Fursecuri rapide cu nucă (fursecuri cu lingura)

Fursecuri rapide cu nucă

De când n-am mai intrat în bucătărie!

Azi îmi era poftă de dulce și am văzut niște miez de nucă într-un bol, pe blat. M-am uitat repede prin frigider să văd ce-aș putea face cu el (în afară de a-l hali pe loc cu miere) și mi-am amintit de rețeta asta de fursecuri rapide cu nucă, cu lingura. Este desertul pe care mama îl pregătea în fiecare an de ziua mea, în școala generală, când trebuia să duc bomboane la școală. Și culmea e că mie îmi era rușine să duc fursecuri de casă, când restul aduceau bomboane, dar colegii mei se băteau pe ele. Sunt super fragede și dulci. Ce-ar putea să nu-ți placă la ele? Și este o rețetă super simplă.

Am trecut repede la treabă și am pornit cuptorul la 180 de grade. Am adunat ingredientele (3 ouă, 3 cești de zahăr, 3 cești de ulei, 6 cești de făină, un praf de copt, o esență de vanilie și una de rom, nuci și sare), mi-am luat un bol și mixerul. Asta mă face să mă gândesc cât trebuie să fi bătut mama cu telul acum… 20 de ani.

Ouăle se bat întregi (fără coajă, evident!), mai întâi cu sare. Mare mirare că mixerul încă mai funcționează după un concediu așa de lung! Se bat ceva timp, până începe să formeze spumă și se albească. Apoi continuăm să batem adăugând zahărul. Batem bine de tot. Se va forma un soi de cremă de ouă cu zahăr. Când zahărul este dizolvat, adăugăm uleiul, puțin câte puțin, și esențele. Ultima adăugată este făina, amestecată cu praful ce copt.

Trebuie să obținem o compoziție ca un aluat moale. Dacă vi se pare prea moale, mai puneți o ceașcă de făină! Depinde de tipul de făină și de cât de uscată este. Nu trebuie să fie prea moale compoziția pentru a nu se extinde un fursec pe jumătate de tavă când punem aluatul cu lingura. Ați potrivit compoziția? Luați o tavă și, fie o tapetați bine cu făină, fie folosiți hârtie de copt. Cu o linguriță luați din compoziție și puneți aluat pe tavă. Folosiți o altă linguriță, cu cealaltă mână, pentru a da jos tot aluatul din linguriță. Vrem fursecuri, nu mini-fursecuri!

fursecuri fragede cu lingura

Puneți pe fiecare fursec nuci, stafide, merișoare, ce aveți prin casă și ce vă place. Dați tava la cuptorul preîncălzit și coaceți 12 minute la 180 de grade. Când fursecurile încep să se rumenească pe margine, clar sunt de scos.

fursecuri fragede cu nucă

Se dezlipesc de pe tavă imediat dacă nu ați folosit hârtie de copt. Când se răcesc, nu mai pot fi dezlipite pentru că se sfărâmă. Dacă au fost coapte pe hârtie de copt, nu e grabă! Se scot pe o un platou mare curat și uscat. Atenție! Nu puneți fursecurile calde unele peste altele pentru că nu vor mai deveni crocante, ci vor rămâne moi!

Gata rețeta noastră de fursecuri rapide cu nucă! Muncă puțină, ingrediente puține, ieftine și accesibile, gust grozav. Eu le fac și simple, fără nimic pe ele, și le dau apoi prin dulceață diluată cu puțină apă și le tăvălesc prin fulgi de nucă de cocos. Si varianta asta este grozavă. Ce alte deserturi rapide și ieftine vă mai amintiți din copilărie?

Etichete:
Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 06/11/2018
    Răspunde

    Nu sunt greu de facut, voi face si eu.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Sa ai spor!

    • Anda Stanciu
    • 06/11/2018
    Răspunde

    Voi face si eu aceasta reteta

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      spor!

  1. Răspunde

    Te pup pentru reteta asta! Fursecuri de genul asta cumpar eu des de la cofetarie. Cumparam, de fapt, ca de cand mi-am pus aparatul dentar nu mai am voie alune. Acum, insa, ca am gasit reteta aici la tine, o sa le fac eu in casa, fara alune, poate doar cu stafide su chiar si simple (ca stiu cat sunt de bune!!!).
    Raman datoare!

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      am mancat si eu cumparate si te asigur ca ale mele sunt mai bune.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 06/11/2018
    Răspunde

    Super reteta,arata bine si e usor de facut! Yammmi,imi lasa gura apa!

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      foarte usor, garantez.

  2. Arata delicios! Mie imi facea bunica acadele din zahar ars: topea zaharul si il punea peste niste betisoare. Le tinea la racit si…gata acadelele.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      noua ne mai facea susan, dupa ce ne punea o saptamana la munca sa cojim seminte.

  3. Răspunde

    Felicitari! Fursecurile arata foarte bine si cred ca sunt si gustoase. O sa-ti fur reteta….

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      eh, de parca tu nu o stiai!

  4. Eu sunt cam paralela la facut deserturi, doar la din astea usoare ma bag. Si da,a sta e o reteta usoara dar cu siguranta delicioasa. Daca are nuci, e pentru mine, sunt innebunita dupa ele. Incerc si eu reteta in weekend.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      sa vezi ce-i vor placea piciului!

  5. Răspunde

    Yammmyyy..ce bine arata! Ador fursecurile, dar nu stiu de ce mereu mi s-au parut atat de grele de facut! Tu ai facut insa totul sa para foarte simplu, salvez reteta si o fac si eu in weekend!!! Abia astept! 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 11/11/2018
      Răspunde

      Este foarte simpla reteta.

  6. Răspunde

    Delicios 🙂 io as vrea sa incerc cu stafide 🙂
    intr-o zi cu soare si mult timp …. liber

      • Cristina Dragomir
      • 11/11/2018
      Răspunde

      Noua nu ne plac stafidele.

  7. Răspunde

    Ce faina prezentare ai facut! si pozele sunt perfecte, reusite!

    Si eu fac ceva de genul asta, doar ca reteta mea are cam 1/3 zahar din cat pui tu. Merge minunat cu nuci, sau 3 -4 stafide, sau 3-4 fulgi de migdale. Aceeasi reteta dar cu nuca de cocos inlocuind juma din faina are si mai putin zahar (nuca de cocos are zaharul ei natural) – pt mine, iubitoare de nuca de cocos, ies o nebunie. Cum nu mai am hartie de copt de juma de an (nu am mai fo la supermarket 😀 ) asa ca am uns tava cu unt si faina si e de ajuns – ma invart repede, motivata de miros :))))
    Rezista si 1-2 sapt , e fursecul perfect pt ca fac o data 2 tavi si am ce da la copil/sot din cand in cand.

      • Cristina Dragomir
      • 11/11/2018
      Răspunde

      Tu stiu ca esti pe sistemul cat mai putine pungi, hartii consumate, dar eu nu agreez spalatul tavilor si eu oricum cand fac, fac 5-6 tavi (suntem 12 persoane) si nu stau sa spal dupa fiecare. Asa, folosesc hartia la 2 tavi si scap de munca.

  8. Răspunde

    na, acu de juma de ora numai la ele ma gandesc. Ai un fursec in plus? 😀 😀 😀

      • Cristina Dragomir
      • 11/11/2018
      Răspunde

      Mai am! Sunt vreo 4. Ti le pun in plic?

  9. Răspunde

    Ce interesant! Uite ca fursecuri cu lingura nu am facut inca. O sa incerc si eu dar parca as pune mai putin zahar. Oare se poate?

      • Cristina Dragomir
      • 11/11/2018
      Răspunde

      Esti blogger de cooking. Tu sa imi spui!

    • AnaMaria Costia
    • 08/11/2018
    Răspunde

    Ce bine arată , simplu și rapid .

      • Cristina Dragomir
      • 11/11/2018
      Răspunde

      Multumesc.

  10. Mie imi plac mult de tot fursecurile astea dar nu stiam ca sunt asa usor de facut. O sa incerc sa fac si eu reteta ta impreuna cu Dragos si daca ne iese iti dau tag pe Facebook. 🙂 Era sa uit: eu nu am grade la cuptor, 180 inseamna foc mic, mare sau potrivit? :))

      • Cristina Dragomir
      • 11/11/2018
      Răspunde

      mic spre mediu, dar depinde de cuptor, cat de tare arde.

  11. Mama ne făcea ceva fursecuri, dar noi le făceam bilute și apoi la coacere se întindeau în tavă. Se răceau și le lipeam cu gem și deasupra turna glazură.

      • Cristina Dragomir
      • 11/11/2018
      Răspunde

      sa vii cu reteta meaparat!

    • Hacman Mariana
    • 12/11/2018
    Răspunde

    Arătă super bine! Cu siguranță sunt și delicioase! Poate reușesc weekend-ul acesta să-i pregătesc câteva fiicei mele!!! Mulțumim pentru rețetă!

      • Cristina Dragomir
      • 21/11/2018
      Răspunde

      Va zic eu ca sunt delicioase.

  12. Răspunde

    Eu faceam ceva de genul doar cu stafide in interior. Nici nu mai stiu reteta, dar cred ca este cam aceeasi si erau tasre gustoase. Mie imi plac emult nuca si voi incerca si reteta ta

      • Cristina Dragomir
      • 22/11/2018
      Răspunde

      se pot face in diverse combinatii: nuci, alune, fistic, migdale, merisoare, afine, fulgi de ciocolata, stafide.

    • AnaMaria Costia
    • 24/11/2018
    Răspunde

    Azi voi face și eu , sper să-mi iasă .

      • Cristina Dragomir
      • 25/11/2018
      Răspunde

      Este una dintre cele mai simple retete. Nu are cum sa nu iasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 shares