Caloriferul este rece, dar centrala funcționează? 3 posibile probleme și soluții pentru ele

Despre centrala termică am scris de multe ori, ca fiind una dintre cele mai bune și accesibile soluții pentru încălzire. După atâtea sfaturi pentru alegerea corectă și întreținerea ca la carte a centralelor termice, dar și discuții pe tema care tip de centrală este mai eficientă, nu ar trebui să trecem în revistă și câteva probleme care pot apărea la instalația de încălzire? Sigur că defecțiunile posibile sunt numeroase, dar eu am să mă rezum la 3 situații de care am avut eu parte și care m-au speriat destul de tare pentru că centrala noastră tocmai ieșise din garanție. Cum să nu te sperii când afară e frig și caloriferul este rece?

1. Termostat defect sau setat prea jos

Pornisem centrala și părea să funcționeze. Apa caldă venea la robinet, dar caloriferele refuzau să se încălzească. Am stat în frig câteva ore, până a venit soțul meu de la muncă. Nu știam ce se întâmplă. După ce a verificat centrala, robineții dacă sunt deschiși, și-a adus aminte de termostat și m-a întrebat dacă nu cumva schimbasem ceva pe la setări sau se stricase. Am dat fuga la termostatul din dormitor și am răsuflat ușurată. Cred că nepoțica îl prinsese și apăsase pe butoane până reușise să seteze temperatura optimă la un nivel sub temperatura din casă, deci centrala nu primea comandă să ne dea căldură.

Caloriferul este rece, dar ai apă caldă la baie? Verifică termostatul!

2. Pompă de recirculare defectă

Dacă centrala termică declanșează, dar caloriferul este rece și nu ai nici apă caldă, atunci problema nu este de la termostat. La noi s-a dovedit a fi de vină pompa de recirculare. Dacă nu știi ce este pompa de recirculare și care este rolul ei în instalația de încălzire, îți recomand să citești acest articol.

Pe scurt, fără pompa aceasta, apa caldă rămâne în centrală și nu ajunge în instalație. Va trebui desfăcută centrala (doar dacă vă pricepeți faceți treaba asa singuri!) și încercată o curățare a pompei. Uneori este suficientă această acțiune pentru ca lucrurile să revină la normal. Dacă ai făcut asta și apa caldă tot nu ajunge unde trebuie, cheamă un specialist să verifice și să-ți spună clar dacă problema este de la o garnitură, de la adaptori, conectori sau de la tubul pentru retur.

Sunt șanse mari să scapi ieftin, cumpărând o piesă de schimb (găsești pe pagina pompe recirculare pentru centrale termice), dar este posibil să primești și vestea proastă pe care am primit-o noi – că trebuie schimbată pompa cu totul.

3. Aer în calorifer

Caloriferul este rece doar într-o parte? S-ar putea să te confrunți cu situația de mai jos.

Când am pornit centrala pentru prima dată iarna trecută, ne-am trezit că ni se încălzea caloriferul din dormitor doar în parte de sus. În partea de jos rămânea rece. Era prima dată când se întâmpla asta. Era exclusă varianta centrală insuficient de puternică (o aveam deja de 5 ani și încălzise perfect în trecut) sau cea a unei presiuni insuficiente (fusese recent verificată). După ce s-a consultat cu instalatorul, soțul meu a înțeles că problema era că aveam aer în calorifer.

Se pare că, pe timpul verii, pot apărea pierderi de apă pe la diverși robineți sau îmbinări, pierderi pe care nu le vedem. În locul în care a fost apă rămâne aer, iar aerul nu se încălzește la fel ca apa. Logic, dar al naibii de greu pentru cineva ca mine, care nu se pricepe. Cert este că s-a rezolvat rapid și ieftin, printr-o simplă aerisire a caloriferului.

soluție de încălzire calorifer

Sfatul meu este ca, în afară de verificat termostat și robineți, să nu vă apucați să faceți nimic singuri dacă nu vă pricepeți! Nu doar că nu veți remedia problema, dar chiar riscați să stricați ceva, dacă nu interveniți corect, și să vă coste și mai mult reparația.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 26/09/2018
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi .

    1. sa va fie de folos!

    • Catalina Sora
    • 26/09/2018
    Răspunde

    Utile sfaturi, multumim frumos

    1. iarna usoara!

  1. Partea cu aer in calorifer am patit-o si noi. Ce de griji ne facusem….credeam ca s-a stricat centrala!

    1. zi ca nu te luasera caldurile, la cat de scumpa este o centrala noua!

      • Asaftei Simona
      • 07/11/2020
      Răspunde

      Mulțumim pentru informații draga mea ! Este bine de mine că nu am așa ceva că nu mai am bătăi de cap ,eu fac focul în sobă .

    • Ioana Radu
    • 27/09/2018
    Răspunde

    Ah, chiar aseara am dat drumul la centrala pe caldura. Gata, nu mai merge fara, desi e abia septembrie. Ieri cand m-am dus in piata imi inghetase urechile si ma gandeam chiar sa caut fesurile cand ajung acasa, sa incep deja sa le port. Cam atat de friguroasa sunt :)).

    1. nu esti singura. Ieri am pornit-o si noi, chiar daca nu suntem chiar asa frigurosi, dar am cam inghetata pe la tara, batea vantul a viscol si mai facuseram si baie…

  2. Geamurile trebuie verificate sa fie de calitate, bagheta sa fie buna si gazul dintre sticle sa mai existe. Caloriferele sa fie bine pozitionate sub geamuri pentru a crea bariera termica. Caloriferele sa fie bine dimensionate pentru fiecare incapere si sa fie aerisite la timp.

    1. Uite cine are sot care se pricepe!

  3. Eu m-am confruntat cu astfel de situatii de cand am centrala si am invatat cum sa actionez. Daca in cazul pompei defecte nu am avut ce sa fac si am chemat instalatorul, in caz de aer in calorifere m-a invatat nenea de la gaz cum sa procedez.

    1. Ce nene dragut! Majoritatea nu prea dau sfaturi si zic ca rezolva ei pe bani mai multi.

  4. Răspunde

    Am pornit centrala deja…era prea frig in casa. Acum vad ca s-a mai incalzit, insa nu stiu pentru cat timp. Am patit-o si noi cu termostatul…nu mai avea baterii si ne gandeam ca s-a stricat centrala ? Ea mergea, termostatul arata ca incalzeste dar caloriferele erau reci. Ce ne-am speriat!

    1. pai cum sa nu te sperii? atata ne-ar lipsi – sa ramanem fara sursa de incalzire in prag de iarna.

    • Nicolae Claudia
    • 29/09/2018
    Răspunde

    De regula in fiecare vara ar trebui sa facem o „revizie” a caloriferelor. Pana acum nu am avut probleme

    1. Si noi le cam facem treaba asta vara, dar suprizele sunt surprize si tot apar.

  5. Răspunde

    Bune sfaturi.

    La noi sunt deja 4 gr afara dimineatza, ar trebui sa facem un test la incalzire cat mai avem 20 grade in casa, nu cand e prea rece 🙂

  6. anul asta trebuie sa aerisesc si eu caloriferele, dar intai sa ma dumiresc cum se face! momentan sunt 23 de grade in casa, dar cine stie cat mai tine…

    1. in vreo 2 seri saptamana trecuta a fost frig rau! Mai ca imi venea sa pornesc centrala, zau.

  7. Răspunde

    Am patit-o si eu cu aerul din calorifer. Noroc ca scumpul meu sot este priceout si a remediat rapid problema. Ca sa nu mai zic ca si borborosea de ziceai ca am pus cazanul pe foc

  8. Daa, gata vrem caldurica!

    • Irina Gabriela Anghelina
    • 12/11/2020
    Răspunde

    Sincer de chestiile acestea se ocupa soțul meu,eu sunt puțin pe din afară ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares