6 motive pentru care nu rezistă plantele din balcon

balcon cu flori

In marea de sticlă și betoane în care trăim, simțim nevoia, mai mult ca niciodată, să creăm mici oaze verzi, în spații oricât de limitate, cum ar fi balconul. O cafea savurată printre flori sigur este mai bună. O jumătate de oră de relaxare în șezlongul din balcon, după o zi de muncă, este o binecuvântare. Dar ce ne facem cu plantele din balcon care nu prea rezistă?Uite câteva cauze posibile pentru care nu rezistă plantele din balcon și măsurile necesare pentru a te bucura de micuța grădină la care ai visat dintotdeauna!

Lipsa luminii

Prima greșeală de care trebuie să te ferești este alegerea unor plante care nu sunt potrivite dezvoltării pe balcon sau cărora nu le vor prii condițiile din balconul tău. Ține neapărat cont de amplasarea și orientarea balconului! Dacă este unul închis și orientat spre nord, pe toamnă și iarnă unele specii nu vor avea destulă lumină. La fel, și dacă alegi să amplasezi incorect, cum ar fi pe jos, umbrite de alte plante mai mari, acele specii iubitoare de soare și multă lumină. În același bloc, același tip de balcon, aceleași plante se dezvoltă diferit chiar și în funcție de etaj (parterul și etajul unu pot fi umbrite de copaci).

Soare prea puternic, tot timpul zilei

La câte grade indică termometrele într-o zi de vară, la amiază, nu e de mirare că unele plantele din balcon nu supraviețuiesc. Într-un fel rezistă într-un balcon în care bate soarele până în prânz, în alt fel într-unul expus soarelui de după-amiază, agresiv. Ai două variante: fie alegi o soluție pentru umbrirea balconului, fie mizezi doar specii de plante care știi sigur că se pot dezvolta în condițiile de care dispui. O listă cu florile care rezistă cel mai bine sub acțiunea directă a razelor soarelui găsești la secțiunea amenajare balcon deschis.

carturesti.ro

Nu le uzi cum trebuie

Aproape tuturor ne plac florile, dar prea puțini dintre noi ne facem timp pentru a ne documenta în ceea ce privește îngrijirea lor corectă. Numai dacă vorbim despre simpla lor udare, și deja suntem predispuși la multe greșeli. Unele plante se udă mai rar, altele mai des. Unele cer o cantitate mai mare de apă, altele au de suferit când apa băltește în ghiveci. Frunzele unora se bucură când sunt udate, altele se pot usca din acest motiv. Trebuie să știi ce plante ai și ce nevoi are fiecare. Să luăm exemplul trandafirilor! Crezi că știi de câtă apă au nevoie și cât de des? Știai că dacă-i uzi puțin și des riscă să moară? De ce? Citește articolul îngrijirea trandafirilor și vei fi surprins!

Le uzi când sunt „încinse”

Atenție și când le uzi, în ce moment al zilei! Ca și legumele din grădină, plantele de balcon este bine să fie udate dimineața devreme sau după lăsarea întunericului. Dacă sunt udate când sunt încinse, șansele de a le distruge sunt mari. Se ard, pur și simplu. Nu contează că nu le uzi cu apă rece, ci cu una la temperatura camerei. Nu contează că nu pui pe frunze, ci doar la rădăcină. Din ghiveci se vor ridica vapori fierbinți care vor afecta planta.

Sunt plantate pe un substrat nepotrivit

Există specii de plante cărora le merge bine în orice tip de sol, dar nu puține sunt cele care au pretenții când vine vorba de substratul pe care se vor dezvolta. Pământul acela negru, mocirlos, care păstrează umezeala, este mană cerească pentru unele specii, dar otravă pentru altele, pentru cele care au nevoie de soluri mai nisipoase, care să permită o bună drenare. Din păcate, se poate întâmpla chiar la achiziție, să iei o floare în ghiveci și să fie plantată în sol nepotrivit. Am pățit-o și eu. Și rar primești instrucțiuni când cumperi una. Este sarcina ta să te documentezi în ceea ce o privește.

Uiți de fertilizare

De ce mai au nevoie plantele în afară de spațiu, apă și lumină? De nutrienți. Unul din principalele motive pentru care nu rezistă plantele din balcon este lipsa lor din solul în care ar trebui să se dezvolte. Nutrienții esențiali plantelor sunt: azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, bor, cupru, mangan, zinc, fier și aluminiu. Dacă plantele nu au parte de ei, se ofilesc, se usucă, de dezvoltă prea lent. Solul trebuie fertilizat periodic pentru a le asigura plantelor hrana necesară unui dezvoltări optime.

Ai făcut cel puțin două dintre aceste greșeli? Lucrurile sunt clare. Balconul tău are nevoie de mai multă atenție din partea ta. Începe prin a alege specii de plante și flori adecvate creșterii în balconul tău, nu în orice balcon, informează-te despre cum trebuie îngrijite corect și pune în aplicare! În câteva săptămâni vei vedea diferențele.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares