Femeia din cabina 10 (Ruth Ware) – rezumat și impresii

Femeia din cabina 10 Ruth Ware

Săptămânal apar zeci de cărți noi. Asta numai dacă iau în considerare oferta de pe Libris.ro, site-ul de pe care mă aprovizionez cel mi des. Este foarte greu să te limitezi la 5-6 cărți pe lună (cam cât pot eu să citesc). Nu ai cum să bifezi tot ce e nou, așa că eu mi-am propus ca pentru moment să mă axez pe thrillere, ca să știu o treabă. Tot thriller este și cartea de astăzi, Femeia din cabina 10, semnată de Ruth Ware, autoare care mai are câteva cărți apărute la noi.

Femeia din cabina 10 – scurt rezumat

Lo Blacklock este jurnalistă în domeniul turismului. N-a făcut performanță în domeniu, până acum, activitatea ei desfășurându-se cu mici pauze cauzate de problemele de anxietate. Ca și cum asta nu ar fi de ajuns, Lo consumă și destul de mult alcool. Seamănă destul de mult cu tipa din Femeia de la fereastră, vă spun de pe acum. Și poveștile se aseamănă oarecum.

Lo primește o șansă uriașă să se afirme în domeniul ei. Pentru că șefa ei este însărcinată și se simte rău, ea va trebui să-i țină locul într-o croazieră de câteva zile la bordul Aurora Borealis, un vas de croazieră exclusivist. Starea de neliniște crește. Înainte de plecare apartamentul îi fusese spart, geanta și telefonul furate, iar asta o speriase foarte tare, și avusese și o ceartă (aproape de despărțire) cu iubitul. Iar acum trebuie să facă față atâtor ore de captivitate pe un vas, în mijlocul apelor, acolo unde nu există refugiu pentru ea. Dar nu dă înapoi. Urcă pe vas și este hotărâtă să-și valorifice șansa.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Încă din primele ore, Lo atacă minibarul. Băutură peste pastile din nou. Nu-și găsește rimelul, pe când se pregătește de petrecerea pentru inaugurarea vasului, și bate la ușa cabinei 10, de unde iese o tipă puțin ciudată care-i împrumută rimelul pe care insistă că nu-l mai vrea înapoi. Surpriza apare în cadrul petrecerii, când după alte câteva pahare servite, Lo află că în cabina 10 nu stă sau nu ar trebui să stea nimeni.

Ajunge în cabină beată de-a binelea și își propune să doarmă, să recupereze orele de somn pierdute în ultimele zile. Numai că, peste noapte, se trezește aproape sigură că cineva a țipat. Iar pleoscăitul apei o trimite cu gândul la o posibilă crimă. Când iese pe terasa cabinei sale și pe balustra cabinei 10 zărește sânge, este sigură că femeia care i-a împrumutat rimelul este moartă.

Lo ia legătura cu echipajul. Șeful securității o asigură că pe vas nu există nicio persoană, nici invitat, nici membru al echipajului, care să corespundă descrierii femeii pe care ea susține că a văzut-o în cabina 10. Nici urmă de sânge pe balustradă. Și e sigur că LO s-a înșelat pe fondul consumului de antidepresive (despre care aflase de la un alt jurnalist, fost iubit de-al lui Lo, prezent și el pe vas) combinate cu băutură (dovadă coșul plin de sticluțe de tărie golite).

Dar Lo are rimelul împrumutat. Pentru ceilalți el nu este o dovadă, dar ea știe că este al ei. Numai că, la întoarcerea în cabină, rimelul nu mai este. Sigur criminalul a venit să-l ia.

Cine este misterioasa femeie din cabina 10 și de ce nimeni nu știe nimic despre ea? Cine a ucis-o și de ce? Mai este Lo în siguranță din acest moment? Va trebui să citiți romanul pentru a descoperi restul poveștii.

Femeia din cabina 10 – impresii de după

O lectură destul de captivantă, chiar dacă am început la un moment dat (dar târziu) să intuiesc ceva-ceva din deznodământ. Mai exact m-am prins cine ar putea fi criminalul, dar nu am avut nicio idee, până la final, despre cine i-a căzut victimă și de ce. O poveste învăluită în mister, pudrată cu momente de suspans, un fel de film după romanele Agathei Christie, în care toți sunt posibili vinovați și adevăratul pericol vine de unde nici cu gândul nu gândești.

Lo este un personaj foarte complex, departe de perfecțiune. Ia pastile, bea, are probleme cu somnul, se teme să se mute cu iubitul ei, este puțin antisocială și claustrofobă. Un personaj foarte bine construit trimis să caute adevărul înfruntându-și, în demersul ei, cele mai mari frici.

Nu-i un personaj de iubit, asta e clar, dar e este unul de la care ai multe de învățat despre încredere, despre cum să nu te rezumi la a visa la o carieră, despre atacuri de panică ce nu te ucid, ci te fac mai puternic. Înveți nu de la ea, ci din greșelile ei, din ce nu-ți place cum face ea. Era nevoie de femeia din cabina 10 în viața ei, asta e sigur. Dar nu vă imaginați o femei devenită detectiv doar pentru că-i pasă de o străină. Ancheta ei are legătură mai mult cu a-și demonstra că nu e nebună, decât cu a pedepsi pe cineva pentru crimă.

Romanul este thriller bunicel. Un 7/10 i-aș da. Intriga este bunicică. La fel și punctul culminant. Deznodământul lasă puțin de dorit.

A pierdut din puncte pentru că finalul este prea abrupt, așa cum a remarcat și colega mea Gabriela în articolul ei despre această carte, și pentru că m-am tot așteptat ca spargerea de la început să aibă cumva legătură cu evenimentele de pe vas. Plus că sunt puțin cam multe personaje, pentru gustul meu, mai ales că trebuie să fii atent la toate, în încercarea de a descoperi criminalul.

N-aș zice că m-am plictisit citind-o, dar cred că aveam așteptări mai mari de la cartea asta. Are câteva răsturnări de situație și final oarecum neașteptat, dar personajul seamănă prea mult cu unele pe care le-am mai întâlnit și te obosește caruselul insomnie-anxietate-antidepresive-alcool.

Tu cum ai reacționa dacă ai fi pe un vas de croazieră și ai crede că ai fost martor la o crimă, dar nimeni nu te-ar crede?


Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Lamiita Petre
    • 25/01/2019
    Răspunde

    La un moment dat, am fost si eu pe punctul de a o pune in cos, dar mi-a captat altceva atentia. Nota 7, nu e nota rea, avand in vedere ca vine din partea unui cititor destul de exisgent. Ceea ce cred ca m-ar deranja la aceasta carte este numarul mare de personaje, cred ca imi va lua ceva timp pana m-as obisnui cu ele.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Poate tu esti altfel, eu nu am reusit sa le retin numele tuturor nici macar cat am citit cartea…

  1. Răspunde

    Mi se pare interesantă. Și te invidiez că reușești să citești 5 cărți pe lună.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      asta e media. Am luni cand citesc 7-9, luni in care citesc 3.

  2. O sa cumpar aceasta carte din trei motive:
    1. Pentru ca o recomanzi tu.
    2.Pentru ca iubesc thrillerele.
    3. Pentru ca imi place grafica. Este suuper coperta!

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Sa nu ai niciodata incredere in nimeni! Nici macar in mine! 😛

    • Valeria Chertes
    • 25/01/2019
    Răspunde

    Imi place ce am citit despre aceasta carte, multumim pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Cu drag!

    • Lisac Raluca
    • 25/01/2019
    Răspunde

    Iar mă faci curioasă; chiar vreau să citesc sfarsitul deci poate o cumpar.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Ramai pe aproape poate o castigi pe Fb la un concurs pe pagina mea.

    • Anda Stanciu
    • 26/01/2019
    Răspunde

    Interesanta cartea

  3. Si mie mi se pare destul de asemanator cu alte doua carti citite si ma cam enerveaza genul asta de personaj, care dupa ce ca are probleme si le ineaca in alcool. Si nu, nu sunt impotriva alcoolului baut cu masura. Eu as lasa-o balta si mi-as vedea de croaziera, pentru ca nu prea sunt o mare justitiara si oricum nu as avea cum sa dovedesc contrariul.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Eu cred ca as renunta de frica. Si cred ca majoritatea celor care sunt anxiosi, s-ar ascunde in cabina, nu ar cauta de nebuni.

    • Nicolae Claudia
    • 26/01/2019
    Răspunde

    Astept continuarea in privat ? pare interesanta cartea, nici mie nu imi place o carte care are multe persoanje, ca le pierd pe drum. Eu am cam frica de mare si nu mi-ar placea o vacanta pe un vas.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Poti sa astepti continuarea cat vrei tu. Eu sunt ca tine, daca mi-ar fi frica, nu m-as baga/.

  4. Mi-ar plăcea poveștile să fie mai bine scrise și mai bine abordate, unele cărți mi se pare că sunt scrise pe fugă.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Partea proasta este ca multe dintre ele sunt ridicate in slavi pe nedrept.

  5. Răspunde

    Suna bine subiectul cartii. Si, bineinteles, ca imi doresc sa aflu cine eate femeia de la nr 10 si de ce a murit. Si de ce i se spune ca nu a existat aceasta femeie. Am pus-o deja pe lista!

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      si pe asta? daca mai pui multe pe lista, o sa ma simt vinovata!

  6. abia asteptam sa vad cum ti se pare! cartea e misto si subiectul e chiar dragut, dar pe lo as omori-o cu mainile goale. pur si simplu e atat de panicata… si nici nu constientizeaza sau ma rog… nu vrea sa constientizeze ca pastile+alcool nu egal love. e un pic prea aiurita si vorbeste prea mult. daca ar fi lasat finalul sa curga, nu sa-l bage atat de repede…era mai ok

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Nici mie nu mi-a placut de ea, asa ca te inteleg. Si asta cu panica e si nu prea e. Daca e asa anxioasa, de ce se baga? Sa stea in banca ei!

  7. Răspunde

    Ce intrebare pui si tu :))) Eu m-as intreba mai intai daca am sa ajung vreo data pe un vas de croaziera :)))
    Pare interesanta cartea. Cand o sa vreau sa imi iau un thriller la tine vin ”sa imi fac temele”, sa stii :))

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Sa ti le faci bine, atunci, ca te ascult!

    • Anghelina Irina
    • 28/01/2019
    Răspunde

    Hmmmm interesanta poveste. Sunt tare curioasa care e treaba cu femeia de la cabina 10.De ce nu ne spui și continuarea?

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Daca as face-o, m-ar injura cei care ajung pe blog cautand motive sa o citeasca.

  8. Răspunde

    Pare o carte tensionanta si vorba ta, poate ai avut asteptari prea mari. Nu stiu cum as reactiona sa stiu ca as fi martora unei crime si mi-ar fi cu atat mai greu sa stiu ca nimeni nu ma creme

    • Roxana Elena Suma
    • 15/07/2019
    Răspunde

    Eu am citit aceasta carte datorita tie(propriu si figurat) si-ti multumesc mult. M-a prins rau, chiar e un roman captivant, dar la fel ca si tine, m-am simtit la un moment dat coplesita de numarul celor prezenti pe vas si am apelat la agenda pentru a-i nota pe fiecare. Pentru o imagine de ansamblu mai buna. In rest, foarte ok. Un thriller pe gustul meu.

      • Cristina Dragomir
      • 16/07/2019
      Răspunde

      ai vointa daca te-ai apucat sa ii si notezi! Ma bucur ca ti-a placut, in schimb si ma bucur si mai tare ca am putut sa iti ofer cartea. Sa ai lecturi placute si de acum incolo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares