De veghe între lumi, Marisha Pessl

De veghe între lumi, Marisha Pessl

Relația mea cu Libris continuă să fie una frumoasă, câtă vreme îmi oferă cărți care nu mă dezamăgesc. Bine, și dacă m-ar dezamăgi, nu ar fi vina lor, dar n-a fost cazul până acum. Printre cele mai noi achiziții de la ei se numără și De veghe între lumi, un roman semnat de Marisha Pessl, un thriller care se contopește frumos cu elemente de paranormal. Despre ce este vorba în acest roman?

De veghe între lumi – scurt rezumat

La un an de la terminarea liceului și aproximativ tot atâta timp de la moartea lui Jim, cinci prieteni de-ai săi se reîntâlnesc: Beatrice, Martha, Cannon, Kipling și Whitley. Beatrice este fosta iubită a lui Jim și cea care pare să fi suferit cel mai mult în ultimele luni, ajungând chiar să fie internată într-un spital de psihiatrie. Se distanțase cumva de grup, dar acceptă să-i reîntâlnească acum, la vila lui Whitley – Wincroft, cu ocazia unui concert. Speră ca reîntâlnirea să o ajute să descopere cum a murit de fapt Jim (moartea lui fusese catalogată drept sinucidere, dar era sigură că nu era adevărat).

După concert, pe drumul înapoi spre vilă, excentrica Whitley conduce cu viteză prea mare și, pe fondul unei ploi abundente, are loc un accident. Mai târziu se trezesc toți în vilă, dar nu mai știu cum au ajuns acolo. La ușă le bate un bărbat care se prezintă drept Paznicul și face afirmația care deschide povestea: Sunteți morți cu toții.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Sunteți aproape morți. Prinși între viață și moarte. Timpul pentru voi e ca un nod pe o așchie, creând o lume virtuală, cu circuit închis, numită Veghea dintre Lumi.

Cei cinci tineri sunt prinși cumva între viață și moarte și doar unul dintre ei poate supraviețui cu singura condiție să primească votul unanim al celorlalți. Toți își doresc să rămână în viață, toți au semne de întrebare în ceea ce privește moartea lui Jim, toți au ceva de ascuns. De aici începe căutarea răspunsurilor și goana după votul care să asigure supraviețuirea.

Vor călători în timp și spațiu, vor afla multe lucruri pe care nu le știau unul despre celălalt, nimeni nu va mai avea încredere în nimeni și lipsa votului unanim riscă să-i arunce pe toți în lumea în care plecase Jim cu un an înainte. A fost sinucidere sau nu în cazul lui Jim? Niciunul dintre cei cinci nu este complet nevinovat. Merită vreunul să supraviețuiască? Cine va fi acesta și cum îi va convinge pe ceilalți să-l voteze pentru ca Paznicul să-i permită să revină la viață? A fost sinucidere sau nu în cazul lui Jim?

De veghe între lumi – impresii de după

De veghe între lumi este o carte ușor de citit, mai ușor decât a fost Iubirea care a rupt lumea în două. Nu e atât de multă filosofie în ea, dar este.

Timpul nu călătorește în linie dreaptă. Se îndoaie și se rotește prin tuneluri și poduri. Prinde viteză. Încetinește. Chiar deraiază.

Pur și simplu acțiunea este lăsată să curgă, personajele să trăiască, iar concluziile vin singure. Are elemente de thriller și câteva peisaje macabre. Nu vă gândiți totuși la ceva horror!

N-a fost cea mai palpitantă sau captivantă carte citită, dar nu este nici de lăsat, cu atât mai mult dacă te pasioneză tema călătoriei prin timp și spațiu. Asta primesc cei cinci prieteni – posibilitatea de a da timpul înainte și înapoi, de a se afla într-un loc sau altul, totul cu scopul de a ajunge la un consens în privința votului și a desemna persoana care se va întoarce la viață și va primi a doua șansă. Soluția nu este să încerce să fugă de Veghe, ci să se folosească de ea pentru a înfrunta realitatea pe care au ignorat-o până acum.

Când faci cunoștință cu ei, nu le dai prea mare atenție, dar pe măsură ce începi să-i cunoști prin secretele care ies la iveală, apare sentimentul de simpatie sau antipatie. De fapt, în afară de Beatrice, toți mi-au fost antipatici la început. Pe parcurs lucrurile se schimbă. Îl vei admira pe cel de care îți era frică la început și-ți va fi aproape imposibil să te împaci cu un adevăr în spatele căruia cel mai vinovat este cel pentru care ai fi băgat mâna în foc.

Pe cel pe care îl divinizăm cel mai mult îl cunoaștem întotdeauna cel mai puțin.

Te vaiți mereu că nu ai timp, dar cum ar fi dacă ai avea tot timpul din lume, doar că timpul ăsta îți permite doar să retrăiești la infinit aceeași secvență, aceleași ore din viața ta? N-are cum să fie altfel decât epuizant și să te ducă ușor-ușor spre nebunie. Asta se întâmplă și cu personajele din De veghe între lumi.

Cu tot timpul liber pe care îl am când sunt în veghe, am citit tot internetul. De două ori.

Și cine e personajul principal? Nu mi se pare că ar fi unul dintre cei cinci. Personajul principal îmi pare a fi tocmai cel care lipsește – Jim. Povestea fiecăruia dintre ai este legată de povestea nopții în care a murit Jim.

Moartea lui Jim fusese cutremurul care înghițise orașe.

Finalul mi se pare oarecum nedrept. Cei care s-au spovedit dispar și supraviețuiește tocmai persoana care și-a păstrat secretul? Nu sună deloc corect, nu? Bag de seamă că nici moartea nu e corectă.

Acțiunea nu este prea concentrată. E genul de carte la care este mai importantă ideea, mesajul transmis și rămas în mintea cititorului. Peste câteva săptămâni poate nici nu-ți vei mai aminti numele personajelor pentru că nici ele nu sunt importante. Dar cu siguranță vei ține minte lecția învățată despre decizii luate pe fugă și consecințe pe care trebuie să ți le asumi, despre secrete și despre prietenii aparente.

Citatul preferat din De veghe între lumiUn diamant strălucește mai puternic într-un mediu banal.

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Ioana Radu
    • 25/10/2018
    Răspunde

    Iar ma faci sa cumpar carti. Mi-am pus-o la bookmarks, pentru urmatoarea comanda pe care o fac. Chiar saptamana asta mi-am dat comanda de 5 carti :D.
    Am vazut recent un serial cu un grup de tineri care trec prin tot felul de chestii, am ajuns sa ii indragesc dupa toate sezoanele, iar acum tanjesc sa citesc majoritar romane care se invart in jurul tinerilor. Mi-am schimbat cat de cat placerile legate de lectura, iar „De veghe intre lumi” e ceva ce chiar ma atrage.

    • Valeria Chertes
    • 25/10/2018
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie.

  1. hmmm… pai nu e corect! tare as citi si eu cartea, macar de dragul de a vedea daca percepem lucrurile la fel. nu stiu de ce, am un feeling ca mie s-ar putea sa-mi placa exact personajul negativ

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Stii ca noi nu prea ne potrivim la gusturi literare. Este posibil orice.

  2. Am citit recenzia ta si am ramas asa intre : sa o iau, sa nu o iau? Nu pot spune ca sunt fan al acestui gen dar cred ca o sa-i dau o sansa, macar ca sa aflu cine a scapat cu viata.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      eu nu-ti spun nici s-o iei, nici s-o eviti. Este decizia ta!

  3. Răspunde

    In ultima perioada m-ai inspirat in alegerea cartilor pe care sa le citesc. Iar acum m-ai lasat cu o curiozitate mareeee….cine va supravietui? Ce secrete ascund tinerii? Abia astept sa o citesc!

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Nu se compara cu seria LUX, dar eu zic ca nu te va plictisi.

  4. Am învățat că orice carte e bună, fiecare cu stilul și povestea ei, ne ajută să învățăm diverse lecții. De multe ori am vrut să abandonez unele cărți, dar m-am ambiționat și am citit până la final. Și a meritat de fiecare dată.
    Cartea propusă de tine pare să fie puțin fantasy, dar ne și învăță să citim oamenii.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Sa stii ca singura carte pe care am abandonat-o in viata mea a fost Si am spus da, o poveste de iubire.

    • Manuela
    • 26/10/2018
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie! Am pus-o si eu pe lista de cumparaturi,pare foarte interesanta.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      sper sa iti placa.

    • Anda Stanciu
    • 27/10/2018
    Răspunde

    Pare interesanta cartea

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Este captivanta.

  5. Un subiect care, la prima vedere, ma atrage. Acel gen de subiect pe care-l caut si la filme. Cu elemente psihologice de mister, supranatural chiar si mult suspans.

      • Cristina Dragomir
      • 29/10/2018
      Răspunde

      Atunci este pentru tine cartea asta.

  6. Răspunde

    Cand am vazut ca ai zis ca sunt 5 tineri si doar unul poate supravietui, m-am gandit la un film horror vazut recent. Sunt tare curioasa de firul actiunii si ar fi interesant s-o citesc si eu

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Iti da fiori la un moment dat, dar nu e horror, te asigur.

  7. Răspunde

    Chiar m-a prins recenzia. M-ai facut curioasa daca este vorba despre sinucidere sau nu. Am sa caut si eu cartea

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Stii ca nu dezvalui mai mult, degeaba ma tragi de limba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares