3 decizii istețe care vor prelungi viața centralei tale

sfaturi pentru a prelungi viața centralei tale

Indiferent de ce tip este (pe gaze, electrică sau pe lemne), centrala termică nu e ceva în care să-ți permiți să investești anual, să o schimbi în funcție de modă și preferințe. Este o cheltuială serioasă de care ne dorim să beneficiem cât mai mult timp. De-asta eu și recomand mereu modele mai degrabă mai scumpe, dar cu piese de calitate și garanție mai mare.  Totuși trebuie avut în vedere că durata de viață a unei centrale depinde foarte mult și de deciziile noastre în materie de montaj, exploatare sau reparații.

Cea mai mare greșeală pe care o poate face cineva este să lase montajul centralei pe seama unei persoane neautorizate. Asta înseamnă din start pierderea garanției pentru centrală. Merită să riști așa ceva doar pentru că o firmă autorizată ți-a cerut câteva sute de lei și nea’ Costică, pe care ți l-a recomandat vecinul din dreapta, face aceeași treabă la un preț de trei ori mai mic? N-ai decât, dacă vrei să folosești certificatul de garanție ca să desenezi pe el! Primul lucru, în caz de defecțiune în perioada de garanție, când suni la un service, ești întrebat cine a montat centrala. Dacă nu s-a ocupat de asta o firmă sau o persoană autorizată, se presupune că defecțiunea putea apărea din cauza montajului incorect, deci adio garanție.

Dar, pe lângă asta, mai sunt alte măsuri pe care le poți lua pentru a prelungi viața centralei tale și a te asigura că nu vei fi nevoit să cumperi una nouă prea curând.

Protejarea de depuneri

Nu știu eu să vă explic cum funcționează o centrală termică, dar știu, din experiență, că ea se poatre strica din cauza anumitor depunderi. Niște filtre montate la timp pot prelungi viața centralei. Un banal și ieftin filtru magnetic anticalcar costă până într-o sută de lei și face treabă foarte bună.

Dar el nu te scapă și de nămolul și particulele feroase care sunt prezente în apa care se plimbă prin toată instalația. Când apa trece prin centrală, acești compuși încep să se depună. E ca placa antibacteriană care se adună, se tot adună și formează tartrul care ne strică dinții. Și depunerile acestea pot strica centrala termică. Ele pot fi însă evitate prin montarea unui filtru antimagnetită. Acesta are un magnet în centru și pe acel magnet colectează atât particulele magnetice cât și nămolul.

Verificarea tehnică periodică anuală

Deși legea te obligă să faci această verificare tehică o dată la doi ani, producătorii spun că efectuarea ei anual poate prelungi viața centralei. Dacă una din piese este stricată și centrala funcționează luni de zile așa, poate fi afectat tot sistemul și să fii nevoit să cumperi altă centrală. Când verificarea tehnică se face mai des, orice defecțiune poate fi descoperită la timp și intervenit cu un cost mai mic. Una este să cumperi o piesă de schimb, alta să schimbi centrala, nu?

Atenție și aici cu cine lucrați și de unde vă luați piesele! Este obligatoriu să se folosească piese originale provenite direct de la producător. Ai centrală Ariston, ai nevoie de piese de Ariston, nu de ceva ce nea’ Costică zice că ar merge. Pentru o centrală Motan, intri direct pe piese de schimb centrale termice motan și cumperi de acolo. Doar acelea vor rezista mult timp și nu vor afecta randamentul centralei. Montajul lor trebuie de asemenea făcut de niște buni tehnicieni pe care-i vei găsi tot la firmele autorizate.

O piesă schimbată la timp nu doar că va prelungi viața centralei, dar te va feri și se facturi și costuri mai mari care apar atunci când ea nu mai funcționează în paremetri optimi și nu mai dă randamentul pe care îl dădea de obicei, consumând mai mult combustibil pentru a încălzi aceeași suprafață.

Protecție împotriva varițiilor de tensiune

De ele nu scapă nimeni pentru că peste tot curentul electric vine cu noduri. Uneori este mai slab, alteori mai puternic. O tensiune prea mare, descărcată brusc în centrală, nu este deloc de dorit. În unele cazuri asta poate duce la o resetare a centralei, iar reconfigurarea ei nu este ceva ce să poți face singur, deci va trebui să apelezi la cineva care să reintroducă toți parametrii corect, iar asta costă.

Se poate și mai grav de atât pentru că aceleași variații mari de tensiune pot duce chiar la arderea plăcii electronice a centralei, iar asta sigur nu e genul de piesă în care să nu te usture buzunarul când investești. Pretul unei astfel de plăci ajunge pe la 2000 de lei lejer.  Și vestea și mai proastă este că garanția nu acoperă astfel de daune. Singura soluție pentru a te feri de așa ceva este montarea unui stabilizator de tensiune.

Dacă ții la centrala ta și la zilele geroase de iarnă în care tu stai la căldură și citești sau urmărești un film, atunci ține cont de aceste sfaturi! Nu vei avea niciodată caloriferele reci.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Daca vrem sa ne bucuram mai mult timp de centrala si sa nu cheltuim bani aiurea, trebuie neaparat sa respectam aceste detalii astfel incat verificarea periodica ne va scuti de bani si probleme.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Exact.

  2. Centrala daca e de calitate și revizia făcută la timp, nu ar trebui să avem probleme cu ea.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Daca. Si daca…

    • Valeria Chertes
    • 27/10/2018
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi, am sa tin cont de ele.

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      Sa fie de folos!

  3. Trebuie tratata problema cu responsabilitate, exact cum faci cu masina cu care circuli. Nu astepti sa te lase in drum, ca sa o mai duci din cand in cand la „doctor”, cand scartaie cate ceva. Cam asa si cu centrala, daca stai linistit pana vezi ca nu mai porneste (poate e si vineri seara si se anunta o noapte geroasa), e bai. Mai dau semnale si centralele astea, depinde de noi cum le tratam.

    P.S.: Si mai conteaza si de centrala, cat de profi e 😀

      • Cristina Dragomir
      • 28/10/2018
      Răspunde

      A mea dadea semnale clare: trosnea de ziceai ca se rupe! Stie ea cand sa spuna ca o doare ceva, numai sa ai timp si chef sa o auzi.

    • Lamiita Petre
    • 28/10/2018
    Răspunde

    Centrala e o investitie deloc mica, pe langa faptul ce este indispensabila in anotimpul rece, asa ca ar trebui sa fim atenti la nevoile ei. Nu am centrala, dar sigur nu mi-ar placea sa stau in frig din cauza faptului ca am neglijat ceva ce putea fi evitat.

      • Cristina Dragomir
      • 29/10/2018
      Răspunde

      Sa patesti o faza d-astea cand afara sunt -10 grade, iti dai seama!?

  4. si eu ma gandeam ca trebuie facuta verificarea… au trecut 2 ani de cand ne-am mutat in apartament si tot de atunci nu a fost facuta. hmmm..da. mi-ai adus aminte

      • Cristina Dragomir
      • 31/10/2018
      Răspunde

      Musai sa o faci, zuzi, altfel vin minunatii cu amenzi.

    • Nicolae Claudia
    • 29/10/2018
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturi. Noi momentan nu avem centrala dar informatiile sunt bine venite

  5. Răspunde

    In ianuarie parca trebuie sa facem si noi verificarea. Este important sa avem grija de centrala, pentru ca ce ne-am face daca ar pica…in toiul iernii??? Brrr..groaznic, nici nu vreau sa ma gandesc!

      • Cristina Dragomir
      • 31/10/2018
      Răspunde

      Mai ales ca aveti copii…

  6. Verificarea o fac si eu periodic dar recunosc ca articolul tau mi-a atras atentia asupra unui lucru: eu am filtru din ala cu cristale, nici nu stiu cum se numeste, dar nu cred ca e foarte eficient. O sa-mi iau si eu unul antimagnetita ca pare o solutie mult mai buna pe termen lung. Momentan mi-am instalat detectorul de gaz si m-a uscat si ala la bani.

      • Cristina Dragomir
      • 31/10/2018
      Răspunde

      nu l-ai montat de la inceput detectorul de gaz? Ciudat ca noua ne-a trebuit de la instalare si punere in functiune.

    • Anda Stanciu
    • 30/10/2018
    Răspunde

    Multumim de sfaturi..dunt binevenite

      • Cristina Dragomir
      • 31/10/2018
      Răspunde

      cu drag!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 05/11/2018
    Răspunde

    Multumiri de sfaturi,cat de curand punem si noi,am sa tin cont de ele.

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      Viata lunga centralei!

  7. Răspunde

    Sa stii ca eu am cam respectat cele spuse de tine si asta se vede. Am centrala de mai bine de 10 ani si ma rog sa ma mai tina si anul asta. De fapt asa zic in fiecare an. Sa vedem cat va mai tine asta. Sunt multumita de ea si sincera sa fiu n-am schimbat mare lucrur la ea. Am schimbat o piesa putin mai scumpa, dar a meritat

      • Cristina Dragomir
      • 06/11/2018
      Răspunde

      10 ani e bine. La mai multi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares