5 măsuri obligatorii pentru siguranța datelor din telefonul tău

femeie cu smartphone

Fiecare lucru pe care l-a adus bun tehnologia în viața noastră a venit și cu dezavantaje. Ne place că putem face atât de multe lucruri prin intermediul telefonului mobil, dar există un preț pe care-l putem plăti pentru utilizarea lui, dacă nu suntem atenți. Datele noastre și ale persoanelor din agendă nu prea mai sunt în siguranță. Fie că riști să ți se fure telefonul, fie că tocmai ai instalat o aplicație nesigură sau ai accesat un site dubios care ți-a pasat niște viruși, numerele de telefon, pozele, adresele, chiar și datele bancare sunt în pericol. Pot ajunge pe mâna unor persoane deloc binevoitoare. Pentru a evita astfel de probleme, trebuie să ai în vedere câteva sfaturi de a căror respectare depinde siguranța datelor din telefonul tău.

Alege un sistem de operare mai sigur

Cei mai mulți utilizatori de smartphone iau în considerare doar accesul la aplicații atunci când optează pentru un model cu un anumit sistem de operare. Prima grijă ar trebui să fie alta – siguranța pe care ți-o poate da acel telefon, acel sistem de operare pe partea de acces și autentificare. Există telefoane cu senzor de amprentă, cu funcție de scanare a irisului sau chiar de recunoaștere facială. Cu astfel de setări de siguranță activate, în cazul pierderii telefonului, siguranța datelor este garantată. Măcar o parolă bună să ai pusă pe telefon!

Din punct de vedere al securității accesului, specialiștii sunt unanim de acord că iOS este cea mai bună alegere. De ce? Poți afla detaliile din articolul sistem de operare smartphone. Găsești acolo și o comparație între principalele sisteme de operare – Andoid, iOS și Windows – și o listă cu avantajele pe care ți le oferă fiecare dintre ele.

Folosește un antivirus

Gata, ți-ai ales brandul și modelul? Următorul pas pe care trebuie să-l faci, dacă ții la siguranța datelor din telefonul tău, este să instalezi un antivirus pe el. În felul acesta pozele, filmulețele, mailurile tale vor fi ferite și de pericolele care vin din online.

Virușii pot ajunge în telefonul tău prin diverse activități. Nu-ți spune că tu nu iei aplicații din surse necunoscute și nu accesezi site-uri dubioase! Virusul poate veni prin orice fișier trimis de un prieten care este de încredere. Nici el nu știa că are viruși pe telefon. Mai multe despre care sunt pericolele la care te expui când ai telefonul virusat, care sunt cele mai vulnerabile telefoane și care sunt soluțiile antivirus cele mai eficiente poți afla de pe pagina antiviruși pentru telefon.

Instalează update-urile imediat ce apar

Indiferent că vorbim despre update-urile ale sistemului de operare sau ale aplicațiilor instalate pe smartphone, ele trebuie instalate în cel mai scurt tip de la momentul la care devin disponibile. Aceste update-uri vin tocmai ca să repare anumite bug-uri ale sistemului/aplicației și cel mai adesea este vorba despre vulnerabilități ce țin de siguranța datelor din telefonul tău. Amânarea unui update cu o săptămână poate lăsa cale liberă hackerilor.

Fă backup periodic

Ce te faci dacă ți-ai pierdut sau ți-a fost furat telefonul în care aveai toate adresele de contact ale clienților și pozele cu familia? Dacă ai setări avansate de securitate pe el, cel mai probabil persoana pe mâna căreia va ajunge dispozitivul nu va avea acces la ele. Dar nici tu. Excepție cazul în care ai făcut backup. Asta înseamnă o copie a datelor tale pe un dispozitiv secundar, unde să le poți accesa atunci când dispozitivul primar dispare din peisaj sau se strică.

Evită rețelele Wi-Fi neprotejate de parolă

Este tentant să te conectezi la rețeaua de internet Wi-Fi din mall sau din supermarket pentru că aceasta este mai rapidă decât cea mobilă și eviți facturi mai mari la abonament. Dar cât de sigur este să faci asta? Aproape deloc. Accesarea contului de internet banking, a celui de Facebook sau a banalului cont de client pe site-ul unui magazin online sunt un pericol pentru siguranța datelor din telefonul tău. Hackeri fură zilnic date prin aeroporturi, cafenele, mall-uri, săli de cinema, etc.

Nimeni nu are voie să creadă că el nu ar avea de ce să fie o posibilă țintă a furtului de date de pe telefon. Sunt multe lucruri de furat în telefoanele noastre: numere de telefon și adrese de mail care pot fi vândute mai departe pentru baze de date, poze compromițătoare care pot deveni obiectul unii șantaj, adresa de domiciliu (nu trebuie să fie scrisă pe undeva, Google Location știe multe) sau chiar date bancare. Paza bună trece primejdia rea și când vine vorba de utilizarea telefonului mobil.

Tu cât ai făcut ultima oară backpup pozelor și contactelor de pe telefon?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    deci niciuna din astea nu le fac.

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Stiam eu ca esti cu temele facut si in domeniul asta.

  2. Sincer? in seara asta vreau sa fac un backup. In alta ordine de idei imi place mult acel articol despre antivirusii pt telefon. Multumesc pentru link 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Antivirus eu am unul gratuit, dar ma umple de reclame. Aia e, sper macar sa ma fereasca de belele.

  3. Sincer? Nu am facut backup pozelor niciodata. Cred ca ar fi cazul sa am mai multa grija de datele mele.

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Eu le fac macar o data pe luna. As face mai des daca as avea timp.

  4. Răspunde

    Uite ca eu nu prea fac backup la ce am in telefon. Dar ce-i drept nici nu am ceva de valoare. Nu folosesc telefonul pentru a tranzationa pe net asa ca macar datele bancare sunt in siguranta. Cred :)))
    Dar am retinut sfaturile tale si am sa incerc sa le aplic.

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      eu mai fac poze si pentru blog cu telefonul si uneori le fac in avans. Daca le peierd, trebuie sa o iau de la capat, deci nu.

    • Anghelina Irina
    • 28/01/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi! O sa încerc sa țin cont

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Pupici.

    • Valeria Chertes
    • 29/01/2019
    Răspunde

    Multumim pentru sfsturi.

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Cu drag!

  5. mie mai mereu imi face google cloud backup, chiar zilele astea ma atentiona ca ma apropii de limita spatiului. am si model de deblocare, si amprenta. niciodata nu esti prea sigur

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      adica Google face automat? sa ne zici cum, ca eu nu stiu.

  6. Eu am investit in telefon si spatiu de stocare sigur, isi face back up noaptea cand e la incarcat.

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Sper ca nu sta toata noaptea la incarcat! nU de alat, dar asa procedam si eu la vechiul A5 si i-am cam distrus bateria.

  7. Răspunde

    Sper bucuria mea am un IPhone in care am mare incredere. Nu folosesc nimic special si stiu ca este intr-o oarecare masura ceva mai safe ca un Android. Nu fac mari eforturi in a salva nimic. De obicei pozele mi se salvau pe Cloud si am dezactivat si aceasta functie. Sper sa ma fereasca Dumnezeu de vreo problema pentru ca am sute de poze pe telefon desi o data pe luna le descarc in comp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares