoterapie. De ce nu ai începe direct cu ele? Aceste terapii au înregistrat mult reușite pe partea de tratat dureri și mobilitate scăzută. Inclusiv în afecțiuni precum hernia de disc despre care vorbeam. Vezi aici cum poate fi aceasta tratată fără bisturiu!

Eviți problemele din spitale

Când zic problemele din spitale deja nu mă mai refer doar la riscul de a da peste un medic nepriceput, ci la mult mai multe riscuri la care te supui, inclusiv la cel de a te trezi infectat cu diverse bacterii și boli. Nu are sens să vorbim despre igiena și condițiile precare din spitalele românești pentru că le cunoaștem cu toții. Mie mi se pare că spitalul trebuie evitat de câte ori există alternative. Sau măcar încercat. Te duci cu hernie de disc și vii de acolo cu stafilococ, E. coli sau altele.

Nu îți distrugi organele cu medicamente

Durează mult să mă duc la un centru să fac fizio sau kineto de două ori pe săptămână. Nu mai pot sta cu durere. Mă duc și mă operez și gata. Asta cred că este în mintea pacienților care preferă bisturiul. Dar socoteala nu este corectă pentru că durerile nu dispar imediat ce te trezești din operație, chiar dacă aceasta a reușit. Perioada de după presupune multe medicamente de luat, iar acestea sunt bombe pline de efecte adverse și ne afectează organele. Scapi de una și dai de alte două-trei probleme. Terapiile fizice sunt de preferat și din acest punct de vedere.

Previi recidiva

Ceea ce mulți medici omită să spună atunci când trimit pacientul să se opereze de hernie de disc este că operația nu îți garantează că ai scăpat definitiv de problemă. În cele mai multe cazuri această afecțiune recidivează. Poate apărea oricând, în același loc sau pe altă vertebră. Operația nu previne această situație. Terapiile alternative, fizioterapia și kinetoterapia, da. În primul rând pentru că te învață să adopți o poziție corectă a corpului în orice situație.

Îți îmbunătățești starea generală de sănătate

Nu doar că nu riști să devii mai bolnav de la o ședință de terapie la alta, dar ai toate șansele să constați mai mult decât o diminuare a durerilor și creștere a mobilității, adică o îmbunătățire a stării generale de sănătate. O operație de hernie de disc nu te va ajuta și în cazul durerilor articulare neasociate sau pe partea de prevenire a bolilor cardiovasculare prin îmbunătățirea circulației. Ar trebui să te gândești serios la acest aspect.

Nu spun NU TE OPERA. Nu sunt medic. Doar te sfătuiesc ca, atunci când te confrunți cu hernia de disc și ți se recomandă tratamentul chirurgical, să ceri neapărat și o a doua opinie. Poate există și altă variantă. Poate primul medic nu este foarte deschis la terapii alternative. De ce să nu fii sigur că operația este singura variantă pe care o ai?


Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 25/05/2019
    Răspunde

    Foarte interesant. Nu știam ca exista alternative

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Exista, dar pana la un punct.

    • Valeria Chertes
    • 25/05/2019
    Răspunde

    Eu am trei hernii de disc ,am făcut fizioterapie de foarte multe ori dar nu știu dacă voi scăpa fara operatie.

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Daca ai inceput problemele de tanara, probabil nu vei scapa, dar macar nu te operezi de la 30 de ani.

    • Maria Aghinitei
    • 26/05/2019
    Răspunde

    Este adevarat ca trebuie sa cautam alternative, caci de regula daca ajungi la chirurg opinia acestuia este operatia si riscurile sunt mari!

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      chirurgii vor sa taie! Cam cu orice pret, in Romania.

    • Lamiita Petre
    • 26/05/2019
    Răspunde

    De preferat sa nu ajungem pe masa de operatie. Uneori insa, amanam prea mult si apoi e mult mai grav. Trebuie ceruta si o a doua, chiar a treia opinie.

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Macar doua, as zice eu.

    • mihaelanistor
    • 28/05/2019
    Răspunde

    Sotul a scapat de operație prin sedinte la chiropractician si multe exercitii recomandate de un fizioterapeut.

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      Of, chiar toata lumea are probleme? Si sotul tau nu ai zice ca e om bolnav, dupa cum arata.

  1. Răspunde

    In general ar trebui sa cerem o a doua opinie, nu doar in cazul asta :p

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      In general, da.

  2. deci fizioterapia e super! eu am probleme cu coloana si mai mereu am zis sa incerc si altceva fata de antiinflamatoare. m-am indopat ani de zile cu pastile, dar cand am facut fizioterapie si am vazut ca-n jur de un an nu am mai avut probleme…. a fost wow!

      • Cristina Dragomir
      • 08/06/2019
      Răspunde

      de la varsta asta cu antiinflamatoare, maica? Bine ca ai renuntat la ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares