Un an nou mai fericit? 7 pași mici spre un TU mai bun

schimbari pe care sa le faci pentru Un an nou mai fericit

Când 2018 mai are atât de puține file în calendar, a venit momentul să pui în balanță bune și rele, să tragi linie și să calculezi dacă a fost un an așa cum ți l-ai dorit și cum l-ai visat sau se putea mai bine. Ceva îmi spune că nu sunt singura care visează la un an nou mai fericit. Dar, spre deosebire de anii trecuți, când doar îmi doream anumite lucruri, anul asta am înțeles că fericirea și mulțumirea nu sunt lucruri pe care să ți le ofere cineva doar pentru că le-ai cerut. Trebuie să le construiești și pentru asta trebuie să te schimbi puțin, să evoluezi. Pentru că schimbarea începe cu tine întotdeauna. Cu ce începi? 

Investește în tine

Nu mă refer la investit bani în haine, bijuterii, vizite la saloane și cosmetice, deși s-ar putea să conteze și ele. Gândul meu se îndreptă mai degrabă la investit în dezvoltarea personală. Poți urma niște cursuri de lungă sau scurtă durată, participa la diverse seminarii sau, pur și simplu, citi mai multe cărți de dezvoltare personală. Știi tu, cărți de tipul celor din categoria Self Help de pe librăria Elefant.ro online

Acestea sunt cărți menite care să te ajute să vezi altfel provocările, să te învețe să te iubești mai mult, să comunici mai eficient, să spui NU când e cazul, să gestionezi mai bine stresul și timpul. Pe care ai lua-o prima? Eu am ales să-mi încep anul cu volumul Schimbă-ți atitudinea ca să-ți schimbi viața. Succesul începe în mintea ta. Pentru că lumea nu se va schimba pentru noi. Schimbarea începe cu tine, cu mine, cu modul în care ne raportăm noi la ziua de azi.

Petrece mai mult timp afară

Avem mult mai multe decât aveau părinții și bunicii noștri, dar suntem mai nefericiți decât ei. Prea puțin timp liber, spun unii. Crezi că bunica avea timp liber între mers la câmp, gătit, muncit în grădină, îngrijit animalele, avut grijă de copii? Nu te minți singur!

Eu am ajuns să cred că mare parte din nefericirea noastră permanentă este provocată de timpul tot mai scurt petrecut afară, la aer, în lumină naturală. Ne închidem în birouri să facem bani. Cât mai mulți. Dar cât de mulți ar fi, nu sunt de ajuns și vrem mai mult. Pentru 2019 eu mi-am propus să fac mai puțini bani, dar să-mi acord timp să văd lucrurile din jur, să mă bucur mai des de ieșiri în parc, de exemplu.  Și e și mai plăcut să citesc acolo! 

Fă mai multă mișcare

Mișcare nu înseamnă neapărat sport în sală sau activitate fizică intensă supra-solicitantă. Poți face mișcare plimbându-te prin parc (pe jos sau cu bicicleta), lucrând în grădină sau mergând pe jos către job. De unde timp și de citit și de plimbat? Le poți combina! O bună parte din cărțile de dezvoltare personală despre care vorbeam le găsești și în format audio la secțiunea audiobooks. În 30 de minute de plimbare îți lucrezi fizicul, psihicul și mentalul. 

asculta audiobook in casti

Folosește-ți mai bine banii

Când speri la un an nou mai fericit, gândul tău se duce automat și la bunăstarea materială. Banii nu pot cumpăra fericirea în sensul că nu o garantează. Dar, în lipsa lor, fericirea e greu de atins pentru că ne-am obișnuit cu un anumit confort. Și e la fel de adevărat că banii sunt făcuți să circule, dar nu fără rost. Fă-ți un buget, fii mai atent pe ce dai banii, investește doar în lucruri alese cu cap! 

Bucură-te și de realizările mici

Uneori sentimentul de neîmplinire vine din stabilirea unor idealuri prea înalte și greu spre aproape imposibil de realizat. E ca și cum ți-ai dori să termini facultatea cu tot cu master într-un singur an, deși tu abia ai trecut de admitere. Trebuie să ne fixăm obiective realizabile, să avem așteptări realiste și să ne bucurăm și de pașii mici făcuți spre atingerea obiectivelor. Bucură-te că ai fost admis, că ai trecut cu bine de prima sesiune, că-ți place ce înveți! 

Mai puține lucruri, mai multe experiențe

Tu ești primul în care trebuie să investești, nu uita niciodată asta! Tocmai de aceea, banii pe care îi câștigi ar trebui investiți mai degrabă în experiențe decât în lucruri. Nimic mai greșit decât să-ți refuzi o ieșire în oraș sau o vacanță la munte și să folosești banii pentru a investi permanent în casă sau mașină. Anii trec repede și amintirile care vor conta la final sunt momentele frumoase trăite și locurile frumoase văzute, nu culoarea mobilei de bucătărie sau caii putere de sub capotă.

Valabil sau, cu atât mai mult valabil, pentru părinți! În câțiva ani copiii vor uita ce jucării le-ați luat sau nu. Dar nu vor uita și nu vă vor ierta pentru că ați lipsit de lângă ei și nu ați construit amintiri frumoase împreună. 

Adoptă o alimentație mai sănătoasă

Ce treabă are alimentația cu dorința ta de a avea un an nou mai fericit? Mănânci mai corect, ești mai sănătos! Renunți la porcării, psihicul tău va fi mai fericit! Există alimente (precum fast-food-ul și dulciurile) care ne fac fericiți pe moment, apoi glicemia scade și ne simțim deopotrivă vinovați că le-am consumat și dornici să luăm o porție nouă pentru a nu ne mai simți așa triști. De preferat este o alimentație sănătoasă care să ne ajute să ne păstrăm în formă sau chiar să slăbim (unde este cazul), alimente care să nu jongleze cu nivelurile glicemiei și cu trecerea prea rapidă de la o stare bună la una aproape depresivă. 

Fiecare dintre acești pași te va duce mai aproape de cea mai buna versiunea a ta, de acel TU pe care-l iubești, acel TU capabil să se descurce în orice situație și să vadă tot timpul jumătatea plină a paharului. Asta înseamnă un an nou mai fericit – un an în care înveți să construiești fericirea, în loc să o aștepți să răsară din asfalt, un an în care alegi să evoluezi. 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 12/12/2018
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune,mulțumim.

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Sunt sfaturi pentru noi toti, inclusiv pentru mine unele…

  1. Răspunde

    Nu m-am gandit nici o clipa ca atunci cand fac miscare sa ascult un audiobook. Ma tot plang ca nu am timp de citit si se pare ca aceasta ar putea fi raspunsul. M-am tot gandit ca nu stiu sa-mi organizez suficient de bine timpul si de aici apar probleme.

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Si eu sunt la fel si intr-adevar cred ca nu stim sa ne gestionam cum trebuie timpul. Eu, de pilda, pierd prea mult timp pe FB.

  2. Răspunde

    Tu ai tot timpul sfaturi bune si nici nu stiu cum as putea sa le urmez si eu. Parca eu sunt exact pe dos. Fac economii si cand ajung in magazinul meu favorit cheltui o buna parte din ei, nu prea ma bucur de lucrurile mici, de citit aproape ca nici nu se pune problema, mananc la ore total nepotrivite si tot asa. Mmm … nu-s deloc un exemplu de urmat

      • Cristina Dragomir
      • 13/12/2018
      Răspunde

      Ramo, nu-ti imagina ca exista persoana perfecta. Cu mancarea am grave probleme eu. De iesit, anul asta nu am prea iesit. Si eu am multe de corectat.

    • Cristina
    • 13/12/2018
    Răspunde

    Eu mi-am propus să lucrez la niște aspecte începând de acum, de azi. De ce să aștept luna ianuarie? Mai sunt două săptămâni bune până atunci, multe lucruri pozitive putem aduce în viața noastră în două săptămâni. Și eu am probleme cu economisitul. Adică nu-i bai, economisesc, dar apoi cheltuiesc tot pe vacanțe și când trag linie tot pe zero sunt.
    De mâncat sănătos nu mai zic, mănânc mult prea multe dulciuri 🙁 Îs multe lucruri la care am de lucrat cu propria-mi persoană. Dar hai să începem de azi, nu de la 1 ianuarie!
    Voiam să-ți spun că am început a citi A Discovery of Witches la recomandarea ta și îmi place așa de mult și îmi dă o stare așa bună încât citesc doar un capitol pe zi, să mențin starea asta cât mai mult pentru că sigur se va disipa când vor începe „luptele” în carte. A apărut cartea asta la momentul potrivit pentru mine, mulțumesc pentru recomandare 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      Ma bucur mult, Cris, ca iti place! A fost cartea care m-a ajutat sa imi redeschid apetitul pentru citit, atat de mult mi-a placut!
      Cred ca ai dreptate cu schimbarea ca celmai bine este sa inceapa acum, dar majoritatea avem chestia asta cu de la anul sau de luni.

    • Lamiita Petre
    • 13/12/2018
    Răspunde

    Am avut un an greu si … chiar daca nu stiu ce-mi va rezerva 2019, parca abia astept sa treaca acesta, poate urmatorul nu va mai fi atat de ” bolnavicios”. In trecut faceam bilantul fiecarui an si imi propuneam lucruri pentru cel care urma. Am renuntat sa mai fac lucrul asta fiindca, niciodata nu mi-a iesit. Cartea este refugiul meu zilnic, abia astept sa vina ” ora de citit” .

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      Poate ca 2019 va fi mai bland cu tine. Eu asta iti doresc, din suflet!

  3. Din lista ta, fiecare persoană trebuie să aplice ce i se potrivește sau ce îi lipsește. E important să ne dorim să facem mai mult pentru noi și să fim dispuși să investim în noi.

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      Stii cati ani am renuntat eu la mine? Ajunge!

    • Nicolae Claudia
    • 13/12/2018
    Răspunde

    Am avut un an bun pot zice. Nu am realizat poate tot ce mi-as fi dorit, dar cine a facut-o?! Intotdeauna e loc de mai mult dar nici nu ma pot plange

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      Este mare lucru sa apreciem lucrurile pe care le-am primit si realizat, cum faci tu, si sa admitem ca nimeni nu are TOTUL.

  4. Răspunde

    Sa stii ca rezolutiile astea sunt si pe lista mea. Sper ca peste exact un an sa pot spune ca le-am bifat pe toate 🙂 Spre binele meu :p

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      Pe toate sunt sigura ca nu, dar macar 2-3.

    • Ioana Radu
    • 13/12/2018
    Răspunde

    Imi pare rau ca n-am reusit sa ma tin de miscare nici anul acesta. Am facut sport de doua ori pe saptamana timp de vreo… 5 luni cred. Si iar m-am lasat, asa cum am facut si anul trecut. Sper sa fiu mai hotarata in 2019 si sa merg mai departe pe segmentul asta de activitate. Stiu ca e benefic sportul inclusiv pentru sanatatea psihica, de aceea e unul dintre planurile mele an de an. La un moment dat tot o sa reusesc sa ma tin de el :D.

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      La cata treaba ai si cat de activa esti pe toate planuruile, macar ai o scuza reala.

  5. Răspunde

    2018? A fost bine. A, avut cateva probleme, dar pana la urma le-am facut fata cu succes. Ce astept in 2019? Un an mai bun si sa ma impinga cineva de la spate, ca as putea sa fac multe 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      De cineva sa ma impinga de la spate am si eu nevoie.

    • Anda Stanciu
    • 14/12/2018
    Răspunde

    Sper ca anul ce va veni sa fie mai bun decat acesta

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      Doamne ajuta sa fie!

  6. Chiar am de gand ca anul viitor sa cheltui cat mai putin 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 17/12/2018
      Răspunde

      Ssa te vad!

  7. Imi place articolul tau si am constatat ca eu cam urmez sfaturile date de tine pentru ca ma fac fericita. Ce nu-mi iese deloc, da deloc este partea cu bugetul si cea cu alimentatia sanatoasa, la final de an sunt mereu fara bani pentru ca ma apuca febra cumparaturilor si mananc numai porcarii si fast-food. 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 18/12/2018
      Răspunde

      Oricum, dupa cum arati, nu cred ca mananci cantitati mari, deci eu zic ca nu esti chiar de pus la zid.

  8. anul viitor vreau sa fiu mai zen. si sa imi fac mai multe palnificari de buget, ca sa reusim sa renovam cel putin o camera. anul asta a fost anul nuntilor, anul viitor va fi cel al schimbarilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares